• No results found

Het dertigste tornooi van het Koninklijk landjuweel te Kortrijk

In document West-Vlaanderen. Jaargang 13 · dbnl (pagina 161-166)

We hebben als journalist in onze beschouwingen over de prestaties van de tien deelnemende groepen aan het dertigste tornooi van het Koninklijk Landjuweel, dat voor de derde maal te Kortrijk werd betwist tot vervelens toe herhaald hoe gering de belangstelling was vanwege het publiek. Vaak bereikte men niet het getal van tweehonderd aanwezigen w.o. vaak een sterke delegatie bestaande uit ‘supporters’ van de mededingende kringen zelf. Alhoewel een eerder middelmatige start in het begin als een verzachtende omstandigheid kon aanvaard worden, moest men vlug erkennen dat het artistieke peil plots verrassend was gestegen. In alle objectiviteit mogen we schrijven, onder voorbehoud van een paar dieptepunten, dat onze

liefhebbers zeer voortreffelijk toneel voor het voetlicht hebben gebracht en een van hun verdiensten was wel, dat ze zich durfden wagen aan stukken, die grote

inspanningen eisten qua uitvoering en waar de klippen van de melodramatiek in de drama's of het burleske in de blijspelen handig werden omzeild.

Onder de deelnemers waren er ook twee Westvlaamse toneelverenigingen nl. ‘Eendrachtig Pogen’ die onder regie van R. Van Duyn ‘Montserrat’ van Em. Robbles voor het voetlicht bracht en ‘St.-Rembert’ uit Torhout met ‘De Dag van Talavera’ door Eug. O. Neill, onder regie van G. Cafmeyer.

Een eerste vaststelling, die we moeten maken is dat de toeschouwers nu eenmaal niet mogen verlangen dat liefhebbers als beroepsgezelschappen zouden presteren. Wanneer men weet welke inspanningen sommige kringen doen om stand te houden, in welke treurige omstandigheden vele amateurs een stuk instuderen en slechts over weinig krachten beschikken om nog te zwijgen van het gebrek aan aanmoediging en financiële steun, dan willen we graag hulde brengen aan alle deelnemers ongeacht hun classificatie, om wat ze binnen de begrensdheid van hun kunnen en mogelijkheden verwezenlijkten.

Het is niet onze opdracht aan een individuele beoordeling te doen en de jury samengesteld uit de hh. P. Van Aerden, voorzitter, F. Bekaert, verslaggever, en leden Flor Demedts, Ferdin. De Smedt, J.A. Goeyens, Joz. Storme, M. Van Spaandonck heeft haar oordeel, of moeten we de proclamatie als een verdict beschouwen -zaterdag 8 februari en dit in aanwezigheid van de h. Van Elslande, minister van Cultuur, Adjunct van Nationale Opvoeding laten horen. Toch durven we de vraag

stellen of er niet moet gezocht worden naar een andere formule, of men de interesse niet zou kunnen opwekken door eerst een provinciaal tornooi te organiseren en alleen de laureaten of de twee eerstgeklasseerden te laten mededingen met die van de andere provincies, zodat het publiek zou weten, dat slechts de puikste groepen zo 'n tornooi betwisten. Anderzijds verkeren enkele

kunstecho's [vervolg]

Bad Godesberg Enquête

De Gesellschaft zur Förderung der flämischen Kultur te Bad-Godesberg heeft in november-december jl. een enquête gehouden bij vrienden, studenten, de lezerskring van een stadsboekerij, de klanten van een boekhandel en de abonnees van een boekengilde. Aan de hand van een lijst van 25 Vlaamse schrijvers werd een

‘bekendheidsgraad’ opgesteld. De percentages zijn voor Timmermans 99, Roelants 77, S t r e u v e l s 76, Daisne 63, Leeman 56, Maria Rosseels 55, G e r m o n p r e z 49, Claes 42, Lebeau 41, Depauw 39, D e m e d t s 36, Ruyslinck 27, Van Hemeldonck 26, M a t t h i j s 18, Walschap 17, Winters 16, Vandeloo 7, Michiels 5 en minder dan 4 percent Van Aken, Claus, Gijsen, Teirlinck.

Brugge Atrium

Van 1 tot 16 februari had te Brugge, in het Expositiecentrum Huidevettershuis aan de Kleine Vismarkt, een tentoonstelling van de Groep Atrium plaats. Het inleidend woord werd uitgesproken door J a n - P i e t B a l l e g e e r . Deze expositie omvatte werken van R o g e r B a e r t (grafiek en borduurwerk), S e p B r o e s (gravures), Boudewijn D e l a e r e (publicitair grafisme), W i l l e m D e n e c k e r e (serigrafie), J a n P a t o o r (schilderijen), L u c Va n R a f e l g h e m (fotografie) en P a u l Va n R a f e l g h e m (metaalsculptuur).

Eigen Kunstbezit van de Provincie West-Vlaanderen

Deze expositie, die sedert 5 oktober 1963 te bezichtigen was in het Provinciaal Hof, Markt, te Brugge, blijft van 1 januari tot omstreeks 15 maart 1964 gesloten.

Uitslag van het Provinciaal Muziektornooi '63

Dit tornooi was voorbehouden aan de harmonies en fanfares uit de afdeling Uitmuntendheid en de ere-Afdeling. Het ging door te Roeselare en te Kortrijk.

In ere-afdeling bekwam de Koninklijke Harmonie De Eendracht uit Wevelgem een ereprijs; eerste prijzen gingen naar maatschappijen uit Aalbeke, Roeselare, Izegem, Poperinge en Dadizele.

In de afdeling Uitmuntendheid behaalden de Harmonie De Goede Vrienden uit Tielt en de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden uit Zwevegem een eerste prijs en promoveerden naar de ere-Afdeling. Tweede prijzen werden verleend aan muziekmaatschappijen uit Lauwe, Waregem en Ieper.

92

Provinciaal Comité voor Kunstambachten en Industriële Vormgeving

Zoals wij enkele tijd geleden in dit tijdschrift berichtten, heeft het genoemde Comité een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerpen van esthetisch verantwoorde grafzerken. Werd dit initiatief dadelijk zeer gunstig onthaald, dan toch was de deelname, zo kwalitatief als kwantitatief eerder ontgoochelend. Er waren slechts 11 deelnemers en het grootste gedeelte van de 30 ingezonden ontwerpen voldeed absoluut niet. Er werd geen enkele prijs of premie toegekend.

Het Comité laat dit initiatief echter niet los en zal in het Huidevettershuis een tentoonstelling inrichten, waarop aan de hand van voorbeelden uit binnen- en buitenland zal gewezen worden in welke richting de nagestreefde oplossing dient gezocht te worden.

Wij mogen niet nalaten even de aandacht te vestigen op de tentoonstelling - eveneens in het Huidevettershuis - die doorging van 15 december tot 12 januari en die een reeks uitstekende foto's bracht van het ‘Gesellschaft Deutscher Lichtbildner’. Heel deze expositie ademde een zeer verfijnde smaak en een feilloos vakmanschap. Hij werd geopend door Dr. Otto Steinert uit Essen, die wij aangeschreven hebben voor een bijdrage in ons nummer ‘Fotografie als Kunst’.

Cultureel leven achter het front

De culturele dienst van de provincie West-Vlaanderen is tenvolle bezig met de voorbereiding van een tentoonstelling, die zal handelen over het cultureel leven achter het front tijdens de eerste wereldoorlog. Deze tentoonstelling, die tijdens de komende zomermaanden in het Provinciaal Hof doorgaat, zal waarschijnlijk een grote

belangstelling tegemoet gaan, gezien het wel de eerste maal is dat dergelijke manifestatie plaatsvindt. Personen die belangrijke gegevens aangaande dit onderwerp zouden hebben kunnen zich in verbinding stellen met de culturele dienst van de provincie West-Vlaanderen te Brugge.

Caorle

Prijs voor Kinderliteratuur van de stad Caorle

Deze tweejaarlijkse prijs, groot één miljoen lire, wordt toegekend aan het werk van een Europese schrijver, dat al dan niet werd gepubliceerd. Onuitgegeven werken vóór 31 maart 1964 inzenden, bij ‘Section de littérature enfantine de l'Institut de pédagogie de l'Université de Padoue’. De uitgegeven werken moeten aan hetzelfde adres overgemaakt worden uiterlijk op 15 mei 1964.

[Het dertigste tornooi van het Koninklijk landjuweel te Kortrijk,

vervolg]

verenigingen in de financiële onmogelijkheid om mede te dingen ondanks een voortreffelijk spelersmateriaal.

Kortrijk is nochtans de gastvrije stad geweest en het stedelijk magistraat heeft er prijs op gesteld ieder groep voor haar optreden officieel te ontvangen.

Mooi resultaat voor Sint-Rembert uit Torhout

Toen de uitslag werd bekendgemaakt overheerste het gejouw de toejuichingen van de sterke delegatie, die uit Antwerpen was gekomen om de St. Augustinuskring aan te moedigen.

We laten hierbij de uitslag volgen:

1. St.-Augustinuskring uit Antwerpen met ‘De Laatste Rivier’, laureaat met 95%. 2. St.-Rembert uit Torhout met ‘De Dag van Talavera’, 93%.

3. De Roerdomp uit Genk, met ‘De Glimlach van de Gioconda’, 92 %. 4. St.-Barbara uit Asse met ‘De Openbare Aanklager’, 90%.

5. Streven uit Mortsel met ‘Het Huis van de Nacht’, 85%.

Deze eerste vijf gerangschikten ontvangen daarbij resp. een premie van 14.000, 13.000, 10.000, 7.000 en 4.000 F en minister Van Elslande deelde tevens mede dat op kosten van de diensten van Volksopleiding deze vijf groepen vijf vertoningen zullen mogen organiseren.

De negende plaats werd bezet door ‘Pogen’ uit Knokke, die onder regie van Remi Van Duyn ‘Montserrat’ van Em. Robbles opvoerde. Kunnen we ons met deze plaats verzoenen het percentage van 70% vonden we wat langs de te lage kant.

St.-Rembert uit Torhout mag worden gelukgewenst om de puike prestatie mogelijk gemaakt door de flinke regie van Guido Cafmeyer. Het stuk van O. Neill was anders niet zo 'n eenvoudige opdracht maar de wijze van vertolking, de vlotte zegging, de homogeniteit van het gezelschap waarbij bv. de nevenrollen niet plots in de schaduw kwamen te staan van de briljante hoofdrollen lieten zeker een eervolle uitslag veronderstellen. Twee jaar geleden bezette ‘Sint-Rembert’ de vijfde plaats in het tornooi voor het Kon. Landjuweel en kwam nu met amper 2% minder onmiddellijk achter de zeer betwistbare laureaat.

In zijn korte toespraak onderstreepte minister Van Elslande de noodzakelijkheid het liefhebberstoneel aan te moedigen, dat nu een moeilijke periode doormaakt. Kortrijk heeft dit zeker door zijn tekort aan belangstelling bewezen. Wat nochtans niet verhinderd heeft, dat op de dag van de proclamatie zelf de schouwburg bijna volledig uitverkocht was en ook de ‘officiëlen’ ditmaal geen forfait gaven. Er werd nog lang nagekaart over de uitslag maar zal er niet steeds kritiek op de kritiek zijn? Bij iedere deliberatie doet men aan. wederzijdse beïnvloeding en geeft men toe om iets terug te krijgen. Alleen een geheime stemming met toekenning van de behaalde punten onmiddellijk af te geven aan een niet stemgerechtigde secretaris van de jury zou zeker de wederzijdse beïnvloeding uitschakelen!

Toch kunnen we besluiten met dit dertigste tornooi van het Kon. Landjuweel als een hoogstaande toneelprestatie en cultuurmanifestatie te prijzen en meteen allen te danken, die daaraan hun medewerking verleenden.

Fred Germonprez

ontmoetingen

West-Vlaanderen groeit voort te Leuven

In document West-Vlaanderen. Jaargang 13 · dbnl (pagina 161-166)