• No results found

2.1.4 (Inter)nationaal Promoten van onze kennissectoren

Deelprogramma 2.4 Overig economie en werkgelegenheid

2.4 Overige economie en werkgelegenheid

3.1.2 Nieuwe impuls vensterschool

In de Vensterscholen verbinden en bundelen we onderwijs met andere maatschappelijke activiteiten en voorzieningen. Bijvoorbeeld kinderopvang, WIJ-team, sport en welzijn. Hierdoor creëren we een breed aanbod, dagen we kinderen uit en krijgen ze volop kansen om hun talenten te ontwikkelen.

In 2013 verscheen het samen met de schoolbesturen opgestelde ambitiedocument nieuwe impuls

vensterscholen. Hiermee voert het onderwijs nu de regie op de samenwerking. In een gezamenlijke stuurgroep zitten vertegenwoordigers van onderwijs, opvang, gemeente en het lectoraat Integraal jeugdbeleid. Daarin stimuleren we vensterscholen om te werken aan versterking van de volgende vier thema’s:

• Een gezamenlijk pedagogisch fundament;

• Doorgaande ontwikkelingslijn van 0 tot 13 jaar;

• Ouderbetrokkenheid;

• Ondersteuning en zorg.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie indicatoren Beoogd

2019

% vensterscholen >50%

Hoe staan we ervoor?

In 2018 hebben we samen met onze partners het ambitiedocument herijkt en een strategische koers voor de komende jaren vastgesteld.

Het aantal scholen dat werkt zoals een vensterschool is de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. We merken dat binnen de vensterscholen een betere verbinding tot stand wordt gebracht tussen de opvang en het

72

onderwijs, en dat er steeds meer aandacht is voor de verbinding met de wijk en ons preventieve jeugdbeleid, mede ingegeven door de beweging van het Positief opgroeien.

Wat willen we bereiken in 2019?

We willen de ontwikkeling van de vensterschool inhoudelijk verder blijven stimuleren. Daarover zullen we ook in overleg treden met nieuwe partners binnen onze gemeente. We willen blijven stimuleren dat elke school gaat werken als een vensterschool, dat wil zeggen:

• Er is een gezamenlijk pedagogische visie (fundament);

• Er bestaat een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen. Er zijn minimaal afspraken over de

overdracht van kinderen;

• Er is samenwerking op het gebied van preventie, ondersteuning en aansluiting jeugdhulp – passend

onderwijs;

• De school ziet kind en de ouder als partner (educatief partnerschap met ouders).

Wat gaan we hiervoor doen?

• Subsidie verstrekken aan scholen om zich verder te ontwikkelen op bovenstaande thema's, op basis van

subsidieaanvraag van vensterscholen;

• In overleg treden met nieuwe basisscholen over de ambitie van de Vensterschool;

• We zetten de beweging Positief opgroeien verder in om de verbinding tussen school en de wijk

(partners) verder te verbeteren. Zie ook beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien.

3.1.3 Volwasseneneducatie

Met ons beleid voor volwasseneneducatie richten we ons op laaggeletterde volwassenen, analfabeten en mensen die vrijwillig inburgeren. We bieden leertrajecten Nederlandse taal en rekenen. Vanaf 2018 is het ook mogelijk lessen digitale vaardigheden in het aanbod op te nemen. Het aanbod is gericht op deelname aan de maatschappij en sociale zelfredzaamheid, opleiding (doorstroming naar vervolgonderwijs) of werk

(doorstroming naar arbeidsmarktoriëntatie of werk). We doen dit binnen de kaders van de Wet educatie en beroepsopleidingen (WEB).

De gemeente koopt een breed aanbod aan cursussen taal en rekenen in. Voor het formuleren van het

educatiebeleid en de inkoop van cursussen werken we samen met andere gemeenten in de arbeidsmarktregio. De gemeente Groningen verzorgt als contactgemeente de inkoop van educatie en coördineert het regionale educatiebeleid.

We willen dat:

• Iedereen in Groningen kan lezen, schrijven en rekenen;

• Iedere cursist zijn of haar hoogst haalbare niveau bereikt.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Beoogd

2019

Aantal nieuwe deelnemers basiseducatie 400

Totaal aantal deelnemers basiseducatie 950

Hoe staan we ervoor?

Per 1 januari 2015 is de Wet educatie en beroepsopleidingen gewijzigd. De verplichte inkoop van het aanbod aan educatie bij de Regionale Opleidingscentra wordt vanaf dat moment stapsgewijs afgebouwd. In de

73

gemeente Groningen hebben we ervoor gekozen het bestaande beleid voort te zetten en het aanbod aan educatie te blijven inkopen bij de ROC’s. Reden hiervoor is dat we tevreden zijn over het aanbod van de ROC’s. Bovendien komen met het aanbod van deze onderwijsorganisaties ook de aanvullende activiteiten en diensten van de ketenpartners van het ROC mee. Voor 2019 geldt dat de bestaande regeling met één jaar is verlengd. Bij het tegengaan van laaggeletterdheid zijn de Taalhuizen een belangrijke laagdrempelige voorziening. In een Taalhuis werken gemeente, stichting Lezen en schrijven, de bibliotheek, ROC’s en welzijnsorganisaties samen om analfabeten en laaggeletterden met taalaanbod in aanraking te brengen. In de gemeente tellen we momenteel zes taalhuizen, in Selwerd, Vinkhuizen, de Wijert, Oosterpark, Haren en Ten Boer.

Ook via ons armoedebeleid dragen we bij aan laagdrempelige vormen van taalondersteuning. Hiervoor verwijzen we naar het programma Werk en Inkomen, beleidsveld armoede- en minimabeleid.

Wat willen we bereiken in 2019?

Voor 2019 stellen we in overleg met de andere gemeenten in de arbeidsmarktregio een regionaal educatieplan op. Op basis hiervan kopen we cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden in.

We streven ernaar het aantal Taalhuizen in 2019 uit te breiden met taalhuizen in Beijum en Lewenborg. Wat gaan we hiervoor doen?

• Inkoop van cursussen taal, rekenen en digitale vaardigheden op basis van het regionaal educatieplan;

• Subsidiëren van laagdrempelige vormen van taalondersteuning;

• In stand houden van Taalhuizen op verschillende locaties in de gemeente.

3.1.4 Onderwijshuisvesting

We willen kinderen en professionals eigentijdse en duurzame schoolgebouwen bieden, energiezuinig en geschikt voor onderwijs in de 21e eeuw. Daarmee willen we goed onderwijs en optimale ontwikkeling ondersteunen.

De gemeente is verantwoordelijk voor de huisvesting van basisonderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. In de verordening Voorzieningen Huisvesting Onderwijs staat de procedure beschreven voor het opstellen en betalen van het programma onderwijshuisvesting.

Hoe staan we ervoor?

2019 is een overgangsjaar. In dit jaar zullen de zaken met betrekking tot onderwijshuisvesting van de drie voormalige gemeenten op elkaar worden afgestemd en geharmoniseerd. In Groningen is het huidige Integraal Huisvestingsplan (IHP) niet meer actueel en loopt formeel af per 2019. In Haren is het IHP in 2017 vastgesteld. Ten Boer heeft geen IHP, daar vallen de ontwikkelingen voor onderwijshuisvesting onder het

scholenprogramma in het kader van de aardbevingsaanpak.

De gemiddelde leeftijd van onze schoolgebouwen is (net als in de rest van Nederland) meer dan 40 jaar. Deze gebouwen passen niet altijd meer bij de huidige en toekomstige visie op onderwijs, en kwaliteitsambities op het gebied van duurzaamheid. Voor de komende jaren ligt daarmee een grote opgave om de

onderwijshuisvesting op het niveau van onze ambitie te brengen.

Op dit moment is er onvoldoende kader voor vervangende nieuwbouw en/ of renovatie en mist de gemeente een objectief sturingsinstrument voor invulling van de wettelijke zorgplicht; het IHP heeft nu geen juridische status. Landelijk wordt gewerkt aan wettelijke aanpassingen om dit in te vullen.

In het aardbevingsgebied vallen de ontwikkelingen in de onderwijshuisvesting onder het scholenprogramma. Daarin is geregeld dat in de voormalige gemeente Ten Boer voor twee scholen vervangende nieuwbouw komt en voor de overige scholen een versterkingsprogramma wordt uitgewerkt.

74 Wat willen we bereiken in 2019?

• Een integraal huisvestingsplan onderwijs voor de nieuwe gemeente voor de komende 4 jaar, met een

doorkijk naar de langere termijn, om de huisvesting van scholen in de richting van ons ambitieniveau te brengen;

• De regelgeving voor onderwijshuisvesting harmoniseren tussen de drie voormalige gemeenten.

Wat gaan we hiervoor doen?

• Harmoniseren van de werkwijze ten aanzien van onderwijshuisvesting;

• Met de schoolbesturen een nieuw IHP opstellen. Hierin zullen we onze ambities (zoals kwaliteit,

duurzaamheid, aansluiting in de wijk, multifunctionaliteit) voor langere periode beschrijven en voor de eerste 4 jaar vastleggen, inclusief financieel kader;

• De geformuleerde programma's onderwijshuisvesting 2019 uitvoeren;

• Het scholenprogramma Ten Boer uitvoeren;

• Een nieuwe Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs voorbereiden;

• In overleg met de schoolbesturen het rijk adviseren over het hanteren van de opheffingsnormen voor

het basisonderwijs in de nieuwe gemeente;

• Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken

• Zie ook de paragraaf Duurzaamheid;

3.1.5 Talentontwikkeling

Iedereen heeft talenten. Wij vinden het belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken. We stimuleren en faciliteren hen om die te ontwikkelen. Ieder naar eigen aard en niveau. Op school, bij de sportclub, op de muziekschool of elders.

We bevorderen de kennis van de jeugd van de natuur, zodat ze later kunnen bijdragen aan een duurzame wereld. We hebben samen met scholen een gemeentelijk centrum voor natuur- en duurzaamheidseducatie. Dit is voor basisschoolkinderen en aanvullend op het reguliere onderwijsaanbod.

Wat willen we in Groningen:

• Dat alle kinderen hun talenten ontdekken en ontwikkelen;

• Activiteiten organiseren die talentontwikkeling stimuleren.

Met de volgende indicatoren wordt de voortgang van dit beleidsveld gemeten. Als er geen gegevens beschikbaar zijn/of één maal per twee jaar gemeten worden staat er een streepje.

Prestatie-indicatoren Beoogd

2019

% Scholen dat gebruik maakt van natuur- en duurzaamheidseducatie > 90%

Tevredenheid scholen NDE (schaal 1-10) 8,5

Aantal deelnemers jonge onderzoekers 14.000

Hoe staan we ervoor?

Binnen verschillende (deel)programma's in de begroting organiseren we activiteiten waarmee we de talenten van jeugdigen stimuleren en ontwikkelen. Dit gebeurt via de Vensterschool, Bslim, sportverenigingen, het Jeugdwerk, cultuureducatie, techniekeducatie en natuur- en duurzaamheidseducatie. Daarmee gaan we in 2019 door. Door het armoedebeleid (kindpakket) kunnen ook kinderen uit arme gezinnen eraan mee doen.

75

De deelname aan en tevredenheid over natuur- en duurzaamheidseducatie is al een paar jaar stabiel hoog, maar aandacht voor duurzaamheid op scholen is niet vanzelfsprekend. Het NDE Natuureducatie Centrum verhuist van Beijum naar Stadspark.

Wat willen we bereiken in 2019?

We willen een optimaal klimaat creëren met een ruim en gevarieerd aanbod aan activiteiten, waar alle kinderen en jongeren de kans krijgen talenten te ontdekken en in te zetten. Kinderen en jongeren krijgen daarmee de kans zich te ontwikkelen tot betrokken en verantwoordelijke burgers die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving. We willen blijvend hoge deelname en waardering van scholen aan natuur- en duurzaamheidseducatie.

Wat gaan we hiervoor doen?

• / Subsidiëren culturele, sportieve en andere binnen- en buitenschoolse activiteiten. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken en zie beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien;

• Subsidiëren De Jonge Onderzoekers;

• / Bekostigen en uitvoeren Centrum voor Natuur- en Duurzaamheidseducatie. Zie ook de paragraaf Integraal gebiedsgericht werken en zie beleidsveld 4.1.3 Positief opgroeien.