• No results found

Reacties op de coming-out Thuis

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 145-149)

Rudi heeft schrik voor de reactie van zijn vader omdat die zo stil is, maar

BIJLAGE 3: ANALYSE VAN DE ACHTERLIGGENDE THEMA’S

4. COMING-OUT

4.3 Reacties op de coming-out Thuis

Wanneer Franky Bram probeert te zoenen, is Bram woest. Hij komt erachter dat Franky stiekem een oogje heeft op hem en dat kan hij niet verwerken. Wanneer Franky dichterbij komt om het uit te leggen, roept Bram dat Franky uit zijn buurt moet blijven. Hij begrijpt niet dat Franky een ‘janet’ is en dat hij ooit een vriendin heeft gehad. Hij vraagt woest: “Wanneer wist ge het dan wel, da ge ne godverdomse choco zijt?!” Hij schelt Franky uit voor vuile klootzak en zegt dat hij gruwelt bij de gedachte dat ze in dezelfde tent hebben geslapen. Hij pakt meteen zijn spullen en stormt woedend naar buiten. Paulien wil hem later overtuigen om terug contact op te nemen met Franky, maar Bram weigert. Hij ziet Franky als ‘de vijand’, hij had volgens hem vanaf het begin eerlijk moeten zijn.

Paulien reageert hierop door te zeggen dat dat niet altijd even gemakkelijk is, aangezien er nog altijd

‘van die onnozelaars’ rondlopen die zo’n dingen niet kunnen verdragen. Ze benadrukt dat Franky naast een homo vooral een vriend is van Bram.

Wanneer Franky tegen zijn moeder, Simonne, vertelt dat hij verliefd is op Bram, reageert zij heel zorgzaam. Ze verschiet wel eerst en weet niet goed wat te zeggen. Ze vraagt of Franky wel zeker is, aangezien hij toch ook al vriendinnetjes heeft gehad. Wanneer Franky zegt dat het hem spijt, benadrukt Simonne dat Franky helemaal geen sorry moet zeggen en zegt ze dat ze haar zoon altijd graag zal blijven zien. Ze geeft wel toe dat ze verschoten is. Ze pakt haar zoon stevig vast en zegt dat hij altijd haar Franky zal blijven.

Wanneer Simonne met Bram wil spreken, zegt Bram dat hij niets te zeggen heeft over het feit dat Franky een ‘knalroze nicht’ is. Simonne benadrukt dat Franky nog steeds dezelfde persoon is. Bram kan niet met de gedachte om dat hij en Franky samen in een bed hebben geslapen. Simonne vraagt waarom hij Franky niet gewoon aanvaard zoals hij is. Ze zegt dat we niet meer in de Middeleeuwen leven waar homo’s vies bekeken werden. Bram zegt dat hij dat niet vies vindt, maar dat ze gewoon niet voor zijn neus moeten staan ‘muilen’. Simonne zegt dat, als het dus over iemand gaat die Bram niet kent, dat het niets uitmaakt, maar als het zijn beste vriend is, is dat wel een probleem. Ze zegt hem dat Franky Bram nu meer dan ooit nodig heeft.

Wanneer Franky zijn vader, Frank, op de hoogte wil brengen van zijn seksualiteit, staat Simonne hem bij. Ze vrezen allebei immers voor zijn reactie. Frank reageert eerst echter heel rustig. Hij vindt het zelfs wat lachwekkend dat Franky denkt dat hij een ‘janet’ is. Hij gelooft het niet en zegt dat Franky gewoon iets in zijn hoofd steekt. Simonne wil hem overtuigen door te zeggen dat we niet meer in dezelfde tijd leven als vroeger, waar van homoseksualiteit toen nog een probleem gemaakt werd.

Later, wanneer Frank toch inziet dat zijn zoon het meent, kan hij dit niet verkroppen. Frank verbreekt dan ook alle contact. Hoewel er verschillende mensen zijn die op hem willen inpraten (Simonne, Yvette, Tibo), blijft hij koppig en kan hij niet aanvaarden dat zijn zoon homo is. Later, echter, draait hij bij en ontwikkelen hij en zijn zoon terug een goede band met elkaar.

Wanneer Franky en Tibo samen op café gaan, worden zij in elkaar geslagen door bepaalde cafégangers die het niet kunnen hebben dat er twee homo’s in hun café zitten. Dit wordt ook wel gaybashing genoemd. Hoewel Franky zich nog probeert te verdedigen, kan hij niet voorkomen dat hij en Tibo zwaar worden toegetakeld.

Over het algemeen kunnen we stellen dat Franky’s coming-out door de meeste personages positief wordt ontvangen. Enkel Franky’s beste vriend Bram en Franky’s vader Frank hebben het hier moeilijk mee. Wat wel opvalt is dat de meeste personages verschieten dat Franky homo is. Dit benadrukt nogmaals het heteronormatieve discours waarin de samenleving vervat zit. Men gaat er immers vanuit dat Franky hetero is. Wat ook opvalt is dat de vrouwelijke personages over het algemeen positiever reageren op het nieuws dan de mannelijke personages. Zo probeert Simonne Frank te overtuigen om hun zoon te aanvaarden zoals hij is, Paulien wil Bram doen inzien dat er niets mis is met Franky en ook Fien vindt het raar dat Jens zo verschiet wanneer hij te weten komt dat Franky homo is. Ook dit kan weer wijzen op het idee dat homo’s beter overeen komen met vrouwen dan met mannen en dus als gevolg vrouwelijker zijn.

Familie

Wanneer Zjef Liesbeth vertelt dat hij homo is, reageert ze verrast. Wanneer Zjef haar vraagt of ze verschoten is, zegt ze dat ze dat dat niet het geval is. Later vraagt Zjef haar of ze al van de shock bekomen is. Liesbeth zegt dat het helemaal geen shock was, gewoon een verrassing. Wanneer Zjef

vertelt dat hij er niet mee te koop loopt, zegt Liesbeth dat dat zijn eigen keuze is. Zjef reageert geprikkeld en zegt dat het geen keuze is, aangezien hij denkt dat Liesbeth het had over zijn seksualiteit.

Die avond gaat Zjef naar een homobar. Wanneer hij ’s avonds/’s nachts terug naar buiten gaat, komt hij drie onbekenden tegen die hem lastig beginnen te vallen. Ze schelden hem uit voor ‘fucking janet’

en ‘vuile homo’ en beginnen hem te duwen. Zjef gaat lopen maar kan niet verhelpen dat hij toch in elkaar wordt geslagen en zwaar toegetakeld wordt achtergelaten in een steegje. Net zoals Franky en Tibo in Thuis krijgt Zjef dus te maken met gaybashing.

Rudi gaat ten rade bij Zjef omdat hij gevoelens heeft voor een man. Met Zjef kan hij hierover goed praten aangezien hij hetzelfde heeft doorgemaakt. Zjef reageert heel kalm, voor hem is het namelijk niet vreemd dat Rudi gevoelens heeft voor een man.

Wanneer Rudi zijn vriendin, Veronique, vertelt dat hij verliefd is op Jonas, is zij er zichtbaar van aangedaan. Ze vertelt hem dat ze het ergens wel had zien aankomen, maar ze is er toch kapot van.

Haar reactie gaat echter zo goed als enkel over het feit dat Rudi verliefd is op iemand anders. Ze verwijst nauwelijks naar het feit dat Rudi verliefd is op een andere man. Ze heeft het vooral over zichtzelf, aangezien ze zichzelf dom en naïef vindt dat ze dit niet heeft zien aankomen.

Rudi vertelt ook zijn ouders dat hij samen is met Zjef en dus op mannen valt. Hij is heel zenuwachtig aangezien hij schrik heeft voor zijn ouders hun reactie, vooral van zijn vader. Wanneer hij de boodschap verteld heeft, reageert zijn moeder uiterst rustig. Ze begrijpt niet waarom Rudi zo bang was om hen dit te vertellen. Hoewel zijn vader eerst vrij serieus kijkt (waarschijnlijk om de spanning op te bouwen), reageert ook hij uiterst positief. Hij pakt zijn zoon stevig vast en zegt dat hij vooral zijn zoon niet kwijt wil. Hij vindt zijn zoon enorm succesvol (in zijn job bijvoorbeeld) en wil gewoon dat hij gelukkig is. Hij zegt ook dat hij mee moet met zijn tijd, en dat hij geen oordeel te vellen heeft over iemand anders zijn leven.

Over het algemeen stellen we vast dat de reacties op Zjefs en Rudi’s coming-out positief zijn. Hoewel Rudi heel zenuwachtig is om anderen hiervan op de hoogte te brengen en ook Zjef aangeeft dat hij

‘er niet mee te koop loopt’, zijn er in hun directe omgeving weinig negatieve reacties vast te stellen.

Veronique is er echter wel zwaar van aangedaan, maar dat is ook te begrijpen aangezien zij Rudi’s partner was. Desondanks gaat zij wel goed om met het feit dat haar vriend verliefd is geworden op een andere man. Ook bij Familie stellen we echter vast dat de meeste personages wel verrast zijn wanneer de homoseksuele personages uit de kast komen. Wat ook weer wijst op het heteronormatieve discours aangezien men er doorgaans vanuit gaat dat Zjef en Rudi hetero zijn.

Hoewel de meeste personages verrast zijn, merken we wel op dat sommige personages die dicht bij Zjef en Rudi staan, heel gewoon omgaan met het nieuws. Dit omdat ze het reeds hadden zien aankomen of aangevoeld hadden.

5. MEDIACONTEXT

Thuis

Uit onze literatuurstudie blijkt dat VRT groot belang hecht aan diversiteit in haar beeldvorming. Zo wil het actuele thema’s, waarbij seksuele oriëntatie hoort, representeren en dit met aandacht voor een genuanceerde beeldvorming. De verhaallijnen van Franky en Tibo in Thuis kunnen we hier dus perfect in kaderen. Beide personages zijn homoseksueel en moeten dus bijdragen aan het representeren van actuele thema’s. Verder wil het ook een zo groot mogelijk publiek aanspreken, aangezien het een ‘omroep voor het volk’ is. Dit kunnen we linken aan de heteronormativiteit die we in de soap Thuis kunnen vaststellen. Op verschillende manieren wordt immers duidelijk dat de makers van de soap het publiek niet wil schofferen.

Familie

Het voornaamste doel van MEDIALAAN, moederbedrijf van VTM, is het aanspreken van een zo groot mogelijk publiek. Dit willen ze doen aangezien hun kijkcijfers samenhangen met de commerciële inkomsten die ze kunnen verwerven. Ook in de soap Familie stellen we vast dat het heteronormatieve discours vervat zit. Dit zouden we kunnen verklaren door te stellen dat de zender haar heteroseksuele publiek niet voor de voeten wil lopen. Ook zij willen zich echter maatschappelijk engageren wat dan weer tot uiting komt door het representeren van enkele homoseksuele personages.

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 145-149)