• No results found

Realiseren van een continue cyclus van organische groei en inkomsten  Endogene groei realiseren bij bestaande of nieuwe klanten

SCA FACTOREN

3. Realiseren van een continue cyclus van organische groei en inkomsten  Endogene groei realiseren bij bestaande of nieuwe klanten

 Benutten van interne en externe arbitragemogelijkheden

6.1.3.1 Herpositioneren businessmodel conform de domein SCA propositie

PA dient op korte termijn prioriteit te geven aan het herpositioneren van haar businessmodel, om vervolgens haar performance op drie van de vijf generieke eisen te verbeteren en een continue cyclus van organische groei en inkomsten te realiseren.

PA kan haar businessmodel herpositioneren door haar businessmodel in te richten conform de SCA propositie. Hiervoor dient zij allereerst haar bouwsteen structuur beter te organiseren. Dit kan zij doen door de SCA propositie en de daaruit voortvloeiende Strategische Houding te vertalen naar een duidelijke organisatiestructuur. Hierdoor dienen bestaande functies te worden overwogen en dient er een reorganisatie van functies en verantwoordelijkheden plaats te vinden. Daarnaast is het advies om de verantwoordelijkheid van het managementteam uit te breiden en de overige businessunits te integreren. Ook dient PA haar ketenoriëntatie te verbeteren door te investeren in het opbouwen van een netwerk en het ontwikkelen van een netwerkstructuur en beheersingsmechanismen.

Vervolgens dient PA haar bouwsteen mensen beter in te vullen, door te investeren in een kennisrijke organisatie, die door een sterk managementteam ondersteund wordt. Aanbeveling is om te investeren in drie soorten teams die elk specifieke taken en verantwoordelijkheden krijgen.

Het herpositioneren van het businessmodel kan alleen worden gerealiseerd als PA haar bouwsteen cultuur koestert en motiveert. De sterkten ondernemerschap en intrapreneurship dient PA te

koesteren. De vrijheid binnen de organisatie dient te worden ingezet om de Strategische Houding te realiseren. Dit dient gerealiseerd te worden middels een soort religieuze discipline (consistentie) die gericht is op het realiseren van de SCA propositie (Collins 2001).

Naast de investering in de drie bouwstenen, dient PA te investeren in een sterk merk. Dit merk dient tijdens de transitie van de industrie de afnemers te navigeren door de diversiteit binnen de markt. Merkontwikkeling dient daarom op structurele wijze aandacht te krijgen, waardoor de herkenning en loyaliteit van afnemers zal worden vergroot.

6.1.3.2 Verbeteren van drie van de vijf generieke eisen

Nadat PA haar bouwstenen heeft ingericht conform de SCA propositie, dient PA drie van de vijf

generieke eisen te verbeteren. De keuze voor deze drie komt voort uit het feit dat deze drie eisen op

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 61 investeren in R&D vaardigheden. Daarnaast dient zij zich beter aan te passen aan de OEMs door te investeren in standaarden en protocollen. Als laatst dient zij door de betere inrichting van haar bouwstenen, haar performance op de Wereld Performance Indicatoren te verbeteren.

6.1.3.3 Realiseren van een continue cyclus van organische groei en inkomsten

Door het bedrijf in te richten conform de SCA propositie en voornamelijk te investeren in niet-materiële vaardigheden (vooral kennis) zal PA zich steeds diepgaander ontwikkelen als een onderscheidende specialist binnen haar industriegebied. In de domeinfase zal PA drie van de Vijf Generieke Eisen implementeren waardoor klanten PA zullen waarderen en PA groei kan realiseren.

Naast het realiseren van organische groei bij bestaande of nieuwe afnemers, kan PA haar inkomsten laten toenemen door de aanwezige arbitragemogelijkheden te benutten. Zoals eerder beschreven zijn er in de transitie van Fase B naar Fase C zowel interne als externe arbitragemogelijkheden (Friedman 2006). Externe arbitragemogelijkheden kan zij realiseren door te investeren in LCC gebieden waar arbeid en kapitaalkosten minimaal zijn en productie -en transportfaciliteiten goed zijn (Anderson 2001). Interne arbitragemogelijkheden kan men realiseren door het efficiënt inrichten van het businessmodel conform de SCA propositie en door te investeren in ‘wereldklasse productiviteit’ en standaarden en protocollen te vertalen naar alle gelieerde businessunits en haar netwerk.

6.1.4 Verticale coördinatie strategie

Zoals blijkt uit de concurrerende rol strategie is het advies om een lichte activa investeringsstrategie te volgen. De reden hiervoor is de toenemende globalisatie, waardoor de waarde van materiele activa in verhouding afneemt. Om een lichte activa investeringsstrategie uit te voeren dient PA te investeren in een netwerk. Het voordeel van dit netwerk is dat PA haar risico’s kan spreiden, in kan spelen op het toenemende belang van een goed leveranciersnetwerk (Hines e.a. 1998; Friedman 2006) en PA zonder zware investeringen toch marktkapitalisatie kan realiseren. Hierdoor zal zij minder gevoelig zijn voor vijandige overnames.

Het grote voordeel van het netwerk is dat dit PA de mogelijkheden geeft om te investeren in hoge return onderdelen, die worden gekenmerkt door een lage activa intensiteit. De partners echter investeren voornamelijk in materiele activa. Door de lage activa intensiteit kan PA haar financiële middelen aanwenden om haar businessmodel te herpositioneren door te investeren in haar bouwstenen en in niet materiele activa. Hierdoor zal haar onderscheidend vermogen toenemen en haar performance op de vijf generieke eisen verbeteren.

Voor het bouwen van een netwerk zijn veel verschillende partnering-mogelijkheden, die elk een andere mate van beheersingsintegratie kennen (Nohria 1991). Aanbeveling is om te investeren in een netwerkstructuur die gebaseerd is op het realiseren van een wereldwijd voordeel (Relation Based Alliance). Bij voorkeur dient de overeenkomst te zijn gesloten op basis van vrije wil en dienen de

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 62 partijen onafhankelijk te functioneren. Belangrijk is dat het netwerk en de structuur van de gelieerde businessunits zelfbedwingende bedrijven zijn en zelfstandig samenwerken met betrouwbare partners. Dit is belangrijk omdat partners dan hun specialisatiemogelijkheden optimaal kunnen benutten en zich zelfstandig kunnen richten op micro-industrieën en klantengroepen. Integrale coördinatie en

beheersing vallen onder de verantwoordelijkheid van PA. Het netwerk dient te zijn opgebouwd uit een aantal strategische leveranciers waarmee PA kan werken als partners, door verbonden systemen en processen.

Partners genieten door samenwerking het voordeel dat zij volume krijgen toegewezen, genieten van een hoge mate van informatiedeling (kennis) en toegang krijgen tot de automobielindustrie. PA zal de rol als architect op zich nemen en is verantwoordelijk voor de coördinatie en kwaliteitsborging van haar netwerk.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 63 6.2 Lange termijn SCA propositie en Strategische Houding (3-8 jaar)

Het advies is om op lange termijn een leiderstrategie te voeren, waardoor PA haar positie op wereldwijd niveau kan verbeteren. Deze leiderschapspositie dient PA te realiseren binnen haar specialiteit. Nadat PA haar businessmodel heeft geherpositioneerd en een dominante positie heeft gerealiseerd binnen het domein Europa, dient PA zich vervolgens te richten op uitbreiding van haar positie op wereldwijde schaal.

Het advies is om in deze fase haar positie binnen het domein Noord Amerika en een aantal E7 economieën te verbeteren. PA beschikt over de mogelijkheden om dit te realiseren omdat zij beschikt over een specialistisch businessmodel, voldoet aan drie van de vijf generieke eisen en daarnaast de strategische intentie heeft om in deze fase de overige twee generieke eisen te realiseren.

PA zal in deze fase een aantal bedreigingen (zie Swotanalyse) elimineren. De bedreiging

‘switchmogelijkheden en prijselasticiteit’ (B3), zal voor PA een minimale bedreiging vormen omdat PA investeert in niet materiele activa en een kennisrijke organisatie, waardoor haar onderscheidend vermogen toeneemt. Hierdoor zal de relatie steeds minder afhankelijk zijn van alleen economische condities. Daarnaast dient PA de bedreiging ‘marktkapitalisatie strategieën van concurrenten’ te elimineren door snel te anticiperen en in een aantal situaties de rol als ‘first mover’ te hanteren. PA dient haar rol als leider gestalte te geven door te bouwen aan haar netwerk binnen Europa, Noord Amerika en een aantal E7 economieën. Het is belangrijk dat PA snel anticipeert en interessante partners inlijft binnen haar netwerk, omdat deze partijen anders hoogstwaarschijnlijk overgenomen worden door generalisten of omvangrijke specialisten die marktkapitalisatiestrategieën voeren. Ook elimineert PA de bedreiging ‘globalisatie van de industrie naar een fase C industrie’ (B5). Dit realiseert PA doordat zij investeert in niet materiele activa, zich ontwikkelt tot diepgaande specialist, de wereldwijde markt als haar speelveld beschouwt en zorgvuldig en proactief investeert in Noord Amerika en een aantal E7 economieën en een wereldwijd netwerk opbouwt.

Evenals bij de kort termijn Strategische Houding, zal ook bij de lange termijn Strategische Houding naast de informatie uit de Swotanalyse, de lijst met potentiële SCA factoren bijdragen aan de formulering van de SCA propositie. De factoren zoals beschreven in figuur 19 zullen onderdeel zijn van de SCA propositie.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 64 De SCA propositie zal gericht zijn op het realiseren van deze factoren. Het advies is om de lange termijn SCA propositie als volgt te definiëren:

Phelps Automotive creëert toegevoegde waarde voor haar afnemers door haar vaardigheid om wereldwijd een hoogwaardige homogene range automatten te ontwikkelen, te produceren en af te leveren conform de gewenste specificaties, waarbij zij het gehele voorliggende kanaal beheerst en borgt dat haar toeleveranciers conform specificatie ontwikkelen, produceren en leveren, tegen een marktconforme prijs. Daarnaast ontwikkelt PA systematisch onderscheidende producten en services die wereldwijd toegevoegde waarde bieden voor haar afnemers. Deze onderscheidende producten en services worden gerealiseerd vanuit diepgaande niet-tastbare middelen waarover PA wereldwijd beschikt.

Deze SCA propositie dient PA te ondersteunen in het ontwikkelen van een sterk onderscheidend businessmodel en te leiden naar een positie waar PA Sustainable Competitive Advantage kan realiseren. Deze SCA propositie kan alleen gerealiseerd worden middels een streng gedisciplineerde cultuur en een ambitie die gericht is op het instituut (bouwsteen cultuur).

Onderstaande tabel geeft kernachtig weer welke strategische keuzes er zijn gemaakt met betrekking tot invulling van de Strategische Houding. De subelementen van de Strategische Houding zullen in de volgende subparagrafen achtereenvolgend worden beschreven.

Tabel 8. Subelementen lange termijn Strategische Houding

6.2.1 Primaire concurrentiestrategie

PA zal in deze fase haar positie als specialist verdiepen door te investeren in kennis en talent, waardoor PA in staat is om invulling te geven aan de genoemde SCA propositie. Daarnaast zal PA blijven investeren in haar netwerk, waardoor zij in staat is om een brede en gevarieerde range aan vloermatten te leveren. PA zal haar haar businessmodel in deze fase uitbreiden naar wereldwijde schaal. Hierdoor zal de toegankelijkheid van PA voor de mondiale OEMs toenemen. De samenstelling

STRATEGISCHE HOUDING INVULLING PA KERNELEMENT

PRIMAIRE CONCURRENTIESTRATEGIE QUALITY FEATURES ADVANTAGE DIEPERE SPECIALIST POSITIONERING

CONCURRERENDE ROL LEADER NIEUW SOORT BUSINESSMODEL (SPECIALISME

EN NETWERK) EN CREATOR STRATEGIE

PRIORIETSTELLING STRATEGISCHE INITIATIEVEN GROW

1. ORGANISATIE INRICHTING UITBREIDEN CONFORM GLOBALE SCA PROPOSITIE 2. REALISEREN VAN LEIDERSCHAPSPOSITIES BINNEN DOMEIN EUROPA/ AMERIKA EN EEN AANTAL E7 ECONOMIEËN.

3. ONTWIKKELEN VAN CREATOR STRATEGIE

VERTICALE COORDINATIESTRATEGIE RELATION BASED ALLIANCES PARTNERING GEBASEERD OP WEDERZIJDS

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 65 van het businessmodel bestaande uit schaalgrootte en niet-materiële activa, zal PA een sterk

onderscheidend vermogen geven (Carr 1993).

6.2.2 Concurrerende rol strategie

Aanbevolen wordt om als concurrerende rol strategie, een rol als ‘Leader’ aan te nemen. De reden hiervoor is dat PA haar organisatie heeft ingericht conform de korte termijn SCA propositie en

daardoor een basis heeft gecreëerd om zich binnen de submodule tapijt en vloermatten te ontwikkelen tot een leider op wereldwijd niveau.

Door de activa lichte investeringsstrategie beschikt PA over financiële ruimte om in deze fase te investeren in twee van de vijf generieke eisen namelijk eis 1 wereldwijde aanwezigheid en eis 4 schaalgrootte en distributiesnelheid

Het doel is om het businessmodel, dat beschikt over een hoge mate van niet materiele activa (netwerk, kennis, talent en merk) uit te breiden van domeinniveau naar wereldwijd niveau.

Een belangrijk element dat toegevoegd wordt in deze fase is de investering in mensen, middelen en structuren, waardoor PA in staat moet zijn om systematisch nieuwe producten en services te ontwikkelen en wereldwijd af te zetten. Hierdoor zal PA in deze fase een continue cyclus van organische groei en inkomsten realiseren. Daarnaast dient PA, zoals benoemd in de korte termijn Strategische Houding, te blijven investeren in het implementeren van standaarden en protocollen en aanwezige interne en externe arbitragemogelijkheden benutten.

De aanbeveling is om zich in deze fase te ontwikkelen als leider in het ontwikkelen en produceren van vloermatten en te opereren als wereldwijde architect en bewaker van zowel haar eigen businessmodel als haar netwerk.

6.2.3 Prioriteitstelling strategische initiatieven

Het doel van PA dient te zijn om op lange termijn haar SCA propositie te realiseren. Om de lange termijn SCA propositie te realiseren is de prioriteitstelling van de strategische initiatieven als volgt: