• No results found

Saldo meicirculaire 2020 (vanaf 2021)

328 26 -69 -174 Feiten en ontwikkelingen (lasten)

3.4 Economische promotie: lagere lasten evenementen i.v.m. Corona

125

Lasten vanuit de 2e bestuursrapportage 2020 125 - - -

Feiten en ontwikkelingen (baten)

0.64 Belastingen overig: correctie baten i.v.m. Corona

-27

Baten vanuit de 2e bestuursrapportage 2020 -27 - - -

Saldo van baten en lasten 98 - - - Mutaties reserves

Onttrekkingen reserves 2e bestuursrapportage 2020 - - - -

Stortingen reserves 2e bestuursrapportage 2020 - - - -

Saldo mutaties reserves - - - - 98 - - - 426 26 -69 -174 Taakvelden Economie, Werk en Ontwikkeling (bedragen x € 1.000)

Saldo voor 2e bestuursrapportage 2020

Totaal 2e bestuursrapportage 2020

Financieel perspectief na 2e bestuursrapportage 2020

Onderzoeken gepubliceerdBegrotingsprogramma’s Voortgang risico’s Voortgang paragrafenOnderzoeken met doorloop 2019 Bijlagen Inleiding

Programma 1:

Fysieke leefomgeving Programma 2: Economie,

werk en ontwikkeling Programma 3:

Sociale leefomgeving Programma 4:

Burger en bestuur Programma 5: Alg.

dekkings-middelen en onvoorzien Programma 6:

Bedrijfsvoering

Toelichtingen financiële ontwikkelingen

3.4 Economische promotie: lagere lasten evenementen i.v.m.

Corona (€ 125.000 voordelig)

Door de Coronacrisis verwachten wij nauwelijks subsidies voor evenementen te verstrekken in 2020. Wij stellen voor om een bedrag van € 125.000 af te ramen.

0.64 Belastingen overig: correctie baten i.v.m. Corona (€ 27.000 nadelig)

Dit jaar zullen de opbrengsten vanuit toeristenbelasting naar verwachting terug lopen. Er zullen veel minder boekingen zijn als gevolg van maatregelingen rondom het Coronavirus.

Vooralsnog gaan we er vanuit dat de compensatie die hiervoor door het rijk wordt geboden, voldoende zal zijn om de wegvallende opbrengst toeristenbelasting op te vangen.

Risico’s/ ontwikkelingen

Nieuw Evenementenbeleid

Ons college heeft de opdracht om nieuw evenementenbeleid op te stellen met daarbij onder andere aandacht voor duurzaamheid, gezondheid en geluidsnormen. Enkele van de vormen van participatie die wij toe willen passen zijn het ophalen van informatie door middel van een burgerpanel en de verschillende overleggen die er zijn. Ook is het idee om tijdens één van de muziekevenementen een geluidstest te doen met een afvaardiging van onze bevolking en raad. Wij hopen op deze manier een beter begrip van en voor het aspect ‘geluid’

te krijgen. In verband met de huidige COVID-19 crisis gaan evenementen echter niet door en ook overleggen vinden nu niet plaats.

Tegelijkertijd lopen er 2 projecten die van invloed kunnen zijn op het evenementenbeleid: te weten de herinrichting Stadspark en herinrichting Duivenwal. De planning hiervan is dat eind dit jaar een visie ter vaststelling aan de raad aangeboden wordt.

Het zou mooi zijn als de uitkomsten daaropvolgend in het nieuwe evenementenbeleid meegenomen kunnen worden.

Naast genoemde praktische beperkingen vinden wij het evenwel ook niet passend om in deze periode nieuw evenementenbeleid op te stellen. Evenementenorganisatoren zoals, horeca, middenstand en evenementenbureau ’s hebben het enorm moeilijk en het is nog maar de vraag welke evenementen en welke organisatoren deze crisis zullen overleven. Daarom heeft de raadscommissie besloten om het opstellen van nieuw beleid met een jaar uit te stellen.

Economie

In deze fase van de Coronacrisis valt er nog weinig te zeggen over de teruglopende werkgelegenheid in Veenendaal behalve dat de verwachting realistisch is dat deze in de loop van 2020 en verder zal afnemen. Zeker de horeca en detailhandel worden hard getroffen. Er moet rekening worden gehouden dat ook in Veenendaal bedrijven het moeilijk krijgen of niet overeind kunnen blijven als gevolg van de Coronacrisis. Het is echter lastig om hier nu al concrete gegevens over te verzamelen.

Dit geldt ook voor de grote groep ZZP’ers die in Veenendaal woonachtig zijn. In hoeverre de Tozo-regeling voldoende financiële ondersteuning kan bieden om de Coronacrisis te overbruggen is nog ongewis. Al met al zullen de effecten op de economische ontwikkeling van Veenendaal naar verwachting groot zijn waarbij een hogere werkloosheid en/

of omvallen van bedrijven onvermijdelijk zal zijn. In de loop van 2020 verwachten we dit aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve gegevens te kunnen onderbouwen.

Binnenstad

In de binnenstad is de Coronacrisis goed merkbaar. Tijdens de eerste weken van de Coronacrisis waren een deel van de winkels gesloten of werden beperkte openingstijden gevoerd. Rond mei gingen de meeste winkels weer over op de reguliere openingstijden. Met het versoepelen van de Coronamaatregelen per 1 juni en 1 juli zijn ook de horeca, leisure en cultuurinstellingen weer toegankelijk (maar wel beperkt in aantallen bezoekers). Deze beperkende

maatregelen, met daarnaast bezoekers die minder vaak komen omdat ze drukke plekken willen vermijden, maken dat de binnenstad niet op volle kracht kan draaien. Een deel van de binnenstadondernemers, met uitzondering van supermarkten en levensmiddelenbranche, hebben het tweede kwartaal een forse omzetdaling moeten incasseren. We verwachten dat de effecten van de Coronacrisis pas echt zichtbaar worden in het najaar en in 2021 zich zullen uiten in faillissementen en toenemende leegstand. Stevige inzet op het programma Vitale Winkelstad blijft daarom noodzakelijk. In het najaar gaan we met de raad en de samenleving het gesprek aan over het vervolg van dit programma.

Regionale werkgelegenheid

Tot voor kort was in de arbeidsmarkt regio Foodvalley, net als in andere regio’s, de grote vraag hoe vacatures konden worden ingevuld. Er waren onvoldoende geschikte kandidaten beschikbaar en de aansluiting tussen vraag en aanbod was niet optimaal. Hiervoor waren diverse (regionale) initiatieven opgestart, onder meer via Perspectief op werk. De effecten van de Coronacrisis leiden er naar verwachting toe dat er weer meer kandidaten beschikbaar zijn voor vacatures waarbij het echter de vraag is of de werkgelegenheid hiermee gelijke tred houdt. Dat de arbeidsmarkt hiermee een significante verandering laat zien, is evident.

In het tweede kwartaal van 2020 is in de arbeidsmarktregio via het Werkgeversservicepunt verder gewerkt aan een inclusieve arbeidsmarkt. Via het ministerie zijn extra middelen beschikbaar gesteld onder de noemer ‘Perspectief op Werk’.

Deze middelen worden onder meer ingezet om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter te kunnen matchen. Op basis van de effecten van de Coronacrisis zijn de plannen in de arbeidsmarktregio bijgesteld, waarbij meer aandacht uitgaat naar trajecten van werk naar werk, om- en bijscholing en verbetering van de matching van vraag en aanbod. Ook zijn er plannen gemaakt voor de opzet van een mobiliteitscentrum.

Programma 1:

Fysieke leefomgeving Programma 2: Economie,

werk en ontwikkeling Programma 3:

Sociale leefomgeving Programma 4:

Burger en bestuur Programma 5: Alg.

dekkings-middelen en onvoorzien Programma 6:

Bedrijfsvoering

Recreatie en toerisme

Veenendaal is centraal gelegen tussen Veluwe en Utrechtse Heuvelrug en is voor toeristen een ideale plek om te winkelen.

De Coronacrisis kan als effect hebben dat vakanties meer in het binnenland worden gevierd en dat het aantal toeristen dat Veenendaal wil bezoeken, kan stijgen. De anderhalve meter regel beperkt echter het aantal bezoekers dat we op de drukke (markt)dagen kunnen ontvangen. Voorts is in verband met het Coronavirus het organiseren van activiteiten, evenementen en festivals in de zomerperiode aan strikte voorwaarden verbonden waardoor we niet goed op thema’s als de gastvrije en gezellige binnenstad kunnen inzetten. Wat betreft inkomsten uit toeristenbelasting houden we voor dit jaar rekening met verminderde opbrengsten.

Onderzoeken gepubliceerdBegrotingsprogramma’s Voortgang risico’s Voortgang paragrafenOnderzoeken met doorloop 2019 Bijlagen Inleiding

Programma 1:

Fysieke leefomgeving Programma 2: Economie,

werk en ontwikkeling Programma 3:

Sociale leefomgeving Programma 4:

Burger en bestuur Programma 5: Alg.

dekkings-middelen en onvoorzien Programma 6:

Bedrijfsvoering

Programma 3: Sociale leefomgeving