• No results found

4. Studieprogramma ALO

4.3 Excellentie

De Hanzehogeschool Groningen streeft naar een ambitieuze studiecultuur en biedt extra uitdaging aan studenten die uitblinken. Studenten die het beste uit zichzelf willen halen en zich graag laten uitdagen kunnen binnen de school en de opleiding terecht. In het kader van excellentiebeleid biedt de Hanzehogeschool de volgende door het CvB vastgestelde typen honoursprogramma’s aan:

- Het honours talentprogramma - Het honours opleidingstraject - De honoursminor

- Individueel traject: (honoursproject, hounoursstage, hounours afstudeertraject/meester-gezeltraject, studentassistentschap)

- Overige, door het CvB vastgestelde programma’s

Honoursminoren worden evenals reguliere minoren hogeschoolbreed aangeboden en staan open voor studenten van verschillende schools. De honoursminor die door de eigen school wordt aangeboden is beschreven in deze onderwijsregeling. Informatie over alle honoursminoren die binnen de hogeschool worden aangeboden is te vinden in Osiris.

4.3.1. Kenmerken van honoursprogramma’s van de Hanzehogeschool Kenmerken van honoursprogramma’s van de Hanzehogeschool zijn:

1. Een honoursprogramma is een onderscheidend programma, leidend tot een honoursniveau.

Dit blijkt uit de volgende kenmerken:

- Het programma is gebaseerd op een profiel van de excellente professional.

- De complexe problematiek die in het programma en de opdrachten centraal staat.

- De holistische, interdisciplinaire of multidisciplinaire benadering.

- De aandacht voor de maatschappelijke context en eventuele ethische dilemma’s.

- De ruimte voor zelfsturing en eigen initiatief van de student.

- Het stimuleren van kritisch reflectief vermogen en de vorming van een eigen visie van de student.

Op die wijze stimuleert het honoursprogramma de eigen ontwikkeling van de student, leidend tot een onderscheidend niveau. Waar mogelijk komt de honoursstudent op basis van onderzoek tot duurzame en innovatieve oplossingen die van belang zijn voor de praktijk.

2. Honoursstudenten worden geselecteerd op basis van expliciete criteria, waaruit blijkt dat het gaat om ambitieuze en bijzonder getalenteerde studenten.

3. Docenten hanteren binnen het programma de kenmerken van honoursdidactiek, waarin voor de student ruimte is voor zelfsturing en eigen initiatief.

4. Honoursstudenten en –docenten vormen een ambitieuze, stimulerende community.

5. De kwaliteit van het programma wordt geborgd door een adequaat systeem van kwaliteitszorg.

6. Het onderscheidend eindniveau wordt geborgd door een adequaat systeem van toetsing en beoordeling.

4.3.2. Excellentieprogramma’s

De ALO biedt de volgende honoursprogramma’s aan:

A. Het Honours Talent Programma Sportstudies (HTP);

B. Individueel traject: Honours Afstudeertraject;

C. LIO-stage.

A. Honours Talent Programma

Dit programma richt zich op studenten die zich willen ontwikkelen tot excellente sportprofessionals.

Het HTP is uitermate geschikt om studenten zowel een verdiepende als een verbredende ontwikkeling te laten doormaken. De student wordt begeleid door een honourscoach.

Naast een aantal verplichte onderdelen kent het programma veel ruimte voor eigen invulling binnen de zogenoemde ‘projectenlijn’. Het HTP wordt bij afstuderen vermeld op het getuigschrift en het diplomasupplement.

Inschrijving

Inschrijven voor deelname aan het HTP:

De student dient zich na de fase van de voorlichting en oriëntatie op het programma, zelf definitief aan te melden middels een emailbericht gericht aan de coördinator van het HTP, Roy Epping (r.j.a.epping@pl.hanze.nl). In de mail stuur je als bijlage het volgende mee:

- Een motivatiebrief + link naar een persoonlijk portfolio;

- Een referentie van de eigen SLB-er waaruit blijkt dat deze deelname aan het HTP ondersteunt;

- Een cijferlijst uit Osiris waaruit blijkt dat alle tot dan toe te behalen credits van het reguliere programma zijn behaald.

Na succesvolle matching mag je deelnemen aan het HTP. De student dient zich vervolgens per cursusjaar, zelf voor de studieonderdelen die hij/zij wil gaan invullen in te schrijven in Osiris.

Inschrijving voor deelname aan de studieonderdelen van het HHC:

De inschrijving geschiedt via een procedure (meestal een inschrijflink) die het HHC met de studenten communiceert. Meer informatie over het HHC en een overzicht van het aanbod van de

interdisciplinaire lijn:

www.hanze.nl/nld/onderwijs/talentontwikkeling/hanze-honours-college/programmas/honours-talentenprogramma/talentprogramma-honours (of via Google search op Hanze Honours College).

B. Individueel traject: Honours Afstudeertraject

Binnen de opleiding kan de student op individuele basis een excellentietraject volgen in de vorm van een Honours Afstudeertraject. Het betreft een extra uitdagend, innovatief afstudeerproject waarbij de student wordt gekoppeld aan één of meer experts uit het werkveld.

Voor een honours afstudeertraject / meester-gezeltraject wordt de student geselecteerd. Bij afstuderen wordt een honours afstudeertraject / meester-gezeltraject als excellentieprogramma vermeld op het diplomasupplement. Hiertoe moet de student het volledige afstudeerprogramma (50 credits) op honoursniveau afronden.

De criteria voor toelating zijn inhoudelijk gebaseerd op het profiel van “de excellente

sportprofessional”. Dit profiel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Lectoraat Excellentie in samenleving en onderwijs. Het profiel biedt een inhoudelijk referentiekader voor de verdere ontwikkeling en implementatie van excellentieprogramma’s binnen Sportstudies (HG implementatieproject: Hanze Talent Leading The Change). Het profiel geeft een beeld van de

gedragingen waarin al werkzame excellente sportprofessionals zich onderscheiden van hun collega’s.

Er is voor de onderstaande criteria een vertaling gemaakt van de gedragingen behorende bij dit profiel naar wat van een 4e jaars bachelor student die toegroeit naar dit excellentieprofiel verwacht mag worden.

Honours studenten die met goed gevolg het HTP (30 credits extra) hebben afgerond vóór aanvang van het vierde studiejaar hebben direct toegang tot het programma, omdat zij al hebben laten zien aan de inhoudelijke criteria (zoals hieronder vermeld) te voldoen. De criteria voor het HTP komen namelijk grotendeels overeen met de criteria voor het honours afstudeertraject.

Selectiecriteria Honours Afstudeertraject:

. Het gemiddelde cijfer in OSIRIS is 7,5 of hoger op het moment van solliciteren. De student studeert nominaal; alle credits t/m semester 6 zijn behaald voor aanvang van het cursusjaar waarin

afgestudeerd wordt.

Selectieprocedure:

Procedure van aanmelding, toekenning en begeleiding honours afstudeertraject is als volgt:

- Studenten krijgen voorlichting over de diverse extra mogelijkheden die het Instituut voor Sportstudies aanbiedt aan getalenteerde studenten. Dit geldt ook voor het honours-afstudeertraject. Deze informatie wordt tijdens de voorlichting over de afstudeerfase verstrekt door de onderwijsteamleider(s) en/of excellentiecoördinator. Op www.hanze.nl is informatie over alle honourstrajecten opgenomen.

- De student die in aanmerking wil komen voor een honours-afstudeertraject dient uiterlijk twee maanden voorafgaande aan de start van het afstudeertraject een verzoek om

deelname te doen bij de honours afstudeercoördinator. Het verzoek vindt plaats middels een sollicitatiebrief.

- Onderdeel van het portfolio zijn: een cv, een Osiris-cijferlijst met berekening van het gemiddelde cijfer, een aanbevelingsbrief van een docent/SLB-er, 360 graden feedback, minimaal 2 stagebeoordelingen of –rapporten van begeleiders uit het werkveld en een of meer referenties van opdrachtgevers van afgeronde projecten.

- De student wordt opgeroepen om deel te nemen aan een aantal sessies voor studenten die willen deelnemen aan het honoursafstudeertraject. Tijdens deze sessies wordt het traject verder toegelicht en de student voorbereid op deelname. Op basis van het aangeleverde portfolio wordt door de honourscoaches vastgesteld of de student kansrijk is om succesvol deel te nemen aan het traject. De honours-afstudeercoördinator geeft een advies over de geschiktheid van de student voor dit traject aan de examencommissie.

- De student wordt voor aanvang van het honoursafstudeertraject door de examencommissie geïnformeerd of hij/zij kan gaan deelnemen aan het Honours-afstudeertraject.

- De student verwerkt zijn honours-afstuderen, inclusief de inhoudelijke criteria van het Honours afstudeertraject, in zijn afstudeerplan.

- De afstudeerbegeleider van de student beoordeelt of het afstudeerplan van de student voldoet aan de honoursafstudeercriteria en neemt dit mee in de beoordeling van het afstudeerplan.

Werkwijze:

Na toelating tot het honours afstuderen, werkt de student aan de onderdelen van het

afstudeerprogramma. De student toont onderstaande tijdens een portfolio assessment aan m.b.v.

zijn portfolio. Hierin is i.i.g. feedback van professionals uit het werkveld (stagecoaches) opgenomen over het functioneren en presteren van de student in het afstuderen.

Om definitief in aanmerking te komen voor de honours-waardering van het afstudeertraject, dient de student over de onderdelen ‘Impact, ‘Vakmanschap’ en ‘Professionele Identiteit’, een 8 of hoger gemiddeld te behalen.

De beoordeling wordt schriftelijk vastgelegd met gebruik van het beoordelingskader honours programma. Op het diploma-supplement wordt een aantekening opgenomen waarmee zichtbaar wordt gemaakt dat de student zijn afstuderen op excellentie-niveau heeft afgerond.

De student heeft aangetoond zich positief te onderscheiden op de onderstaande aspecten:

- Initiatief tonen - De student onderneemt zelf actie om resultaten te bereiken, is proactief, resultaatgericht en heeft tijdens zijn studie kansen benut en waar nodig, gecreëerd. De

student is erop gericht innovaties tot stand te brengen en heeft het lef om buiten gebaande paden te treden;

- Kwaliteitsverbetering nastreven - De student toont ambitie om een excellente

sportprofessional te worden. De student kan en durft vragen te stellen, is nieuwsgierig en toont een onderzoekende houding. Hij/zij neemt geen genoegen met standaardantwoorden en is constructief-kritisch. De student kan inzichtelijk maken op welke wijze hij/zij kennis tot zich neemt en hoe hij/zij zich op basis hiervan tot het moment van solliciteren ontwikkeld heeft;

- Motiveren van jezelf en anderen - De student beschikt over bovengemiddelde intrinsieke motivatie op basis waarvan hij tevens in staat is om anderen te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. De student weet wat hij/zij wil en heeft een beeld van het af te leggen traject. De student is zelfstandig en durft een eigen standpunt in te nemen en die ook uit te dragen;

- Verbindingen leggen - De student herkent en waardeert kwaliteiten van anderen en beschikt over uitstekende communicatieve vaardigheden. Hij/zij is een teamplayer; de student kan goed samenwerken en kan een team tot prestaties laten komen. De student beschikt over een brede algemene kennis en is in staat over de grenzen van zijn vakgebied te kijken; hij/zij

“staat in de wereld”;

- Zelfkennis tonen - De student is kritisch ten aanzien van eigen kennis en handelen en heeft tijdens de voorgaande studiejaren aangetoond persoonlijke en professionele ontwikkeling na te streven en systematisch te realiseren. De student is in staat eigen handelen en dat van anderen te evalueren en reflecteren. De student is erop gericht zichzelf te ontwikkelen.

C. LIO-stage

De LIO-student kan zijn stage (De sportleraar toont vakmanschap in de beroepspraktijk) op

excellentie-niveau afronden. Kenmerkend in zijn professionele handelen is dat hij opereert vanuit het profiel van de excellente professional. Typerend voor zijn gedrag zijn de volgende items: Betrokken, Onderzoekend, Co-creatief, Ondernemend, Innovatief, Authentiek, Deskundig, Zelfsturend, Lerend, Reflectief.

Werkwijze:

Tijdens het LIO-traject vinden er bijeenkomsten plaats waar de Mindset van Honours op de agenda staat. Studenten kunnen ervoor kiezen om daar actief in te zijn, om in het traject mee te doen. In het geval de student ervoor kiest om mee te doen en actief bij te dragen, dan kan hij of zij in aanmerking komen voor een afronding van LIO-stage op honoursniveau.

Aan het eind van het LIO-traject vindt een portfolio-assessment plaats. De beoordeling vindt plaats door twee opleiders, waarvan tenminste 1 honours-assessor. De student maakt met ondersteuning van zijn portfolio – waarin in ieder geval relevante feedback van professionals uit het werkveld is opgenomen - inzichtelijk op welke wijze en in welke mate hij gewerkt heeft aan het voor de excellente professional kenmerkende gedrag. Het functioneren in de stage dient door de

werkveldcoach met minimaal een 8 te worden beoordeeld, wil de student in aanmerking komen voor een Honours-beoordeling. De beoordeling wordt schriftelijk vastgelegd met gebruik van het

beoordelingskader honours programma. Op het diploma-supplement wordt een aantekening opgenomen waarmee zichtbaar wordt gemaakt dat de student zijn stage op excellentie-niveau heeft afgerond.