• No results found

Bronnen Aronowitz, R.

Bijlage 3: Nadere beschouwing interlocutoirs

Algemene informatie:

Bijna alle moeders zijn geboren in de jaren ’60 en ’70, op Maya na (1980). Het aantal

kinderen verschilt van één (Floor, Mariëtte, Johanna) tot vijf (Maya)); de meeste moeders hebben twee kinderen (Roos, Sabine, Natalie, Eveline, Anna, Ilona, Christine, Lianne en Willemijn). De moeders en de vaders van de kinderen zijn, voor zover de moeders dat van zichzelf en van hun (ex)partner(s) weten, bijna allemaal volledig gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma van destijds; alleen Karen geeft aan dat ze niet tegen de pokken is gevaccineerd, wat destijds onderdeel uitmaakte van het RVP; de huisarts adviseerde haar moeder dit niet te doen omdat hij de kans op bijwerkingen door de vaccinatie groter achtte dan de kans op pokken.

Beroepen gericht op gezondheid:

Maarliefst 7 van de 19 moeders hebben of werken in een praktijk in coaching, healing, homeopathie of een vorm van natuurgeneeskunde, die samen grofweg geschaard kunnen worden onder CAM; dit zijn Roos, Floor, Aniek, Natalie, Johanna, Ingrid en Christine. Eén van de 12 overige moeders, Sabine, is een opleiding aan het volgen in deze richting en is ook van plan een praktijk te beginnen.

Voor de overige moeders geldt:

- José is verloskundige en heeft tevens een praktijk in lactatiekunde. - Eveline, Anna en Lianne zijn verpleegkundige (geweest).

- Karen is fysiotherapeut en benadrukt hoe zij, in tegenstelling tot andere fysiotherapeuten, holistisch naar de mens kijkt.

- Joke is schoonheidsspecialiste en benadrukt hoe schoonheidsspecialisten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dermatologen, aandacht besteden aan voedingsfactoren.

Willemijn werkt als NVKP-bestuurslid thuis bij haar kinderen. Maya is fulltime thuis voor de kinderen en Mariëtte, Ilona en Andrea zijn werkzaam in beroepen die niet met lichaam of gezondheid te maken hebben.

Beslissingen omtrent HPV-vaccinatie:

Acht interlocutoirs (Roos, Floor, Johanna, Joke, Maya, Andrea, Ilona en Lianne) hebben een dochter die in de afgelopen maanden de uitnodiging voor HPV-vaccinatie heeft ontvangen. Bij Roos, Floor, Johanna, Ilona en Lianne gaat het om hun oudste en soms enige dochter; bij Joke, Maya en Andrea gaat het om een jongere dochter. Maya heeft oudere dochters die niet gevaccineerd zijn tegen HPV en Andrea heeft een oudere dochter die wel gevaccineerd is tegen HPV.

Van de overige 12 interlocutoirs is er één moeder wiens jongste dochter in 2013 de uitnodiging heeft ontvangen (Christine) en zijn er drie moeders (Aniek, Sabine en Eveline) van wie de oudste en soms enige dochter de uitnodiging in 2012 heeft ontvangen. Voor twee interlocutoirs (Natalie en José) is het <2 jaar geleden en José’s jongste dochter zal de

uitnodiging over 2> jaar ontvangen. De dochter van Karen krijgt de uitnodiging in 2015 en de dochter van Anna in 2016. De dochters van Willemijn zijn nog in de peuter- en kleuterleeftijd. Karen, Anna en Willemijn geven aan dat zij in principe niet zullen vaccineren tegen HPV.

Beslissingen omtrent kinderziektevaccinaties (Rijksvaccinatieprogramma/RVP):

Vier van de 19 moeders (Ingrid, Mariëtte, Johanna en Andrea) hebben het RVP voor hun kind(eren) afgerond volgens het RVP-schema en Lianne heeft het RVP voor haar nu bijna 13- jarige dochter afgerond (met uitzondering van HPV-vaccinatie), maar uit wel enige twijfel over het nut van de laatste BMR-inenting voor haar zoontje. Op Andrea na geven al deze moeders aan dat ze nu andere beslissingen zouden nemen met betrekking tot inenting. Mariëtte en Lianne specificeren niet op welke manier, Ingrid en Johanna hebben hier concretere ideeën over.

Bij de overige 14 moeders is de situatie als volgt (van vaccineren naar niet-vaccineren): - Sabine (1 zoon, 1 dochter) heeft alle RVP-vaccinaties gegeven m.u.v. het HPV-vaccin, maar is later begonnen dan het RVP voorschrijft.

- Natalie (1 zoon, 1 dochter) heeft haar kinderen in hun land van herkomst (Zuid-Afrika) laten vaccineren, maar eenmaal in Nederland -haar oudste (zoon) was toen 4- is zij volledig

gestopt.

- Ilona (1 zoon, 1 dochter) heeft haar oudste kind (zoon) volledig laten vaccineren en haar jongste (dochter) gedeeltelijk.

- Roos, José en Willemijn hebben vanaf het eerste kind bewust gedeeltelijk gevaccineerd. Roos (1 zoon, 1 dochter) heeft haar kinderen driemaal laten vaccineren tegen DTP; José (4 dochters) heeft haar oudste dochter een oraal polio-vaccin laten toedienen en haar drie oudste dochters op latere leeftijd (in overleg met henzelf) laten vaccineren tegen BMR; Willemijn heeft haar kinderen (2 dochters) respectievelijk tweemaal en éénmaal laten vaccineren tegen DTP.

- Joke (3 dochters, 1 zoon) en Maya (4 dochters, 1 zoon) hebben hun oudste(n) volledig laten vaccineren en zijn tijdens het RVP bij respectievelijk hun derde en vierde kind gestopt. Het jongste kind van beide moeders is niet gevaccineerd.

- Aniek (2 dochters, 1 zoon) is bij de oudste twee kinderen (dochters) gestart met volledige vaccinatie volgens het RVP, maar heeft het programma niet afgerond. Haar jongste (zoon) is niet gevaccineerd.

- Anna (1 dochter, 1 zoon) en Christine (2 dochters) zijn bewust begonnen met gedeeltelijk vaccineren en hebben hun jongere kind uiteindelijk niet laten vaccineren tegen kinderziekten. - Karen (2 dochters, 1 zoon), Eveline (2 dochters) en Floor (1 dochter) hebben geen van hun kinderen laten vaccineren.

Rol vader van de kinderen:

11/19 moeders zijn getrouwd/samen met de vader van hun kinderen. 9 van deze 11 moeders gaven aan dat zij het voortouw namen in het zoeken van informatie omtrent vaccinatie en dat de vader van de kinderen hen daarin vertrouwde en volgde. Zij benadrukten wel dat het nemen van de beslissingen in overeenstemming gebeurt en in de meeste gevallen stelden zij dat ook hun partner zich heeft ingelezen, zij het in mindere mate. Bij Karen was het niet uitgesproken een zaak van de één of de ander, en bij Andrea was er geen sprake van sterke verdieping in vaccinatie vanuit haarzelf of haar partner (zij vertrouwden op de kennis van iemand anders).

Van de 8 interlocutoirs die niet samen zijn met de vader van hun kinderen, hebben er 7 (sporadisch) contact met de biologische vader over de kinderen, waarbij in het geval van José de vader van de oudste kinderen wel een rol speelt in hun leven en de vader van het jongste kind zich afzijdig houdt. Sabine heeft geen contact meer met haar ex en hij speelt geen rol in het leven van de kinderen; haar ex-schoonmoeder heeft de rol van klankbord op zich

genomen. De ex-partners van de meeste van deze vrouwen bemoeien zich volgens

keuzes van hun ex te staan. Ilona geeft aan dat ze met betrekking tot HPV nog met haar ex zal overleggen, maar dat ze verwacht dat hij erin mee zal gaan.

Afkomst:

Van de 19 geïnterviewde moeders zijn er 17 Nederlands. Andrea is afkomstig uit en

opgegroeid in Engeland en Natalie is afkomstig uit en opgegroeid in Zuid-Afrika. Andrea’s

kinderen zijn hier opgegroeid en ingeënt volgens het RVP en Natalie’s kinderen zijn in Zuid-

Afrika ingeënt tot zij naar Nederland migreerden; hier hebben de kinderen geen vaccinaties meer gehad.

Bijlage 4:

Interview guide, gebruikt als handleiding