• No results found

Realiseren van continue cyclus van organische groei en inkomsten

SCA FACTOREN

6.2.3.3 Realiseren van continue cyclus van organische groei en inkomsten

Doordat PA zich ontwikkelt tot een specialist is de aanbeveling opgenomen om in deze fase te investeren in diepgaande R&D vaardigheden. Hierdoor zal PA in staat zijn om systematisch nieuwe producten te ontwikkelen. Omdat door de toenemende globalisatie producten zullen homogeniseren, prijzen stabiliseren en marges afnemen, kan PA door deze productontwikkeling nieuwe inkomsten en marktaandeel verwerven. Hierdoor neemt haar onderscheidend vermogen toe en zal PA in staat zijn om een continue cyclus van organische groei en inkomsten te realiseren. Daarbij dient opgemerkt te worden dat het noodzakelijk is dat PA deze nieuwe producten op grote schaal kan produceren en leveren.

6.2.4 Verticale coördinatie strategie

De aanbeveling met betrekking tot de verticale coördinatiestrategie is in deze fase gelijk aan de aanbeveling die opgenomen is in subparagraaf 6.1.4. Het verschil betreft dat PA in deze fase een wereldwijd netwerk moet realiseren en moet beheersen. Indien PA in staat is om zich wereldwijd te

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 67 positioneren, zal de toegevoegde waarde van PA voor haar netwerk toenemen. Deze toenemende toegevoegde waarde komt voort uit het feit dat PA meer volume, kennis en toegang tot de

automobielindustrie kan bieden. Daarnaast is PA door haar diepgaande investeringen in niet-materiële activa in staat om systematisch nieuwe producten en services te ontwikkelen, waardoor partners extra inkomsten kunnen genereren.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 68

HOOFDSTUK 7 STRATEGISCH PLAN OM SCA PROPOSITIE TE REALISEREN

Zoals beschreven in de Strategische Houding vraagt de aanbevolen strategie een wijziging van de huidige koers. Vandaar dat in dit hoofdstuk aanbevelingen zijn opgenomen over hoe PA deze strategische wijziging kan vertalen binnen haar organisatie.

Figuur 28. Strategische Planning

PA kan haar strategische intenties alleen realiseren indien haar businessmodel voldoende efficiënt is. Zoals blijkt uit de concurrentie analyse beschikt PA momenteel niet over voldoende efficiëntie

waardoor haar strategische intenties worden bedreigd. Vandaar dat de aanbeveling is opgenomen om alvorens PA start om de korte termijn Strategische Houding te realiseren, het huidige business model wordt geanalyseerd en gereorganiseerd met als doel om de efficiëntie binnen een jaar sterk te

verhogen. Aanbeveling is om de klantenportefeuille te analyseren en de niet-renderende activiteiten af te stoten, daarnaast dienen de overheadkosten kritische te worden geanalyseerd en alle ballast te worden geëlimineerd. Tevens dient PA een plan te ontwikkelen om de efficiëntie binnen haar huidige productielocaties te verbeteren, zodat er binnen deze locaties wereldklasse productiviteit wordt gerealiseerd.

De strategische planning zal evenals de Strategische Houding bestaan uit een advies gericht op het realiseren van de korte termijn Strategische Houding en de lange termijn Strategische Houding.

Om zowel de korte termijn Strategische Houding als de lange termijn Strategische Houding te realiseren is het aan te bevelen om te investeren in talentteams. Door het oprichten van deze talentteams kan PA gebruik maken van haar vaardigheden intrapreneurship en ondernemerschap. Belangrijk is het dat deze talentteams een gerichte opdracht meekrijgen, de zogenaamde strategische kaders, zodat de energie en motivatie van deze teams gebruikt wordt om de strategie te realiseren. Een bijkomend voordeel van deze talentteams is dat kennis wordt gemobiliseerd en geïntegreerd. Daarnaast is het aan te bevelen om een beloningsconstructie op te zetten, die gericht is op het belonen van de teams indien zij de gewenste opdracht realiseren.

Om de strategische initiatieven te realiseren (paragraaf 7.1.3 en 7.2.3) is het aan te bevelen om drie soorten teams samen te stellen, namelijk (1) een talentteam integratie, (2) een talentteam R&D en (3) een talentteam internationale expansie.

Om de korte termijn Strategische Houding te realiseren heeft vooral het team integratie een

belangrijke taak. De aandacht ligt in deze fase op het herpositioneren van het businessmodel. Deze herpositionering kan alleen worden gerealiseerd indien PA haar bouwstenen Strategie, Structuur en

STRATEGISCHE PLANNING B.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 69 Mensen beter inricht. Omdat het niet haalbaar is om binnen dit onderzoek in detail voor te schrijven hoe dit gerealiseerd dient te worden, zal hierover niet verder worden uitgewijd. Aanbeveling is om het team een plan te laten ontwikkelen dat is gebaseerd op de Strategische Houding en de strategische initiatieven vertaalt naar een reorganisatieplan, waardoor de bouwstenen Structuur en Mensen beter worden afgestemd op de bouwsteen Strategie.

Een belangrijk kader, waarvoor het team verantwoordelijk is, betreft dat deze reorganisatie als doel dient te hebben dat PA haar performance op drie van de vijf generieke eisen zal verbeteren. Het gaat daarbij om de eisen:

Eis 2: R&D vaardigheden

Eis 4: Convergentie en standaardisatie

Eis 5: Performance op de wereldperformance indicatoren

Indien PA in staat is om haar performance op drie van de vijf generieke eisen te verbeteren, zal de klanttevredenheid toenemen, waardoor PA in kan spelen op de diepte investeringen van de OEMs binnen de gevestigde domeinen. Daarnaast dient PA in deze fase gebruik te maken van aanwezige interne en externe arbitragemogelijkheden. Interne arbitragemogelijkheden kan PA benutten door het team integratie een actieplan te laten ontwikkelen waardoor processen kunnen worden

gestandaardiseerd en wereldklasse productiviteit kan worden gecombineerd met lage factor kosten. Externe arbitragemogelijkheden kan PA realiseren door gebruik te maken van lage factor kosten, productielocaties. Door de toenemende afzet aan de OEMs en door gebruik te maken van de aanwezige interne en externe arbitragemogelijkheden zal PA extra inkomsten realiseren. Deze inkomsten zijn noodzakelijk om te kunnen overleven tijdens de transitie van de industrie van Fase B naar Fase C.

Om de Strategische Houding op lange termijn te realiseren dient PA haar marktgebied uit te breiden van domeinniveau naar wereldwijde schaal. Dit betekent dat PA vestigingen dient op te zetten binnen E7 economieën (India en Mexico) en daarnaast acquisities dient te plegen om omzetuitbreiding te realiseren bij nieuwe klanten. Doordat PA haar positie uitbreidt naar wereldwijd niveau en PA investeert in een wereldwijd netwerk, zal PA tegemoet komen aan de overige twee van de vijf

generieke eisen. PA zal namelijk in staat zijn om wereldwijd homogene producten te leveren (Eis 1) en

daarnaast te beschikken over schaalgrootte en distributiesnelheid (Eis 3). Doordat PA in deze fase voldoet aan alle vijf eisen heeft PA de mogelijkheden om haar inkomsten te laten groeien. Daarnaast dient PA te zoeken naar mogelijkheden om binnen de E7 economieën externe arbitragemogelijkheden te realiseren. Indien de verkooporganisatie van PA nieuwe klanten kan binnenhalen en bestaande klanten overtuigt (vanwege performance op de vijf generieke eisen), kunnen de inkomsten toenemen. Deze inkomsten kunnen alleen toenemen indien het businessmodel van PA beschikt over voldoende efficiëntie waardoor PA in staat is om concurrerende prijsstellingen te hanteren.

De aanbeveling is om deze toenemende inkomsten voornamelijk te investeren in extra R&D

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 70 toenemen en kan PA haar opbrengsten uitbreiden door nieuwe succesvolle productsamenstellingen te ontwikkelen die haar afzet vinden bij de wereldwijde OEMs. Doordat de R&D vaardigheden toenemen, kunnen OEMs steeds meer taken delegeren naar PA en zal PA steeds meer toegevoegde waarde bieden. Hierdoor zullen de Switchmogelijkheden afnemen, waardoor PA minder afhankelijk zal zijn van alleen economische condities. Indien de inkomsten toenemen, dient PA continu te blijven investeren in haar R&D vaardigheden waardoor PA continu nieuwe producten kan ontwikkelen.

Doordat de performance van PA op de vijf generieke eisen sterk toeneemt en PA daarnaast haar specialisme vergroot door te investeren in schaalgrootte, wereldwijde levermogelijkheden en R&D vaardigheden zal PA Sustainable Competitive Advantage realiseren. Door de verdieping van het specialisme en door de continue investeringen in niet materiele activa (talent, kennis, R&D

vaardigheden, netwerk en merk) ontwikkelt PA barrières waardoor concurrenten niet in staat zullen zijn om activiteiten en het businessmodel van PA te imiteren of te kopiëren. Daarnaast speelt PA in op de toenemende globalisatie en bestaat het fundament van het businessmodel uit niet-materiële activa waardoor de toegevoegde waarde steeds groter zal worden.

Om de Strategische Houding op lange termijn te realiseren krijgen de drie benoemde teams een belangrijke taak. Het team integratie is verantwoordelijk voor het standaardiseren en integreren van alle businessunits binnen een sterke structuur. Daarnaast dient zij de structuren binnen het netwerk vorm te geven, zodat het netwerk kan worden beheerst en gecoördineerd. Het team acquisitie is verantwoordelijk om de positie van PA naar wereldwijde schaal uit te breiden. Zij dient een

acquisitieplan te ontwikkelen, waarin beschreven staat hoe PA haar klantengroepen gaat uitbreiden. Daarnaast dient zij een plan te ontwikkelen waarin beschreven staat hoe het netwerk op wereldwijde schaal wordt gecreëerd en partners worden overtuigd om zich aan te sluiten bij het netwerk van PA. De derde opdracht van het team betreft om een plan te ontwikkelen waarin de vestigingsstrategie van PA binnen de opkomende economieën staat beschreven.

De verwachting is dat PA Sustainable Competitive Advantage kan realiseren en haar positie binnen de automobielindustrie veilig kan stellen. PA zal dit realiseren door voldoende specialisme te ontwikkelen, haar netwerk uit te bouwen (marktomvang) en daarnaast door te voldoen aan de vijf

generieke eisen.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 71

HOOFDSTUK 8 TOETSING SCA PROPOSITIE AAN VIJF SCA EISEN

Figuur 29. Sustainable Competitive Advantage

Om het doel van winstmaximalisatie te realiseren dient PA Sustainable Competitive Advantage te realiseren. Zoals blijkt uit paragraaf 3.1.1. kan Sustainable Competitive Advantage alleen worden gerealiseerd indien de SCA propositie voldoet aan de vijf SCA eisen:

 Het moet waardevol/schaars zijn;

 Het moet zeldzaam zijn onder huidige en potentiële concurrenten van het bedrijf;  Het moet imperfect te imiteren zijn;

 Er mag geen strategisch equivalent substituut zijn voor de resource en/of het proces;  Er moet een ‘vaardigheidsgap’ zijn.

Omdat de toekomstige investeringen in middelen, vaardigheden en processen voortkomen uit de SCA propositie, zal de SCA propositie worden getoetst aan deze vijf SCA factoren. Zoals eerder vermeld is alleen de lange termijn SCA propositie getoetst aan de vijf SCA factoren. De reden hiervoor is

enerzijds omdat de lange termijn SCA propositie PA uiteindelijk dient te leiden naar een positie waarin zij SCA kan realiseren en anderzijds omdat de korte termijn SCA propositie onderdeel is van de lange termijn SCA propositie.

De uitkomst van de toetsing van de lange termijn SCA propositie, is dat deze voldoet aan de vijf SCA factoren en PA in staat moet stellen om SCA te realiseren. In onderstaande tabellen zijn de

argumenten opgenomen die beschrijven waarom de lange termijn SCA propositie voldoet aan de verschillende SCA eisen.

SCA propositie moet waardevol/schaars zijn

 PA is in staat om wereldwijd homogene componenten te produceren en te leveren (Generieke eis 1)  PA beschikt over de aanwezigheid van R&D en design vaardigheden (generieke eis 2)

 Businessmodel PA en netwerk bieden schaalgrootte en distributiesnelheid (generieke eis 3)

 Integratie team implementeert standaarden en ontwikkelt processen waardoor PA kan produceren en leveren conform specificatie (generieke eis 4)

 PA Beheerst voorliggende processen (kwaliteitsborging en implementatie standaarden en protocollen) (Generieke eis 5)

 PA Investeert in niet tastbare middelen (schaarsheid zal binnen de industrie toenemen)

SUSTAINABLE COMPETITIVE ADVANTAGE A.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 72

SCA propositie is zeldzaam onder huidige en potentiële concurrenten

 Toeleverindustrie investeert voornamelijk in kapitaal en minder in niet materiele activa, waardoor zeldzaamheid toeneemt;

 Door de ontwikkeling van het netwerk, coördinatiestructuur en niet-materiële activa zal de uniekheid van het businessmodel toenemen.

SCA propositie is imperfect te imiteren

 Door investering in mensen en R&D vaardigheden zal PA het specialisme verdiepen en het onderscheidingsvermogen vergroten;

 Bestaande ervaring, cultuur en goed functionerende medewerkers zullen worden behouden, maar worden verbonden aan nieuwe doelen die voortvloeien uit de SCA propositie. Hierdoor wordt bestaande kennis geborgd.

SCA propositie kan niet worden vervangen door een strategisch equivalent substituut

 Kennis en talent zijn moeilijk vervangbaar;

 Talenten en kennisbronnen zullen worden verbonden aan de organisatie, waardoor synergie ontstaat dat moeilijk vervangbaar is;

 Continue investering in kennis zal leiden tot ontwikkeling van nieuwe structuren, producten en processen.

SCA propositie leidt op lange termijn tot een ‘vaardigheidsgap’

 Na herpositionering en investering in de bouwstenen structuur en mensen, het netwerken en het merk zal de ‘vaardigheidsgap’ toenemen;

 Na geografische uitbreiding zal de omvang van de niet materiele vaardigheden groeien en daarmee de ‘vaardigheidsgap’;

 PA wordt aantrekkelijker voor afnemers omdat zij voldoet aan de vijf generieke eisen en daarnaast beschikt over een uitgebreid wereldwijd netwerk, waardoor zij schaalgrootte combineert met niet-materiële activa.

Zoals blijkt uit bovenstaande argumentatie beschikt PA over de potentie om SCA te realiseren. PA voldoet aan de wensen van haar klanten (de vijf generieke eisen), beschikt over niet-materiële activa en heeft de intentie wereldwijde dekking te realiseren. Kortom het onderscheidende vermogen zal toenemen. Indien PA voldoende efficiëntie binnen haar model kan realiseren zal al zij in staat zijn om gemiddeld meer te verdienen dan haar concurrenten.

Om SCA te realiseren dient PA te borgen dat alle investeringen en initiatieven van medewerkers in lijn liggen met de SCA propositie en de Strategische Houding.

l Phelps Automotive, Sustainable Competitive Advantage in a globalising industry 73

HOOFDSTUK 9 ONDERZOEKSRESULTATEN EN BEPERKINGEN ONDERZOEK

In dit hoofdstuk wordt in paragraaf 9.1 de conclusies van dit onderzoek beschreven. Paragraaf 9.2 zal de beperkingen van dit onderzoek beschrijven.