• No results found

Linda magazine Facebook: 274.368 likes

Twitter: 37.300 volgers Instagram: 24.200 volgers Pinterest: 3298 volgers YouTube: 1660 abonnees

Google+: 65 volgers, 96.846 weergaven Spotify: 1167 volgers

Linda. magazine is met een betaalde oplage van 216.030 het grootste vrouwenblad van Nederland (Sanoma, 2014). Dit is ook te zien op de social media accounts. Linda. heeft veel volgers op alle accounts en vooral op Facebook heel veel interactie. De Facebook berichten die de meeste interactie opleverden waren:

66 Afbeelding 12: Post die een sterke emotie opriep bij Facebook fans van Linda.

Bron: Facebook Linda., (2015).

Dit is een typisch nieuwtje voor op de Linda. Facebook. Het onderwerp en het beeld zijn controversieel en provocatief en er wordt veel op gereageerd, omdat dit emoties als afkeer en verbazing oproept. Die emoties willen mensen uiten en delen. Het past niet bij JAN om aan dit soort provocatieve onderwerpen aandacht te besteden. Er kan wel nagedacht worden over welke onderwerpen bij de doelgroep een sterke emotie oproepen. Als de doelgroep al een bepaalde emotie heeft bij een onderwerp en deze wordt bevestigd in een artikel, dan is de kans het grootst dat mensen reageren of doorklikken op een artikel. Door te experimenteren met onderwerpen kan JAN die sterke emotie opzoeken en daardoor de interactie met de doelgroep vergroten.

67 Afbeelding 13: Post die veel werd gedeeld door Facebook fans van Linda

Bron: Facebook Linda., (2015).

Dit soort filmpjes zijn populair omdat ze de emoties vreugde en verbazing oproepen. Het filmpje bevat een verrassend element. Mensen willen die emoties die ze na het kijken van dat filmpje ervaren, delen en sharen de post vervolgens op Facebook of taggen hun vrienden onder het bericht. Het leerpunt dat JAN hier uit kan halen, is dat video’s erg shareable zijn en dat JAN dit kan inzetten om het bereik te vergroten. JAN heeft

bijvoorbeeld eerder video’s van covershoots gemaakt, deze kunnen opnieuw op de social media worden geplaatst onder het mom van Throwback Thursday. Ook kan er bijvoorbeeld een post worden gemaakt met een lijstje met grappige commercials van bekende merken die bij JAN passen. Het maakt dan niet uit als de video’s een paar jaar oud zijn, als de video’s emoties oproepen, zijn ze tijdloos en kunnen ze ook nu nog goed scoren.

68 Afbeelding 14: Post die sterke emoties opriep bij Facebook fans van Linda.

Bron: Facebook Linda., (2015)

Dit bericht roept nieuwsgierigheid op door de titel en dat zorgt ervoor dat de doelgroep gaat doorklikken. Iedereen zet dagelijks een wekker en daarom spreekt het veel mensen aan. Er kwamen veel reacties op dit verhaal, omdat er een discussie ontstond of de titel misleidend was. Het meisje heeft namelijk een ziekte waardoor haar hart niet goed werkt en daardoor kreeg zij een hartstilstand van een wekker. Ook zijn er veel reacties op het verhaal omdat de vriend van het meisje de relatie beëindigde toen het meisje deze ziekte kreeg. Dat roept emoties op bij mensen. Dit verhaal komt uit de Linda. meiden, een uitgave van Linda. voor een jongere doelgroep. Bij JAN kan ook nagedacht worden over hoe zij content uit het blad kunnen gebruiken voor de website en social media. Hierdoor ontstaat er meer binding tussen het blad, de website en de social media kanalen. Er kan bijvoorbeeld een kort artikel van een Levensverhaal uit de JAN worden gemaakt die veel emoties oproept. Voor het volledige verhaal kan er doorverwezen worden naar het blad (Facebook Linda., 2015).

Overige social media

Op Twitter plaatst Linda. dezelfde berichten als op Facebook, aangevuld met nog meer nieuwsberichten. De hele dag door plaatst Linda nieuws op Twitter. Op Facebook wordt meestal één bericht per uur geplaatst (Twitter Linda., 2015)

Op Instagram plaatst Linda vooral veel winacties en posts over producten. Waarschijnlijk zijn dit gesponsorde posts van bedrijven. Ook worden er veel video’s geplaatst die goed

69 scoren, zoals een kijkje achter de schermen van covershoots, trainingsvideo’s van Arie Boomsma of actuele video’s, zoals BN’ers die gedichten voordragen in de week van de poëzie. Deze video’s worden erg veel geliked. Hier ligt ook een kans voor JAN. Korte video’s die een kijkje achter de schermen geven bij de shoot zijn levendiger dan een achter de schermen foto, die JAN vaak plaatst. Een video geeft de lezeressen letterlijk een kijkje achter de schermen. Dit is exclusieve content die nergens anders kan worden verkregen (Instagram Linda, 2015).

Op Pinterest heeft Linda verschillende borden o.a. Linda. wonen, L’Homo, Products I Love, Linda.mode en Linda backstage. Linda plaatst hier geen beeld uit het tijdschrift, maar inspirerende beelden van internet en van haar website. Linda is niet erg actief op Pinterest de laatste pin komt uit 2014 (Pinterest Linda., 2015).

Op het YouTube kanaal van Linda. staan veel verschillende afspeellijsten. Linda. backstage bevat de meeste video’s en dit zijn de video’s die Linda. maakt bij covershoots en shoots met BN’ers. Dit zijn populaire video’s omdat ze een kijkje achter de schermen geven bij de fotoshoot van het blad en vaak nog leuke quotes van BN’ers bevatten. Hier ligt een kans voor JAN (YouTube Linda., 2015).

Op Google+ post Linda. voornamelijk artikelen met spectaculair nieuws. Er zijn weinig tot geen reacties op de posts. Linda. plaatst waarschijnlijk berichten op Google+ zodat haar positie in Google wordt verbeterd (Google+ Linda., 2015).

Linda. plaatste verschillende soorten playlists op Spotify. Elke maand plaatste ze een ‘Linda loves (die maand)’ playlist en ook had Giel Beelen een lange tijd zijn eigen lijstje met de vijf leukste liedjes van dat moment in ‘Giels high five’. Op de website stond een artikel met een plugin naar de Spotify lijst zodat lezeressen zonder Spotify account het lijstje ook snel en makkelijk konden beluisteren. Mogelijk is Linda. door het lage aantal volgers en luisteraars met deze twee lijsten gestopt (Spotify Linda., 2015).

7.3 Harpers Bazaar