• No results found

Conclusies en Aanbevelingen 10.1 Inleiding

In dit hoofdstuk worden de belangrijkste conclusies gegeven en aanbevelingen gedaan voor MPG ten opzichte van het arbeidsmarktoriëntatie gedrag van laatstejaars juridische studenten. Daarna worden een aantal punten aangedragen voor toekomstig onderzoek. Tot slot wordt een reflectie van het eigen onderzoek gegeven.

10.2 Conclusie

MPG heeft momenteel geen directe marketingcommunicatiestrategie voor de laatstejaars juridische studenten. MPG heeft geen beeld hoe de laatstejaars juridische studenten zich oriënteren op de

arbeidsmarkt. Naar aanleiding van een analyse van het arbeidsoriëntatie gedrag van laatstejaars juridische studenten zijn de volgende punten naar voren gekomen:

Uit de cluster en discriminantanalyses zijn drie segmenten van de laatstejaars juridische studenten naar voren gekomen; Regionalen (segment één), de actievelingen (segment twee) en de geïntereseerde

potentiëlen (segment drie). Na het analyseren van de uitkomsten van de cluster en discriminantanalyse is er gekozen voor een ongedifferentieerde marketingstrategie te gaan voeren. Hierbij is sprake van een

algemeen marketingbeleid voor de gehele markt. Er is hier sprake van een gedwongen strategie, aangezien een andere optie naar aanleiding van discriminantanalyse II niet mogelijk is. Uit de discriminantanalyse II is naar voren gekomen dat de segmenten moeilijk identificeerbaar zijn, aangezien de onafhankelijke variabelen niet significant bijdragen aan de discriminantie. Door gebruik te maken van de resultaten van het kwalitatieve onderzoeken zijn de segmenten toch enigszins te identificeren, maar niet voldoende om een gedifferentieerde marketingstrategie te gaan toepassen. Vandaar dat er sprake is van een gedwongen ongedifferentieerde marketingstrategie. Met ongedifferentieerde marketing kan kostenbesparend een grote groep studenten bereikt worden.

Naast het feit dat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat MPG een ongedifferentieerde

marketingstrategie moet gaan gebruiken. Zijn er uit de resultaten een aantal punten naar voren gekomen waar MPG rekening mee dient te houden om de laatstejaars juridische studenten te kunnen bereiken. De aandacht van MPG dient te verschuiven van de contactpersonen naar de juridische

studentenverenigingen. Hierdoor worden meer mogelijkheden tot promotie gecreëerd in onder andere juridische faculteit- en universiteitsbladen en tijdens de bedrijvendagen die deze verenigingen organiseren. Het opzoeken van de doelgroep als attentiewaarde, wat arbeidsmarktoriëntatie betreft, het hoogst is, zal de

meeste gegevens van de studenten opleveren en de grootste verspreiding onder de juiste doelgroep bewerkstelligen.

MPG zal hiervoor samenwerkingscontracten met de studieverenigingen moeten opstellen waarin de verschillende promotieactiviteiten helder zijn vastgelegd. De verspreiding van de posters op de onderwijsinstellingen wordt zeker opgemerkt door de studenten. Wel raad ik aan de

distributiemedewerkers hier meer voor in te zetten. Het promotieteam zal dit als een eenmalige actie kunnen doen. Het inzetten van promotieteams is namelijk een tijdrovende en kostbare investering. Studenten zijn vaak op de hoogte van mogelijkheden binnen hun studie door hoogleraren en

medestudenten. Dit informele informatie circuit moet voortdurend in gedachte worden gehouden. Door gerichte promotie op de faculteiten raken meer studenten op de hoogte van het bestaan van het

Carrièrejaarboek. Vervolgens zal deze bekendheid vergroten door de werking van het informele circuit

Internet is een zeer belangrijk medium waar laatstejaars juridische studenten hun informatie halen aangaande arbeidsmarktoriëntatie. Studenten gebruiken Internet niet alleen voor arbeidsmarktoriëntatie voor een groot aantal doeleinden onder andere informatie vergaring en e-mailen.

Verder kunnen we concluderen dat de organisatie MPG intern ook een aantal zaken dient te veranderen. Ten eerste dienen de doelstellingen officieel te worden vastgelegd. De doelstellingen dienen bij elke werknemer bekend te zijn. Verder moet de afdeling verkoop en marketing moeten beter op elkaar worden afgestemd zijn. Dit aangezien verkoop belooft dat de doelgroep de uiting krijgt te zien terwijl marketing nog niet een campagne heeft om de doelgroep te bereiken. Om deze reden is het van essentieel belang dat marketing en verkoop wekelijks overleg hebben en meer met elkaar communiceren over de gang van zaken.

10.3 Aanbeveling n

In deze paragraaf worden mijn aanbevelingen voor MPG beschreven. In hoofdstuk negen is de nieuw te volgen communicatiestrategie uiteen gezet.

 De wijze waarop de segmenten benaderd moeten worden is door middel van een

ongedifferentieerde marketingstrategie. Hierbij is sprake van een algemeen marketing beleid voor de gehele markt. Hierbij kan MPG gebruik maken van de volgende mogelijkheden:

 De organisatie communiceert rechtstreeks (via eigen media) met de doelgroep door: Groepsbenadering: mondeling, schriftelijk en/of audiovisueel

Hierbij kan gedacht worden aan; posters, advertenties, banners op websites etc.  Individuele benadering: eveneens mondeling, schriftelijk en/of audiovisueel.

Hierbij valt te denken aan www.hyves.nl, mailing op huisadres, mailing via emailadressen, mailingen via studentenverenigingen.

 De distributie van de jaarboeken via de contactpersonen van de universiteiten moet een ondersteunende functie gaan krijgen. Deze functie moet niet meer als hoofdprioriteit worden gezien. Belangrijk is dat zij het netwerk van de laatstejaars studenten versterken en aanvullen.

 Voor MPG is het belangrijk om het opgestelde Integrale marketingcommunicatieplanning (IMC) in hoofdstuk negen te implementeren. Dit is een planningsmethode die alle facetten van het communicatieproces om een specifieke doelgroep te bereiken verenigt. IMC evalueert de strategische effecten van de verschillende media en probeert de resultaten ervan meetbaar te maken via een database om maximale impact te genereren. Dit implementeren zal niet eenvoudig voor MPG zijn, aangezien het veel ervaring vraagt binnen een organisatie waarbij de coördinatie tussen de verschillende functies een cruciale rol speelt. Zodra het IMC is geïmplementeerd moet dit planningsproces continue herzien en getest worden om uiteindelijk te streven naar een ultieme consistente communicatiemix.. Hierbij is het van belang dat de afdelingverkoop meer met elkaar gaan samenwerken. Dit betekent dat er wekelijkse vergaderingen moeten worden gehouden en meer communicatie naar elkaar toe, zodat elke afdeling precies weet waar de andere afdeling mee bezig is.

 MPG moet inspelen op het normale internetgedrag van de laatstejaars juridische studenten

MPG kan een banner/link van bijvoorbeeld Het Nationaal Juristencongres/ Het Carrièrejaarboek laten plaatsen bij studieverenigingen. Maar niet alleen bij studieverenigingen daarnaast ook op studentensites, algemene sites (www.google.nl), vacaturesites en bij de studierichtingen, bij veel studies wordt wekelijks/maandelijks een digitale nieuwsbrief verstuurt, voor MPG zou het mooie oplossing zijn om hier wekelijks of maandelijks in te kunnen adverteren.

 Verder moeten de doelstellingen voor MPG officieel worden vastgelegd. Deze doelstellingen moeten bij iedereen bekend zijn, zodat de medewerkers weten naar waar men toe moet werken. Het is belangrijk voor de directeur dat hij de doelen van de organisatie aan de werknemers bekend maakt om en deze uitlegt. Zodat de voor alle werknemers duidelijk zijn.

10.4 Toekomstig onderzoek

Door de werkzaamheden van de onderzoeker bij MPG heeft de onderzoeker te maken gekregen met zaken die niet alleen van toepassing zijn op laatstejaars juridische studenten. Hierdoor ben is de

onderzoeker in staat om eventuele aanbevelingen te geven die nog wel nader onderzoek vereisen. Deze aanbevelingen worden hieronder kort beschreven.

 Het is aan te raden om een dergelijk onderzoek (zoals het beschreven onderzoek in deze scriptie) ook voor andere onderwijsinstellingen te verrichten. Studenten die andere studierichtingen volgen kunnen andere wijzen van informatie (over de arbeidsmarkt) vergaren.

 In de lijn van de vorige punt wordt aangeraden aan om van alle overige studierichtingen ook overzichten van evenementen, studieverenigingen en tijdschriften/bladen aangaande studie te maken.

 Tevens is het belangrijk om na te gaan hoe effectief en efficiënt de nationale promotiecampagne in het geheel is. Tijdens de contacten met contactpersonen en studenten is opgevallen dat studenten veelal niet weten Memory magazine, de Nationale Carrièrebeurs en het Carrière Jaarboek door één en hetzelfde bedrijf worden voortgebracht. In het verleden heeft MPG besloten om de merken gescheiden van elkaar te profileren. Het is aan te raden om te onderzoeken of dit ook het meeste voordeel oplevert voor de organisatie als een geheel.

 Er is ook geen eenduidige huisstijl aanwezig, tevens is er geen eenduidige herkenningstijl per product aanwezig. Een imago/identiteit onderzoek valt aan te raden in de toekomst op grond van de bovengenoemde punten.

10.6 Reflectie

Om de data meer te kunnen generaliseren naar de populatie had de enquête door meer juridische

studenten uit het eigen bestand van MPG is ingevuld en door drieënnegentig studenten die niet in het bestand staan van MPG geeft het onderzoek misschien niet de gehele populatie weer.

De enquête vragen zijn opgesteld in samenwerking met de medewerkers van MPG en op basis van eerder gedaan onderzoek. Wellicht waren er andere vragen naar voren gekomen als er een focusgroep was gehouden met een aantal laatstejaars juridische studenten. Een voordeel van een focusgroep volgens Malhotra (2001) dat er onverwachte punten uit een discussie kunnen komen. Hierdoor hadden er andere resultaten uit de enquête kunnen komen. Een andere optie zou zijn geweest om enkel alleen een kwalitatief onderzoek te houden onder een grote groep laatstejaars juridische studenten. De onderzoeker heeft

gemerkt dat uit het kwalitatieve onderzoek gedeelte interessante punten naar voren zijn gekomen. In de lijn van het voorgaande is voor vervolg onderzoek aan te raden om eerst een kwalitatief onderzoek uit te voeren en vervolgens over te gaan op een kwantitatief gedeelte. Zodat de resultaten van het kwalitatieve gedeelte mee kunnen worden genomen in de vragen van de enquête voor het kwantitatieve gedeelte.

Uit de resultaten is naar voren gekomen dat er drie segmenten van laatstejaars juridische studenten zijn te onderscheiden. Door gebrek aan een goed geschaalde vragenlijst is het onmogelijk om een

gedifferentieerde marketingstrategie te gaan toepassen. Door de vragen in de enquête aan te passen aan de schalings-eis van een discriminantanalyse, kunnen de drie segmenten beter geïdentificeerd worden. Zodat er eventueel per segment een marketingbeleid kan worden opgesteld.

De contactpersonen van de verschillende juridische faculteiten zijn telefonisch benaderd. Zodra MPG weer een onderzoek naar de contactpersonen gaat uitvoeren is het raadzaam dat de onderzoeker de contactpersonen gaat bezoeken en de contactpersonen niet telefonisch benaderd. De onderzoeker heeft gemerkt door het telefonisch interviewen zijn de contactpersonen eerder geneigd zijn om een gesprek af te sluiten.

Literatuurlijst