• No results found

Programma post-propedeutische fase [dit geldt niet voor ALO-pabo]

4. Studieprogramma ALO

4.2 Programma post-propedeutische fase [dit geldt niet voor ALO-pabo]

In de major staat werken in het voortgezet onderwijs (VO), (voortgezet) speciaal onderwijs ((V)SO) of Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO) centraal. Dit is gericht op Inzicht in Bewegingsgedrag en Actieve en gezonde leefstijl (VO) en Bewegen in talentkrachtig onderwijs (MBO, (V)SO). In de hoofdfase vindt binnen sportpraktijk een verschuiving plaats van eigen vaardigheid naar didactisch vaardigheid.

Tweede jaar

Het tweede jaar is net als het eerste jaar verdeeld in twee semesters. Het onderwijs richt zich het gehele studiejaar op de context voorgezet onderwijs (VO). Deze context biedt nog steeds het meest kansrijke arbeidsperspectief voor onze studenten. Daarnaast verschuift de aandacht voor een brede motorische basis (BO) naar meer zelfregulerend deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten. Dit kansrijk deelnemen aan sport- en bewegingsactiviteiten en daarin tevens zelfregulerend te handelen is de basis voor jongeren in de VO leeftijd. Inzicht in bewegingsgedrag doet meer een beroep op de pedagogische kwaliteiten van de sportleraar, en actieve en gezonde leefstijl meer op de verbindende en ondernemende sportleraar. Binnen deze thematieken staat healthy ageing centraal.

Binnen de integrale opdracht van semester 3 wordt multiculturaliteit (internationalisering/

interculturalisatie) als onderdeel van pedagogisch leerklimaat (integrale opdracht) getoetst. In semester 4 is een belangrijk onderdeel van de integrale opdracht een internationale oriëntatie op het begrip positive health and lifestyle (internationalisering).

Bovendien is er aandacht voor eigen ontwikkeling, studievoortgang en professionele identiteit. Het accent ligt het tweede en derde jaar op het zicht krijgen op jezelf, je (studie)loopbaan en de keuzes die je daarin maakt.

Derde jaar

Jaar drie biedt meer keuzeruimte voor de student. In het eerste semester staat bewegen in talentkrachtig onderwijs centraal waarbij de student zelf de keuze uit de context middelbaar

beroepsonderwijs (MBO) of voortgezet speciaal onderwijs (V)SO maakt. De aandacht verschuift bij de MBO groepen meer naar een leefstijl perspectief terwijl voor de SO leeftijdsgroepen nog steeds de brede motorische basis centraal staat. Voor de VSO groepen zal de aandacht zich meer richten op zelfregulatie en het ontwikkelen van een eigen sportidentiteit. In het tweede semester kiezen studenten een minor om zich verder te verdiepen of te verbreden.

Bovendien is er aandacht voor eigen ontwikkeling, studievoortgang en professionele identiteit. Het accent ligt dit jaar op het zicht krijgen op je (studie)loopbaan en de keuzes die je daarin maakt.

Vrije keuzeruimte

Naast de minor (30 credits) is in de hoofdfase 15 credits beschikbaar voor profileringsruimte. Voor de profileringsruimte binnen de ALO geldt dat er een aantal voorwaarden wordt gesteld aan de keuzes die gemaakt kunnen worden binnen de profileringsruimte:

1. De student maakt keuzes uit de profileringsruimte die passen bij de kleuring van zijn profiel en die, waar mogelijk, aansluiten bij zijn toekomstige afstudeerprogramma.

2. De student behaalt in het tweede studiejaar minimaal 1 Trainer/Coach cursus. (Een trainer/coach cursus op (of vergelijkbaar met) niveau 3 van het Kwalificatieprofiel Trainer/Coach van het NOC*NSF. Deze eis geldt voor studenten die met de opleiding zijn gestart in 2015-2016 of later.

3. De overige credits zijn vrij in te vullen binnen het profileringsruimte aanbod van de

Hanzehogeschool, mits de gekozen course past binnen de persoonlijke ontwikkeling en wordt ondersteund door de SLB-er.

Cursusaanbod t.a.v. profileringsruimte (keuzeruimte) door Hanzehogeschool:

- De credits die behaald worden door het volgen van een cursus, worden behaald per 3 tegelijk of in een veelvoud van 3 (6, 9, 12 of 15).

- De dinsdagavond vanaf 18.00 uur en de donderdagavond vanaf 19.00 uur zijn vaste roostermomenten voor het volgen van keuzemodules binnen de Hanzehogeschool. Hier dient de student rekening mee te houden.

Cursusaanbod t.a.v. profileringsruimte (keuzeruimte) door het Instituut voor Sportstudies:

- Aanbod van de interne profileringsruimte binnen het Instituut voor Sportstudies vindt in principe plaats op de dinsdagavond vanaf 18.00 uur en vrijdagmiddag tussen 12.30-17.30 uur. Het kan voorkomen dat een cursus op een andere middag of avond plaatsvindt.

- Inhoudelijke informatie over deze cursussen is te vinden op de blackboard course

“Profileringsruimte sportstudies”, op www.hanze.nl en in Osiris.

- Alle onderdelen die binnen het HBO aangeboden worden komen in principe in aanmerking.

Voorwaarde is dat de gekozen modulen/ cursussen passen in het persoonlijk

ontwikkelingsplan van de student. Het hoeft dus niet te gaan om onderdelen op eind-HBO-niveau.

- In studiejaar 2 worden 3, 6 of 9 credits (afhankelijk van de keuze) ingevuld door het volgen van een programma gericht op de kwalificatie trainer/coach niveau 3. Voor een aanbod kan worden gekeken in de handleiding van de profileringsruimte.

- De credits die een eerstejaars student in het eerste studiejaar haalt voor profileringsruimte zijn geen onderdeel van de propedeuse en tellen hierdoor niet mee voor het behalen van de propedeuse. De credits worden toegekend in het tweede studiejaar. Dit geldt tevens voor de cursussen die gedaan moeten worden voor het Outdoor & Adventure traject.

- In Osiris en op www.hanze.nl wordt het minimale aantal deelnemers vermeld waarbij een cursus doorgaat. Bij onvoldoende deelname zal de student hiervan op de hoogte worden gebracht en dient de student een andere keuze te maken.

- Aan een aantal cursussen zijn kosten verbonden, aan andere niet. De inschrijving voor een cursus is bindend.

- Een complete lijst van alle cursussen die worden aangeboden staat in Osiris, op www.hanze.nl en op de blackboardcourse “profileringsruimte sportstudies”.

- Voor Outdoor & Adventure zijn diverse profileringsruimte-cursussen geoormerkt.

Individuele aanvragen profileringsruimte

Naast het volgen van cursussen binnen het aanbod van het Instituut voor Sportstudies of Hanze hogeschool is het mogelijk voor studenten om een individuele aanvraag te doen. Hierbij kan gedacht worden aan (bestuurs)activiteiten binnen verenigingen of organisaties die een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van de student.

Om goedkeuring te krijgen voor een individuele aanvraag dient er een individueel aanvraagformulier profileringsruimte te worden ingediend, indien van toepassing met goedkeuring van de coördinator internationalisering. Dit formulier is te vinden op www.hanze.nl onder het kopje profileringsruimte.

Na het volledig invullen en ondertekenen levert de student de aanvraag, na goedkeuring van de SLB-er, in bij het frontoffice. De coördinatoren van de profileringsruimte beoordelen de aanvraag en de student krijgt per hanzemail antwoord en informatie over de verdere taken die verricht dienen te worden (verslag / bewijs aanleveren) om de credits te kunnen verzilveren.

Belangrijk hierbij is:

1. Er kunnen alleen individuele aanvragen gedaan worden voor 3 credits (84

studiebelastingsuren). Activiteiten/ cursussen die minder dan 84 uur studiebelasting vragen, komen dan ook niet in aanmerking voor een individuele aanvraag profileringsruimte.

2. Het niveau van de activiteiten/ cursus dient passend te zijn bij de fase in de studie en de leerdoelen van de student. Daarom zal goedkeuring van de SLB-er gevraagd worden.

3. Het formulier dient volledig ingevuld te zijn zodat duidelijk is waar de ontwikkeling ligt:

d.m.v. een beschrijving beroepstaken en relevante leeruitkomsten /indicatoren (zie opleidingsprofiel van je opleiding).

4. De student levert het formulier in vóórdat wordt begonnen met de activiteit. Vraagt de student de activiteit aan wanneer deze al is gestart, dan zal de urentelling ingaan vanaf het moment dat het formulier bij de coördinator profileringsruimte binnen is. Wanneer de aanvraag na het voltooien van activiteit binnen komt, zal de aanvraag worden afgekeurd.

5. Een activiteit of een cursus dient altijd een beroepsproduct als resultaat te hebben. Dit betekent bijvoorbeeld dat zitting hebben in een bestuur alleen niet voldoende is. Er dient ook een beroepsproduct opgeleverd worden die de student in deze functie heeft gerealiseerd. Te denken valt aan een sponsorplan, een jeugdbeleidsplan, etc.

6. Het is mogelijk een trainer/coach diploma (minimaal niveau 3) te halen bij een sportbond, hiervoor is geen aanvraag vooraf noodzakelijk en hoeft geen beroepsproduct te worden opgeleverd. Het aanleveren van het bondsdiploma is voldoende om in aanmerking te komen voor deze individuele aanvraag. Het dient te gaan om een bondsdiploma die minimaal 84 uur studiebelasting vraagt. Het bondsdiploma mag bij het indienen niet ouder zijn dan 1 jaar oud.

Het gaat hier namelijk niet om een vrijstelling van eerder verworven competenties maar om een verzilvering van credits voor activiteiten tijdens de duur van de studie zijn ontplooid.

7. Studenten kunnen geen vrijstelling aanvragen voor onderdelen in de profileringsruimte. Er is wel de mogelijkheid om ontheffing van de kwalitatieve eis (trainersdiploma) te krijgen. De opleiding dient te voldoen aan een niveau 3 opleiding. Het bondsdiploma mag bij het indienen niet ouder zijn dan 3 jaar. Daarvoor dient de dezelfde route gevolgd te worden als voor aanvraag vrijstelling van andere studieonderdelen.

8. De student kan maximaal 6 credits van de profileringsruimte invullen met individuele aanvragen.

9. Voor extra activiteiten tijdens de stage (denk aan het organiseren van een sportdag of extra lesgeef uren die de student maakt) kunnen geen credits in de profileringsruimte worden aangevraagd. Deze activiteiten vallen onder de stagewerkzaamheden.

10. Studenten die voor het behalen van credits in de profileringsruimte kiezen om naar het buitenland te gaan dienen dit vooraf kenbaar te maken op het aanvraagformulier. Op dit formulier moet de student zichtbaar een goedkeuring hebben gekregen van de SLB-er en de coördinator internationalisering.

Inschrijven voor aangeboden cursussen.

Er wordt ingeschreven via OSIRIS. Het inschrijven op cursussen voor het studiejaar 2020-2021 vindt plaats tussen begin mei en begin juni 2020. Hierbij kunnen studenten zich inschrijven voor een cursus. Indien een student na deze datum nog aanpassingen wil doen, dan dient de student de inschrijving aan te passen. Dit moet altijd in overleg met de SLB-er. Let wel op: deze cursussen kunnen dan al vol zitten, het gaat dan alleen nog om open plekken. Het is dus van belang dat een student zich zo spoedig mogelijk inschrijft.

Andere belangrijke informatie met betrekking tot de inschrijving van cursussen:

1. Voor betaalde cursussen geldt dat de student pas officieel is ingeschreven als het formulier is ingevuld en ondertekend. Dit formulier krijgt de student toegestuurd door het Frontoffice en dient hier ondertekend weer ingeleverd te worden.

2. INSCHRIJVEN IS BINDEND. Tot vier weken voor aanvang van het blok waarin de cursus plaatsvindt, kan de student uitschrijven voor een cursus. Hierna is inschrijving bindend. De student is verplicht de uit de inschrijving voortvloeiende kosten te voldoen.

3. Voor de cursussen MTB-assistent instructeur niveau 2 en 3, Hikesurvival assistent instructeur niveau 2, Sportklimmen assistent instructeur niveau 2, Kajakken assistent instructeur niveau 2 is de termijn waarop een student zich nog uit kan schrijven 10 weken. Deze termijn is

langer i.v.m. vervoer dat ver van tevoren geboekt moeten worden. Een annuleringsverzekering dient zelf geregeld te worden.

4. Het Managementteam van Instituut voor Sportstudies bepaalt of een cursus wel of niet doorgaat. Dit kan afhankelijk zijn van het aantal inschrijvingen. Studenten die zich inschrijven voor een cursus die niet doorgaat, zullen per mail op de hoogte gesteld worden.

5. Bij terugtrekking van de inschrijving binnen de termijn die gesteld is voor betreffende cursus, zal geen restitutie of dispensatie van betaling worden verleend.

6. De student dient in OSIRIS goed te kijken wanneer de cursussen aangeboden worden: plan geen dubbele afspraken!

Voor meer informatie over de profileringsruimte, zie het document “handleiding

Profileringsruimte Sportstudies cursusjaar 2020-2021” op www.hanze.nl -> studieloopbaan ->

profileringsruimte.

Afstuderen

In het vierde jaar staan het tonen van vakmanschap en het realiseren van impact in de beroepspraktijk centraal waarbij de student zelfstandig invulling geeft aan de geformuleerde opdrachten binnen een zelfgekozen onderwijscontext. Dit betekent onder andere dat de student zelfstandig werkt aan complexe vraagstukken uit de praktijk.

Bovendien is er aandacht voor eigen ontwikkeling, studievoortgang en professionele identiteit. Het accent ligt in het vierde jaar voornamelijk op het aantonen van startbekwaamheid op de 5

bekwaamheden.

Meer informatie over het afstuderen is te vinden in de afstudeerhandleiding. De afstudeerhandleiding is te vinden op www.hanze.nl bij de opleiding ALO.