• No results found

Recreatie, toerisme en sport

7. Toetsing huidig gebruik

7.5. Resultaten toetsing huidig gebruik Meinweg

7.5.3 Recreatie, toerisme en sport

Recreatief gebruik van wegen en paden: wandelen, hardlopen, paardrijden, fietsen conform openstellingregels

Beschrijving Wandelen

Vanuit verschillende parkeerplaatsen aan de rand van het gebied kan men het terrein betreden. Vanuit deze plekken lopen verschillende gemarkeerde routes het gebied in. Over een gedeelte van het gebied is een wandelknooppuntennetwerk aangelegd zodat de bezoekers zelf hun route kunnen samenstellen. Langs de routes zijn uitkijktorens en schuilhutten aanwezig.

Er is ook een wandelpad aanwezig dat toegankelijk is voor rolstoel- en kinderwagens. Hierover is tevens een kinderspeurtocht uitgestippeld.

Fietsen en mountainbiken

Er is een fietsknooppuntennetwerk aanwezig dat verschillende routes door het gebied mogelijk maakt. Op bestaande wegen en paden mag worden gefietst. Er zijn geen speciale mountainbikevoorzieningen aanwezig, deze gebruiken de bestaande paden.

Honden wel en niet aangelijnd

Honden zijn alleen aangelijnd toegestaan in het Natura 2000-gebied. In het deelgebied Zandbergen, ten westen van het bezoekerscentrum is een hondenlosloopgebied aanwezig. Dit ligt buiten de begrenzing van het Natura 2000-gebied.

Ruiteractiviteiten

Paardrijden op voor ruiters toegestane paden, wegen en gebieden conform bestaande openstellingregels. Op de Meinweg zijn diverse ruiterpaden en routes aanwezig. Er is een ruiter- en menroute-netwerk aangelegd, zodat ruiters en menners zelf hun route kunnen samenstellen. Enkele ruiterpaden ten zuiden van de spoorlijn maken onderdeel uit van huifkarroutes.

Er wordt een recreatiezonering in het Natura 2000-gebied gehanteerd. Het gebied is ingedeeld in drie zones, per zone gelden al dan geen beperkingen voor wat betreft de verschillende vormen van recreatie.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij recreatief medegebruik met name geluids- en optische verstoring relevant (zie tabel 7.3). Betreding van habitattypen of leefgebied van habitatsoorten (mechanische verstoring) komt neer op overtreding van de openstellings- en gebruiksregels, is daarom een niet toegestane vorm van gebruik (illegaal). Dit wordt via de handhavingsmaatregelen opgelost (zie par. 5.4).

Normaal en legaal bestaand recreatief gebruik binnen het gebied, conform bestaande openstellingsregels en op wegen en paden, leidt mede dankzij de gehanteerde zonering in beginsel niet tot negatieve beïnvloeding van instandhoudingsdoelen. Op illegaal gebruik wordt gehandhaafd en is niet vrijgesteld.

Het normale en legale huidige recreatief medegebruik van terreinen, wegen en paden conform de openstellingsregels leidt niet tot negatieve beïnvloeding van instandhoudingsdoelen. Bovendien worden door zonering binnen het Natura 2000-gebied negatieve effecten als gevolg van verstoring in voldoende mate voorkomen. De gevoelige delen van het gebied worden op deze manier ontzien van een te hoge recreatiedruk. De populaties van de nachtzwaluw en roodborsttapuit vertonen over de afgelopen jaren een positieve trend, ondanks de huidige recreatiedruk. De boomleeuwerik vertoont een daling, maar het is niet waarschijnlijk dat hier sprake is van een negatieve invloed van recreatie. In andere terreinen blijken boomleeuweriken en een aanzienlijke druk goed samen te gaan. Gezien de ligging van het hondenlosloopgebied buiten het gebied, relatief ver van de habitattypen, habitatsoorten en broedvogels, treden er geen negatieve effecten

als gevolg van verstoring op.

De openstelling voor deze vormen van recreatief medegebruik binnen de openstellingsregels leidt niet tot significant negatieve effecten.

Categorie Categorie 1 voor overig recreatief gebruik van wegen en paden: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht

Educatieve excursies

Beschrijving Binnen het gebied worden diverse thema-activiteiten en excursies georganiseerd die overdag en ’s avonds plaatsvinden. Dit zijn er jaarlijks ongeveer twintig. De activiteiten worden zowel in als rondom de Meinweg en het bezoekerscentrum gehouden. Ook is er ruimte voor excursies voor scholen of groepen.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren is bij excursies vooral de optische verstoring relevant (zie figuur 7.3), vooral als daarbij buitende paden wordt getreden. Buiten de paden is ook mechanische effecten (betreding) relevant.

1. Educatieve excursies zijn vrijgesteld van de vergunningplicht wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 de excursie vindt plaats bij daglicht;

 de groepsgrootte is maximaal 30 personen;

 de excursie vindt plaats op de openbaar toegankelijke wegen en paden van het Natura2000-gebied;

 de openstellingsregels worden gevolgd.

Dergelijk recreatief gebruik heeft geen wezenlijk andere effecten dan individueel recreatief gebruik conform de openstellingsregels.

2. Educatieve excursies die wel van de paden afwijken en/of tussen zonsondergang en zonsopkomst plaatsvinden zijn vrijgesteld van de vergunningplicht wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 de excursie vindt plaats onder leiding of verantwoordelijkheid van de terreinbeheerder van het betreffende gebied;

 wanneer de excursie tussen zonsondergang en zonsopkomst plaatsvindt wordt -behoudens calamiteiten- slechts door de excursieleider waar nodig in verband met de veiligheid gebruik gemaakt van kunstlicht; Wanneer licht voor de individuele deelnemers nodig is om veilig te kunnen lopen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van rood licht;

 de groepsgrootte is maximaal 30 personen;

 de excursieleider zorgt ervoor dat geen onnodig geluid wordt gemaakt;

 gebruik van geluidversterkende apparatuur zoals een megafoon wordt niet gebruikt.

Hierdoor worden negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen voorkomen. 3. Excursies die niet voldoen aan hetgeen is beschreven onder 1. en 2. zijn niet vrijgesteld van de vergunningplicht.

Categorie Categorie 2b voor excursies die voldoen aan de voorwaarden genoemd onder 1 en 2: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht, met gebied specifieke voorwaarden

Categorie 3 voor overige vormen van excursies: Huidig gebruik niet vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht

Evenementen

Beschrijving Binnen en in de nabijheid van het Natura2000-gebied vindt een beperkt aantal evenementen plaats.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij evenementen met name de geluids- en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3) en afhankelijk van het type evenement mogelijk ook de mechanische verstoring (betreding van habitattypen en/of leefgebieden). Omdat een deel van de instandhoudingsdoelen hiervoor gevoelig is, kan een negatief effect niet worden uitgesloten.

Voor zover dit huidig gebruik niet al vergund of getoetst is in het kader van de Wnb, kunnen in dit beheerplan evenementen niet zonder meer op voorhand vrijgesteld worden van de Wnb-vergunningplicht. De situaties zijn te verschillend voor een generieke vrijstelling van de vergunningplicht op grond van de Wet natuurbescherming. Daarom ligt een individuele toetsing van de evenementen in de rede.

Categorie Categorie 3: Huidig gebruik niet vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht Verblijfsvoorzieningen, horeca en overige recreatieve voorzieningen

Beschrijving Tussen de Roode Beek en de Boslaan (ten westen van de voormalige taxuskwekerij) liggen een aantal vakantiewoningen. Buiten de Natura2000- begrenzing liggen verschillende ondernemingen op het gebied van horeca, verblijfsrecreatie en dagrecreatie.

Effect en beoordeling

Gezien de ligging en diverse activiteiten die er plaatsvinden kunnen de verblijfs- en recreatieve voorzieningen voor een bepaalde mate van geluids- of optische verstoring zorgen voor de kwalificerende broedvogels (zie figuur 7.3).

Voor alle voorzieningen geldt dat een verstorend effect door geluid op korte afstand tot de bron voor de hand ligt, maar door de constante aanwezigheid in het hele jaar zal ten dele ook gewenning van een bepaald verstoringsniveau optreden. Enige mate van verstoring op de broedvogels als gevolg van geluid door recreanten is niet uitgesloten, maar er is geen sprake van een actueel knelpunt in het gebied. Mogelijk is sprake van een negatief effect als gevolg van visuele verstoring door aanwezigheid van mensen. Gezien de ligging van de voorzieningen voornamelijk buiten en langs de randen van het gebied, is een significant negatief effect op de instandhoudingsdoelen uitgesloten.

Aan de westzijde vormt het bos een buffer tussen verblijfsrecreatie en het leefgebied van de broedvogels en ook het Herkenboscher- en Melickerven, waar de kamsalamander en foerageergebied van de gaffellibel voorkomen. Dit bos heeft dempende werking op eventuele geluidshinder en visuele verstoring vanuit de verblijfsrecreatie. Daarmee zijn negatieve effecten op de habitatsoorten uitgesloten.

Golfbaan en sportveld

Beschrijving Golf & Country Club De Herkenbosche ligt ten zuiden van deelgebied Luzenkamp. Hier is ook Golfrestaurant St. Andrews gelegen. Deze golfbaan kent 18 holes. Daarnaast is een tennisbaan aan de Meinweg gelegen, Lawntennisvereniging Herkenbosch. Deze faciliteiten zijn al vele decennia aanwezig.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren is voor het onttrekken van (grond)water ten behoeve van beregening van de golfbaan en de sportvelden verdroging relevant (zie figuur 7.3). Het merendeel van de habitattypen van het gebied is gevoelig voor verdroging, evenals het leefgebied van de habitatsoorten.

Voor zover dit huidig gebruik niet al vergund of getoetst is in het kader van de Wnb, worden in dit N2000-plan de bedrijven niet op voorhand vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht. Afhankelijk van tijd, omvang, plaats en intensiteit van de gebruiksvorm kan in elk individueel geval sprake zijn van een vergunningplicht op grond van de Wnb.

Categorie Categorie 3: Huidig gebruik niet vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht Shuttle trein

Beschrijving Vanaf 1 juli 2018 rijdt er een shuttle trein door het Roerdal, de Meinweg in de richting van Wassenberg (Duitsland). Het betreft een volledig elektrisch aangedreven shuttle wegtrein welke fluisterstil is en maximaal 25 km/u rijdt over (on)geasfalteerde wegen (bestaande fietspaden). Groepen bestaan uit 10 tot maximaal 65 personen en er wordt maximaal twee keer per dag of zes keer per week gereden, overwegend in de periode maart t/m oktober. De routes zijn tot stand gekomen in overleg met terreinbeheerders en gemeenten.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij deze gebruiksvorm met name geluids- en optische verstoring mogelijk relevant (zie tabel 7.3).

Omdat de trein over bestaande wegen en paden en conform bestaande openstellingsregels zal rijden, zal de gebruiksvorm in beginsel niet leiden tot negatieve beïnvloeding van instandhoudingsdoelen.

Van optische verstoring is geen sprake, omdat de hiervoor gevoelige broedvogel nachtzwaluw, vooral ’s nachts actief is en de shuttle trein overdag rijdt. De andere broedvogels zijn niet gevoelig voor optische verstoring. Ook voor de overige habitatsoorten is verstoring als gevolg van de genoemde gebruiksvorm niet aan de orde, mede omdat beekprik, gaffellibel en kamsalamander niet gevoelig zijn voor optische verstoring en geluidshinder van recreanten. Geluidshinder is niet aan de orde aangezien het een elektrisch aangedreven voertuig betreft.

Significant negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen zijn dan ook uitgesloten.