• No results found

Beleidskaders:

Beheervisie Openbare Ruimte 2016 – 2020

GRP Zoetermeer 2016 – 2020

Speelruimtenota 2016-2026 (Ruimte geven! Speelruimtenota 2016-2026)

Bomenbeleid (2013/2014)

Gedragscode flora en fauna (2015)

Uitgiftebeleid openbaar groen (2016)

Beheervisie Openbare Ruimte ‘Samen werken aan de Stad’ 2016 – 2020 Doelstelling / ambitie / opgave

De gemeente Zoetermeer is verantwoordelijk voor de kwaliteit en de veiligheid van de openbare ruimte die past bij het gebruik en de identiteit van de stad of wijk.

De koers van beheer is samen te vatten onder de noemer “omgevingsbewust beheer”, waarbij ruimte is voor differentiatie en variaties in beheer;

Het hanteren van beheerkwaliteit C als ondergrens en voor een aantal gebieden niveau B;

het beheer, de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, wat van belang is voor (her)ontwikkeling van de stad;

toepassing van risicogestuurd beheer;

het faciliteren van innovaties in het beheer (materialisatie, contracten en netwerken).

Intermezzo: De gemeente heeft het voornemen om de Beheervisie in 2020 te actualiseren. In het kader van Toegankelijkheid van de openbare ruimte (naar aanleiding van het verdrag van de Verenigde Naties omtrent gelijke rechten voor mensen met een handicap) wordt gewerkt aan een normenkader toegankelijkheid.

Gemeentelijk Rioleringsplan 2016-2020 Doelstelling/ambitie/opgave

In het gemeentelijk rioleringsplan 2016-2020 is beschreven hoe de gemeente Zoetermeer haar zorgplicht op het gebied van water invult.

Het gaat hierbij om de volgende zorgplicht:

De inzameling en het transport van stedelijk afvalwater;

De inzameling en verwering van afvloeiend hemelwater;

Het nemen van grondwatermaatregelen;

Aanvullend op het GRP zijn op basis van het Bestuursakkoord Water gemeenten en waterschappen actiever gaan samenwerken. De Netwerkorganisatie Afvalwaterketen Delfland is één van deze samenwerkingsverbanden. Voor de komende jaren heeft de Netwerkorganisatie Afvalwaterketen Delfland het Strategisch Ketenplan 2015-2050 opgesteld. Ingezet wordt op het vergroten van kennis, hergebruik van water en worden pilotprojecten gehouden.

Intermezzo: De wijzigingen voor stedelijk afvalwater bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn beperkt. Het gemeentelijk rioleringsplan is niet langer wettelijk verplicht, maar wordt een vrijwillig document. De inhoud van het huidige gemeentelijk rioleringsplan komt terecht in de instrumenten van de Omgevingswet. Dit zullen naar verwachting vooral de instrumenten omgevingsplan en programma zijn. De gemeente heeft het voornemen om het Gemeentelijk Rioleringsplan voor 2021 te actualiseren.

Ruimte geven! Speelruimtenota 2016-2026 Doelstelling/ambitie/opgave

Centraal in het beleid staat het bieden van ruimte aan kinderen en dan niet alleen op formele speelplekken.

De speelruimtenota heeft de volgende uitgangspunten:

Kinderen t/m 17 jaar voldoende informele en formele speel- en ontmoetingsruimte bieden;

Kwaliteit gaat boven kwantiteit van voorzieningen (aantal plekken en aantal toestellen per plek);

Individueel maatwerk leveren voor mindervaliden;

Het realiseren van grotere centrale speelplekken met meer uitdaging.

Bomenbeleid

Doelstelling/ambitie/opgave

Handhaven van het groene karakter van de gemeente Zoetermeer. Dit houdt in dat zorgvuldig om wordt gegaan met alle bomen en boomstructuren in de stad.

Gestreefd wordt naar het realiseren van een boomwaardige standplaats, waarbij de boom zowel ondergronds als bovengronds voldoende ruimte heeft om uit te groeien.

Boombescherming. Er geldt voor gemeentelijke bomen en bomen in beschermde gebieden een vergunningplicht waarbij het uitgangspunt is: Niet kappen tenzij….

Monumentale bomen worden niet gekapt.

Intermezzo: In 2015 is een burgerinitiatief ingediend om het beleid aan te passen met als doel meer aandacht voor de belangen van inwoners die overlast van bomen ervaren, een transparante

belangenafweging voor het al dan niet kappen van bomen en een heldere communicatie. Naar aanleiding hiervan is als pilot een Externe Adviescommissie Bomen ingesteld met als opdracht om het college te adviseren bij casuïstiek waar sprake was van overlast door schaduw, zicht en verminderde lichtinval en om hier normen voor te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan het actualiseren van het bomenbeleid, Tot die tijd is de Externe Adviescommissie Bomen actief om het college te adviseren in meer complexe situaties. Er zijn inmiddels normen ontwikkeld voor overmatige schaduwoverlast en voor overlast door verminderde lichttoetreding.

Gedragscode flora en fauna

De gemeente Zoetermeer heeft in het kader van de Flora- en faunawet een aantal beleidsdocumenten opgesteld, waaronder een gedragscode (2015) en een veldgids met de beschermde planten en dieren van Zoetermeer (2013). Op 1 januari 2017 is de Flora- en faunawet vervangen door de nieuwe Wet

natuurbescherming (Wnb).

De Zoetermeerse gedragscode in het kader van de Flora- en faunawet 2015 blijft gelden tot 3 juli 2020 (periode waarvoor de goedkeuring geldt). Naast de wettelijk beschermde soorten, beschermd Zoetermeer ook de rode lijst soorten.

Uitgiftebeleid openbaar groen (Snippergroen) Gemeente Zoetermeer 2016 Doelstelling / ambitie / opgave

Bij de aanleg van woonwijken in Zoetermeer is altijd ruim aandacht geweest voor het openbaar groen. De gemeente Zoetermeer wil haar inwoners de mogelijkheid geven om grond te kopen, te huren of te ‘adopteren’.

Vastgoed

Beleidskaders:

Vastgoednota 2013

Doelstelling / ambitie / opgave

De gemeente Zoetermeer wil – gezien haar eigen opgaven en gezien de landelijke ontwikkelingen op het gebied van vastgoed – haar vastgoedactiviteiten verder professionaliseren, zodat:

maatschappelijk vastgoed steeds vaker succesvol gebruikt wordt als aanjager in een gebiedsontwikkeling;

het vastgoed kan worden ingezet ter bevordering van de gewenste centrumfuncties van de gemeente Zoetermeer;

Wonen

Beleidskaders:

Woonvisie Zoetermeer 2015

Woningbouwagenda Zoetermeer (2016)

Regionale woonvisie Haaglanden 2017

Woningbouwprogramma 2017

Versnellingsagenda 2018

Woonvisie Zoetermeer 2015 Doelstelling / ambitie / opgave

Voor het wonen in de stad geldt een blijvende noodzaak voor vernieuwingen en het up to date houden van de woningvoorraad. De woningvoorraad zal in de toekomst goed de veranderende

bevolkingssamenstelling en hun specifieke wensen in moeten spelen. Hiervoor zijn 6 ambities benoemd:

Duurzaam bouwen en renoveren; ambitie op de eerste plaats (heel) vernieuwende projecten die verder reiken dan het wettelijk voorgeschreven niveau. Daarnaast wil de gemeente ook projecten bevorderen die weliswaar minder ambitieus zijn, maar wel een grote reikwijdte hebben.

Betaalbare woningen voor iedereen aanbieden;

Extra jongerenwoningen toevoegen en woonruimte voor studenten;

De woningvoorraad van Zoetermeer levensloopbestendig maken; ambitie om Zoetermeerders zo lang mogelijk zelfstandig in hun eigen (vertrouwde) woning en woonomgeving te kunnen laten wonen.

Prettige en gewilde woonwijken in stand houden en realiseren;

Consumentgericht bouwen.

Binden van jongeren, starters en jonge gezinnen aan Zoetermeer

Intermezzo: Het college denkt met name anders over de rol van woningcorporaties bij het ontwikkelen en

verhuren van sociale huur. Die krijgen geen alleenrecht of primaat om sociale huur (=goedkope huur) te bouwen, ook marktpartijen komen aan zet. Verder is de doelstelling om meer te differentiëren in de woningmarkt. Naast sociale huur en koopwoningen meer middenhuur bouwen als schakel tussen beide woningtypen.

Momenteel wordt er gewerkt aan een investeringsprospectus. Daarmee tracht de gemeente

ontwikkelaars/beleggers/ect. een beeld te geven van wat wij vragen en bieden als ze woningen komen

bouwen in Zoetermeer. Hierin worden de nieuwste inzichten op woongebied, grondbeleid, parkeerbeleid, e.d. gecombineerd.

Woningbouwagenda Zoetermeer (2016)

Voorzien in de Zoetermeerse woningbehoefte van zo’n 700 woningen per jaar, voor de komende 10 tot 15 jaar.

Toevoegen van 10.000 woningen de komende 10 tot 15 jaar (nieuw of door functietransformatie) en verkennen of een extra groei tot 16.000 woningen mogelijk is.

Woningbouwprogramma (2017) / Versnellingsagenda (2018) Zoetermeer

Toenemende vergrijzing en daaraan gekoppelde afname van de bevolking en economisch potentieel het hoofd bieden met een Schaalsprong.

Voorzien in de Zoetermeerse woningbehoefte van zo’n 700 woningen per jaar, voor de komende 10 tot 15 jaar.

Toevoegen van 10.000 woningen de komende 10 tot 15 jaar (nieuw of door functietransformatie) en verkennen of een extra groei tot 16.000 woningen mogelijk is.

Voor het woningbouwprogramma ligt de nadruk op het bouwen van woningen voor de primaire doelgroepen jongeren, middeninkomens en empty nesters.

Regionale Woonvisie Haaglanden 2017

Verder versterken van woningmarkt regio Haaglanden. Zoetermeer zal een deel van de regionale woningbehoefte voor haar rekening te nemen;

Toekomstbestendige wijken bouwen en onderhouden voor alle aanwezige doelgroepen en om een aantrekkelijke en economisch vitale regio te kunnen zijn en blijven

Intermezzo: Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het initiatief genomen tot het opstellen van een Woondeal met de gemeenten Rotterdam, Den Haag, de regio’s Haaglanden, Rotterdam en Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. In de Woondeal maken partijen onder andere afspraken over het versnellen van verstedelijking en het borgen betaalbaar woningaanbod. Het college van B&W heeft op 29 mei 2019 besloten in te stemmen met de Woondeal Zuidelijke Randstad. Relevante afspraken voor Zoetermeer zijn o.m.:

1. De Woondeal benoemt het Entreegebied als versnellingslocaties. Met de inzet van extra kennis en personele capaciteit via de Vliegende Brigades beogen het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) en provincie Zuid-Holland gebiedsontwikkelingen te versnellen. Ook wordt er gekeken naar de inzet van de Crisis- en herstelwet.

2. Het ministerie van BZK en de provincie Zuid Holland organiseren een doorbraaktafel voor onder andere de Binnenstad van Zoetermeer, teneinde woningbouw daar te versnellen.

3. De minister stelt het Dashboard Verstedelijking beschikbaar. Dit instrument helpt om de plannen van de Alliantie Middengebied te concretiseren, aanvullende keuzes de maken ten aanzien van verstedelijking en te onderzoeken op maatschappelijke meerwaarde, kosten en effecten op bereikbaarheid, duurzaamheid, leefbaarheid, e.d.