• No results found

Machinale perfusie versus koude-opslag (HGR 8711)

In document 2011 Activiteiten verslag (pagina 59-63)

De Raad buigt zich over nieuwe technologieën waaronder de machinale perfusie.

De kloof tussen vraag en aanbod verkleinen

In België hebben steeds meer patiënten een orgaantransplantatie nodig, terwijl de wachttijden alleen maar langer worden en almaar meer patiënten overlijden terwijl ze op de wachtlijst staan. Er zijn steeds minder standaardorgaandonoren beschikbaar, zodat vaker gebruik wordt gemaakt van extended criteria donors en donors after cardiac death. Deze donoren houden na transplantatie een hoger risico van primary non function, morbiditeit en mortaliteit in.

Een betere preservatie van deze donororganen met hoog-risicoprofiel en de mogelijkheid om de kwaliteit van deze organen te beoordelen, zal het aantal donoren doen toenemen, wat tot het verkleinen van de kloof tussen vraag en aanbod zal leiden.

Mogelijkheden en voordelen van de machinale perfusie

De machinale perfusie is een dynamische en gecontroleerde techniek waarbij het orgaan, bij een bepaalde druk en een constante temperatuur, voortdurend met een speciale vloeistof wordt doorspoeld. Tegenover cold storage, de praktijk voor alle organen in België, biedt de machinale perfusie de mogelijkheid om:

• de kwaliteit van het donororgaan na resectie en vóór transplantatie beter te beoordelen;

• de orgaanschade tijdens de koude ischemie te verminderen, de orgaankwaliteit beter te behouden en de orgaanfunctie na transplantatie te verbeteren;

• beschadigde en afgekeurde organen te reconditioneren, zodat ze opnieuw kunnen worden getransplanteerd en zo eventueel het aantal uitgevoerde transplantaties te verhogen;

• de immuuntolerantie van het orgaan bij de ontvanger te verbeteren.

Doeltreffendheid van de perfusiemachine

De gegevens die in de literatuur over dieren beschikbaar zijn, zijn voldoende om te bevestigen dat het gebruik van de machinale perfusie doeltreffend en beter is dan cold storage voor de beoordeling en de preservatie van organen. Voor de mens zijn er op dit ogenblik gegevens beschikbaar voor de nieren, de longen en het hart en bevestigen ze de voordelen en de veiligheid van de machinale perfusie, vooral voor de extended criteria donors en de donors after cardiac death. Voor de lever en de pancreas zijn de klinische studies nog lopende.

Toepassing van de machinale perfusie

De HGR adviseert dan ook de toepassing van de machinale perfusie om in België de kloof tussen de vraag naar organen en het aanbod ervan te verkleinen, en daarbij te beginnen met de nieren van extended criteria donoren en after cardiac death donoren.

Artikel Artstenkrant

In de Artsenkrant pleit de Hoge Gezondheidsraad voor de invoer van een nieuwe ex vivo-bewaarmethode voor donororganen.

61 Marc Van Ranst, voorzitter van het domein “Vaccinatie”

is een expert op het gebied van virologie. Hij studeerde geneeskunde en vertoonde al snel interesse in bacteriologie, microbiologie en virologie. Hij bleef 3,5 jaar in Amerika om onderzoek te verrichten. Hij behaalde een doctoraat in de virologie en de klinische biologie en werkt nu als hoogleraar virologie aan de KU Leuven.

Waarom werkt u bij de HGR?

Ik heb altijd al een interesse gehad in public health en in het beleid. Als dokter heb je de gezondheid van die ene patiënt voor ogen, maar als lid van de Hoge Gezondheidsraad werk je voor de gezondheid van een hele bevolking.

Wat zijn uw voornaamste taken als voorzitter van het domein “Vaccinatie”?

Het is mijn taak om zo weinig mogelijk te interfereren met de besluitvorming. Ik stel de werkgroepen samen, zorg dat de topics behandeld worden en dat de adviezen zoveel mogelijk evidence-based zijn en niet op eigen meningen gebaseerd zijn. De voorzitter leidt dit alles samen met de wetenschappelijke secretaris in goede banen. Een voorzitter is niets zonder de hulp van een goede wetenschappelijke secretaris.

Waarom is dit domein zo belangrijk?

Dit domein is belangrijk in het kader van de preventieve gezondheidszorg. Men denkt altijd dat ik als microbioloog graag microben zie maar dat is zeker niet waar. Microben zorgen ervoor dat mensen ziek worden en soms hun volledige potentieel niet kunnen bereiken.

Vaccinatie is de efficiëntste manier om microben te bestrijden.

6.7.

Vaccinatie

Waar moet men op letten bij het uitvaardigen van adviezen?

In de eerste plaats mogen we niet vergeten waarom we daar zijn: om wetenschappelijk advies te verlenen, niet om het politiek beleid te maken. Wij onderzoeken of een vaccin veilig is, noodzakelijk is, efficiënt is,… Zo onderzoeken we bijvoorbeeld niet de kostprijs, hoewel het uiteraard wel realistisch moet blijven. De uiteindelijke beslissing ligt bij de overheid.

Wat vindt u van de regionalisering?

De vaccinatieadviezen van de HGR worden door de gemeenschappen onderschreven, maar de uiteindelijke vaccin-aankopen gebeuren door elke gemeenschap afzonderlijk. Samenaankoop zou wellicht kunnen leiden tot het onderhandelen van nog scherpere prijzen.

U krijgt vaak tegenwind van anti-vaccinatie lobby groepen.

Hoe gaat u hiermee om?

Ik heb mij ermee verzoend. Wat je ook doet, er zullen altijd tegenhangers zijn. Het is vervelend en onvermijdelijk maar het houdt me scherp.

Hoe ziet u de evolutie in dit domein? Wat zal de taak van de HGR hierin zijn?

Naast de vaccins tegen infectieziektes, zullen er ook curatieve vaccins komen. Bij de HGR bekijken we hoe we dit het beste gaan aanpakken.

Een andere trend die zich afspeelt, is dat expertise meer en meer in vraag gesteld wordt.

Tegenwoordig is iedereen afgestudeerd aan de universiteit van Google en zijn de mensen soms erg kritisch tegenover mensen die expertise via studie verworven hebben. Dit is vaak een goeie zaak, hoewel het de zaken soms ook moeilijker maakt.

Bij de universiteiten worden samenwerkingen met de industrie erg gewaardeerd en gestimuleerd. In de publieke opinie en de media wordt dit echter bekeken als geldschepperij.

Experten die transparant hun belangen verklaren, worden afgetekend als geldwolven terwijl dit helemaal niet zo is. Een mentaliteitswijziging dringt zich dan ook op. De HGR helpt hieraan mee door o.a. deze problematiek te bespreken tijdens de Algemene Vergadering op 10 mei 2012.

63

6.7.1. Vaccinatie-aanbevelingen ter voorkoming van S. pneumoniae infecties

bij kinderen met verhoogd risico op invasieve pneumokokkenziekte

In document 2011 Activiteiten verslag (pagina 59-63)