• No results found

Laatste woord over de K.I.?

In document CZ Venray te Venray MAP II (pagina 37-41)

De K.I.-geschiedenis - en zo mogen we dat alles toch wel noemen - gaat langzaam naar zijn hoogtepunt toe. 1 juli a.s. beëindigt de zuivelfabriek, waaronder tot heden in Venray de kunst-matige inseminatie werd uitgeoefend haar werk, zulks op voorschrift van het Landbouwschap, en een andere nieuwe vereniging zal dan die taak moeten overnemen. De Zuivelfabriek, die 11 jaren geleden het initiatief tot de K.I. nam, sluit dan de boeken en gaat de zaak liquideren. Wie zal haar overnemen.

Het is intussen genoegzaam bekend, dat zich hiervoor twee groepen van veehouders hebben aan-gemeld. De ene groep - zo’n kleine 250 man - wil samengaan met het K.I.-centrum Noord-Lim-burg, dat in Horst gevestigd is, de andere groep - zo’n kleine 500 man - wil een zelfstandige Ven-rayse vereniging oprichten.

Pogingen om te komen tot een en dezelfde mening tussen beide groepen zijn ondanks herhaalde pogingen op niets uitgelopen en zo is de situatie op het moment dat deze twee groepen ieder een vereniging op willen richten of zelfs al opgericht hebben. Wil de ene om foktechnische en econo-mische redenen concentratie in heel Noord-Limburg, de andere - Nieuw Leven genaamd - is er voor voorlopig in Venray door te werken, zoals in het verleden en dan later nog eens goed te

be-lijke grote successen opgeleverd, dat het voor hen niet duidelijk is, waarom nu opeens al die re-sultaten van nul en generlei waarde zouden zijn.

NIEUW LEVEN

is onlangs opgericht door - wat men gewoonlijk de oppositie noemt. Men heeft een vergadering opgeroepen, waar ruim 200 aanwezigen hun fiat uitspraken over de oprichting van een Venrayse K.I.-vereniging. Voorzitter Jenniskens gaf zaterdag j.l. ‘n kort resumé van wat het voorlopig be-stuur van deze nieuwe vereniging allemaal heeft gedaan. Op de eerste plaats was er een huis aan huis actie voor leden die 480 leden opleverde.

Er zijn besprekingen gevoerd met verschillende instanties, zoals de Provinciale Commissie van Toezicht. die in deze kwestie het Landbouwschap moest adviseren. Men had daarbij kennelijk het gevoel dat in deze commissie sommige krachten tegen een K.I.-vereniging in Venray waren. Op de eerste plaats deugde bijv. het nieuwe reglement niet van deze vereniging, hoewel ze zowel naar de letter als naar de geest precies hetzelfde is als het model, dat het Landbouwschap gegeven heeft. Men wil dus nog heiliger zijn dan de Paus.

Op de tweede plaats heeft Ir. v. Wijck van deze Provinciale Commissie vorig jaar in een voor-lichtingsvergadering van de Zuivelfabriek gesteld dat er in Venray maar een K.I.-vereniging zou worden toegelaten. Nu geeft diezelfde Provinciale Commissie wel toestemming voor twee vere-nigingen, ondanks het feit dit gebleken is, dat de zgn. oppositie bijna tweemaal zo veel leden heeft als de „Horst-gangers”, zoals de anderen worden aangeduid.

Bovendien treedt ze nog discriminerend op want terwijl Horst toestemming krijgt om bijv. in Venray te insemineren, krijgt Nieuw Leven geen toestemming om zulks in Wanssum te doen, on-danks het feit dat hier verschillende veehouders lid van Nieuw Leven zijn....

Hierover was met Voorzitter Jenniskens op de vergadering zaterdag j.l. alles behalve te spreken en men keurde dan ook goed dat het bestuur zich over deze „achterstelling” met het Landbouw-schap heeft verstaan.

Een poging om deze zaak via het Kringbestuur der LLTB aanhangig te maken bij het hoofdbe-stuur is tot heden mislukt, maar ook daar hoopt men nog eens deze bezwaren naar voren te bren-gen.

LIQUIDATIE .

Toch was voorzitter Jenniskens er kennelijk van overtuigd dat we per 1 juli a.s. twee K.I.-vereni-gingen in Venray zullen hebben. Dat maakt liquidatie van de bestaande alleen maar moeilijk. Met het ledenkapitaal zal het vanzelfsprekend wel gaan, omdat dit van en voor ieder persoonlijk is.

Maar wat met de stieren zal gaan gebeuren is natuurlijk een andere kwestie. Er is al gebleken, al-dus voorzitter Jenniskens dat degenen, die naar Horst willen, ook Venrayse stieren mee willen nemen. „Ze vertouwen schijnbaar dat Horster materiaal niet....” was zijn bondig bescheid, dat nogal hilariteit verwekte. Hier zal dus een oplossing voor gevonden moeten worden, maar welke, dat wist hij ook niet....

Voor de taxatie van de stieren zal in ieder geval de hulp ingeroepen worden van een onpartijdige - buiten-Limburgse - commissie.

▲ zuivelhistorienederland.nl © Peel en Maas38

Voor het overige gaf de vergadering het bestuur machtiging om namens hen allen de liquidatie te leiden en de zaken over te nemen, terwijl ook het leden-kapitaal direct vanaf de Zuivelfabriek op de nieuwe vereniging kan worden overgeschreven.

K.I. TEN AFSCHEID

In zijn betoog noemde Voorzitter Jenniskens nog enkele cijfers over de K.I. in Venray over 1961.

Ondanks een onkosten-cijfer van f 72.000,- was er nog een winst gemaakt van f 16.615,45, De stieren staan op de balans voor f 7238,75, de inventaris voor f 1235,80 en de vervoersmiddelen voor f 3600,-.

Aan leden-leningen heeft de bestaande K.I. een schuld van f 39.390.95 die met de winst over het afgelopen jaar zal stijgen tot f 56.000,- Ieder lid heeft ongeveer gemiddeld een tegoedschrijving van f 69,50.

Voorzitter Jenniskens noemde ook deze cijfers als een overtuigend bewijs dat in Venray een goe-de K.I. mogelijk is, zongoe-der dat dit kapitalen geld gaat kosten en met inseminatiebedragen, die voor iedere boer gunstig liggen.

In zijn slotwoord sprak hij dank voor de ondervonden hulp en medewerking en hij vertrouwde dat ook in de komende moeilijke periode ieder Venrayse veehouder het zijne er toe zou bijdragen in Venray een nieuwe en goede K.I.-vereniging mogelijk te maken.

▲ zuivelhistorienederland.nl © Peel en Maas40

Peel en Maas, 05-10-1962; p. 1/12

Agenda jaarvergadering Zuivelfabriek „Venray”.-

Jaarverslag 1961

In document CZ Venray te Venray MAP II (pagina 37-41)