• No results found

Paragraaf Verbonden partijen

In document Bijlage gemeente Houten: Begroting 2017 (pagina 125-141)

Inleiding

Deze paragraaf gaat over verbonden partijen. De gemeente kan in principe zelf bepalen hoe een bepaalde taak wordt uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld door uitvoering in eigen hand of de uitvoering met een aantal andere gemeenten of partijen gezamenlijk in o.a. Gemeenschappelijke regelingen.

Dit zijn partijen waarmee de gemeente een bestuurlijke relatie heeft én waarin zij een financieel belang heeft (art. 1 BBV). Het gaat dus om derde partijen, waarin de gemeente zeggenschap heeft door vertegenwoordiging in het bestuur en/of stemrecht en waaraan voor de gemeente een financieel risico is verbonden, als die partij failliet gaat of haar verplichtingen niet nakomt. Het ontstaan van verbonden partijen komt altijd voort uit het publieke belang.

Het is voor de raad van belang dat de relatie tussen de verbonden partij en het publieke belang, zoals weergegeven in de programma’s, op hoofdlijnen wordt aangegeven. Daaruit moet blijken dat de doelstellingen van de verbonden partijen nog steeds corresponderen met die van de gemeente en dat de doelstellingen van de gemeente via de verbonden partijen gerealiseerd worden of kunnen worden.

Daarbij hoort ook het inzichtelijk maken en houden van het budgettaire beslag en de financiële risico’s voor de gemeente die voortvloeien uit de participatie met de verbonden partij. Het beleid is gericht op een volledige en tijdige informatievoorziening en beheersing met betrekking tot de beleidsmatige en financiële ontwikkelingen bij verbonden partijen.

Deze paragraaf geeft inzicht in:

 De visie op verbonden partijen, in relatie tot de doelstellingen van de gemeente Houten;

 De ontwikkelingen en beleidsvoornemens over de verbonden partij;

 Het bestuurlijk en financieel belang in de verbonden partij en de financiële risico’s die hieruit voortvloeien.

De aan de gemeente Houten verbonden partijen zijn te onderscheiden in drie hoofdvormen:

 Gemeenschappelijke regelingen

 Vennootschap (BV, NV)

 Overige samenwerkingsverbanden Gemeenschappelijke Regelingen

GGD Regio Utrecht (GGDrU) Vestigingsplaats Zeist

Doel De GGDrU is belast met de uitvoering van de wettelijke taken op het terrein van de openbare gezondheidszorg voor 26 gemeenten in de provincie Utrecht. De belangrijkste taak van de regionale gezondheidsdienst is het voorkomen van ziekten en het bevorderen van gezond gedrag en een gezonde leefomgeving.

De zorg is gebaseerd op de Wet publieke gezondheid (Wpg). De GGDrU voert voor Houten enkele wettelijke taken uit, zoals infectieziektebestrijding, tbc-bestrijding, medische milieukundige zorg, technische hygiënezorg, seksuele gezondheid en inspecties kinderopvang. Daarnaast vraagt Houten inzet aan de GGDrU voor de uitvoering van onder meer forensische zorg, reizigersvaccinaties en het rijks-vaccinatieprogramma. Met ingang van 1 januari 2016 voert de GGDrU niet meer alleen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) 4-18 jaar uit, maar de gehele JGZ 0-18 jaar.

Programma Samenleving

Deelnemende partijen 26 gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg, IJsselstein, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Zeist

Openbaar belang dat wordt behartigd

De GGDrU levert een bijdrage aan het deelprogramma Sport en gezondheid uit de begroting. Hierin richt het product gezondheidszorg zich enerzijds op het

ondersteunen van kwetsbare mensen, anderzijds op het voorkomen van problemen door gerichte preventie. Het deelprogramma sluit aan bij één van de hoofddoelen van de Wmo zoals dit in het visiedocument is geformuleerd: inwoners zijn in staat, door ondersteuning en begeleiding, zo volledig mogelijk en zo zelfstandig mogelijk, deel te nemen aan de maatschappij.

De verschillende transities hebben ertoe geleid dat gemeenten meer taken en bevoegdheden hebben gekregen als het gaat om de zorg voor kwetsbare burgers.

Gelet op bezuinigingen, de transities en het beroep op eigen verantwoordelijkheid, is investeren in preventie, waarbij inwoners zo lang mogelijk gezond en zelfstandig thuis kunnen (blijven) wonen noodzakelijk. De GGDrU levert een bijdrage aan het bevorderen van een gezonde bevolking door middel van onderzoek, advies en ondersteuning. De JGZ heeft een belangrijke signalerende functie als het gaat om de ontwikkeling van onze jeugd.

Een andere belangrijke taak van de GGDrU is het verzamelen van epidemiolo-gische gegevens waarmee de gemeente haar beleid kan richten. Op basis van deze onderzoeken richt Houten zich op de thema’s psychosociale gezondheid, gezond gewicht en bewegen en preventie ten aanzien van het gebruik van genotmiddelen. Veel informatie is te vinden in de gezondheidsatlas www.ggdatlas.nl.

Ontwikkelingen Het bestuur van de GGDrU heeft zich uitgesproken voor een verdere collectivi-sering van de integrale jeugdgezondheidszorg (iJGZ). Het voornemen is om per 1 januari 2018 voor nagenoeg alle gemeenten de iJGZ collectief uit te voeren.

Voor de OGGZ is GGDrU samen met gemeenten aan het verkennen of zij als integrale partner een herkenbare rol kan spelen in de OGGZ-keten voor het collectief van alle gemeenten.

De toestroom van vluchtelingen vraagt bijzondere inspanningen om de publieke gezondheid van asielzoekers te waarborgen.

Beleidsvoornemens 2017 Vanaf 1 januari 2016 is er sprake van een integrale JGZ (0-18). In 2016 en doorlopend in 2017 is er sprake van een invlechting van de JGZ 0-18 taken.

Daarnaast heeft de GGDrU het voornemen om de solide basisinfrastructuur te versterken met een passende verhouding tussen collectieve en individuele taken.

Bestuurlijk belang Het bestuur van de GGDrU bestaat uit het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter. Tot het bestuur van de GGDrU behoren ook bestuurscommissies en de adviescommissie ’Financiën en Bedrijfsvoering’.

De gemeente Houten is vertegenwoordigd in het algemeen bestuur en in de bestuurscommissie met 1 zetel en 3 stemmen. Het college van B & W heeft besloten voor beide gremia de portefeuillehouder gezondheidsbeleid af te vaardigen. Daarnaast zijn er regionale adviescommissies. De gemeenten in Lekstroom hebben besloten om het bestuurlijk platform van het sociaal domein hiervoor te benutten.

Financieel belang 2017 In de ontwerpbegroting 2017 heeft de GGDrU voor Houten het volgende opgeno-men (totaal € 1.561.697):

Basistaken: € 327.666

Intensivering basistaken: € 2.635 Basistaken-plus: € 398.481 Maatwerk: € 832.915 Eigen vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 3.212.195 Einde boekjaar: € 2.906.915 Vreemd vermogen begin

en einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 12.929.123 Einde boekjaar: € 12.670.476 Financieel resultaat 2015

(saldo van baten en lasten)

€ 0,304 miljoen negatief

€ 0,339 miljoen positief (gerealiseerde resultaat) Verwacht financieel

resultaat 2016 en 2017 (saldo van baten en lasten)

2016: saldo van baten en lasten - € 429.000 geraamd resultaat (na mutaties reserves) € 0 2017: saldo van baten en lasten - € 417.000 geraamd resultaat (na mutaties reserves) € 0

Risico’s De GGDrU beschrijft meerdere risico’s waarbij zij aangeven hoe zij op de risico’s willen sturen en hoe zij de risico’s willen beheersen. Het komende jaar gaat de GGDrU verder werken aan het versterken van een solide basisinfrastructuur met een passende verhouding tussen collectieve en individuele taken.

Overige relevante gegevens

Bestuur Regio Utrecht (BRU) Vestigingsplaats Utrecht

Doel Het BRU behartigt de belangen met een regionaal karakter, met als doel een evenwichtige ontwikkeling in het gebied te bevorderen.

De belangrijkste taken van het BRU zijn:

- Vaststellen en uitvoeren van het Regionaal structuurplan (RSP).

- Vaststellen en uitvoeren van het Regionaal verkeers- en vervoerplan.

- Vaststellen van de Huisvestingsverordening.

- Vaststellen van een woningbouwprogramma.

- Beheren van het Budget gebundelde doeluitkering (volgens de Wet infrastructuurfonds).

- Verlenen van een vergunning voor lokaal en interlokaal openbaar vervoer en het vaststellen van de dienstregelingen.

- Vaststellen van een regionaal-economische ontwikkelingsstrategie.

- Vaststellen van bedrijfsterreinen, kantoorlocaties en detailhandelsvoorzie-ningen die van regionaal belang zijn.

- Bevorderen van regionaal-economisch onderzoek.

- Vaststellen van de hoofdlijnen van een regionaal promotie- en acquisitiebe-leid, gericht op bedrijfsvestiging en toerisme.

Programma Duurzaam

Bereikbaar

Deelnemende partijen De gemeenten Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Vianen en Zeist

Openbaar belang dat wordt behartigd

Houten wil graag samenwerken met andere gemeenten, maar opteert niet voor eenzijdige oriëntatie. Houten richt de samenwerking niet eenzijdig op één partner maar zoekt samenwerking binnen allerlei verbanden indien de doelstellingen van de gemeenten daarmee gediend zijn.

Voor de samenwerking met betrekking tot het BRU geldt dat Houten door zijn ligging gebonden is aan regionale samenwerking met gemeenten rondom de stad Utrecht, inclusief de stad zelf. Onder meer het RSP, het regionale verkeers- en vervoersplan en de voorstellen rondom woonruimteverdeling tonen aan dat Houten verbonden is aan de grootstedelijke taken van het BRU. De BRU richt zich de afgelopen jaren steeds meer op communicatie en betrokkenheid van gemeenten en de raden bij belangrijke beleidsontwikkelingen. Dit past bij een BRU van en voor gemeenten.

Ontwikkelingen Door de invoering van de wet Afschaffing Plusregio’s zijn de verkeer- en ver-voertaken van Bestuur Regio Utrecht (BRU) per 1 januari 2015 overgegaan naar de provincie Utrecht. De BRU-gemeenten hebben besloten hun samenwerking voort te zetten in het flexibele netwerkverband U10. BRU wordt daarom opgeheven. Het BRU is momenteel in het proces tot liquidatie. Het Algemeen Bestuur heeft op 25 november 2015 het liquidatieplan vastgesteld.

Beleidsvoornemens 2017 Er zijn geen beleidsvoornemens.

Bestuurlijk belang De gemeente Houten heeft één lid in het Algemeen Bestuur.

Financieel belang 2017 Onderdeel van het liquidatieplan is de financiële afwikkeling van het BRU.

Aangezien er nog een aantal financiële verplichtingen doorlopen, wordt de eindafrekening pas in 2017 verwacht.

Eigen vermogen begin en einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 13.099.572 Einde boekjaar: € 6.979.664 Vreemd vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 254.480.258 Einde boekjaar: € 3.618.050 Financieel resultaat 2015

(saldo van baten en lasten)

€ 6.129.000 negatief

(Gerealiseerd resultaat € 676.780 positief) Verwacht financieel resultaat

Afvalverwijdering Utrecht (AVU)

Vestigingsplaats Soest

Doel De AVU werkt samen met en in opdracht van de Utrechtse gemeenten aan de verbetering van het milieu met betrekking tot afval. Daarbij wordt gestreefd naar het bereiken van een zo gunstig mogelijk effect, tegen zo laag mogelijke kosten.

Namens de gemeenten zorgt de AVU voor de regie van het door de inwoners van de provincie Utrecht aangeboden huishoudelijk afval (dus geen afval van

bedrijven). De AVU doet dit door de organisatie en de regeling van transport, overslag, bewerking en verwerking van de grootste huishoudelijke afvalstromen.

Programma Duurzaam

Deelnemende partijen De gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, de Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vee-nendaal, Vianen, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, IJsselstein en Zeist.

Openbaar belang dat wordt behartigd

De AVU bundelt de deskundigheid van de aangesloten gemeenten, waardoor er voor beleid en uitvoering een platform met veel (plaatselijke) kennis beschikbaar is. Door inzameling en verwerking van huishoudelijk afval gezamenlijk aan te besteden worden dankzij grote hoeveelheden in de regel gunstige tarieven verkregen.

Ontwikkelingen In 2016 wordt de inzameling en verwerking van oud papier aanbesteed en ook de inzameling en verwerking van glas. Omdat de uitkomst van die aanbestedingen nog niet bekend zijn bij de het opstellen van de begroting, wordt in de begroting 2017 nog gerekend met de prijzen uit de oude contracten. Indien de kosten en opbrengsten bij de nieuwe contracten substantieel afwijken van de begroting zal de AVU een begrotingswijziging maken.

Beleidsvoornemens 2017 Momenteel wordt gewerkt aan een toekomstvisie voor de AVU. Ter voorberei-ding van de aanbestevoorberei-ding van de verwerking van het restafval, die in 2018 of 2019 zal plaatsvinden, zal in 2017 worden onderzocht of nascheiding van rest-afval bij hoogbouw in de toekomst een optie is. Bij hoogbouw blijkt bronscheiding namelijk zeer lastig te realiseren.

Bestuurlijk belang Het algemeen bestuur bestaat uit twee leden uit de gemeente Utrecht, te benoemen door de gemeenteraad en één deelnemer per overige gemeente. De portefeuillehouder Duurzaamheid is namens de gemeente Houten lid van het algemeen bestuur van de AVU.

Financieel belang 2017 De bijdragen van de gemeenten worden hoofdzakelijk bepaald door het aantal ton afval dat via de AVU (contracten) wordt aangeboden bij de verwerkers. De Houtense bijdrage voor 2017 is geraamd op € 1.009.192 bij 49.051 inwoners, oftewel ofwel € 20,57 per inwoner.

De Houtense bijdrage is berekend op de huidige wijze van afval inzamelen.

Indien de gemeente de afvalinzameling gaat veranderen n.a.v. de proef in de Bermen en Akkers, dan zal de hoeveelheid restafval uit Houten fors afnemen en zullen de gescheiden stromen toenemen. Aan het eind van het jaar vindt een afrekening plaats op basis van de daadwerkelijk afgevoerde hoeveelheden. Bij een betere afvalscheiding zal Houten geld terug krijgen.

Eigen vermogen begin en einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 184.816 Einde boekjaar: € 466.705 Vreemd vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 8.294.505 Einde boekjaar: €12.885.077 Financieel resultaat 2015

(saldo van baten en lasten)

€ 281.899 Verwacht financieel resultaat

2016 en 2017 (saldo van baten en lasten)

2016: € 0 2017: € 0

Risico’s Voor de AVU-organisatie kan een risico met betrekking tot de continuïteit van de afvoer van het huishoudelijk afval van ca. 5 miljoen euro worden berekend.

De kans dat dit risico optreedt is echter vrijwel verwaarloosbaar. Een weer-standsvermogen wordt dan ook niet aangehouden. Extra kosten worden door-berekend aan de deelnemende gemeenten.

Overige relevante gegevens De AVU heeft een convenant met de belastingdienst gesloten en geniet horizontaal toezicht.

Recreatieschap De Stichtse Groenlanden Vestigingsplaats Utrecht

Doel Het recreatieschap de Stichtse Groenlanden is belast met de ontwikkeling, het beheer en het onderhoud van de diverse dagrecreatieterreinen. Daarnaast houdt het recreatieschap zich bezig met aanleg en beheer van recreatieve routes en routenetwerken voor wandelen, fietsen, paardrijden en kanovaren.

Programma Duurzaam

Deelnemende partijen De gemeenten: Houten, Utrecht, Lopik, De Bilt, Nieuwegein, Woerden, IJsselstein, Stichtse Vecht en de provincie Utrecht.

Openbaar belang dat wordt behartigd

Het ontwikkelen en beheren van recreatievoorzieningen draagt bij aan het gebruik en de belevingswaarde van Houten voor alle inwoners en recreatieve bezoekers van onze regio.

Ontwikkelingen  De inrichting van het gebied Heemstede-Noord (onderdeel Laagraven) is in voorbereiding. De feitelijke levering van de grond van provincie naar het recreatieschap vindt plaats op 1 januari 2017. Het recreatieschap zal het gebied binnen 3 jaar na aankoop openstellen voor dagrecreatie. Verwachting is dat het recreatieschap in afstemming met gemeente Houten in 2017 een ondernemer met een recreatieconcept heeft geselecteerd.

 Het verbeteren van bestaande terreinen zoals de ontwikkeling van het Recreatieve Knooppunt ’t Waal. In 2016 is samen met bewoners en andere betrokken partijen verkend wat voor soort ontwikkelingen mogelijk zijn. De resultaten hieruit geven een eerste beeld maar zijn nog niet concreet. Er zullen nog verschillende stappen gezet worden, passend binnen uitnodi-gingsplanologie, voordat er een ondernemer of een recreatief concept gezocht kan worden door het recreatieschap. In 2017 worden de contouren en planning van het ontwikkeltraject helder.

 In 2016 heeft de verkenning naar het wandelnetwerk Kromme Rijnstreek (fase 1) plaatsgevonden. In deze fase is het ontwerp van het netwerk opgesteld en is onderzocht of het benodigde budget voor de aanleg en beheer beschikbaar wordt gesteld door partijen. Het wandelnetwerk Kromme Rijnstreek omvat onder meer het gehele buitengebied van gemeente Houten.

Verwachting is dat in 2017 gestart kan worden met de aanleg.

Beleidsvoornemens 2017  Het recreatieschap heeft een Ontwikkelplan met daarbij een meerjaren-uitvoeringsprogramma vastgesteld die in de periode 2015-2018 wordt uitgevoerd. Belangrijk aspect is het realiseren van verdienmogelijkheden. In het plan heeft het recreatieschap onderzocht welke ontwikkelingen kansrijk zijn. Met het uitvoeren van het plan wil het recreatieschap werken aan betere voorzieningen voor de recreant en aan een versterking van de financiële positie op de langere termijn.

 In 2017 wordt de reorganisatie van Recreatie Midden-Nederland, de uitvoeringsorganisatie van de Utrechtse recreatieschappen, doorgevoerd.

Bestuurlijk belang De gemeente Houten heeft twee leden in het Algemeen Bestuur.

Financieel belang 2017 Het recreatieschap wordt gefinancierd door middel van gemeentelijke bijdragen en een bijdrage van de provincie. In 2017 is de bijdrage per inwoner € 3,37 en bij 48.637 inwoners (CBS 1 januari 2015) betekent dit een totaalbijdrage van

€ 163.900.

Eigen vermogen begin en einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 5.986.261 Einde boekjaar: € 6.230.158 Vreemd vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 4.295.054 Einde boekjaar: € 3.892.922 Financieel resultaat 2015

(saldo van baten en lasten)

€ 246.700 positief

(Gerealiseerd resultaat € 0, i.v.m. 4-jarige budgetperiodecyclus die van 2015-2018 loopt. Aan het eind van de cyclus vindt verrekening plaats met de deelnemers).

Verwacht financieel resultaat 2016 en 2017 (saldo van baten en lasten)

2016: € 6.900

2017: € 34.100 negatief

Risico’s Het financieel resultaat kan tegenvallen door bijvoorbeeld een slechte zomer met tegenvallende inkomsten, tekorten worden in principe niet afgerekend met de

Overige relevante gegevens n.v.t.

Veiligheidsregio Utrecht (VRU) Vestigingsplaats Utrecht

Doel De VRU is conform de Wet veiligheidsregio’s verantwoordelijk voor het organiseren van een efficiënte en kwalitatief hoogwaardige organisatie van de brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en crisisbeheersing onder één regionale bestuurlijke regie. De gemeentebesturen zijn primair verantwoordelijk voor de organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing, echter de VRU fungeert als samenwerkingsverband van en voor de gemeenten. Voor de uitvoering van haar wettelijke taken dient de VRU, als onderdeel van een cyclisch proces iedere vier jaar de volgende documenten vast te stellen:

 Regionaal risicoprofiel: bevat een analyse van de risicovolle situaties en daarvan afgeleid de belangrijkste soorten branden, rampen en crises in de regio. Het regionaal risicoprofiel is afgestemd met de risicoprofielen van de buurregio’s en de netwerkpartners. Het risico-profiel vormt de grondslag voor het beleidsplan.

 Beleidsplan: vormt het (strategisch) beleidskader voor de meerjarige beleidsperiode. In dit plan is richting gegeven aan de ambities van de VRU op het terrein van risicobeheersing, crisisbeheersing en brand-weerzorg.

 Een regionaal crisisplan: het crisisplan is in de plaats gekomen van het gemeentelijke rampenplan. Het crisisplan beschrijft de algemene organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing in de veiligheids-regio. In het crisisplan zijn de taken, bevoegdheden, verantwoordelijk-heden en afspraken over de randvoorwaarden, melding en alarmering, opschaling, gezag en informatievoorziening opgenomen.

Programma Veilig

Deelnemende partijen De 26 Utrechtse gemeenten: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, IJsselstein en Zeist.

Openbaar belang dat wordt behartigd

Het zorgdragen voor en daar waar het kan verhogen van een (fysiek) veilig-heidszorgniveau. Dit richt zich op activiteiten rondom de thema’s: externe veiligheid, brandveiligheid & brandweerzorg, geneeskundige hulpverlening en crisisbeheersing.

Ontwikkelingen Na de fase ‘De basis op orde’ staat de komende periode voor de VRU in het teken van doorontwikkeling. Voornamelijk gaat het om organisatieontwikkeling en het verder implementeren van de majeure projecten, waartoe het bestuur in juli 2014 heeft besloten. Dit staat beschreven in het vastgestelde beleidsplan 2016-2019. Een belangrijk traject is verdere besluitvorming omtrent de repressieve huisvesting.

Beleidsvoornemens 2017 - Verdiepen van de verbinding: veiligheid maken we niet alleen; met steeds meer partners samenwerken aan veiligheid.

- Informatieautoriteit zijn: daarbij vormt actuele informatie delen en beschikbaar maken een centrale rol.

- Risico- en Veiligheidsbewustzijn vergroten; het verdiepen van de verbinding en steeds gezamenlijk informatie uitwisselen moet er toe leiden dat we meer zicht krijgen op risico’s en het veiligheidsbewustzijn bij burgers, bedrijven en instellingen toeneemt.

Bestuurlijk belang Het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio Utrecht bestaat uit de burgemeesters van de 26 Utrechtse gemeenten.

Financieel belang 2017 De bijdrage voor Houten in 2017 bedraagt € 1.875.000 (€ 1.864.000 basistaken +

€ 12.000 aanvullend takenpakket) Eigen vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 5.408.000 Einde boekjaar: € 6.587.000 Vreemd vermogen begin en

einde boekjaar 2015

Begin boekjaar: € 45.014.000 Einde boekjaar: € 51.288.000 Financieel resultaat 2015

(saldo van baten en lasten)

€ 1.749.000 (gerealiseerd resultaat) Verwacht financieel

resultaat 2016 en 2017 (saldo van baten en lasten)

2016: -/- € 1.313.000 2017: -/- € 487.000

Risico’s Onderzocht wordt op welke wijze de repressieve huisvesting wordt overge-nomen door de VRU. De uitkomsten hiervan kunnen mogelijk een nadelig financieel effect opleveren voor de gemeente Houten.

Overige relevante gegevens Scheiding basistaken en plustaken in de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling, die ter vaststelling voorligt bij de gemeenten, is opgenomen dat de VRU naast de wettelijke basistaken, zoals genoemd in de Wet veiligheidsregio’s, ook andere taken kan uitvoeren voor de deelnemers, zowel collectief als individueel. Dit zijn de zogenaamde niet-wettelijke basistaken. Het algemeen bestuur besluit hierover. De wettelijke en niet wettelijke basistaken vormen samen het basistakenpakket. Het Beleidsplan 2016 – 2019 gaat over dit basistakenpakket. Daarnaast kunnen individuele gemeenten vragen om intensivering van een aantal basistaken of om specifiek maatwerk (het

Overige relevante gegevens Scheiding basistaken en plustaken in de gewijzigde Gemeenschappelijke Regeling, die ter vaststelling voorligt bij de gemeenten, is opgenomen dat de VRU naast de wettelijke basistaken, zoals genoemd in de Wet veiligheidsregio’s, ook andere taken kan uitvoeren voor de deelnemers, zowel collectief als individueel. Dit zijn de zogenaamde niet-wettelijke basistaken. Het algemeen bestuur besluit hierover. De wettelijke en niet wettelijke basistaken vormen samen het basistakenpakket. Het Beleidsplan 2016 – 2019 gaat over dit basistakenpakket. Daarnaast kunnen individuele gemeenten vragen om intensivering van een aantal basistaken of om specifiek maatwerk (het

In document Bijlage gemeente Houten: Begroting 2017 (pagina 125-141)