• No results found

Hoofdstuk 7 Doelgroepkeuze 7.1 Inleiding

7.3 Doelstellingen en middelen MPG

In deze paragraaf wordt er gekeken naar de marketing kwaliteiten van MPG. Deze moeten passen bij het segment, product en reputatie. Daarnaast wordt er ook gekeken naar capaciteiten, kosten en technologie. Gekeken naar de doelstellingen van MPG welke in hoofdstuk één worden toegelicht, kan er geconcludeerd worden dat MPG een zo groot mogelijke doelgroep wil bereiken met zo min mogelijke kosten. Hierbij wordt vooral winst op lange termijn in gedachten genomen.

De middelen die MPG kan inzetten op het bereik onder de studenten te vergroten zijn; het Carrière Jaarboek, De Nationale Carrierebeurs, Memory Magazine, adverteren in faculteitsbladen en andere vakbladen en visuele media onder andere op televisie en radio en natuurlijk Internet. Op technologisch gebied is MPG up to date. De website wordt voortdurend aangepast aan deze tijd. Op deze manier probeert MPG een moderne website te ontwikkelen waardoor de mogelijkheden om producten te bestellen steeds makkelijker worden voor de studenten. Daarnaast worden de websites van de

concurrenten voortdurend in de gaten gehouden zodat de website van MPG niet verouderd ten opzichte van hen. Hierbij moet er vermeld worden dat de drie grootste concurrenten een betere uitstraling en lay-out van de website hebben. Daarnaast zijn de diverse producten onder andere jaarboeken bij de

Overzicht

Op basis van bovenstaande gegevens en de resultaten van hoofdstuk 5 is een overzicht gemaakt met daarin belangrijke elementen voor MPG. Op basis van deze elementen per segment kan bepaald worden of de markt aantrekkelijk is om te gaan bedienen.

Segment 1 Segment 2 Segment 3

Gebruik Internet + + + Actief in arbeidsmarktoriëntatie -? +++ +/-Intensiteit van de concurrentie ++ ++ ++

Loyaliteit van Studenten -? ++/- +/-?

Carrièrebladen +/-? ++

-Totaalscore Laag Hoog Matig

Tabel 4: overzicht aantrekkelijkheid van de segmente

Zoals uit de tabel valt af te lezen is vooral segment twee zeer aantrekkelijk om te gaan bedienen. Men is actief bezig met arbeidsmarkt oriëntatie en is tevens loyaal naar MPG toe. Aangezien de intensiteit van de concurrentie groot is, is het voor MPG zeer belangrijk om zich duidelijk te blijven positioneren tegenover de concurrent. Aangezien dit segment gevoelig is voor producten van de concurrentie. Daarnaast scoort segment één laag maar men is wel bezig met het vinden van een baan. Dit segment is niet op zoek naar een werkgever maar naar een baan en is anders ambitieus dan segment twee. Indien arbeidsoriëntatie gemakkelijker wordt gemaakt en de focus meer komt te liggen op vacaturedragende media is deze student eventueel wel bereid om een carrièreboek aan te vragen of naar een carrièrebeurs te gaan. Het derde segment scoort tevens matig op een aantal elementen. De respondenten in dit segment zijn wel

geïnteresseerd in arbeidsmarktoriëntatie maar maken er nog veel gebruik van. De respondenten maken duidelijk keuzes welke producten/middelen zij gebruiken voor arbeidsmarktoriëntatie; dit zijn zowel producten van MPG maar ook van de concurrentie. De vraag is of dit in de toekomst door middel van een gericht marketingbeleid veranderd kan worden. Het moeilijke in dit segment is dat ook hier er een grote intensiteit van concurrentie speelt. Wat als MPG besluit om dit segment af te stoten en dat dan de concurrentie er mee vandoor gaat?

7.4 Segmentatiestrategie

Naar aanleiding van de uitkomsten van paragraaf 7.1 en 7.2 moet er een keuze worden gemaakt welk deel van de markt te benaderen. Hierbij dient een keuze te worden gemaakt voor een segmentatiestrategie.

Deze segmentatie strategieën lopen uiteen van massa strategieën, waarmee de hele markt op dezelfde manier benaderd wordt, tot ‘mass-customization’ strategieën waarbij verschillende segmenten binnen een nichemarkt benaderd worden.

Na het analyseren van de uitkomsten van de cluster en discriminantanalyse is er gekozen voor een

ongedifferentieerde marketingstrategie te gaan voeren. Hierbij is sprake van een algemeen marketingbeleid voor de gehele markt. Er is hier sprake van een gedwongen strategie, aangezien een andere optie naar aanleiding van de cluster en discriminantanalyse niet mogelijk is. .Uit de discriminantanalyse II is naar voren gekomen dat de segmenten moeilijk identificeerbaar zijn, aangezien de onafhankelijke variabelen niet significant bijdragen aan de discriminantie. Door gebruik te maken van de resultaten van het

kwalitatieve onderzoeken zijn de segmenten toch enigszins te identificeren, maar niet voldoende om een gedifferentieerde marketingstrategie te gaan toepassen. Vandaar dat er sprake is van een gedwongen ongedifferentieerde marketingstrategie. Er is er dus voor gekozen om alledrie de segmenten te gaan bedienen met een algemeen marketingbeleid. Met ongedifferentieerde marketing kan kostenbesparend een grote groep studenten bereikt worden. Hierbij wordt de markt als één geheel beschouwd. Men richt zich op wat men gemeen heeft, in plaats van onderlinge verschillen. Productontwerp en verdere

marketingbeleid afgestemd op ‘gemiddelde’ afnemer. Ongedifferentieerde marketing is effectief bij een nieuw product (1e fase levenscyclus) en bij homogene producten. In het geval van MPG is er niet sprake van nieuwe producten en kan wel enigszins gesproken worden over homogene producten.

Nadeel van deze strategie is, dat het praktisch onmogelijk is om producten te ontwerpen die iedereen in zijn behoeften voorziet. Voordat probleem zou gedifferentieerde marketingstrategie een oplossing zijn maar doordat uit het onderzoek niet een duidelijke identificatie van de segmenten is gekomen is deze strategie op dit moment geen optie. Na een gedegen vervolg onderzoek zou deze strategie eventueel een optie kunnen zijn. Bij gedifferentieerde marketing worden diverse marketingmixen, afgestemd op verschillende marktsegmenten, om daarmee het grootste deel v/d markt te bewerken. Daarmee hogere omzet dan bij het richten op één doelgroep. Prijs-, distributie & promotiestrategieën verschillen per segment. Hierbij moet wel aangedacht worden dat een gedifferentieerde marketingstrategie veel onderzoek vereist en een stijging van de promotiekosten met zich meebrengt. Dat is ook één van de redenen dat MPG ongedifferentieerde marketing moet gaan toepassen. De afdeling marketing heeft een klein budget voor promotionele activiteiten richting de studenten. Op dit moment kan MPG hun tijd beter investeren in het voeren van een optimale ongedifferentieerde marketingstrategie.

vakbladen, adverteren op diverse websites en mailingen versturen via studie en studentenverenigingen. In hoofdstuk acht en negen wordt specifieker op het marketingbeleid in gegaan.

Hoofdstuk 8 Positionering