• No results found

NARRATIEVE EN CINEMATOGRAFISCHE ANALYSE THUIS Aflevering 2931

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 89-111)

ANDERE BRONNEN

BIJLAGE 2: ANALYSE VAN DE NARRATIEVE EN CINEMATOGRAFISCHE LAAG

2.1 NARRATIEVE EN CINEMATOGRAFISCHE ANALYSE THUIS Aflevering 2931

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 4: tegenkwam op straat. Max belde met opzet Sanitechniek omdat hij wist dat Franky daar werkt. Bram is onder de indruk van zijn appartement. Max zegt dat hij oog heeft voor mooie dingen omdat hij grafisch vormgever is.

Sequentie 21:

Max stelt voor dat Franky en Bram iets blijven drinken. Bram zegt dat ze door moeten. Franky verzekert Max dat de boiler terug werkt. Max is blij want dan hoeft hij niet in de koude te zitten. Hij heeft het graag warm, voor de openhaard met een glaasje wijn en goed gezelschap. Wanneer hij een pen gaat halen, zegt Bram tegen Franky dat hij Max een ‘janet’ vindt. Hij wil er snel buiten omdat hij niets moet trui met een v-hals en een hippe bril

Gedrag:

 Max praat op een nette, ietwat vrouwelijke manier

Aflevering 2935

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 7:

Paulien is bij Bram blijven slapen.

Franky komt binnen met fruit en zit vol energie omdat hij blijven slapen is bij Max. Franky zegt dat Bram zich niets moet aantrekken van wat Freddy zegt. Paulien zegt dat ze heel blij is dat Franky als een ‘echte vent’ babbelt.

Franky is duidelijk gelukkig met deze uitspraak.

Sequentie 9:

Bram en Paulien komen erachter dat Franky deze nacht bij iemand is blijven slapen. Ze zijn heel fier op Franky dat hij voor de eerste keer seks heeft appartement. Daar komt Max samen met een andere man, Regie, Bram en Paulien hem feliciteren, een pet op

 Regie praat op een heel stereotiepe manier (theatraal en vrouwelijk)

Aflevering 2937

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 12:

Franky komt op bezoek bij Max nadat hij Franky een sms had gestuurd.

Franky vraagt of hij deze keer wél alleen is. Max verontschuldigt zich voor de vorige keer dat Regie hem

Max en Franky klinken met een pintje bier. Max vertelt dat hij blij is dat Franky er is, maar hij zegt hem ook dat Regie wel zal blijven langskomen. Hij daarna recht (om naar de slaapkamer te vertrekken).

Uiterlijke kenmerken:

 Franky draagt een geruit hemd

 Max draagt een trui met v-hals en een

Aflevering 2944

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 4:

Jens heeft Franky en Max close zien babbelen met elkaar. Jens zegt dat hij Max kende van op school vroeger. Hij zegt dat Max goed scoorde bij de vrouwen, maar dat hij homo is. Franky vraagt of Jens het voor hem wil houden dat hij weet dat Franky en Max iets met elkaar hebben. Jens verzekert hem dat hij tegen niemand iets zal vertellen.

Sequentie 16:

Jens en Fien zitten in de zetel. Jens vertel haar dat hij Franky heeft gezien met Max en dat Franky homo is. Fien zegt dat ze dat al lang wist, dat ze dat al lang door had omdat ze daar een antenne voor heeft. Jens verschiet ervan omdat hij vindt dat Franky toch niet verwijfd doet. Fien zegt dat hij dringend meer moet buitenkomen want dat niet alle homo’s ‘janetten’

zijn.

Uiterlijke kenmerken:

 Franky draagt casual kledij: een warme jas tegen de koude

Gedrag:

 Franky probeert eerst zenuwachtig te ontkennen dat hij en Max iets hebben, Jens reageert heel kalm

 Jens trekt een afkerende blik wanneer hij het woord ‘verwijfd’ uitspreekt

Aflevering 2949

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 8:

Franky en Bram zitten op hotel. Bram ligt op bed omdat hij te veel gegeten helpen door zijn zadel lager te zetten, maar Bram zit nog op de fiets en zegt al lachend dat Franky van zijn ‘kloten’

moet blijven.

Sequentie 15:

Franky en Bram komen terug aan in het hotel. Ze vragen de sleutel aan de receptionist van het hotel. Bram vertrekt al naar de kamer en de receptionist zegt tegen Franky (in het Frans) dat hij jaloers is op hem omdat hij zo’n knap vriendje heeft. Franky zwijgt, neemt de sleutel en vertrekt naar zijn kamer.

Sequentie 17:

Franky en Bram zitten samen in het bubbelbad. Franky vraagt zich luidop af wat de mensen van hen zouden denken, twee jonge gasten die steeds samen optrekken. Bram bedankt Franky dat hij hem heeft meegenomen naar hotel, voor de aandelen en vooral omdat hij hem uit de gevangenis heeft gehouden. Hij een geklede outfit die past bij zijn functie

mag hun vriendschap kapotmaken, hij zal er altijd zijn voor Franky. Franky kijkt hoopvol, omdat hij stiekem verliefd is op Bram.

Sequentie 17: Franky en Bram dragen niets (waarschijnlijk enkel een zwembroek)

Gedrag:

 Franky is degene die buiten iets actiefs wil doen en moet Bram overhalen

 Franky voelt zich ongemakkelijk wanneer de receptionist ervan uitgaat dat hij en Bram een koppel zijn

 Franky is hoopvol dat het tussen hem en Bram misschien toch ooit iets kan worden

Aflevering 2955

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 4:

Franky en Bram ontbijten. Bram krijgt een sms van Paulien dat ze wil praten.

Franky gooit per ongeluk Bram zijn trui in de koffie. Bram wordt voor de grap kwaad en duwt de vuile trui in Franky zijn gezicht.

Sequentie 20:

Franky en Bram beslissen wat ze gaan eten. Franky krijgt een sms en Bram zijn gsm terug te pakken. Ze beginnen speels te duwen en te trekken. reageerde. Bram is zijn spullen aan het inpakken omdat hij niet meer bij Franky wil wonen. Bram roept dat hij niet begrijpt dat Franky ooit nog vriendinnetjes heeft gehad. Hij roept dat hij een ‘janet’ is. Franky zegt dat hij dat toen nog niet wist. Bram vraagt wanneer Franky dan wel wist dat hij scheldt Franky uit voor ‘janet’ en ‘choco’

 Franky huilt om de reactie van Bram

Aflevering 2956

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 14:

Simonne komt aan bij Franky omdat hij niet op hun afspraak was. Franky zit in de zetel met een deken over zich heen. Hij ziet er ziek uit dus Simonne Franky dat hij haar iets moet vertellen.

Hij vertelt dat Bram en hij ruzie hebben. Simonne zegt dat dat wel goed komt. Franky zegt dat ze het niet begrijpt. Hij vertelt dat hij verliefd is zeggen, hij zal het zelf wel vertellen.

Uiterlijke kenmerken:

Aflevering 2961

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 3:

Bram is eitjes aan het maken als ontbijt. Paulien vindt dat hij het moet bijleggen met Franky. Bram ziet Franky nu als de vijand. Paulien zegt dat er bij haar op school ook een homo zit waarmee ze goed kan babbelen. Bram vindt dit typisch. Bram vindt dat Franky vanaf het begin eerlijk tegen hem had moeten zijn. Paulien zegt dat dat nog altijd niet gemakkelijk is aangezien er nog steeds ‘onnozelaars’

rondlopen die zo’n dingen niet willen aanvaarden. Toch voelt Bram zich verraden. Paulien benadrukt dat Franky heel veel voor hem gedaan Brokeback Mountain. Hij zegt

‘onnozelaar’, verwijzend naar Bram.

Simonne komt binnen en vraagt of terug aan Bram, omdat hij van hem is.

Bram zegt dat hij die film niet meer moet hebben (omdat de film gaat over twee cowboys die verliefd worden op elkaar). Franky vraagt de sleutel van dvd terug te geven en zijn sleutel terug te vragen, hij toont geen moment van zwakte terwijl Bram zelf wat verschiet van Franky’s gedrag

vindt dat ze zo stil is. Simonne zegt dat ze zelf ook verschoten is en dat ze wel wat vragen heeft. Ze benadrukt dat ze hem graag blijft zien, homo of hetero, maar ze moet wennen aan het idee dat er geen leuk meisje meer zal langskomen. Franky vraagt of ze al op kleinkinderen hoopte? Ze vraagt of hij wel zeker is. Franky bevestigt dat hij zeker is. Simonne vraagt wanneer hij er is achter gekomen. Franky zegt dat hij dat al vanaf het begin weet.

Simonne vraagt of er nog anderen waren, naast Bram. Franky knikt.

Simonne is benieuwd of het enkel bij gevoelens is gebleven. Franky zegt dat hij al wat ervaring heeft. Simonne is bezorgd dat hij toch voorzichtig is geweest (hiv/aids). Franky bevestigt.

Sequentie 20: Simonne is tegelijkertijd nieuwsgierig naar en verrast door de antwoorden die ze krijgt van Franky

Aflevering 2967

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 3:

Franky vertelt Simonne dat hij Frank liever zelf vertelt dat hij homo is.

Simonne hamert erop dat ze er zelf wel graag bij is, om te tonen dat zij het sowieso wel accepteert, moest Frank slecht reageren. met de gedachte om dat hij en Franky samen in een bed hebben geslapen.

Hij wilt niet weten wat Franky ondertussen allemaal heeft zitten uitspoken terwijl hij aan het slapen was. Simonne vraagt waarom hij Franky niet gewoon aanvaard zoals hij is. Ze zegt dat we niet meer in de Middeleeuwen leven waar homo’s vies bekeken werden. Bram zegt dat hij dat niet vies vindt, maar dat ze gewoon niet voor zijn neus moeten staan ‘muilen’. Simonne zegt dat als het dus over iemand gaat die Bram niet kent, dat het niets uitmaakt, maar als het zijn beste vriend is, is dat wel een probleem. Ze zegt hem dat Franky Bram nu meer dan ooit nodig heeft.

Sequentie 20:

Franky komt op bezoek bij Frank en Simonne omdat hij wil vertellen dat hij homo is. Wanneer Franky het verteld

Sequentie 5: Simonne maakt zichzelf heel kwaad tegenover Bram omdat hij Franky heeft laten vallen

Sequentie 22:

Frank zegt dat hij niet gelooft dat zijn zoon een ‘janet’ is. Simonne zegt dat dat tegenwoordig niet meer zo’n probleem is als vroeger. Maar Frank is ervan overtuigd dat Franky zich iets inbeeldt. Men hoort tegenwoordig niets anders meer, en daarom beeldt Franky dat volgens hem in. Hij denkt dat Bram hem dit heeft wijsgemaakt.

Franky zegt dat hij het zelf heeft ontdekt. Maar Frank zegt dat hij weet wat een homo is, en hij weet dat zijn zoon niet zo is. Hij zegt dat ze er nog wel eens over zullen praten, zoals venten onder elkaar om de muizen in zijn hoofd eens goed door te spoelen.

Franky vertrekt zonder iets te zeggen.

Sequentie 20 en 22: Simonne staat haar zoon bij wanneer hij zijn vader vertelt dat hij homo is. Frank kijkt verwonderd op wanneer zijn zoon het hem vertelt maar is ervan overtuigd dat hij iets in zijn hoofd haalt

Aflevering 2969

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 4:

Frank komt aan bij Taxi Leo en vertelt Simonne dat hij net van een homocafé (‘janettenkot’, ‘chocofabriek’) komt.

Hij had net twee jongens in zijn taxi, schandalig hoe die met elkaar aan het

‘foefelen’ en ‘smossen’ waren volgens hem. Hij zegt dat hij Franky dat nog nooit heeft zien doen. Simonne zegt dat niet alle homo’s zich zo gedragen.

Daarop antwoordt Frank dat er inderdaad nog zijn die in hun bloot achterwerk op een aanhangwagen gaan staan op de Gay Parade.

Simonne zegt dat dat een totaal vertekend beeld geeft omdat de meeste homo’s echt niet zo willen opvallen volgens haar. Frank zegt dat hij meteen ziet dat er aan die homo’s iets aan is, maar dat hij bij Franky net niets ziet. Simonne is geschokt door

Franky drinkt een pint en belt Max op om te vragen of hij nog eens wil

Franky draagt een rode badjas

Gedrag:

Sequentie 4: Frank wil nog altijd niet toegeven dat zijn zoon homo kan zijn, hij gebruikt woorden als ‘janettenkot’,

‘chocofabriek’, hij praat over homo’s alsof er iets aan scheelt, dat het verkeerd is, zijn zoon kan nooit homo zijn, dat is te zot voor woorden. Simonne reageert geschokt op zijn uitspraken

Sequentie 13: Max praat heel net, ietwat vrouwelijk, en wijst Franky af, Franky kijkt alsof hij er helemaal alleen voor staat

Aflevering 3027

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 18:

Franky is druk in de weer met vegetarisch te koken. Bram vindt het duidelijk niet lekker. Franky vertelt hem dat het niet voor hem is, maar voor Tibo, iemand die hij net heeft leren kennen in het homocafé. Tibo komt binnen en geeft Franky een kus op de kaak. Hij stelt hem voor aan Bram. Tibo is verwonderd dat Franky samenwoont met een man. Bram maakt hem meteen duidelijk dat hijzelf voor de vrouwen is. Tibo antwoordt dat hij dat niet is. Bram maakt zich uit de voeten zodat Franky en Tibo het appartement voor zich alleen hebben.

Uiterlijke kenmerken:

 Franky (vanaf nu gespeeld door een andere acteur) draagt casual kledij: een geruit hemd

Tibo heeft zijn motorpak aan

Gedrag:

 Franky is zenuwachtig omdat Tibo voor de eerste keer op bezoek komt

 Tibo is verwonderd dat Franky met een man samenwoont

 Franky en Tibo geven elkaar een zoen op de kaak wanneer ze elkaar begroeten

Aflevering 3044

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 19: waarom hij niet veel eet. Hij was toch altijd zo’n goede eter? Hiermee probeert hij zijn vader uit zijn tent te lokken. Simonne moet Yvette helpen bij het naar de wc gaan waardoor Franky, Tibo en Frank alleen aan tafel achterblijven. Franky zegt dat Frank zich moet inhouden wanneer hij Tibo alleen op straat tegenkomt, omdat hij eerder Max al eens heeft aangepakt.

Frank zegt dat hij aan Simonne heeft beloofd zich kalm te houden. Franky is benieuwd hoe lang hij dit kan volhouden.

Sequentie 21:

Simonne en Yvette praten na over het diner van de dag ervoor. Ze hebben er allebei enorm van genoten. Ook Tibo en Franky hebben er volgens hen van genoten. Simonne is blij dat Frank zich heeft ingehouden, ook al heeft hij zo weinig gezegd. Yvette stelt voor om elke week zulke etentjes te organiseren. Frank zijn blik verraadt dat hij dit niet echt ziet zitten.

Uiterlijke kenmerken:

 Franky heeft casual kledij aan: een geruit hemd

Sequentie 21: Yvette stelt voor om vaker een etentje te organiseren met Franky en Tibo maar Frank zijn blik verraadt dat hij dit geen leuk idee vindt

Aflevering 3059

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 7:

Tibo stapt in de taxi van Frank, die hij met opzet heeft gebeld omdat hij met Frank wil praten. Ook Tibo’s vader had het eerst moeilijk dat hij op mannen valt, maar na erover gepraat te hebben, hebben ze dat kunnen oplossen. Daarom wil hij dat ook Frank erover praat. Frank wil er echter niets van weten.

Sequentie 9:

Frank zegt dat twee mannen bij elkaar niet klopt. Als onze voorouders dat ook hadden gedaan, hadden ze er nu niet geweest. Tibo zegt dat het niet enkel gaat om voortplanting, maar ook over gevoelens. Frank zegt dat hij zich er niet kan voor openstellen. Als Franky zijn vriendje thuis wil meenemen, doet hij het maar, zolang Frank er zelf maar niet op hoeft te zien. Hij kan dat niet veranderen. Tibo zegt dat een ander dan maar moet veranderen? Maar dat kan je niet veranderen, volgens Tibo. Het belangrijkste is toch dat Franky

Tibo heeft zijn motorpak aan

Gedrag:

 Tibo praat heel kalm

 Frank is geïrriteerd en wil zo snel mogelijk vertrekken

Aflevering 3074

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 18:

Franky en Tibo zitten aan een tafeltje en drinken een pint. Er heerst een losbandige sfeer want het nationaal elftal moet voetballen. Ook Bram is cafébaas loopt woedend richting Franky en Tibo. Bram probeert hem nog tegen te houden maar dat lukt niet. De cafébaas zegt dat er in zijn café geen ‘janetten’ welkom zijn.

Franky zegt dat ze in dat geval geen

‘janetten’ zijn. Franky zegt dat ze zich dan maar moeten omdraaien zodat ze hen niet zien. De cafébaas gooit de pint van Franky omver. Franky staat kwaad recht en richt zich tot de cafébaas. Tibo staat ook recht en zegt dat Franky zich moet inhouden. Hij vindt dat ze beter gewoon kunnen vertrekken. Bram probeert de gemoederen te bedaren door iedereen nog een pint te geven zodat ze terug in feeststemming geraken.

Sequentie 21:

Franky en Tibo wandelen het café buiten. Franky is razend dat ze zo behandeld werden. Tibo probeert hem te kalmeren. Wanneer de cafégangers doorhebben dat Franky en Tibo nog steeds voor het café staan, beginnen ze amok te maken.

Franky scheldt ze uit voor klootzakken.

Op dat moment grijpen een paar

Uiterlijke kenmerken:

Franky draagt casual kledij: blauwe trui

 Tibo draagt verkleedkleren met de Belgische driekleur om te supporteren voor de nationale voetbalploeg

Gedrag:

Sequentie 18: Franky en Tibo zitten rustig aan een tafeltje op hun gemak, Franky streelt subtiel over Tibo’s hand

Sequentie 20: Franky wil zich verdedigen tegenover de cafégangers. Tibo blijft echter kalm en vindt het beter om gewoon te vertrekken.

cafégangers Franky en Tibo vast en beginnen hen in elkaar te slaan. Bram rent naar buiten en staat stokstijf toe te kijken naar wat er gebeurt. Tibo kan zijn gsm grijpen, weglopen en de politie opbellen. Franky wordt stevig aangepakt en ligt op de grond. De cafégangers gaan achter Tibo aan.

Wanneer ze terugkomen, neemt Bram een stuk glas om Franky en zichzelf te verdedigen. Niet veel later arriveert de politiecombi.

Sequentie 21: Franky reageert woedend op de cafégangers, Tibo probeert kalm te blijven, Bram weet niet wat te doen maar probeert Franky later wel te verdedigen

Aflevering 3169

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 16:

Franky komt langs bij Frank en vraagt naar Simonne maar die is niet thuis.

Franky wil terug vertrekken maar Frank vraagt of hij zich erbij wil zetten om samen naar de voetbal te kijken.

Franky vertelt dat hij denkt dat hij het verknoeid heeft met Tibo. Maar Frank vindt dat Franky moet vechten voor zijn relatie, omdat hij ziet hoe gelukkig Tibo zijn zoon maakt. goed moet verwennen. Hij zegt dat hij het ooit moeilijk heeft gehad met Tibo, maar hij maakt zijn zoon gelukkig, en dat is voor hem het enige dat nog telt.

Uiterlijke kenmerken:

Franky draagt casual kledij: jas met sjaal

Gedrag: zeggen dat hij voor Tibo een cadeau moet kopen zoals hij dat voor Simonne ook soms doet, zoals een lingeriesetje, maar dat dat voor Tibo waarschijnlijk geen goed cadeau zou zijn

Aflevering 3170

NARRATIEF CINEMATOGRAFISCH

Sequentie 16:

De ambulance komt aan in het ziekenhuis. Tibo en zijn collega staan klaar om de patiënt op te vangen.

Wanneer deze uit de ambulance wordt gehaald, blijkt het Franky te zijn. Tibo herkent hem meteen en is in alle paniek. Franky kan zijn lach niet inhouden en vraagt voor de grap wat Tibo hier doet. Tibo is kwaad en kan er niet mee lachen.

Sequentie 18:

Tibo is enorm geschrokken en is woest op Franky dat hij deze grap uithaalt.

Franky legt uit dat hij al heel de tijd Tibo zijn aandacht probeert te krijgen, dat hij daarom dit georganiseerd heeft. Hij neemt een doosje tevoorschijn waar een verlovingsring inzit, gaat op zijn knieën zitten en vraagt of Tibo met hem wil trouwen.

Tibo zegt ‘ja’ en ze beginnen te zoenen. Het omstaand personeel geeft hen een luid applaus.

Tibo zegt ‘ja’ en ze beginnen te zoenen. Het omstaand personeel geeft hen een luid applaus.

In document Wetenschappelijke verhandeling (pagina 89-111)