• No results found

MINDER DAN ¼ VAN DE JONGEREN DUIDT DEZE ZORGTAAK AAN

Je ondersteunen in welke vrienden je kiest 5 Emotionele zorg

Ouders stoppen met roken wanneer je dit vraagt 4 Medische zorg Zorgen dat je veilig naar school gaat (veiligheidsriem,

valhelm,…) 4 Fysieke zorg

Altijd weten waar je overdag bent 2 Fysieke zorg

Hippe kleding 1 Fysieke zorg

Een huisdier krijgen 1 Fysieke zorg

Overbodige en onnodige zorg

Uit het voorgaande blijkt dat kinderen en jongeren op veel verschillende gebieden aangeven zorg nodig te hebben.

Hoewel ze respect uiten voor ouders die hen deze zorg aanbieden, zijn er ook momenten waarop deze zorg in feite niet gewenst is.

Zoals ook blijkt uit de bevraging van jongeren naar wat zij als basiszorg ervaren, zien we dat sommige zorgtaken uitgevoerd door ouders vaak als onnodig of overbodig worden gezien.

Overbodige en onnodige zorg wordt vooral vernoemd door jongeren uit het secundair, wanneer zij op zoek zijn naar meer autonomie en steeds meer zelf willen beslissen waar hun grenzen liggen.

De ervarenheid van ouders mag niet gebruikt worden om jongeren een uitgestippelde route te laten volgen. Dat wordt zelfs gezien als een rem op hun persoonlijkheidsontwikkeling. Bovendien is de ervarenheid van ouders ontwikkeld tijdens een vroegere periode. Wat toen opging, hoeft niet langer op te gaan voor kinderen en jongeren in de 21e eeuw. Ten slotte wijzen jongeren er op dat ouders zelf ooit jong waren, maar dat dit hen niet altijd in staat stelt om de gevoelens van jongeren te begrijpen. Hun raadgeving kan daarom soms naast de kwestie zijn.

Volwassenen weten het niet altijd beter

Kijk als die ouders niet naar school gingen, wij zijn slimmer dan zij. Die ouders denken dat die altijd slimmer zijn dan ons, maar dat is niet waar.

Meisje, 1e graad BSO

Ouders moeten niet altijd gelijk hebben, er zijn soms dingen waar dat ge echt wel kunt over discussiëren en waar dat gij echt wel over gelijk hebt. Ouders hebben sowieso niet altijd gelijk.

Jongen, 2e graad ASO

Iedereen moet de kans krijgen om ervaring op te doen

Ik kan daar niet tegen als volwassenen zo willen doen van 'Ja, maar wij hebben dat al meegemaakt, dus...'.

Zij hebben dat ook mogen aftasten, dus laat het ons ook aftasten en we zullen dan wel met onze neus tegen de deur lopen als we fout zijn en dan zullen we achteraf wel moeten toegeven van 'Kijk, daar was je misschien wel juist'. Maar als we zelf niet de kans krijgen om zelf te denken en zelf te willen proberen, te ontwikkelen, ja dan gaat ge toch nooit helemaal zijn wie dat ge bent. Want ge gaat altijd een rem zetten op uw persoonlijkheid en dan gaat ge nooit volledig ontwikkelen hoe dat ge wilt ontwikkelt zijn en dan gaat ge nooit uw eigen zijn.

Meisje, 3e graad ASO

Ouders deden ervaring op in een andere tijd

Als tiener weet je veel meer wat je zelf wilt dan je ouders, hé want je ouders zaten vroeger zo in die tijd.

Nu is dat je eigen tijd.

Jongen, 1e graad TSO

Ouders hebben zo een andere tijd gehad en nu zitten we in een helemaal andere tijd en die willen zo dat dat hetzelfde blijft.

Jongen, 2e graad TSO

Soms hebben ouders wel gelijk, omdat die dat misschien al hebben meegemaakt. Maar er is ook veel veranderd tegen vroeger. Ze denken dan dat ze het weten, maar dat is dan toch niet want het is veranderd. Dan vind ik dat ze niet altijd gelijk hebben.

Meisje, 2e graad ASO

Zelfs met de busregelingen, ze denken nog altijd dat de bussen hetzelfde zijn als van het jaar negentig of zo. Ge probeert dat dan uit te leggen, maar die geloven ons niet.

Jongen, 2e graad TSO

Zij hebben niet altijd dezelfde jeugd gehad als van wij.

Jongen, 3e graad BSO

Zoals voor uw rijbewijs, ze willen hen dan altijd moeien, als je bijvoorbeeld in de auto rijdt van 'Dat moogt ge niet doen'. Maar dat was vroeger zo, maar nu is dat al allemaal veranderd, en die banen zijn veranderd.

Maar toch willen ze hun gelijk halen. Maar ze hebben geen gelijk.

Jongen, 3e graad BSO

Wij leren nu dingen op school die zij niet hebben geleerd en dingen veranderen soms ook en dan gaan ze dingen zeggen die eigenlijk vroeger zo waren en nu is het niet meer zo. Dan kunnen ze niet altijd hun gelijk halen, sowieso niet.

Jongen, 3e graad BSO

De ervaringen van dertig jaar geleden zijn niet altijd de ervaringen van nu. Bijvoorbeeld qua drugs en zo van die dingen. Dertig jaar geleden werd daar niet over gesproken en dan proberen ouders daar nu... Ze kunnen daar eigenlijk geen beeld over vormen. Ze hebben daar zelf geen ervaring mee gehad. Dus ze kunnen u dat wel afraden, maar eigenlijk weten ze zelf zo niet, ze hebben het zelf niet zo meegemaakt.

Meisje, 3e graad ASO

Eigen gevoelens

We weten zelf wie we zijn, want mijn mama die kan dat niet weten.

Jongen, 5e leerjaar LO

Zij weten niet wat ik nu voel. Ze weten wel wat dat er goed is om te kunnen groeien, en om mij te kunnen genezen en wat er goed voor mij is. Zo heel laat in bed, dat is niet goed voor mij en dat weten ze.

Meisje, 5e leerjaar LO

Bijvoorbeeld, je hebt liefdesverdriet. Ze zeggen zo van 'ge zijt nog klein, wat doet gij met dat?' en zo. 't Is niet te doen.

Meisje, 1e graad BSO

Gebrek aan zorg

Kinderen en jongeren laten zich ook uit over een gebrek aan zorg.

Gebrek aan materiële zorg

Wanneer de vraag werd gesteld of kinderen en jongeren ook te weinig zorg kunnen krijgen, verwezen vooral de kinderen uit het basisonderwijs in eerste instantie naar een tekort in materiële zorg. Opvallend was dat in de groep

uit het bijzonder lager onderwijs deze vraag vooral reacties opriep die verwezen naar een ideale kindertijd, vol met feestjes, zwembaden en geen school.

Er is te weinig zorg als je te weinig snoep krijgt en te weinig feestjes.

Jongen, 5e leerjaar BLO

Wanneer je geen tropisch zwembad hebt en geen sauna!

Jongen, 5e leerjaar BLO

Beter zou zijn wanneer heel het schooljaar geen school zou zijn.

Jongen, 5e leerjaar BLO

Aandachtstekort

Maar bij verder vragen, werd duidelijk dat een gebrek aan zorg voor kinderen en jongeren vooral een gebrek aan aandacht vanwege de ouders is. Waarom ouders te weinig aandacht geven kan verschillende oorzaken hebben, zoals ruzie met de ouder, verplichtingen van de ouder en de concurrentie met broers en zussen.

Als het ruzie is met mijn mama.

Meisje, 5e leerjaar LO

Als ik zo bij mijn papa ben, dan zijn er nog drie kindjes en de kleinste is juist drie jaar geworden, en die ja, elke keer als ik bij mijn papa zit, dan komt ze zo altijd ook erbij en dan moet ik weggaan.

Meisje, 5e leerjaar LO

Ik heb een zus en een broer en da's… als ik zo iets wil bespreken met mijn mama, want dan loop ik altijd als eerste naar huis en dan is het van: 'Ik heb nog twee andere kinderen waar ik voor moet zorgen', en dan moet ik uren wachten voor een keer met haar te babbelen.

Meisje, 5e leerjaar LO

Mijn zus die zit nu in het eerste leerjaar en dan krijgt zij nu alle aandacht want ze moet nu heel veel dictees doen, en als ik dan iets niet snap, dan moet ik wachten. Dan snap ik één ding niet, en dan kan ik de rest allemaal niet meer voort doen. En dan moet ik wachten, en dan heb ik geen tv gekeken en dan is het gedaan en dan moet ik dan zo naar boven gaan.

Meisje, 5e leerjaar LO

Ik heb het nu niet over van die zware problemen, maar moest uw vader of uw moeder ploegwerken hebben dan ziet ge ze ook niet zoveel. Als ge 's morgens op staat en ze zijn al half weg, dan is het zo van 'Ja hier, twintig euro voor deze week'. Ze zorgen wel voor u, maar ge hebt alleen geld gekregen... en trekt er uwe plan mee.

Jongen, 2e graad TSO

Alcoholisten of drugsverslaafden zorgen niet goed voor hun kinderen, die zijn meer bezig met hun eigen.

Ge kunt niet eens voor uzelf zorgen, als ge zo een alcoholist zijt of een drugsverslaafde. Hoe gaat ge dan voor uw kinderen zorgen? Die trekken zich dat niet aan, en die kinderen die zien dat allemaal en die zeggen zo van: 'Ja ik ga ook zo zijn, mijn vader is ook zo, waarom zou ik niet zo zijn?'

Jongen, 2e graad TSO

Mijn broer die sport en die heeft veel aandacht nodig. Ik ben daar heel fier op en mijn ouders ook. Vorig jaar had hij nog zijn rijbewijs niet en ik zag heel weinig mijn papa, waardoor ik ook weinig zorg kreeg. Ik had dus het gevoel dat ik op de tweede plek kwam te staan, en dan ook wat minder zorg kreeg dan mijn broer. Maar ge kunt daar niet veel aan doen. Misschien overdreef ik daar ook wat in. Uiteindelijk nu, ik heb wel moeite gehad met het feit dat mijn papa terug zo veel zo vaak thuis is want dan was ik het zo gewoon en dan moet ge ineens wat meer rekening houden met iemand die daar nog bij zit, terug.

Meisje, 3e graad ASO

Hieronder gaan we gedetailleerd in op twee stellingen die tijdens de gesprekken werden voorgelegd.

Aan de kinderen uit het basisonderwijs en de eerste graad werd de stelling voorgelegd of ouders die veel weg zijn al dan niet goed zorgen voor hun kinderen.

Aan alle kinderen en jongeren werd ook de stelling voorgelegd of ouders die altijd ruzie maken, al dan niet goed voor hun kinderen kunnen zorgen.

EXCURSIE