• No results found

op korte golf

In document West-Vlaanderen. Jaargang 13 · dbnl (pagina 140-145)

Andermaal groeide ons ledenaantal in de loop der jongste weken aan met tien. De volgende kunstenaars worden dan ook hartelijk verwelkomd in het C.V.K.V.:

Yv a n C l a e y s (arch.); R o b e r t D e L a e r e (letterk.); A n t o o n D e Va e r e , E r i k H o s t e n s , G . S a u d a n , C e c i l e S w i n k e l s en R o l a n d v a n H e y s t e (allen plast. kunsten); C a r l o s Va n H o o r e w e d e r (dram. kunsten); J. Va n L o o c k e (plast. Kunsten) en G u i d o Va n Z e i r (letterkunde).

Op 15 december 1963 werd door de Westouterse toneelgroep ‘De Verbroedering’ te Ekelsbeke (Fr.) ‘De Harlekijn’ opgevoerd, toneelstuk geschreven en geregisseerd door F l o r B a r b y .

Binnenkort verschijnt van de hand van B e r t B i j n e n s een reisgids over

Zuid-Vlaanderen; deze publicatie wordt uitgegeven met de steun van de heemkundige groep ‘Bachten de Kuupe’.

L u c B i l s zong op 19 december negro-spirituals tijdens het groot Kerstfeest van de Vlaamse studenten te Leuven. Hij trad begin februari eveneens te Kortrijk op, samen met een andere door ‘Ontdek de Ster’ bekroonde groep uit Roeselare.

Ter gelegenheid van zijn 75steverjaring werd A l f o n s B l o m m e , de bekende kunstschilder uit Roeselare, op 3 februari gehuldigd door zender West-Vlaanderen. R o g e r B o n d u e l en zijn leerlingen namen deel aan de tentoonstelling ‘Gewijde Kunst '63’, die te Sint-Niklaas doorging van 22 december tot 12 januari, in de zaal ‘De Zevenster’, De Castrodreef.

Op 18 januari verzorgden de letterkundigen F.R. B o s c h v o g e l en M a r c e l v a n d e Ve l d e een felgesmaakte vertelavond in de Gemeentelijke Feestzaal te Wenduine. Kunstschilder-graficus R e n a a t B o s s c h a e r t tekende een nieuwe omslag voor het tweemaandelijks tijdschrift SFX Concordia, uit Brugge.

Op 15 februari ging het jaarlijks bal van de Dode Rat door in het Kursaal van Oostende in decors van de ‘belle époque’, die door W i l l y B o s s c h e m waren tot stand gebracht.

Deze bekende kunstschilder zal van 21 maart tot en met 5 april zijn werken exposeren in de Inkomhall van het Oostendse Kursaal.

84

F r a n s B r o u w , de befaamde Westvlaamse pianovirtuoos hield op 29 januari een zeer gewaardeerd Liszt- en Beethovenrecital in de Vlaamse Club te Brussel. Hij voegde aan zijn programma ook een sonatine van H e r m a n R o e l s t r a e t e toe, die veel sukses oogstte.

De keramieker P a u l D e B r u y n e exposeerde tot 19 februari zijn werken in de kunstzaal Pieter Bruegel, Kerkstraat 48, Lokeren.

‘De Bron’, een succeschanson van A n t o o n D e C a n d t , werd door hem gezongen in het programma ‘De charme van het chanson’, op 5 februari in studio

Oost-Vlaanderen.

Uit meer dan 1.000 werken, die waren ingezonden voor de wedstrijd ‘Jonge Belgische Schilderkunst’, werd een reeks van 40 bekroond, waaronder een werk van de Knokse kunstschilder G i l b e r t D e c o c k . Het C.V.K.V. wenst hem hierbij hartelijk geluk. In de loop van januari werd dit werk tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, in de expositie ‘Werken aangekocht door de Staat 1963’.

Op 18 maart wordt voor de Brugse afdeling Jeugd en Muziek, in de kathedraal, een uitvoering gegeven van Bachs Mattheus-passie, onder de leiding van dirigent A i m é D e H a e n e en met medewerking van het Westvlaamse Orkest en het koor Cantores. Naar een tekening van de Heistse kunstschilder H e n r i D e J a e g h e r werd door beeldhouwer A n d r é T a e c k e n s een monument ter ere van de vissers ontworpen. Het zal ingehuldigd worden op 21 juni a.s. Het betreft hier een initiatief van dhr. Burgemeester Jan B. de Gheldere, Voorzitter van de Provincieraad.

De tenor S y l v a i n D e R u w e uit Brugge trad, eind januari, op in de K.V.O. in Shakespeares Midzomernachtsdroom, opera van Benjamin Britten.

Hij hield eveneens een recital voor zender West-Vlaanderen, op 12 februari. De Kortrijkse kunstschilderes M a r t h a d e S p i e g h e l e i r exposeerde tot 17 februari in de rookzaal van de Kortrijkse Schouwburg.

J o r i s D e w a e l e verleende op 14 december jl. zijn medewerking aan het

programma ‘Klanken uit alle landen’ van de Gewestelijke Omroep West-Vlaanderen. Onder regie van B e r t d e W i l d e m a n bracht theater Antigone te Kortrijk meerdere vertoningen van ‘Bazuinen om Jericho’ en van ‘Voorlopig Vonnis’. Intussen heeft de groep ook een nieuw, sober en gezellig zaaltje gevonden voor zijn

Arena-vertoningen.

[Alfons Blomme 75, vervolg]

Meisje in de bloemen

werd hij laureaat van de Stedelijke Akademie en verwierf de ere-medaille van de stad samen met een studiebeurs van 75 F. Voor het betalen van zijn studies te Brussel was dit echter onvoldoende. Hij zag zich ginder genoodzaakt naar een bijkomend winstgevend baantje uit te zien, dat hij als pianist vond in een bioscoop, als begeleider van stomme films.

In 1913 riskeerde hij zich voor de Romeprijs, die hem echter pas voor 1920 zou zijn voorbehouden. Intussen had Blomme reeds Italië bezocht. Ook andere landen. Tijdens de oorlog verbleef hij in Nederland en huwde er Kaatje. Veel later zou hij zelfs een studiereis naar Amerika ondernemen, waar hij dacht zijn vriend Albert Einstein te bezoeken, die echter vlak voor zijn afreis gestorven was. Noch zijn reizen, noch zijn artistieke aanleg hebben in hem de typische Roeselaarnaar gedood. In een bekende Vlaamse krant noemde een criticus Blomme zoiets als een chemische verbinding van kunstzin en zakelijkheid. En inderdaad er steekt veel waarheid in deze kurieuze, vanzelfsprekend humoristisch bedoelde, bewering. Voor de jonge Blomme concretiseerde het neo-impressionisme van Em. Claus het summum van wat men destijds als schilderkunstige ambitie kon hebben. De overdadigheid van licht, zon en kleur verblindde het oog en maakte de benadering van de menselijke realiteit, die bovendien niet altijd mooi was, zoniet onmogelijk, toentertijd in ieder geval ondenkbaar.

Blomme werd zich van de mens bewust in Italië. Het nieuwe gevoel uittte zich voor het eerst in zijn werk tijdens de oorlogsjaren. Het voorbeeld van Claus was verleden tijd geworden en voorbijgestreefd. De kunstenaar zag zich voor andere opdrachten dan het schilderen van op- of ondergaande zonnen geplaatst.

Blomme had grote bewondering voor Van Gogh en inspireerde zich op hem om zich een persoonlijke vlek- of streep- of stippeltechniek eigen te maken. Zijn hele leven had hij een hekel aan -ismen, zelfs aan expressionistische die hem een gedragslijn voortekenden. In zijn oeuvre manifesteert Blomme een bijzondere voorliefde voor de bruine kleur, vanaf het oker-gele tot het aarde-bruine. Hij voltooit bij voorkeur met paars-violet, zegt hij. In ieder geval weet hij zijn kleuren steeds desdanig te nuanceren, dat ze ontegensprekelijk altijd de plastische eigenschappen van zijn werk dienen. Zeer onlangs nog brachten wij een bezoek aan zijn atelier op de hoogste verdieping van het appartementsgebouw dat de hoek vormt van de Ooststraat met de Delaerestraat dichtbij het Stationsplein te Roeselare. Blomme is

nog zeer aktief. Hij liet er ons een Piëta van waarachtige, onmiskenbare schoonheid bewonderen.

Een Blomme-Museum te St.-Michiels?

Het moet reeds meer dan twee jaar geleden zijn dat te Roeselare een

85

komitee werd opgericht. Naar we vernamen lag het in de bedoeling van dat komitee een Blomme-Museum op te richten waarvoor, naar de kunstenaar ons onlangs nog verzekerde, reeds nu werken ter beschikking liggen. Blomme - en burgemeester M. Van Maele van St.-Michiels bevestigde zulks - vertelde ons dat het museum zijn definitieve bestemming gevonden had in het prachtige Boudewijnpark te St.-Michiels. Er zou ook een afdeling voorbehouden worden voor gewone afwisselende

tentoonstellingen, er zouden verblijfsmogelijkheden voor artisten voorzien worden en Blomme zou zich nu reeds notarieel hebben verbonden, om na zijn dood jaarlijks een Blomme-prijs van 100.000 F te laten betwisten. De geprimeerde werken zouden eveneens eigendom worden van het centrum in het Park. We zijn de mening toegedaan dat de initiatiefnemers zekere moeilijkheden te verwerken hebben, die de realisatie van het mooie plan vertragen. Spijtig! Anderzijds liet burgemeester Van Maele ons weten dat de plannen voor oprichting klaarliggen. Er is in de planning bovendien een auditorium voorzien en drie ateliers. De oppervlakte van het centrum zou ongeveer 4 à 5 hektaren bedragen. Waar het Boudewijnpark momenteel reeds jaarlijks een volkstoeloop kent van om en bij de 300.000 personen, steekt klaarblijkelijk heel wat muziek in het projekt.

Hector Deylgat

ontmoetingen

In document West-Vlaanderen. Jaargang 13 · dbnl (pagina 140-145)