• No results found

DE HETEROSEKSUELE NORM

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 137-141)

Rudi heeft schrik voor de reactie van zijn vader omdat die zo stil is, maar

BIJLAGE 3: ANALYSE VAN DE ACHTERLIGGENDE THEMA’S

3. DE HETEROSEKSUELE NORM

3.1 De flamboyante homo in contrast met het homoseksuele hoofdpersonage Thuis

In onze literatuurstudie kwamen we een methode tegen die vaak gebruikt wordt om homoseksuele personages te laten voldoen aan de heteronorm. Zo wordt het homoseksuele hoofdpersonage in contact gebracht met een homoseksueel nevenpersonage dat op een uiterst stereotiepe manier wordt afgebeeld. Ook in Thuis zien we dit terugkomen. De nevenpersonages Max en Regie zijn beide personages die zodanig stereotiep en vrouwelijk worden voorgesteld, waardoor het hoofdpersonage Franky veel mannelijker overkomt. Op die manier lijkt het alsof men wil benadrukken dat Franky volledig voldoet aan de heteronorm, naast het feit dat hij op mannen valt natuurlijk. Zo wordt een zeer aanvaardbare representatie van een homoseksueel hoofdpersonage weergegeven dat waarschijnlijk minder aanstootgevend wordt bevonden door het grotendeels heteroseksuele publiek.

3.2 Mannelijkheid Thuis

Franky wordt neergezet als een vrij mannelijk personage, ondanks zijn seksuele oriëntatie. Zo drinkt hij graag bier, een typisch mannelijke drank. Wanneer hij op bezoek is bij Max, biedt Max hem een

glaasje cava aan (eerder vrouwelijke drank). Franky vertelt hem dat hij hem een pintje mag geven.

Wanneer ze klinken, zegt Franky ‘schol’ terwijl Max ‘cheers’ zegt. Ook zit Max met zijn benen gekruist (vrouwelijk) terwijl Franky met zijn benen op zit (mannelijk). Op die manier benadrukt men hier het verschil tussen de mannelijke Franky en de vrouwelijke Max. Ook wanneer Franky en Bram op hotel zijn, is het Franky die absoluut iets actiefs of avontuurlijks wil ondernemen. Zo gaan ze, op verzoek van Franky, uiteindelijk mountainbiken, een toch eerder mannelijke sport. Op die manier wordt het idee gewekt dat Franky meer mannelijk dan vrouwelijk is.

Wanneer Bram problemen heeft op zijn werk, geeft Franky hem de goede raad om zich niet te laten doen. Paulien is onder de indruk van Franky’s speech en zegt dat ze blij is dat Franky als een ‘echte vent’ praat. Franky is op dat moment nog niet naar buiten gekomen met zijn homoseksualiteit. Hij lijkt dan ook heel blij met de opmerking van Paulien. Hiermee wordt benadrukt dat Franky echt mannelijk is. Daarmee wordt de indruk gewekt dat de vrouwelijke eigenschappen van een man niets is om ‘fier’ op te zijn.

Wanneer Franky en Tibo op café worden lastiggevallen door homofobe cafégangers, wil Franky zichzelf en Tibo verdedigen door de cafégangers een duw te geven. Hij wil hen op hun plaats zetten terwijl Tibo hem vertelt dat ze beter gewoon kunnen vertrekken. Op die manier wordt een beeld van Franky geschept als een ‘echte man’ die voor zichzelf durft opkomen. Bram (Franky’s heteroseksuele huisgenoot) daarentegen staat aan de zijkant toe te kijken hoe zijn beste vriend in elkaar wordt geslagen. Hij durft eerst niet in te grijpen, daarna probeert hij Franky toch nog te verdedigen. Dit schept toch een contrast tussen de ‘onbevreesde’ Franky en de ‘angstige’ Bram.

Tibo verschijnt vaak met zijn motoroutfit in beeld, aangezien hij dagelijks met zijn motor rijdt. Het rijden met een motor wordt vaak geassocieerd met mannen waardoor dit bijdraagt aan het mannelijk maken van het personage. Daarnaast zorgt zijn job ervoor (verpleger op de spoeddienst van het ziekenhuis) dat hij door de andere personages als moedig en heldhaftig wordt beschouwd.

We stellen toch vast dat Franky mannelijker wordt afgebeeld dan Tibo. Waar Franky heel stoer en zelfzeker overkomt, lijkt Tibo gevoeliger te zijn.

Familie

In de geanalyseerde afleveringen zijn er bij Zjef en Rudi niet meteen aanwijzingen vast te stellen die expliciet naar mannelijkheid verwijzen.

3.3 Homoseksuele relaties tegenover heteroseksuele relaties Familie

Wanneer Rudi beseft dat hij verliefd is op Jonas terwijl hij zelf nog een relatie heeft met Veronique, gaat hij ten rade bij Evy. Rudi vertelt haar dat hij Veronique geen pijn wil doen, maar dat hij Jonas niet uit zijn hoofd krijgt. Evy vraagt hem wat hij zou doen indien hij verliefd zou zijn op een andere vrouw ipv. een andere man. Daarop antwoordt Rudi dat hij die vrouw meteen uit zijn hoofd zou zetten en voor Veronique zou gaan. Evy stelt hem daarop de vraag waarom hij anders zou reageren indien hij verliefd zou zijn op een man dan wanneer hij verliefd zou zijn op een vrouw. Volgens haar is er immers geen verschil. Rudi antwoordt daarop dat het toch ‘anders’ is. Hoewel Evy homoseksualiteit en heteroseksualiteit hier duidelijk op dezelfde lijn zet, vindt Rudi dat er toch een verschil is.

3.4 Monogame relaties Thuis

In de periode van zijn coming-out had Franky een knipperlicht relatie met Max. Ze waren het allebei eens dat hun relatie niet veel meer betekende dan fysieke aantrekking. Later begint hij echter een vaste relatie met Tibo. Deze relatie kan omschreven worden als een relatie waarbij overspel uit den boze is. Zo is Tibo bijvoorbeeld vaak jaloers op de relatie tussen Franky en Bram, hoewel deze gewoon vriendschappelijk is. Bram is dan ook heteroseksueel. Hierdoor wordt duidelijk dat traditionele monogame waarden voor beiden belangrijk zijn.

Wanneer Franky tegen zijn moeder, Simonne, heeft verteld dat hij op jongens valt, hebben ze samen een gesprek omdat Simonne met enkele vragen zit. Daarbij laat ze weten dat ze het zelf allemaal nog wat moet verwerken en het een plaats moet geven. Hoewel ze benadrukt dat ze haar zoon altijd graag zal blijven zien, homo of hetero, laat ze weten dat ze het jammer vindt dat er geen leuk meisje meer over de vloer zal komen. Ook haar wens om ooit kleinkinderen te hebben zal ze waarschijnlijk moeten opbergen.

Franky verrast Tibo door hem op een originele manier ten huwelijk te vragen. Hij doet alsof hij met de ambulance wordt afgevoerd omdat hij zwaar gewond is. Aangekomen in het ziekenhuis verschiet Tibo wanneer hij Franky ziet liggen. Uiteindelijk blijkt Franky gezond en wel te zijn en gaat hij voor

Tibo op zijn knieën zitten met een verlovingsring in de hand. Tibo zegt ‘ja’ en enkele weken later volgt het trouwfeest. De meeste personages blijken verheugd te zijn opdat Franky en Tibo gaan trouwen, maar deze gebeurtenis zit ook vervat in het hele heteronormatieve systeem waarbij het huwelijk als ideaal bewijs van de liefde wordt beschouwd.

Familie

Wanneer Zjef en Rudi voor het eerst met elkaar naar bed zijn geweest, omdat Rudi zijn eerste keer wou beleven met iemand die hij goed kent, hoopt Zjef dat er nog andere keren zullen volgen. Rudi maakt hem echter meteen duidelijk dat hij zich niet wil binden aan Zjef, dat het maar gewoon om eens te proberen was. Later, wanneer Zjef en Rudi een koppel vormen, bedriegt Rudi Zjef met Joachim. Wanneer Zjef dit te weten komt, is hij in alle staten. Hij confronteert Rudi hiermee en beëindigt hun relatie (of toch voor even). Hierdoor is duidelijk dat Zjef een monogame relatie belangrijk vindt, terwijl Rudi er minder belang aan hecht.

3.5 Seks tussen homo’s Thuis

Hoewel er in de geanalyseerde afleveringen vaak verwezen werd naar de seksuele daad tussen twee homoseksuele personages, hebben we nooit een beeld van twee homoseksuele personages in bed of in een andere seksuele context gezien. Het blijft altijd bij een knuffel of een kus. Zo zien we Franky en Max er wel over praten en zelfs naar de slaapkamer vertrekken maar we zien geen enkel beeld van de twee personages samen in bed. Dit kunnen we waarschijnlijk toeschrijven aan het feit dat de makers het publiek niet wil schofferen, er kijken immers ook jongeren mee. Maar toch zien we dat andere heteroseksuele koppels soms wel in bed worden afgebeeld, zij het dan meestal wel niet in een expliciet seksuele context.

Familie

Ook het moment waarop Rudi en Zjef voor het eerst met elkaar naar bed gaan, wordt niet in beeld gebracht. We zien Zjef wel van de trap komen terwijl hij zijn T-shirt nog even goed steekt, maar de bedscène zelf werd niet getoond.

Later, wanneer Rudi en Joachim de lakens delen, zien we hen wel samen in bed. Joachim neemt Rudi immers mee naar de slaapkamer en gooit zichzelf op het bed waarna Rudi hem bespringt. Daar eindigt de scène ook. Hoewel er dus geen expliciete beelden getoond werden, kunnen we wel stellen dat de seksuele relatie tussen twee homoseksuele personages hier toch vrij duidelijk in beeld te zien is. Een seksuele scènes tussen twee heteroseksuele personages zou waarschijnlijk immers geen explicietere beelden getoond hebben, denkende aan het mogelijke jongere kijkerspubliek.

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 137-141)