• No results found

Deel 4. Data en resultaten

3. Ondersteuning

3.2 Ondersteuning door de pleegzorgbegeleider

De pleegzorgbegeleider is degene die vanuit de pleegzorgdienst het dichtst bij het pleeggezin staat. Hieronder ga ik verder in op volgende thema’s:

hulpverleningsrelatie

frequentie van contacten

invulling van contacten

3.2.1 D

E HULPVERLENINGSRELATIE TUSSEN PLEEGZORGERS EN HUN PLEEGZORGBEGELEIDER

Uit de gesprekken die ik met de pleegzorgers had blijkt dat de relatie die ze met hun begeleider hebben voor hen een grote rol speelt in de ondersteuning die zij ervaren. Om pleeggezinnen goed te kunnen ondersteunen is het belangrijk om een goede hulpverleningsrelatie op te bouwen. Over de relatie die pleegzorgers met hun begeleider hebben vertellen zij het volgende:

Hij is ook zeer betrokken met mijn pleegzoon. Onlangs kwam zijn school op tv. Ik heb dat toen laten weten en hij ging het meteen opnemen. Hij komt hier ook al 13 jaar he… Op den duur wordt dat een vriend he. Je kan er ook een goed gesprek mee aanknopen.

(participant 3)

Eigenlijk bepaalt die echt voor een groot deel of de plaatsing slaagt of faalt. (...) Onze pleegzorgbegeleider is ook nauw betrokken bij alles wat met school te maken heeft. Hij gaat bijvoorbeeld ook mee naar oudercontacten en zo.

(participant 4)

De vorige begeleidster vroeg altijd met welke vragen wij zaten. We keken samen wat we zelf konden aanpakken en wat zij voor ons kon doen. Zij werkte heel vraaggericht. Maar andere begeleiders deden dat niet op die manier.

(participant 8)

Als ik met een probleem zit, dan kan ik wel beroep doen op pleegzorg. Zij bieden wel heel wat ondersteuning. Mijn huidige begeleidster steekt haar kop ook echt niet in het zand. (...) Als ik ze nodig heb, dan bellen we of komt ze af. Ze maakt echt wel tijd voor mij. Je voelt dat het voor haar niet gewoon haar job is. Dat maakt wel een verschil.

(participant 9)

Nu heb ik iemand die echt gemotiveerd is, overal mee naartoe gaat. Ze gaat mee naar de advocaat, het oudercontact, … Soms heeft zij al zaken gedaan of als ik iets vraag, krijg ik de dag erna een berichtje dat alles is opgelost. (…) Wij spelen open kaart met elkaar en ik zit echt wel met een prima begeleidster nu.

Dat maakt een heel groot verschil.

(participant 10)

3.2.2 F

REQUENTIE VAN DE CONTACTEN MET DE PLEEGZORGBEGELEIDER

Om een goede relatie uit te bouwen is het van belang om frequent contact te hebben met elkaar. De frequentie van deze contacten kan erg verschillen van begeleider tot begeleider.

Die komt zeker tweemaandelijks langs. Soms maandelijks.

(participant 2)

Onze pleegzorgbegeleider komt om de zoveel maanden eens op bezoek en dan doen wij een gesprek zoals nu. Hij geraakt hier altijd binnen, maar nooit buiten. Eén keer per jaar komt hij met de mama naar de camping. Hij komt om de 2-3 maand langs. Als er iets is stuur ik hem een berichtje en dan antwoordt hij meteen.

(participant 3)

Hij komt vaak langs, maar wij mailen ook als er een probleem is. Daar krijg je ook meteen antwoord op.

En hij komt ongeveer om de zes weken langs. Als het echt goed loopt, kan daar eens wat meer tijd tussen zitten. Nu duren die bezoeken niet meer lang, want de bezoekregeling is duidelijk en de jeugdrechter heeft pleegzorg net verlengd voor drie jaar. Eigenlijk hangt er veel van af, van de pleegzorgbegeleider.

(participant 4)

Nu komt de pleegzorgbegeleider toch wel maandelijks langs en soms zelfs meer. (...) Als er iets is waar ik echt mee zit, dan kan er ook altijd gebeld worden. Als ze niet bereikbaar is, belt ze me ook altijd terug.

Dus dat loopt wel goed. Ik moet wel eerlijk zeggen…

(participant 5)

Normaal komt ze 4 keer op een jaar, maar ze belt ook regelmatig. Of ze mailt eens tussendoor. We hebben een goed contact en zijn er ook heel tevreden over.

(participant 6)

Ze belt wel vaak. Als er een bezoek is geweest belt ze me. En soms komt ze ook langs. Maar ze hebben er veel werk bij gekregen. (…) Als ze dan bij jou langskomen zitten ze op hun uurwerk te kijken en moeten ze plots al vertrekken. Maar dat is niet hun fout he. Dat is van hogerhand

(participant 7)

Nu hebben we een begeleidster die daar zeer soepel in is. Wanneer het goed loopt kijken we samen wanneer er kan samengekomen worden.

(participant 8)

Ik denk dat ik meer contact met haar heb dan anderen. Soms is dat wekelijks, maar soms zit er ook wel eens een maand tijd tussen. Vaak is dat per mail of telefonisch en soms stuur ik haar ook wel eens foto’s door.

(participant 10)

Wij hebben wekelijks contact. Dat loopt veelal telefonisch. (...) Dat gebeurt meestal op onze vraag. Als er een overleg is geweest waar hij niet bij kon zijn, dan zal hij zelf wel initiatief nemen om eens langs

3.2.3 I

NVULLING VAN DE CONTACTEN MET DE PLEEGZORGBEGELEIDER

Om na te gaan hoe men pleegzorgers ondersteunt is niet enkel de frequentie van de contacten van belang, maar ook de invulling van deze contacten. Uit de interviews blijkt dat deze contactmomenten onder andere worden gevuld met het maken van afspraken rond het netwerk van het pleegkind, samenwerking met andere organisaties en het informeren van de pleegzorgers over tal van zaken.

Bezoekregeling

De pleegzorgbegeleider vormt voor de pleeggezinnen een schakel tussen hen en het netwerk van het kind. Zowel wanneer deze contacten vlot verlopen als wanneer deze stroef verlopen, speelt de begeleider een grote rol in het vastleggen van bezoekregelingen met dit netwerk.

Meestal stellen we de regeling op. Als mijn werkuren veranderen of het is vakantie, dan komt hij overleggen met mij en haar mama wat er mogelijk is. Hij komt horen hoe de zaken gaan en of er nog problemen of onduidelijkheden zijn.

(participant 2)

Als de mama te moeilijk doet vraag ik ook aan de pleegzorgbegeleider om in te grijpen. Dat doet hij dan ook wel.

(participant 3)

In het begin was dat een echte chaos. Er waren bezoeken met de mama en met de ouders apart, want die wouden geen contact met elkaar. Onze pleegdochter ging toen eerst op weekend bij haar grootouders, om nadien nog snel een bezoek met haar mama te hebben. Daar heeft de nieuwe begeleider toen meteen komaf mee gemaakt. (...) Nu is er een veel betere bezoekregeling. Nu onze pleegdochter 12 jaar is wordt zij hierin ook meer gehoord.

(participant 4)

Dat gaat vooral over de bezoeken die niet altijd goed lopen. De moeder houdt haar niet altijd aan de afspraken en dat is wel moeilijk.

(participant 7)

Contact met andere organisaties

Verder ondersteunt de pleegzorgbegeleider de pleeggezinnen bij het contact met andere organisaties. Hierbij gaat het niet enkel om het doorverwijzen en ‘in contact brengen’, maar eveneens in het ‘contact hebben’ met andere organisaties.

De pleegzorgbegeleider helpt me vaak als het gaat om de leefgroep waarin mijn pleegdochter verblijft.

(...) Mijn pleegzorgbegeleiders – want ik heb er twee: eentje voor de volwassenen en een voor mijn jongste pleegdochter – zitten samen met mij om de drie maand samen met de instelling, het internaat.

Dat is in een multifunctioneel centrum, waar we dan in team samenzitten. Daar worden dan onder andere medische zaken besproken.

(participant 5)

De Tandem helpt ons met praktische zaken in huis. Pleegzorg helpt ons meer met de zaken rond de rechtbank. (...) In het begin hebben ze samen afgesproken wie wat zou doen.

(participant 7)

Wij kenden het COS voordien ook niet. Daar heeft onze begeleidster ons in die tijd van op de hoogte gebracht. Wij hebben altijd samen met pleegzorg gekeken wat er nodig is en dat moet je dan op het moment zelf wat aanvoelen.

(participant 8)

Tegen september was hij getest door het COS. Ik heb toen thuisbegeleiding kunnen inschakelen. De resultaten van het COS ben ik toen samen met pleegzorg en taalondersteuning gaan bekijken.

(participant 10)

Bij de aanmelding en evaluatie vragen wij steeds of pleegzorg ook aanwezig kan zijn. Op die manier is iedereen meteen rechtstreeks op de hoogte. Vooral als de ouders niet aanwezig kunnen zijn, hebben wij dan toch pleegzorg naast ons.

(participant 11)

Informeren

Een pleegkind opvangen brengt toch wat vragen met zich mee. Wanneer dit pleegkind een beperking heeft, rijzen vaak nog meer vragen op bij de pleegzorgers. Hierin bieden pleegzorgbegeleiders een ondersteunende rol door pleegzorgers goed te informeren.

Als ik info nodig heb kan ik altijd terecht bij mijn pleegzorgbegeleider, het CP-centrum of de school.

(participant 3)

Eigenlijk krijgen wij alle nodige info van onze begeleider. Wij hebben niet echt nood aan vormingen, wij willen info over wat voor onze pleegdochter van toepassing is. En daarbij krijgen we veel steun van de pleegzorgbegeleider en de school. (...) Als we brieven krijgen waar we ons niet goed uit verstaan, dan helpt hij ons daarmee. Hij zoekt van alles op voor ons.

(participant 4)

Onze pleegzorgbegeleider heeft ons toen ook heel intensief begeleid. We waren op de hoogte dat het om een drugs baby ging, maar we kregen ook heel het verhaal errond.

(participant 8)

In eerste instantie zou ik crisispleegzorg doen voor heel jonge kinderen. Nu heb ik plots een pleegkind dat gaat blijven, een beperking heeft en van andere origine is. Dat is toch wel iets heel anders. Mijn pleegzorgbegeleidster zoekt hier wel heel wat info over op en vraagt ook raad aan anderen.

(participant 10)