• No results found

Economische voor en nadelen Maatschappelijke voor en nadelen

T: Oké, ik wil u bedanken voor u eerlijkheid Even kijkend naar de tijd wil ik het interview afronden.

1.2 Maatschappelijke bewustwording

Res 1: Want dan zitten we in die wijken, en in die wijken zitten de beheerders van groen. En die bepalen wat wel en niet mag. En eigenlijk, vinden ze het allemaal lastig. En we kunnen er niet echt geluid tegen maken. Maar je krijgt wel te maken met die mensen. Van die mensen die een beetje tegen je aan kijken weet je wel op van die bijeenkomsten. Van dat is die gek met zijn bomen weet je wel…

Res 1: Eigenlijk begeef je je op hun terrein, om het zo maar even te zeggen. Dus eigenlijk zijn ze er vel tegen.

Res 1: Maar als ik even wat mag zeggen over de Perk. Want er wordt toch veel samengewerkt vanuit dit tehuis. Dat zijn mensen met een verstandelijke beperking en die hebben gevraagd of er ook bij scholen geplant mag worden. En ook op een kinderboerderij. Waar er al een oude boomgaard was. En daar hebben ze wensboompjes gemaakt. Zodat die scholieren met hun jaargenoten konden planten. Zo dat die boom staat voor hun verdere groei en ontwikkeling. Of bij de geboorte van een kind, of vluchtelingen welkom heten bij hun komst in Nederland. Alles wat op groeien en bloeien staat eigenlijk.

Res 2: Dus ja daar zetten wij op in. De gemeente Amsterdam is echt degene die met de consument praat. Wij hebben geen contacten met Amsterdamse burgers. We zijn een business to business dus wij

communiceren nauwelijks met Amsterdamse burgers. Dat is allemaal voor de gemeente.

Res 2: We zijn een business to business dus wij communiceren nauwelijks met Amsterdamse burgers. Dat is allemaal voor de gemeente. Wij communiceren met degene die hun afval hier komen brengen.

Res 2: We zouden willen dat zij zich meer inzetten om de burgers te stimuleren om meer afval te scheiden en dit gescheiden in te leveren.

Res 6: Hoe krijgen we mensen zo snel over om ook dit te gaan scheiden, na plastic, glas, etc. Het is al best moeilijk om ze plastic te laten scheiden. Het inzamelpercentage ligt hier veel lager dan van bijvoorbeeld glas. Maar glas is ook veel meer ingeburgerd. Amsterdam is nu jaren bezig om meer plastic-bakken op straat te zetten. Die stonden er ook nog maar heel beperkt. Je kunt in een klein appartement in Amsterdam ook heel moeilijk vijf afvalbakken zetten. Je vraagt nogal wat. Je zit veel meer aan de gedragskant wat dat betreft.

Res 6: Nou ja, wat je van de burger kan vragen. Geen politicus wordt er blij van om een burger iets op te leggen. Of boetes te gaan geven als ze geen GFT gaan scheiden. Het is ook heel moeilijk om in iemand zijn keukenkastje te gaan kijken. Dus hoe controleer je zoiets?

Res 7: Wat je ook terugkrijgt van een kind, is gewoon een oprecht antwoord. Zo van ja: Waarom hebben we eigenlijk überhaupt afval? Ja en in mijn beleving, zo een kind van 8 jaar zal zelf over 30 jaar aan het stuur van een organisatie zitten. En die zal daar waarschijnlijk, omdat wij dat hebben meegebracht op jonge leeftijd, daar ook met zo een gedachte zitten.

Res 9: De boodschap benadert niet iedereen. Er zijn verschillende doelgroepen waarmee in de communicatie niet echt rekening mee wordt gehouden.

Res 9: De communicatie stellen we af op de doelgroepen en de harde noten kraken we via de kinderen. Res 9: Al die mensen hebben iets gemeen. Ze leven vaak dag tot dag. Ze zijn niet bezig met het thema afval. Het is geen onderdeel van dagelijkse realiteit.

Res 9: Maar wat we wel hebben kunnen realiseren is een wormenhotel. Nadat wij hier weg zijn, dat is juni of juli, komt er een buurtcompostbak. Zo een groot houten bak, met drie verdiepingen. En daar zitten wormen in. Dat is voor organisch afval. De mensen die daaraan meedoen, weten ook waarvoor ze het afval scheiden. Ze halen er compost bij, er groeien plantjes aan de bovenkant.

Res 9: Onderdeel daarvan is dat we met z’n allen minder voedsel gaan weggooien en hoe we dat opnieuw gaan gebruiken. Want het is ongelofelijk. Want er gaan per jaar 170/175 kilo per persoon verloren. Alleen al aan voedsel. Dus dat is heel wat. In steden als Amsterdam zie je dat er een grote mentale drempel is, om daar ook verandering in te brengen.

Res 9: Omdat men bang is dat de burgers het niet goed zullen begrijpen, of het niet goed gaan doen. Dus er is hier toch wel wat meer conservatief denken, terughoudendheid op dat gebied.

Res 9: De wormenhotels is iets wat enorm populair aan het worden is. Er zijn iets van 30 hotelaanvragen in de stad. Dus dat is ook een hele effectieve, omdat het ook zichtbaar is voor de mensen. Iets zichtbaars, iets tastbaars, zoals ook bij deze store, is nodig om mensen bewust te maken, de bewustwording wordt zo gestimuleerd. En niet zoiets als een afvalkalender van de gemeente. Mensen willen iets kunnen doen, ze willen het kunnen zien, terwijl als je het in een afvalbak gooit is het zo anoniem.

Res 9: Met onze app maken we duidelijk wat jouw bijdrage is in de bijdrage aan het afval scheiden. We maken zichtbaar wat je hebt ingeleverd. En met de punten die hieruit gespaard worden kan je kortingen krijgen, of kun je een bijdrage leveren aan de buurtwerkkamers.

Res 9: Dus het idee hier is, dat mensen wel wat willen doen. Maar als het hun verder niets oplevert, of de maatschappij verder niets oplevert en het wordt verder niet getoond. Dan maakt het voor hun ook niets meer uit, dan blijven er verschillende mythes in stand gehouden. Zoals: het komt allemaal op een hoop. Of ik betaal al voor het afval scheiden aan de gemeente via belasting dus waarom zou ik het nog moeten scheiden. Maar nu wordt het per direct gescheiden, ze zien op de app de waarde in CO2. En aan de achterkant houd ik of mijn buurman er nog iets aan over. Als je het anoniem inlevert en je krijgt nog steeds een rekening van de gemeente, ja dan wil je er ook weinig aan doen.

Res 9: We hebben nu al een deel van de deelnemers, die bezwaar hebben gedaan bij de gemeente dat zij minder afvalstoffenheffing willen betalen. Omdat ze hier data hebben en kunnen laten zien hoeveel ze hebben bijgedragen. En daar bovenop kunnen wij dat onderbouwen. Maar ze betalen alsnog 300 of 400 euro. De gemeente wijst deze verzoeken af. Dus dat stimuleert ergens ook weer die deelnemers om er gewoon mee te stoppen, het helpt toch niet blijkbaar.

Res 9: Maar er is een persoon die daar boos om is, dus we gaan het iets hoger nemen. We willen de wethouder van duurzaamheid daarop aanspreken om te kijken of we hier iets aan kunnen doen. En als hij daar niets mee kan, gaan we een beetje media-aandacht om dit onderwerp proberen te krijgen. De gemeente moet zorgen dat de mensen die hier wel aan participeren een soort heffing of een beloning krijgen.

1.3 Motivatie

- Economisch

Res 1: En je moet toch op de een of andere manier een verdienmodelletje bedenken, zodat het kan draaien. Het moet wel op een of andere manier rendabel zijn. Ik heb er heel veel tijd in gestopt om te kijken waar het nu is. Als het ware, een soort startmarathon. Eigenlijk is het nu zo dat het een beetje begint te groeien, want er zijn ongeveer 500 boompjes geplant, en mensen die het snappen vinden het leuk. Maar eigenlijk, als je het verder wilt brengen moet je een organisatie hebben. Ik ben natuurlijk ideeën aan het bedenken, met dat is leuk en dat is leuk. Maar je moet nu eigenlijk een reactie hebben en uhm, een marketingband en uhm, de site moet echt beter gedaan worden en bijgehouden worden. Nou ja, he. Er zit allerlei soorten

werk aan. Maar als met een startmotor, je gaat niet harder dan 1 km per uur. Eigenlijk nu moet het een bedrijf worden, en dat is nu de vraag. Van: Hoe gaan we dat nu doen? Dat zijn heel veel dingen om over na te denken, als initiator zeg maar.

Res 2: Het is gewoon de missie van AEB Amsterdam. Wil je duurzaam blijven in de toekomst. En duurzaamheid betekent niet alleen rekening houden met het milieu maar ook zorgen dat het bedrijf blijft draaien. Zorgen dat BV Nederland, nee wacht dat is iets te ver. Wil je zorgen dat je bedrijf blijft draaien en oog hebt op een toekomst dan moet je gewoon je bedrijf verduurzamen. Dus in ons geval. Daarom bieden wij en willen wij een grondstoffenbedrijf worden en geen afvalverwerker.

Res 3: Ja dat, en dat het natuurlijk ook belangrijk is om als bedrijf rendabel te blijven. We moeten er ook iets aan verdienen. Het concept circulaire economie wordt steeds vaker gebruikt. Het is steeds meer voorkomend. Langzamerhand zal het mainstream worden. En wij zijn een van de eersten die ons productieproces helemaal circulair hebben gemaakt. Hopelijk zullen we hier natuurlijk ook uiteindelijk grote financiële profijt uit halen.

Res 5: Voordelen zijn in principe, dat de vetzuren die wij maken, die wij nu kunnen maken, goedkoper is dan die in de palmbomenindustrie. Dus naast dat het een duurzaam vetzuur is, ook nog eens op prijs kan concurreren. Dat zou in principe een economisch voordeel moeten zijn.

Res 4: De voordelen zijn heel makkelijk. Het heeft een economische impact. Want we hebben rapporten met alle cijfers voor de stad, Amsterdam circulair. Dus het heeft economische impact.

Res 4: En het enige nadeel is, en dat vind ik niet eens een nadeel te noemen, is dat de bedrijven die dit niet inzien straks de verliezers zullen zijn. En dat we daarmee ook verliezers zullen hebben die daar niet blij mee zullen zijn.

Res 4: Wat ik expliciet niet als nadeel noem, is dat er banen zullen verdwijnen. Omdat er ook banen voor in de plaats zullen komen. Wat wel als een nadeel genoemd kan worden is dat degene die nu getraind worden voor een bepaald beroep, en dat beroep zal straks niet meer bestaan, dus dat mensen zich moeten her opleiden richting nieuwe banen.

Res 6: Qua omzet en werkgelegenheid op een schaal van Amsterdam, valt dat wel mee.

Res 6: Maar qua downside denk ik met circulaire economie zit het zo: je hebt altijd verliezers. Als je het product eerst voor X inzet en daarna voor Y. Dan is het bedrijf dat eerst X maakte, die heeft dan een probleem.

Res 6: Kijk de dingen die negatief uitpakken, die zitten ook in een circulaire economie die zijn natuurlijk niet opgenomen in de adviezen. Je laat de positieve dingen zien, die positief uitpakken.

Res 6: Op dit moment betekent circulaire economie ook heel erg weggaan van het verbranden van het afval, van reststromen worden verbrand. Maar de verliezers, als het niet meer wordt verbrand, wordt het een soort van energiecentrale. Dat zie je ook in Amsterdam gebeuren. Het Afval Energie bedrijf heeft de grootste moeite om de kachel een beetje warm te houden. Want alles wat een beetje brandbaar is, zoals plastic, proberen we uit het afval te halen. En wat je overhoudt, zijn de dingen die niet zo goed te

verbranden zijn. En daar heeft AEB echt problemen mee in de toekomst. Maar dit zijn nou net de situaties waar het wel oké is. Dat een afval- en energiecentrale het moeilijk krijgt, is niet zo een groot probleem.

Res 6: Ja de keerzijde zal je in de rapporten niet zien, want de daar staan alleen de dingen die wel positief zijn. Daarom komen wij ook op positieve getallen uit.

Res 6: Bedrijven gaan maar voor twee redenen meebewegen. Of als er echt winsten uit zijn te halen, positieve businesscase. Of als ze aan zien komen dat ze een keer moeten veranderen.

Res 6: Maar ik zie wel, om innovaties te stimuleren, zie je wel een eerste groep bedrijven meebewegen. Eerder dan hun branchegenoten. Zij proberen meer creativiteit los te laten.

Res 7: Er zijn partijen die traditioneel zijn en traditioneel blijven. Heel veel grote organisaties kunnen die overgang niet maken. Die zullen tot het einde verdedigen wat ze hebben. Die vallen uiteindelijk uit elkaar of worden overgekocht. Dat kan niet anders.

Res 8: Als je het mij vraagt, zou de primaire motivatie moeten zijn dat we in ons huidig economisch model gewoon te weinig grondstoffen hebben om dat model te blijven continueren.

Res 9: In New-York waren we bij een Incubator startupbootcamp die je allerlei verschillende zaken uitlegt. En wij hebben daar ook een cursus gegeven. Er liggen daar gewoon zoveel mogelijkheden. Je krijgt daar al een miljoen euro om je concept te testen. Dat is alleen al een reden om je daar te vestigen.

- Maatschappelijk

Res 1: Wat ik al zei, het moet uhm, zo ontwikkeld worden dat het zo lang mogelijk meegaat en voordelen voor iedereen meebrengt

Res 5: Maatschappelijke voordelen. Ja natuurlijk zitten er die wel in. En die zitten toch gelijk met de duurzame aspecten. De diensten die nu hiermee worden aangeboden, daar zitten de burgers wel op te wachten.

Res 4: Het heeft ook sociale impact. Want het vraagt om nieuwe doelstellingen om samen te werken. Waar een Amsterdammer een rol in heeft, maar ook bedrijven en kennisinstellingen en noem maar op. Dus het heeft gewoon ontzettend veel impact.

Res 4: Maar dat komt omdat de gezondheid van de Amsterdammer, weegt boven dat jij met je oude logistieke busje door de stad kan. Dat zijn keuzes die je maakt, namens de stad. Maar we gaan ons niet individueel tegen zo een marktpartij aan roeien.

Res 6: Maar met hergebruik bedoel ik gewoon dingen slimmer doen, of lokaal doen. En vaak levert dat ook nog wat extra handjes op die dat moeten verslepen, dus er komt ook meer werkgelegenheid en dat komt wel positiever uit.

Res 7: En zonder uitval bedoelen wij de sociale kant, dus dat er geen mensen zonder werk komen te zitten. Dus als we al iets maken, doe dat dan met de bewoners, met het volk. Bouw huizen zoals mensen willen wonen. En alles wat we doen, doen we met hele verschillende partijen.

Res 9: We willen het afvalscheidingspercentage verhogen en we willen de buurt iets beter achterlaten dan dat die was. En tenslotte willen wij ook vrijwilligers, jongeren, mensen beetje emanciperen. Opzoek naar werk of dagbesteding of iets. En dat een rol van betekenis geven.

- Ecologisch

Res 4: Het heeft ecologische impact met onze vak doelstellingen, richting Parijs en noem maar op, die wij kunnen halen.

Res 6: En hoe meer je naar het milieu gaat kijken, zeker naar recycling, dat betekent vaak dat je dingen moet gaan verhitten en verslepen. Ook al deze dingen kosten CO2. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je hierdoor meer CO2 produceert dan vermindert, doordat je iets hergebruikt. Dus daar moeten beleidsmakers ook kritisch op zijn. Van ja het is misschien wel circulair, maar minder banen, meer CO2, waarvoor doen we het dan nog eigenlijk. Maar ja, dit is ook niet het advies dat je geeft aan een beleidsmaker natuurlijk.

1.4 Communicatie

- Financiële voordelen

Res 1: We kregen 100 boompjes van de gemeente.

Res 1: Ja we hebben echt weinig hulp gehad aan het beginnende stukje van de gemeente. Maar dat is allemaal opgegaan aan het inkopen van de boompjes, haha. En het maken van de plaatsjes en weet ik veel wat. Dus eigenlijk is het meer vrijwilligerswerk

Res 3: Ik heb wel vaker om financieel hulp gevraagd, zoals subsidies. Alleen krijg je die niet zo snel of niet veel.

Res 3: Ja, in het begin heb ik een bedrag ontvangen van de rijksoverheid om onderzoek te doen naar de keten. Nu heb ik ook wel enthousiasme van de overheid en krijg ik hulp. Maar veel is het zeker niet. En de gemeente Amsterdam doet al helemaal weinig. Het zou wel handig zijn. Want als bedrijf met een nieuw concept wil je natuurlijk wel steun krijgen vanuit overheidsinstanties om draaiende te blijven in de huidige economie. Want duurzaamheid heeft niet alleen met het milieu te maken. Het staat voor continuïteit en een bedrijf moet ook economische vooruitgang boeken om continu te blijven.

Res 5: De gemeente heeft ons niet direct geholpen met financiering, via het havenbedrijf Amsterdam, via een investeringsfonds waarin de gemeente heeft gefinancierd. Dus indirect hebben wij zeker financiële middelen gekregen. En zij zijn natuurlijk van belang bij het verstrekken van vergunningen om verder te kunnen bouwen, zeg maar.

Res 5: Nou niet vooral. Maar de gemeente was dus een van de partijen die dus indirect via de

investeringsfonds en via de havenbedrijf, waar zij de grootste aandeelhouder in zijn, dat zijn een van de grootste financiers geweest. Indirect dus.

Res 4: Dan ga je… Maar op dit moment gaan wij er zo op in dat als een bedrijf behoefte heeft aan zeg maar hulp, met hulp de instrumenten die wij als gemeente kunnen bieden, doen we dat. Nou ja, de instrumenten zijn… Het kan bijvoorbeeld financiering zijn, denk aan het duurzaamheidsfonds dat wij hebben. Dat kan door wet- en regelgeving. Soms kunnen wij met onze eigen wet- en regelgeving, soms kunnen we door te lobbyen bij het rijk of Europateam, en noem het maar op.

Res 4: We hebben gezegd omdat we echt naar een nieuwe economie toe willen. En dit gaat niet alleen om duurzaamheid maar echt om economie. Moet je ook nadenken over een goed verdienmodel. We geloven

dat je in de eerste 10 jaar met dat verdienmodel misschien niet echt gaat kunnen verdienen. Dus wij hebben een heel groot fonds opgezet, het duurzaamheidsfonds. Daar kan je met heel weinig rente, 1.5% rente, 15 jaar terugbetaal tijd geld lenen. Maar wel dat je dus nagedacht hebt over een verdienmodel en niet alleen en niet alleen iets van subsidies hoopt te krijgen.

Res 4: Maar voor initiatieven, zoals burgerinitiatieven of kleine startups, hebben we kleine duurzame initiatieven regeling. En die kunnen max 2500 euro subsidie krijgen. En zij hoeven nog geen

verdienmodel te hebben, omdat zij nog in een voorfase zitten.

Res 6: Ja zoals ik al zei: die strakke kaders maken. Als hier niet aangehouden wordt, gewoon boetes opleggen. Maar dat is wel nodig. Want je verwacht van een bedrijf dat ze een minder winstgevende pad op gaan, omdat jij dat zo graag hebt als gemeente maar je bent als gemeente niet bereidt om daarvoor te