• No results found

NIEUWS VAN ‘T ZUIVELFRONT

In document CZ Venray te Venray MAP II (pagina 121-125)

OORKONDEN VOOR VENRAYSE MELKVEEHOUDERS

In aanwezigheid van het bestuur en direktie der Melkveehoudersvereniging „Venray” vond op dinsdagavond 4 mei j.l. op de kantine van de zuivelfabriek te Venray de uitreiking plaats van de oorkonden van het Regionaal Orgaan Zuid-Oost-Nederland. 36 leden-veehouders kwamen voor deze oorkonde in aanmerking, daar zij de prestatie leverden, gedurende het gehele jaar 1970 melk van zeer goede kwaliteit te leveren, hetgeen betekent dat zij het maximale aantal van 26 maal kwaliteitsklasse I voor de door hen geleverde melk verkregen.

Om deze excellente melkleveranciers te fêteren was deze feestelijke bijeenkomst gepland.

In zijn openingswoord feliciteerde voorzitter Fr. Geurts, tevens hoofdbestuurslid van „De-Maas-vallei”, de aanwezige leden met dit sukses. Hij wees, erop, dat het regelmatig leveren van melk van goede kwaliteit voortdurend de aandacht moet hebben van alle leden. Hierdoor zullen Neder-lands zuivelprodukten in binnen- en buitenland hun uitstekende naam kunnen handhaven.

De heer De Kroon, directeur van het bedrijf te Venray, sprak zijn waardering en gelukwensen uit aan het adres van deze 36 uitblinkers.

In een interssante uiteenzetting toonde hij aan, welke sterke stijging de kwaliteit van de melk ge-durende de laatste 10 jaren heeft ondergaan. Kon in 1961 slechts aan 1 lid van de 1000 leden-vee-houders, d.w.z. 0,1% van alle leden, de oorkonde van het Regionaal Orgaan worden uitgereikt; in 1970 is dit aantal gestegen tot 36, hetgeen 7,2% van het ledenbestand uitmaakt, welk ledenaantal inmiddels daalde tot 500.

De kwaliteit van de boerderijmelk ging in de afgelopen 10 jaren met sprongen vooruit, hetgeen uiteraard een bijzonder gunstige invloed uitoefende op de daarvan vervaardigde produkten. Deze kwaliteitsstijging vond sinds 1968 voor een deel haar oorzaak in het groeiende aantal leden, dat de melk ging bewaren in een zgn. diepkoeltank. Een ontwikkeling in de melkbewaring op de boerderij, die thans hand over hand toeneemt.

De heer de Kroon benadrukte nogmaals, dat de leden welke voornemens zijn een diepkoeltank aan te schaffen, deze vooral niet te klein kopen, doch de grootte van de tank te baseren op de groei van het bedrijf in de komende jaren.12

Ten behoeve van de voorlichting op het gebied van de melkwinning en melkbewaring beschikt

„De Maasvallei” over een tiental deskundige voorlichtingsmensen, die de 3.100 leden van „De Maasvallei” gaarne met raad en daad terzijde staan. Door een territoire en funktionele reorgani-satie in de voorlichtingsdienst hoopt men thans nog beter dan voorheen het hoofd te kunnen bie-den aan de voorkomende problemen en de lebie-den veehouders in deze belangrijke aangelegenheid op vlotte wijze van dienst te kunnen zijn.

De heer J. Loonen, voorzitter van het Regionaal Orgaan Zuid-Oost-Nederland, tevens bestuurslid van de Melkveehoudersvereniging „Venray” en bestuurslid van de Maasvallei, sprak zijn ver-heugenis uit over het groeiende aantal leden, dat melk van bijzonder goede kwaliteit aan de fa-brieken in de provincies Limburg en Noord-Brabant aflevert.

Ook hij was van mening, dat de hygiënische behandeling van de melk centraal dient te blijven staan. Slechts met de volledige inzet van alle leden kan de kwaliteit van de zuivelprodukten op hetzelfde hoge niveau gehandhaafd blijven.

Hij feliciteerde de betreffende leden-veehouders met het behaalde sucses, waarna dhr. Geurts overging tot het uitreiken der oorkonden aan de 36 melkleveranciers.

Met een gezellig samenzijn, onder het genot van koffie met gebak en nadien een borreltje, werd deze geslaagde avond besloten.

ZUIVELFABRIEK VENRAY BREEKT EIGEN MELKAANVOER REKORD

Voor de eerste maal in haar geschiedenis werd aan de zuivelfabriek te Venray in één week tijds ruim 1.000.000 kg melk aangevoerd. Dit historische feit vond plaats in de week van 2 mei tot en met 8 mei j.l. waarin deze rekord-aanvoer geregistreerd werd.

Dat dit rekord reeds nu bereikt kon worden in het begin van de periode van de grote melkaanvoer is mede te danken aan een aantal Maasvallei-leveranciers, welke beschikken over een diepkoel-tank en bij wie het Venrayse bedrijf thans ook de melk ophaalt.

Naast de 92 leden-veehouders van Venray welke melk uit diepkoeltankg leveren, wordt thans ook de melk aangevoerd van 65 diepkoelleveranciers van de melkinrichting te Venlo, 8 van de kaas-fabriek te Cuyk, 5 van die van St. Anthonis en 2 van de zuivelkaas-fabriek te Vierlingsbeek.

Interessant is een vergelijking met de hoogste melkaanvoer van 1970. Deze werd bereikt in de week van 31 mei t.m. 6 juni 1970 met een totaal van 840.000 kg. melk. Thans, 1 maand eerder werd de miljoenste kg melk reeds geregistreerd, een stijging van 19%.

Een vergelijking met de week van 2 tm. 8 mei 1970 en dezelfde recordweek van 1971 geeft als resultante een stijging van 25 %.

Opmerkelijk is voorts dat sinds de week van 28 maart t.m. 3 april 1971 meer diepgekoelde melk dan bussenmelk wordt aangevoerd, hetgeen aantoont dat het deze moderne vorm van melkbewa-ring op de boerderij hand over hand toeneemt.

Hoewel dit diepkoelprojekt vrij grote investeringen vergt, zowel van veehouder als van de fabriek - wij wijzen in dit verband op de aanschaf van de diepkoeltank, eventuele melkleidingen etc.

enerzijds en aanschaf van rijdende melkontvangstauto’s anderzijds, blijkt dat de interesse voor deze vorm van melkbewaring steeds meer terrein wint.

Duidelijk is eveneens waar te nemen dat hoewel het aantal melkleveranciers daalt, de leverantie per veehouder stijgt.

▲ zuivelhistorienederland.nl © Peel en Maas122

Gebleken is, dat vooral de diepkoelmelk-leveranciers sneller dan zij zelf verwachten meer koeien houden dan men oorspronkelijk van plan was te doen. Het is daarom van het grootste belang, dat de leden-veehouders, welke voornemens zijn een diepkoeltank aan te schaffen, de inhoud-keuze zodanig bepalen, dat men na 2 - 3 jaar niet aan de maximum grens zit, m.a.w. een te kleine tank koopt.

Door de nieuwe constellatie in „De Maasvallei” waar „Vensay” naast boterfabriek ook bufferdrijf is geworden, is het niet moeilijk te begrijpen, dat de topaanvoeren, zoals deze tot nu toe be-stonden, ver zullen worden overschreden.

De hoogste dagaanvoer van 1970 bedroeg 135.000 kg melk per dag; thans is reeds 180.000 kg melk per dag aangevoerd.

De jaaraanvoer van 1970 was 35 miljoen kg; redelijkerwijs mag men een stijging van 10 miljoen kg voor 1971 verwachten, zodat de totale jaaraanvoer 1971 ruim 45 miljoen zal bedragen.

Alle reden voor Venrays oudste industrie om de toekomst in „De Maasvallei” met optimisme te-gemoet te zien.

▲ zuivelhistorienederland.nl © Peel en Maas124 Personeel adv. met nieuwe logo

Peel en Maas, 31-12-1971; p. 2/17

Jaarverslag 1970

In document CZ Venray te Venray MAP II (pagina 121-125)