• No results found

Beleidskader(s)

Beleidskader Leisure Zoetermeer (2003)

Hotelnota (2001)

Horecavisie Zoetermeer (2017)

Beleidskader Leisure Zoetermeer (2003) Hoofdrichting leisurebeleid:

Benoemen kansrijke leisurelocaties inclusief de voorzieningen en evenementen die daar tot hun recht komen. Ingezet op een evenwichtige versterking van zowel “rood” als “groen”.

Zoetermeer dient een eigen karakteristieke positie voor leisurevoorzieningen en vrijetijdsbesteding in de Deltametropool te claimen en deze verder uit te bouwen.

De gebieden (strategische ontwikkelingszones) waar bepaalde vormen van leisure kunnen worden ontwikkeld zijn:

De Groene Hoepel rond de stad. In 2025 is Zoetermeer rondom de bebouwde grenzen compleet omsloten door afwisselend groene en blauwe landschappen met hier en daar een rood accent,

De Leisure-as van west naar oost is een stedelijke strip van doelgerichte leisurevoorzieningen met duidelijke bronpunten, die verder ontwikkeld dient te worden als regionaal en bovenregionaal leisuregebied.

De woon- en werkgebieden tussen de Groene Hoepel en de Leisure-as. Vanuit de vrijetijdsfunctie ligt de nadruk op de ontsluiting van de woongebieden naar de vrijetijdsvoorzieningen. “Van de voordeur naar…” is hier het leidende principe. Ook in de buurten en wijken speelt leisure een belangrijke rol in het versterken van de sociale cohesie. De leisurevoorzieningen en –

evenementen die hier worden gevestigd of plaatsvinden, worden nog directer bij de wensen van de burgers in deze woongebieden betrokken.

Hotelnota (2001) Doelstelling

Het Zoetermeerse hotelaanbod zowel in kwalitatieve als in kwantitatieve zin in overeenstemming te brengen met de vraag naar bedden. Een randvoorwaarde daarbij is dat het volledige aanbod rendabel moet kunnen worden geëxploiteerd.

De gebieden die kansrijk zijn voor nieuwe (en uitbreiding van bestaande) hotelvoorzieningen zijn;

Zone A12, Stadshart en langs de hoofdwegenstructuur. Voor de lange termijn (2025) zal hier 16.000 m2 moeten worden gerealiseerd om de dan benodigde uitbreiding te kunnen realiseren.

Horecavisie Zoetermeer (2017) Ambitie

Het aanbod in vrijetijdsvoorzieningen de komende tien jaar in evenwicht brengen met het marktpotentieel dat past bij een ontwikkelstad die in omvang en samenstelling in beweging blijft.

Marktruimte voor ontspannen, eten en drinken is daarom geen vast gegeven maar beweegt hier in mee.

Doelstelling / opgave / uitdagingen

De missie is om de komende tien jaar in samenspraak met bezoekers, bewoners en ondernemers voldoende en passende mogelijkheden te blijven bieden voor ontwikkeling van het bedrijfs- en verblijfsklimaat in de vrijetijdssector. Dit geldt in belangrijke mate ook voor de horecasector.

Ruimte bieden aan horecavoorzieningen ‘waar mogelijk en waar passend’. Dit geldt in het bijzonder ook voor nieuwe en vernieuwende horeca- en beleefconcepten.

Op basis van bevolkingsprognoses -exclusief bouwagenda- is tot 2025 voldoende marktruimte om tenminste 10.000 m2 bruto vloeroppervlak aan bedrijfsactiviteiten in eten, drinken en

overnachten in Zoetermeer mogelijk te maken

Meer onderscheidend vermogen: Het ontwikkelpotentieel voor horeca zit vooral in

onderscheidende en kleinschalige vestigingen met minder dan 300 m2 vloeroppervlak en is geconcentreerd in het centrumgebied. Elders in de stad is de ruimte voor nieuwe (grootschalige) horeca beperkt.

Voor reeds gevestigde horeca ondernemers blijft het mogelijk om hun concept te vernieuwen of beperkt uit te breiden zodat ze kunnen meebewegen met markttrends. Wel is er ruimte voor nieuwe kleinschalige ondersteunende horecavestigingen bij parken, bos en recreatiegebieden.

Focus op kwaliteitsgroei, met horecavestigingen en –concepten die passen bij de stad.

Detailhandel

Beleidskader(s)

Detailhandelsbeleid Zoetermeer 2019-2023

Omgevingsbeleid Provincie Zuid-Holland (Omgevingsvisie en Verordening 2019)

Agenda Detailhandel Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2016 – 2021

Detailhandelsbeleid Zoetermeer 2019-2023 Ambities voor de toekomst:

Sterkere detailhandelsstructuur , zodat een duurzame en vitale winkelstructuur behouden blijft

Regionale positie behouden en versterken, in ieder geval van de binnenstad, met een sterke(re) binding en lange(re) verblijfsduur

Beleidsuitgangspunten:

1. Versterken kwaliteit bestaande detailhandelsstructuur: concentratie van voorzieningen binnen de hoofdstructuur, met een zo compleet en gevarieerd mogelijk aanbod

2. Multifunctionele binnenstad met optimalisatie van de deelgebieden Stadshart, Dorpsstraat en Woonhart met ieder een eigen profiel: aantrekkelijke verbindingen per voet, fiets en auto tussen de deelgebieden

3. Behouden en versterken regionale positie van de binnenstad.

4. Wijk- en buurtcentra als ‘hart van de wijk’

5. Supermarkten als kurk voor functioneren van wijk- en buurtcentra 6. Perifere detailhandel handhaven

7. Ruimte geven aan innovatie en vernieuwing binnen de structuur

8. Duurzaam ruimtegebruik en voorkomen van substantiële leegstand: nieuwe ontwikkelingen in of aansluitend op bestaande concentraties.

Toekomstbeeld Binnenstad :

Een levendig en gastvrije binnenstad

Aantrekkelijke verbindingen versterken de delen tot geheel Beleidslijnen Stadshart

o Kwalitatieve versterking en verdere functiemix van winkelen, uitgaan, cultuur & leisure om de binnenstadscultuur te verbreden.

o Dagelijks aanbod is op orde en kan bevolkingsgroei faciliteren

o Levendige openbare (verblijfs)ruimte met aantrekkelijke verbindingen

o Verdichting met stedelijke woonmilieus en daarbij passende publieksgerichte voorzieningen, die invulling geven aan leegstand in secundaire straten.

Beleidslijnen Dorpsstraat

o Versterken van kernwaarden en het unieke profiel voor recreatief funshoppen

o Inzetten op een ruimtelijk compact winkelgebied met aan de randen andere functies (o.a. wonen, diensten, zorg)

o Versterken boodschappenfunctie voor basistrekkracht en frequent bezoek o Collectief inzetten op uitstraling, gevoelswaarde en gastvrijheid

Beleidslijnen Woonhart

o Optimaliseren aanbod in grootschalige woonwinkels binnen de lokale verzorgingsfunctie.

o Kleinschalige units voor woonwinkels faciliteren.

o Ontwikkelingsperspectief nauwkeurig afwegen tegenover Stadshart en binnen kaders MRDH en Provincie.

Beleidslijnen wijkwinkelcentra

o Concentreren voorzieningen in wijkwinkelcentra als ‘Hart van de wijk’.

o Kleinere supermarkten (< 1.000 m² wvo) krijgen in beginsel ruimte voor modernisering, o Prioriteit ligt bij de moderniseringsslag van Meerzicht, De Leyens en Seghwaert.

Effecten Schaalsprong en beleidskeuzen boodschappenvoorzieningen Entreegebied

o Prioriteit voor kwaliteitssprong bestaande centra

o Zoekgebieden Entreegebied en op lange termijn de zuidoostzijde voor toevoeging van passende boodschappenvoorzieningen.

o Indien ruimtelijk inpasbaar biedt verdichting in het entreegebied kansen voor een extra supermarkt in winkelcentrum Meerzicht en de Vijverhoek

o Uitbreiding van winkelcentrum Rokkeveen met een discounter is alleen gewenst in relatie tot opschalen van de Vijverhoek en modernisering van Meerzicht.

Beleidslijnen perifere detailhandel

o Woonhart als pdv cluste

o Inzet op concentratiebeleid waarbij perifere vestiging enkel is toegestaan voor beperkte branches en type detailhandel, aansluitend bij provinciale en regionale beleidskaders.

Beleidslijnen GDV-branches

o Winkels behorende tot de GDV-branches worden in beginsel niet toegestaan in het Woonhart óf op perifere locaties elders in Zoetermeer.

Omgevingsbeleid Provincie Zuid-Holland (Omgevingsvisie en Verordening 2019)

Concentratie en clustering van detailhandel in de centra van steden en wijken. Voor alle winkelgebieden geldt dat kwalitatieve verbetering leidend is ten opzichte van kwantitatieve versterking.

Op provinciale schaal reductie en concentratie van winkeloppervlak in een versterkte hoofdstructuur.

Buiten de centra kan alleen ruimte worden geboden aan detailhandel die vanwege aard of omvang van de goederen in ruimtelijke zin niet goed inpasbaar is in de centra.

Reductie van het aantal PDV-locaties (woondetailhandel)

Agenda Detailhandel Metropoolregio Rotterdam Den Haag 2016 – 2021

De bestaande winkelstructuur gezond houden, maar ook op passende plaatsen ruimte bieden aan dynamiek en vernieuwende concepten. Dynamiek wordt bij voorkeur gefaciliteerd in- of aangrenzend aan de bestaande winkelgebieden en themacentra.

Optimalisering/uitbreiding van een winkelgebied mag bij andere winkelgebieden niet leiden tot een andere verzorgingsfunctie/schaalsprong binnen de winkelstructuur

(regionaal/bovenregionaal).

Internethandel zonder bezoekersfunctie kan zich overal vestigen waar bedrijven zich mogen vestigen. Internethandel met een (beperkte) bezoekersfunctie wordt enkel toegestaan op trafficlocaties (denk hierbij aan treinstations, benzinestations, kantoorlocaties) en in de detailhandelsconcentratiegebieden (winkelcentra).

Wanneer sprake is van een initiatief in een winkelgebied of ontwikkeling van een nieuw centrum van meer dan 2.000 m² of een initiatief van 1.000 m² of groter in de periferie, stemmen

gemeenten in de MRDH deze regionaal af.

Sport

Beleidskaders:

Sportagenda gemeente Zoetermeer 2017 en verder – Zoetermeer sterker door sport

Sportagenda gemeente Zoetermeer 2017 Doelstelling / ambitie / opgave

Zoetermeer & sport vormen een vanzelfsprekende combinatie. Als sportieve stad streven we naar een aantrekkelijk en toegankelijk sportaanbod, waardoor zoveel mogelijk Zoetermeerders plezier beleven aan sport en bewegen. Sport is daarnaast een kansrijk hulpmiddel bij maatschappelijke uitdagingen rondom:

participatie, gezondheid, welzijn en veiligheid. Dit willen we optimaal benutten. Sport verbindt, verrijkt, inspireert en versterkt daarmee de Zoetermeerse samenleving.

We streven in Zoetermeer naar het optimaal benutten van de maatschappelijke waarde van sport;

Daarvoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners van Zoetermeer regelmatig aan sport doen;

Daarvoor is het ook belangrijk dat het sportaanbod in Zoetermeer zo toegankelijk en

laagdrempelig mogelijk is: voldoende, kwalitatief goede voorzieningen (accommodaties) en vitale sportaanbieders;

Onze doelstelling voor sport stimulering is: Meer Zoetermeerders dan in 2015 sporten regelmatig.

Meer Zoetermeerders dan in 2015 voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.

Stijging van sportdeelname binnen de doelgroepen jeugd, ouderen, mensen met een beperking en mensen in een achterstandssituatie ten opzichte van 2015.

Toename van het aantal deelnemers aan sportstimuleringsactiviteiten dat doorstroomt naar structureel sportaanbod.

Realisatie van vernieuwende concepten om sportdeelname van jeugd, ouderen, mensen met een beperking en/of mensen in een achterstandssituatie te stimuleren.

We zien het als onze primaire verantwoordelijkheid om sportaccommodaties aan te bieden die geschikt zijn voor de breedtesport.

Het in stand houden van een kwantitatief en kwalitatief adequaat voorzieningenniveau voor de sport.

Het creëren van een optimale situatie met betrekking tot het onderhoud en eigendom van sportaccommodaties.

Het is essentieel dat er in Zoetermeer sprake is van vitale sportverenigingen.

Inzicht krijgen in de vitaliteit van sportverenigingen.

In stand houden en bevorderen van vitale sportverenigingen.

Verbeteren van communicatie en samenwerking tussen sportaanbieders onderling en tussen sportaanbieders en gemeente.

We streven naar het optimaal benutten van de maatschappelijke waarde van sport.

Het versterken van de maatschappelijke inzet van de sportaanbieders

Het versterken van de verbinding en samenwerking tussen sport en maatschappelijke organisaties (gemeentebreed en op wijkniveau).

Een verbetering van de scores op indicatoren voor de sociaalmaatschappelijke meerwaarde van sport

De gemeente draagt bij aan aansprekende topsportprestaties en –evenementen t.b.v. profilering van Zoetermeer

Aansprekende topsportprestaties en sportevenementen benutten voor de profilering van Zoetermeer en als inspiratie voor de breedtesport.

Door een focus op de breedtesport een basis te leggen voor de prestatieve sport.

Sportevenementen ondersteunen die bijdragen aan een consistente profilering van Zoetermeer op gebied van (winter)sport & leisure.