• No results found

Deelprogramma Jeugd en onderwijs

Wat willen we bereiken?

Hoofddoelstelling van dit deelprogramma is:

Kinderen en jongeren in Houten groeien op in een stimulerende, gezonde en veilige omgeving tot zelfredzame en verantwoordelijke inwoners. Ze ontwikkelen hun talenten, doen mee naar vermogen en hebben een gezonde leefstijl, waardoor problemen later voorkomen kunnen worden. Er is er passende hulp en bescherming beschikbaar als dat echt nodig is.

Transformatierichting: In de gemeente Houten heerst een positief opvoedklimaat. Niet onnodig problematiseren, diagnosticeren of hulp in het medische circuit zoeken zijn het uitgangspunt in het kijken naar opvoeden en opgroeien. Jeugdigen krijgen de ruimte om zich op alle fronten te kunnen ontwikkelen. Er is extra aandacht voor gezond leven, eten en bewegen. Er wordt preventief ingezet op het voorkomen van problemen. Leefwerelden van jeugdigen worden verbonden, waardoor alle jeugdigen worden gezien en het snel en vroegtijdig wordt gesignaleerd als een jeugdige afwijkend gedrag, moeilijkheden of een vertraging in de ontwikkeling laat zien. Hierop wordt adequaat gereageerd, waarbij stap één het betrekken van ouders is. Als een jeugdige onveilig is of hier twijfel over bestaat weet iedereen in de gemeente Houten wat er moet gebeuren.

Daarbij heeft ieder kind recht op onderwijs. Onderwijs vervult een belangrijke functie in de ontwikkeling van (jonge) mensen en vormt daarmee een belangrijke investering in de toekomst van Houten. Voor een optimale ontwikkeling is het uitgangspunt dat elke leerling passend onderwijs krijgt (zo veel mogelijk binnen het reguliere onderwijs). (Beleidskader jeugd & onderwijs 2016/2018).

Hoofdpunten: Eigen kracht/zelfredzaamheid/sterke samenleving, één huishouden, één plan, één contactpersoon, Preventie, Snel passende hulp, Vroegsignalering, Afspraken (passend) onderwijs en jeugdzorg/gemeente, Veiligheid.

DOELSTELLINGEN JEUGD EN ONDERWIJS

1. Ouders en jeugd benutten hun talenten en eigen kracht en maken gebruik van hun sociaal netwerk

2. Ondersteuning gericht op jeugdigen en hun ouders is effectief en efficiënt, aansluitend op de leefwereld van de doelgroep en zo licht als kan / zo zwaar als nodig is.

3. De veiligheidsketen voor de jeugd is zo laagdrempelig mogelijk, maar zo zwaar als nodig georganiseerd.

4. Er is verbinding tussen Passend Onderwijs en jeugdhulp; een doorgaande leerlijn van voorschoolse voorzieningen, primair onderwijs en voortgezet onderwijs en een zo goed mogelijke aansluiting op de arbeidsmarkt.

Hieronder wordt het deelprogramma per doelstelling uitgewerkt.

Doelstelling 1

Ouders en jeugd benutten hun talenten en eigen kracht en maken gebruik van hun sociaal netwerk.

Effectindicatoren

Doel Omschrijving Bron Realisatie Raming 2013

2013 2014 2015 2016 2017

1 Aantal hulpvragen opgelost door eigen kracht.

Sociaal Team

(WIZ/GWS)** X X X X **

1 Zelfredzaamheid.(%) Jongerenpeiling

* X X X X *

1 Cliënten (jeugd/ouders) zien een verbetering in hun zelfredzaamheid (%)

* wordt vanaf het najaar 2016 bijgehouden

** wordt vanaf november 2016 bijgehouden in WIZ portaal

Wat gaan we daarvoor doen?

 Het stimuleren van netwerken van onderlinge ondersteuning.

 Het Sociaal Team Houten brengt de methodiek één huishouden, één plan, één contactpersoon in samenwerking met ouders/jeugdigen en ketenpartners tot uitvoering.

Prestatie-indicatoren

Voor deze doelstelling is geen prestatie-indicator opgenomen.

Doelstelling 2

Ondersteuning gericht op jeugdigen en hun ouders is effectief en efficiënt, aansluitend op de leefwereld van de doelgroep en zo licht als kan / zo zwaar als nodig is.

Effectindicatoren

Doel Omschrijving Bron Realisatie Raming 2013

2013 2014 2015 2016 2017

2 Ervaring uitvoering zorg:

verschillende

2 Gebruik preventieve interventies.

CJG en Sociaal

Team X X X X *

2 Aantal jeugdigen residentiële jeugdhulp. met jeugdhulp %. (BBV)

CBS

*

wordt vanaf november 2016 in WIZportaal en door een opdracht aan CJG bijgehouden.

Wat gaan we daarvoor doen?

 Het bieden van algemene en maatwerkvoorzieningen, aansluitend op de mogelijkheden van eigen kracht en sociaal netwerk.

 Er is een sluitend preventie aanbod beschikbaar voor jeugdigen en ouders om zo vroeg mogelijk te kunnen inzetten op ondersteuningsbehoeften.

Prestatie-indicatoren

Doel Omschrijving prestatie 2017

2 Er wordt minder gebruik gemaakt van residentiële jeugdhulp doordat er andere alternatieve effectieve ondersteuning is.

Doelstelling 3

De veiligheidsketen voor de jeugd is zo laagdrempelig mogelijk, maar zo zwaar als nodig georganiseerd.

Effectindicatoren

3 Harde kern jongeren.

* KING publiceert voor 2014 101,4. Dit getal betreft het aantal trajecten. De hier vermelde getallen betreffen het aantal verwijzingen.

Wat gaan we daarvoor doen?

 Het bieden van passende hulp en een sluitende keten waarbij iedereen weet hoe om te gaan met signalen van onveilige situaties.

 Scholen en hulpverleningsinstanties in de veiligheidsketen weten welke rollen en

verantwoordelijkheden ieder heeft en kunnen elkaar tijdig vinden bij signalen over kind en veiligheid.

 Hulpverleners voor volwassenen zijn zich bewust van de mogelijke gevolgen van

volwassenenproblematiek voor de kindveiligheid en spelen hierop actief in (follow-up Rapport Samenwerkende Inspecties Jeugd). Daartoe organiseert de gemeente overleg.

 Extra ondersteuning wordt ingezet om de handelingsverlegenheid bij de aandachtsfunctionaris Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling te verminderen en gesprekstechnieken te versterken.

Prestatie-indicator

Doel Omschrijving prestatie 2017

3 Elke school heeft een aandachtsfunctionaris Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling.

3 De gemeente stelt in samenwerking met scholen en hulpverleningsinstanties een overzicht op om te komen tot een verdeling van rollen en verantwoordelijkheden die een ieder heeft in de veiligheidsketen omtrent signalen over Kind en Veiligheid.

Doelstelling 4

Er is verbinding tussen Passend Onderwijs en jeugdhulp; een doorgaande leerlijn van voorschoolse voorzieningen, primair onderwijs en voortgezet onderwijs en een zo goed mogelijke aansluiting op de arbeidsmarkt.

Effectindicatoren

Doel Omschrijving Bron Realisatie Raming 2013

2013 2014 2015 2016 2017

4 Deelname percentage speciaal onderwijs

4 Onderwijs Absoluut verzuim. (Aantal per

4 Onderwijs Relatief verzuim. (Aantal per (% deelnemers aan het VO en MBO onderwijs.) (BBV)

*Dit wordt pas vanaf 2015 (komst passend onderwijs) gemeten. Van 2015 is dit percentage alleen op regionaal niveau bekend.

Verschillende gemeenteraden hebben toen aangegeven dat zij dit cijfer voor hun gemeente wilden ontvangen. Daarom ontvangen wij voor 2016 het deelname percentage voor Houten.

** absoluut verzuim = een scholier is niet ingeschreven bij een onderwijsinstelling

*** relatief verzuim = een scholier blijft ongeoorloofd weg van de school waar die is ingeschreven (spijbelgedrag etc).

Wat gaan we daarvoor doen?

 Het faciliteren van de aansluiting onderwijs en jeugdhulp, waarbij er gewerkt wordt vanuit één plan, met een doorgaande leerlijn.

 De gemeente Houten heeft i.s.m. passend onderwijs/samenwerkingsverbanden een op elkaar afgestemd beleid (ondersteuningsplannen en beleid gemeente) en gezamenlijke afspraken om zorg en onderwijs op elkaar af te stemmen en ook passend onderwijs mogelijk te maken.

Prestatie-indicatoren

Doel Omschrijving Bron Realisatie Raming 2013

2013 2014 2015 2016 2017

4 Aantal MDO's (multidiciplinaire

overleggen) op jaarbasis georganiseerd door Passend Onderwijs waar jeugdhulp aan deelneemt (Sociaal team of 2e lijns jeugdhulp).

Passend onderwijs PO*

en VO**

X X 140 X 140

* Primair Onderwijs

** Voortgezet Onderwijs