• No results found

In dit hoofdstuk zijn de belangrijkste resultaten van het oriëntatieproces van laatstejaars juridische studenten voor de arbeidsmarkt beschreven. Deze resultaten worden in hoofdstuk 9 meegenomen in het integraal marketingcommunicatieplan. In dit hoofdstuk wordt een algemeen overzicht gegeven van hoe de laatstejaars juridische student zich over het algemeen oriënteert op de arbeidsmarkt. Naast het algemene inzicht worden ook in dit hoofdstuk de belangrijkste diepgaande antwoorden vermeld die uit de ‘face to face’ interviews en groepsinterviews met de laatstejaars juridsche studenten kwamen.

5.2 Kwantitatief onderzoek

In deze paragraaf worden de belangrijkste resultaten van de enquêtes opgesteld (zie bijlage V). Deze resultaten moeten een algemeen beeld geven van het arbeidsoriëntatie gedrag van de laatstejaars juridische studenten. MPG moet inzicht krijgen in het arbeidsoriëntatie gedrag van de laatstejaars juridische

studenten. Zodat men op korte termijn kan inspelen op het arbeidsoriëntatie gedrag van de laatstejaars juridische studenten.

Van de laatstejaars juridische studenten is 79% bewust bezig met carrièremogelijkheden. Bewust ergens mee bezig zijn is echter iets anders dan tot actie overgaan. Van deze groep heeft daadwerkelijk 15,6% beurzen, congressen en andere evenementen bezocht aangaande de arbeidsmarkt. Dit percentage is laag ten opzichte van de studenten die bewust bezig zijn met carrièremogelijkheden.

Van de gehele groep respondenten maakt 33.7% van de studenten gebruik van het carrièrejaarboek. Van de laatstejaars juridische studenten geeft 21% aan, de jaarboeken niet nuttig te vinden. De algemene kritiek op de jaarboeken is dat er vaak alleen maar toelichting wordt gegeven op de grote kantoren. Studenten vinden dat de jaarboeken een globaal beeld geven van wat de verschillende kantoren te bieden hebben.

Studenten verkrijgen de jaarboeken vooral via Internet en studieverenigingen. De carrièrejaarboeken werden ook door velen ontvangen tijdens bedrijvendagen.

Tevens blijkt dat de laatstejaars juridische student zich vooral laat informeren over bepaalde evenementen en andere zaken aangaande arbeidsmarktoriëntatie via Internet, universiteitsbladen en nieuwsbrieven.

Van alle studenten leest 80,9% vak-, universiteit - en/of faculteitsbladen. De bladen die de studenten lezen zijn in de meeste gevallen de universiteitsbladen. Daarnaast leest een groot aantal rechtenstudenten de

De resultaten van het kwantitatieve onderzoek worden meegenomen in het marketingcommunicatieplan van MPG voor de laatstejaars juridische studenten.

5.3 Kwalitatief onderzoek

In deze paragraaf worden de resultaten vermeld van de twee kwalitatieve onderzoeken die zijn uitgevoerd onder de contactpersonen van de negen universiteiten en onder tien laatstejaars juridische studenten. Met deze resultaten beoogt MPG een meer diepgaand inzicht te krijgen in het arbeidsoriëntatie gedrag van de laatstejaars juridische studenten en het achterhalen van eventuele kansen op de juridische

studentenmarkt. Het eerste kwalitatieve onderzoek is uitgevoerd bij de verschillende contactpersonen van de negen faculteiten. Hierbij is gekeken naar de houding, gedrag en motivatie van de verschillende

contactpersonen. De volgende resultaten zijn naar voren gekomen:

Opmerkelijk was dat de contactpersonen in eerste instantie niet wisten over welk jaarboek het ging. Ze leken niet echt geïnteresseerd. De contactpersonen gaven het advies om de distributie meer te gaan richten op bedrijvendagen. Studenten bezoeken die volgens hen steeds meer. De attentiewaarde van de student is op een dergelijk moment hoog. Daarnaast geeft 56% van de geïnterviewden contactpersonen aan de universiteit - en faculteitsbibliotheken goede distributiepunten zijn. Tevens geeft 89% aan dat Internet een belangrijke informatiebron voor de student is als deze informatie over zijn/haar studie en

toekomstmogelijkheden wil vergaren. Van de geïnterviewde contactpersonen geeft 66.7% aan dat zij geen ideeën kunnen aandragen over het verbeteringen aangaande het jaarboek. Uit deze bevinding, en het vaak bij aanvang van het gesprek niet weten over welk boek het ging, kan er geconcludeerd worden dat de contactpersonen zich weinig betrokken voelen bij de verspreiding van het jaarboek. Alle contactpersonen hebben na het telefonische interview ingestemd om in de toekomst van dienst te zijn bij de verspreiding van het jaarboek. De interviews zijn allemaal op schrift gezet en vervolgens geëvalueerd. (Zie voor uitwerkingen bijlage I).

Het tweede kwalitatieve onderzoek is gehouden onder tien laatstejaars juridische studenten. Met vijf juridische studenten is een groepsinterview gehouden en met de overige vijf studenten een face-to-face interview. De algemene vragen kwamen overeen met de resultaten van het kwantitatieve onderzoek. Wel is er een onderscheid te ontdekken tussen studenten die wel of niet lid zijn van een

studie/studentenvereniging. Deze resultaten worden hieronder kort vermeldt:

Studenten die lid zijn van een studie en/of studentenvereniging bezoeken regelmatig een carrièrebeurs, inhousedag of een bedrijvendag. Studenten die niet lid zijn van een studie en/of studentenvereniging

bezoeken minder vaak een carrièrebeurs, inhousedag of bedrijvendag. Men raadpleegt eerder Internet of vacaturedragende media.

Ja Nee

Bezoekt men wel eens beurzen, congressen en of andere evenementen 0 50 100 150 200 250 C o u n t

Ben je lid van een studenten- en/of studievereniging

Ja Nee

Ja Nee

Maakt men gebruik van jaarboeken waarin bedrijven zich presenteren

0 50 100 150 200 250 C o u n t

Ben je lid van een studenten- en/of studievereniging

Ja Nee

Figuur 15: profiel studenten die wel /niet lid zijn van studie/studentenvereniging

Een belangrijke reden dat studenten geen carrièrebeurzen bezoeken is dat het veel moeite kost. De studenten zien niet het nut er niet van in en men mist kleine bedrijven op een carrièrebeurs. Over het algemeen halen de studenten de informatie over de bedrijven van Internet. Naast carrièrebeurzen vinden de studenten een Carrière Jaarboek niet heel nuttig voor het vinden van een baan, ook hier maakt men liever gebruik van Internet. Dit is een groot probleem voor Memory aangezien hun doel juist is meerdere juridische studenten gebruik te laten maken van Het Carrièrejaarboek en meer mensen te laten komen naar de carrièrebeurs. In hoofdstuk acht wordt hier verder op ingegaan.

De resultaten van de kwalitatieve onderzoeken worden meegenomen in het marketingcommunicatieplan van MPG naar de laatstejaars juridische studenten toe.

Hoofdstuk 6 Segmentatie