• No results found

5.2 Interactie vergroten

5.2.1 Relevante content

Het hebben van goede content klinkt misschien als een open deur, maar is essentieel om de doelgroep te triggeren om te reageren op social media. Waaraan voldoet goede content?

53 Zorg dat het onderwerp van de post genoeg waarde bevat, zodat fans het willen delen met hun vrienden. Prikkel, vermaak, inspireer, informeer of help fans met onderwerpen die ze aanspreken en bij hun levensstijl passen (Fox, 2013). Vertel in de intro van een artikel waarom lezers een artikel moeten lezen en waar de inhoud over gaat. Een intro moet relevante informatie en een belofte bevatten. Het moet ervoor zorgen dat de lezers het gevoel krijgen dat ze wat missen als ze het artikel niet lezen. Het gebruik van anekdotes en verhalen helpt om de lezer het artikel in te trekken. Mensen houden van verhalen en lezers zullen zich eerder aangetrokken voelen als een artikel een persoonlijke verhaal bevat (Bulygo, 2012). Zes regels voor sterke content zijn:

1. Emoties oproepen

In een onderzoek van de Wharton Business School werd gezocht naar de factoren die ervoor zorgen dat content viral gaat. 7500 artikelen uit de New York Times werden hiervoor geanalyseerd. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er tussen virality en emotie een groot verband zit. Uit de resultaten bleek dat de meest gedeelde content een sterke emotie opriep bij de lezers. De meest gedeelde content bevatte één van de zes basis emoties: verbazing, angst, blijdschap, verdriet, woede of walging. Content verspreidt zichzelf wanneer het een sterke emotie uitlokt bij de lezer. Nadat de consument de content heeft gelezen, wil hij het delen met vrienden zodat zij ook deze emotie kunnen voelen. Door het ervaren van dezelfde emoties voelen mensen zich verbonden met elkaar (Aronica, 2012).

2. Pakkende kop

Voor het aanklikken van een artikel is een aantrekkelijke kop een must. Een veel gebruikte regel bij copywriters is de ‘Four U approach’. Deze regel staat voor:

1. Useful: Be useful to the reader. Waarom is de content waardevol?

2. Urgent: Provide them with a sense of urgency. Waarom zou de lezer dit nu meteen moeten lezen?

3. Unique: Convey the idea that the main benefit is somehow unique Waarom is de content meeslepend en uniek?

4. Ultra specific: do all of the above in an ultra-specific way Wat kan de lezer leren van dit artikel?

Deze ‘Four U approach’ kan gecombineerd worden met zes vragen die copywriters zichzelf stellen als zij een kop maken (Clark, 2006):

1. Levert het lezen van de kop de lezer een beloning op?

2. Welke bijzonderheden kunnen er worden toegevoegd aan de kop om hem meer intrigerend en geloofwaardig te maken?

3. Roept de kop een sterke emotie op, die de lezer al had bij dit onderwerp? 4. Bevat de kop een stelling waardoor de lezer onmiddellijk ja gaat knikken? 5. Kan de kop voordeel halen uit het benoemen van de voorgestelde handeling?

6. Kan er een element van intrige (plot) worden toegevoegd zodat de lezer doorleest naar het intro?

54 Als de 4U’s regel wordt opgevolgd in combinatie met de bovenstaande zes vragen dan is de kans groot dat er een aantrekkelijke, pakkende kop ontstaat voor de content (Clark, 2006).

3. Vaste rubrieken en thema’s

Vaste rubrieken zijn de populairste pagina’s in tijdschriften en dit geldt ook voor social media. Houdt vaste rubrieken en thema’s aan en verbindt ze aan een dag. Wees hierbij heel duidelijk en communiceer altijd wanneer het volgende artikel verschijnt. De volgers weten dan wat ze kunnen verwachten en kijken uit naar de volgende editie. Op die manier wordt er een fanbase opgebouwd voor die specifieke content. Mensen komen speciaal voor die rubriek naar de website toe. Instagram past dit bijvoorbeeld toe met de populaire hashtag: #tbt (Throwback Thursday), maar ook websites maken er gebruik van zoals de rubriek Sexy Friday van online magazine Amayzine. Elke vrijdag verschijnt er een artikel met smeuïge quotes en pittige weetjes over sex op de website van Amayzine. Vaste thema’s voor social media kanalen zijn ook een goed idee. Kies vijf thema’s die passen bij de belevingswereld van de doelgroep en laat deze op verschillende manieren terugkeren in de content. Het geeft richting bij het maken van content en de fans weten over welke onderwerpen ze content kunnen verwachten (de Laat, 2013).

4. Tips & Tricks

Mensen verwerven graag nieuwe kennis. How to’s, instructies, tutorials, DIY en tips & tricks die de doelgroep wat bij brengen in hun interessegebied scoren daarom vaak hoog. De onderwerpen kunnen uiteenlopen van simpele dingen als beauty tutorials of handige tips om de smartphone sneller te maken, tot adviezen van een expert over hoe er met een

vechtscheiding kan worden omgegaan. De tips moeten origineel, relevant en bruikbaar zijn. Om traffic naar de site te generen kan er één tip op social media worden geplaatst om de volger in het artikel te trekken en te laten doorklikken. Op de site kan ook nog doorverwezen worden naar een artikel in het blad en andersom (de Laat, 2013).

5. Call to action

Voeg een call to action toe in de social media post. Mensen zijn eerder geneigd te liken of delen wanneer zij aangespoord worden iets te doen. Vertel de volgers ook waarom ze dit moeten doen. Wat is het voordeel dat ze eruit kunnen halen? Zorg voor urgentie in de aansporing en houdt het simpel. Wanneer het niet duidelijk is wat er moet gebeuren, omdat er teveel wordt gevraagd dan haken mensen af (Cohen, 2013).

6. Visuele content

Visuele social media zoals Instagram, Pinterest en Tumblr haalden in 2014 elk meer dan 10 miljoen bezoekers en blijven groeien. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van mobiele devices. En de populariteit van video stijgt enorm. Video neemt een belangrijke rol in om een boodschap over te brengen (CJG Digitalmarketing, 2015). Zo versloeg Facebook, YouTube met het meest aantal bekeken video’s in augustus 2014. Facebook had bijna een miljard meer bekeken video’s dan Youtube. (JSH&A, 2014). Content moet visueel

55 aansprekend zijn en makkelijk op mobiele devices te zien zijn. Een manier om het beeld eruit te laten springen is door authentiek, uniek en zelfgemaakt beeld te gebruiken. Dit zorgt voor onderscheid met andere merken en geeft een persoonlijke toevoeging aan het verhaal (van de Ketterij, 2013).

Deze zes punten zijn de basis voor sterke content. Andere manieren om interactie te krijgen met content zijn:

5.2.2 Persoonlijkheid

Gebruik een aansprekende tone of voice op social media. Mensen zullen eerder reageren als ze het gevoel krijgen dat ze het gesprek met iemand aangaan (Mccoy, 2014). Hoe meer het leest alsof de consument bezig is met een gesprek op social media, hoe meer reacties consumenten zullen geven. Spreektaal mag hierbij ook gebruikt worden. Dit heeft geen impact op de professionaliteit van het merk. Social media zijn bedoeld om interactie en de mogelijkheid tot een dialoog te bieden aan volgers. Ook humor in posts zorgt ervoor dat een merk meer persoonlijkheid krijgt en mensen eerder reageren. Dit effect kan versterkt worden door te laten zien dat één persoon de social media runnen (Mccoy, 2014). Laat dit ook merken, door op vragen en reacties persoonlijk te reageren. Als je als bedrijf iets vraagt over de content, geef dan zelf ook een suggestie of persoonlijke voorkeur. Een quote die het bedrijf inspireert kan dit gevoel ook opwekken. Dit soort type posts hebben ook een hoog like gehalte. Het is minder schadelijk om af en toe even uit de bocht te vliegen met een persoonlijke opmerking, dan overal op te reageren als een robot. Mensen zijn veel eerder geneigd een product te kopen van mensen die ze mogen, vertrouwen of waar ze iets mee gemeen hebben (Fox, 2013). Foto’s die een kijkje achter de schermen geven zijn ook geschikt om meer persoonlijkheid te creëren. Hierdoor krijgt de consument letterlijk een kijkje in de wereld van het bedrijf.