• No results found

Opdrachtenformulier prototype “Studententijd: de beste tijd van je leven”

Les 1.

Schrijfopdracht 1: gatentekst

Lees de volgende tekst en beantwoord de vragen: 1. Wat is het doel van de schrijver?

3. Wat is de boodschap van de tekst?

4. Leest de tekst lekker? Onderbouw je antwoord met een argument. Tekst 1:

‘Je studie is de mooiste tijd van je leven. Toch?’

Een onderdeel van de examenvreestrainingen die we op school aanbieden, bestaat uit het bewust worden van het feit dat niemand kan multitasken. Hoofdverantwoordelijk voor deze misvatting is ………. de aanwezigheid van de telefoon tijdens het studeren. Studenten zijn al snel geneigd elk binnenkomend bericht te lezen en te beantwoorden. Vergeten wordt ………. dat het telkens extra onnodig tijd kost om de te

bestuderen materie te hervatten en te verwerken. ………. levert elk berichtje en ​elke like een klein shotje dopamine op, wat zorgt voor een kortdurend geluksmomentje. ………. zijn voor het ontstaan van psychische klachten onder de huidige studenten. Artsen en psychologen zien ………. een enorme toename van studenten met uiteenlopende, aan stress gerelateerde problemen in hun praktijk. Bijbaantjes

De Universiteit van Amsterdam verrichtte in 2016 een onderzoek en de uitkomsten liegen er niet om: 29 procent van de studenten heeft last van concentratieproblemen, 24 procent lijdt aan faalangst ………. ruim 25 procent heeft weleens zelfmoordgedachten. ………. zouden deze problemen veelal gepaard gaan met verslavingen ………. het excessieve gebruik van alcohol, drugs of het internet. En ………. is deze groep nog groter. Veel studenten vinden hulp zoeken moeilijk, ………. persoonlijke problemen ​onder de oppervlakte blijven en zich kunnen opstapelen.

………. kunnen we deze problemen niet enkel toedichten aan de toenemende afhankelijkheid van sociale media in al hun gedaantes. Het zijn ………. de

strenge selectiecriteria die opleidingen vaak hanteren die zorgen voor studiedruk, ………. het afschaffen van de basisbeurs.

Studenten worden……….verplicht te voldoen aan bepaalde criteria en eisen die logischerwijs worden gesteld aan een opleiding, ………. voelen ze de druk om de gekozen opleiding spoedig met goed gevolg af te ronden. Bijbaantjes zijn hierbij haast

noodzakelijk.

Oplossingen bedenken voor een tegemoet​koming in het welzijn van studenten is niet moeilijk. Het probleem daadwerkelijk een halt toeroepen ligt ………. een stuk

gecompliceerder. De toekomst

Scholen moeten gebruik blijven maken van ​selectiecriteria, deels ter handhaving van het opleidingsniveau. ………. zou de nadruk op hoge cijfers wel wat minder mogen - maar dat geldt voor het gehele onderwijs.

………. de vaderlandse politiek mag zich een en ander aantrekken van de psychische staat van de studenten. Studenten zijn ………. de toekomst! Het herzien van de basisbeurs zou al een stap in de goede richting zijn, ………. het aanpakken van de soms onmenselijk hoge huurprijzen voor slechts enkele vierkante meters woonoppervlak.

5. Vul nu de juiste signaalwoorden in op de puntjes.

Wellicht En Daarnaast Dit kan een van

de vele aanleidingen zijn

Aan de ene kant

Waardoor Hierbij Zoals Namelijk Echter

Voornamelijk En Tevens Al Net als

Ook Anderzijds Immers Ook In combinatie

met Beantwoord daarnaast de volgende vragen:

6. Komt de boodschap beter over na het invullen van signaalwoorden? (Is de inhoud duidelijker met signaalwoorden?). Onderbouw je antwoord met een argument. 7. Leest de tekst lekker? Onderbouw je antwoord met een argument.

Opdracht 2:

Schrijf in je eigen woorden op wat de functie van een signaalwoord/-zin is. Zou je nu zelf eerder gebruik maken van signaalwoorden? Leg uit waarom.

Les 2.

Schrijfopdracht 3a: de studententijd Beschrijf je aankomende studententijd.

Waar heb je zin in? Wat ga je studeren? Wil je reizen? Ga je bij een studentenvereniging? Blijf je thuis wonen of ga je op kamers? Bouw je een nieuw leven op of wil je het combineren met je leven nu?

Probeer zo veel mogelijk op te schrijven. Gebruik trefwoorden. Schrijfopdracht 3b: jouw studententijd

Je hebt nu nagedacht over je aankomende studententijd en hier trefwoorden over

opgeschreven. Schrijf nu een kort verhaal (ongeveer half a4’tje) over jouw dromen, ideeën, gedachten of zorgen over je aankomende studententijd.

Het begin is gegeven. Je verhaal begint op de dag dat je hebt gehoord dat je bent geslaagd voor je eindexamens.

Maak een verhaal dat je zelf interessant vindt en dat leuk is om te lezen. Maak mooie, samengestelde zinnen en laat de alinea’s goed op elkaar aansluiten. Geef een passende titel aan je verhaal.

Opdracht 4: signaalwoorden

In deze lessenserie staat het gebruik van signaalwoorden en -zinnen in lees- en schrijfteksten centraal. Geef de tekst aan je buurman/-vrouw en onderstreep nu alle woorden en zinnen die volgens jou signaalwoorden/-zinnen zijn in zijn/haar tekst en schrijf ze op in de kolom hieronder. Leg in je eigen woorden uit wat dit signaalwoord of deze zin volgens jou in de tekst doet/aangeeft.

Voorbeeld uitleg in eigen woorden: het woord ‘bovendien’ in de zinnen: “mijn grote droom is nog steeds om profvoetballer te worden en ik denk dat deze droom potentie heeft. Ik heb een enorm uithoudingsvermogen en ben bovendien technisch erg vaardig” geeft een extra

argument argument om uit te leggen waarom ik profvoetballer zou kunnen worden. Het is dus een opsomming. Ik probeer jou met deze argumenten te overtuigen van het feit dat ik een goede voetballer ben. Daarnaast legt het woord ‘bovendien’ meer nadruk op de argumenten dan bijvoorbeeld alleen het woord ‘en’. Hierdoor wordt mijn boodschap sterker.

Vergelijk de lijst met signaalwoorden en -zinnen nu met je buurman/-vrouw. Hebben jullie dezelfde woorden? Wat vind je van de uitleg van de woorden? Zijn jullie het met elkaar eens? Vul jouw lijst aan met de signaalwoorden en -zinnen van je buurman/-vrouw.

Schrijf je naam bovenaan en lever de opdrachten in. Les 3.