• No results found

Katwijk is een kustgemeente in het noorden van de provincie Zuid-Holland, niet ver van Leiden. De huidige gemeente Katwijk is in 2006 ontstaan na een fusie van Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Met 24,5 km2 landoppervlak is het een vrij kleine gemeente met relatief weinig landelijk gebied en een hoge bevolkingsdichtheid (kaart 3).

Kaart 3. Gemeente Katwijk

Bron: Gemeentetlas.nl (open geodata) Geschiedenis

De geschiedenis van Katwijk gaat ver terug. Al in de Romeinse tijd was het gebied bewoond.

De limes (grens van het Romeinse rijk) liep langs de Oude Rijn en bij het huidige Valkenburg was een legerkamp. Op meerdere plekken in de gemeente zijn Romeinse resten gevonden.

45

Vanouds liggen er vier dorpen op het grondgebied van de huidige gemeente. Katwijk aan Zee was een vissersdorp en Katwijk aan den Rijn, Valkenburg en Rijnsburg waren agrarische dorpen, elk met hun eigen specialisme.

Katwijk aan den Rijn stond bekend om de groenteveiling en met name de levendige handel in peen. Ook heeft het de enige katholieke kerk van de gemeente op haar grondgebied.

Rijnsburg is een erg oud dorp: het bestaat al zeker duizend jaar. Hoewel er sporen zijn die wijzen op bewoning sinds de zesde eeuw, is zeker dat in het jaar 975 een kapel aan het dorp werd geschonken door de Hollandse graaf. De abdij, die overeind stond van de twaalfde tot en met zestiende eeuw, speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp. In 1574 is de abdij verwoest, maar de ruïnes bleven tot het begin van de negentiende eeuw liggen.

Daarnaast was Rijnsburg in de jaren 1660-1662 de woonplaats van Spinoza (Glasbergen en Leenheer, 1974). Sinds het begin van de twintigste eeuw hebben de Rijnsburgers zich toegelegd op de bloemenhandel. Het dorp wordt gedomineerd door de grote

bloemenveiling van FloraHolland.

Valkenburg staat bekend om haar paardenmarkt, die al meer dan duizend jaar georganiseerd wordt. Het is een relatief kleine plaats langs de Rijn. Vlakbij ligt het

voormalige vliegkamp Valkenburg, waar aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar om gevochten is. Sinds 2006 is het vliegveld definitief gesloten. Voor het gebied staan grote bouwplannen op stapel, maar vooralsnog is het vooral bekend om de Theaterhangar, waar al enkele jaren de succesvolle musical Soldaat van Oranje wordt opgevoerd.

Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn vormden ook voor 2006 al één gemeente. Het gemeentehuis is daarom in de jaren dertig van de vorige eeuw precies op de grens tussen beide dorpen gebouwd. Het gemeentehuis zelf lag net op grondgebied van Katwijk aan den Rijn, terwijl de naastgelegen ambtswoning van de burgemeester op terrein van Katwijk aan Zee lag.

Katwijk aan Zee is vanouds een vissersdorp, maar heeft nooit een zeehaven gehad. Vroeger landden de ‘bomschuiten’ waarmee gevist werd op het strand bij het dorp. Later lagen de Katwijkse vissersschepen vooral in de haven van IJmuiden en werden de vissers er met bussen naar toe gebracht. In de Tweede Wereldoorlog was Katwijk aan Zee onderdeel van de Atlantikwall, waarvoor veel huizen gesloopt werden. Na de oorlog kwam het toerisme langzaam op gang. Ook werd het dorp uitgebreid met de wijk Hoornes / Rijnsoever ten noorden van het kanaal. Tegenwoordig heet dit gebied officieel Katwijk-Noord en is het één van de vijf wijken van de nieuwe gemeente Katwijk.

De geschiedenis van Katwijk aan Zee voor de periode 1940-2005 is beschreven in Van Deursen (2011), die van Rijnsburg in Glasbergen en Leenheer (1974).

Bevolking

Op 1 januari 2014 had de gemeente Katwijk 62.771 inwoners. De verdeling van de bevolking over de drie voormalige gemeentes is weergegeven in tabel 6.1. Binnen de voormalige gemeente Katwijk is het lastig om aan te geven hoe de bevolking precies verdeeld is over de verschillende wijken, omdat in de officiële CBS-cijfers een andere wijkindeling gehanteerd wordt dan lokaal gebruikelijk is. Volgens de lokaal gebruikelijke indeling heeft Katwijk aan Zee ruim 17.000 inwoners, Katwijk Noord ruim 13.000 en Katwijk aan den Rijn zo’n 12.000.

46 Tabel 6.1 Bevolking Katwijk, 2014

Plaats Inwoners

Katwijk 43.103

Rijnsburg 14.736

Valkenburg 4.932

Totaal 62.771

Bron: Gemeente Katwijk, 2015 Politiek en bestuur

In Katwijk hebben de confessionele partijen altijd een leidende positie gehad in het bestuur.

In alle drie de gemeenten die tot de nieuwe gemeente Katwijk behoren hebben de christelijke partijen vanouds de meerderheid in de raad. In de raad van de voormalige gemeente Katwijk was dit het duidelijkst. In 2002, bij de laatste verkiezingen voor de

herindeling, was de verhouding confessioneel tegenover niet-confessioneel in Katwijk 17-10, in Rijnsburg 9-6 en in Valkenburg 6-5 (Van Deursen, 2011, p. 274-5).

De gemeenteraadsverkiezingen na de fusie hebben ook telkens tot een ruime confessionele meerderheid in de raad en een sterk confessioneel gekleurd College van B&W geleid (tabel 6.2). Naast de confessionele partijen hebben de lokale partijen ook een stevige positie in de raad. Bij de laatste verkiezingen veroverden de nieuwe partijen Hart voor Katwijk en Kies Katwijk samen vijf zetels.

Tabel 6.2 Zetelverdeling en college gemeente Katwijk na fusie

Partij 2006-2010 2010-2014 2014-2018

CDA 10 8 7

ChristenUnie 6 6 6

SGP 5 5 6

PvdA 2 2 2

VVD 3 5 2

D66 1

Gemeentebelangen 7 7 4

Hart voor Katwijk 3

Kies Katwijk 2

Confessioneel versus niet-confessioneel

21-12 19-14 19-14

Collegepartijen CDA, SGP, GB CDA, CU, VVD CDA, CU, SGP

Burgemeester van Katwijk is al sinds 2001 Jos Wienen (CDA, 1960). Hij staat bekend als groot netwerker en is onder meer lid van het dagelijks bestuur van het regionaal

samenwerkingsverband Holland Rijnland. Hij is daarnaast afgestudeerd theoloog en staat regelmatig op de kansel.

Economie

De bevolking van Katwijk aan Zee is relatief laag opgeleid (tabel 6.3). Traditioneel waren veel Katwijkers werkzaam in de visserij en veel Rijnsburgers in de bloemen: sectoren waarvoor geen hoge opleiding vereist is.

47

Tabel 6.3. Beroepsbevolking naar opleidingsniveau (2013)

Laag Middelbaar Hoog Onbekend

Katwijk 31% 48% 20% 0%

Goeree-Overflakkee 29% 47% 23% 0%

Nederland 20% 43% 35% 2%

Bron: CBS, 2014b

De visserij in Katwijk aan Zee heeft aan belang ingeboet, al is het van oorsprong Katwijkse bedrijf Parlevliet van der Plas wereldwijd actief met een hoofdkantoor in Valkenburg. Ook heeft Katwijk nog visverwerkende industrie. In Rijnsburg is de bloemenveiling FloraHolland de belangrijkste pijler voor de economie. Veel Rijnsburgers werken in het bedrijf zelf, maar vooral ook in alle bedrijvigheid eromheen en in de handel die op de veiling plaatsvindt.

Sociaal

Katwijk - en dan vooral Katwijk aan Zee - staat bekend als een zeer hechte gemeenschap, waarin het protestants-christelijke geloof een belangrijke rol speelt. Het dorp kent de grootste hervormde gemeente van Nederland, met bijna 20.000 leden. Daarnaast zijn er diverse andere kerkgenootschappen actief.

In Katwijk (aan Zee) wordt een eigen dialect gesproken.

Voetbal is belangrijk in de hele gemeente en diverse clubs spelen op hoog amateurniveau.

Over de verhouding tussen de twee Katwijkse clubs Quick Boys en vv Katwijk is zelfs een documentaire gemaakt: Katwijkse Twisten. Momenteel spelen beide clubs in de hoofdklasse.

Ook de Rijnvogels uit Katwijk aan den Rijn spelen op dit niveau. De Rijnsburgse Boys spelen nog één treetje hoger: in de Topklasse. Voormalig international Dirk Kuijt is afkomstig uit Katwijk en daar is het dorp trots op.

Katwijk staat ook bekend om haar Oranjeverenigingen: de twee grootste van Nederland bevinden zich binnen de gemeentegrenzen (Katwijk aan Zee en Katwijk aan den Rijn). Ook Rijnsburg en Valkenburg hebben actieve Oranjeverenigingen. Elk dorp kent zijn eigen feest.

Meer in het algemeen kent de gemeente een hecht en sterk verenigingsleven, dat georganiseerd is per kern.

Overige lokaal belangrijke thema’s

Twee thema’s die al tijden spelen in Katwijk zijn de ontsluiting van de gemeente en de toekomst van het voormalig vliegkamp Valkenburg.

Al jarenlang is de ontsluiting van Katwijk problematisch. Katwijk is naar eigen zeggen de grootste plaats van Nederland zonder treinverbinding en is aangewezen op provinciale wegen. Naar Katwijk aan Zee zijn er maar twee toegangswegen, de vooral in de zomer veel verkeer te verwerken krijgen. Het plan voor een lightrail verbinding (de Rijn-Gouwe-lijn) vanuit Leiden via Katwijk richting Noordwijk is gestrand. Nu wordt ingezet op een betere busverbinding. Wel zijn er nog twee actuele plannen voor een betere ontsluiting per auto.

De Rijnlandroute moet de doorstroming richting A4 en A44 verbeteren en daarnaast moet de N206 ook een nieuwe aansluiting krijgen op de A44, ten noorden van Rijnsburg. Over de precieze invulling van deze plannen vinden nog steeds discussies plaats.

In de afgelopen jaren is aan de zuidoostkant van Valkenburg, langs de Rijn, een nieuwe woonwijk gerealiseerd: ’t Duyfrak. Deze wijk is inmiddels bijna afgerond. Het volgende geplande nieuwbouwproject is de inrichting van het voormalig vliegkamp Valkenburg. De

48

bedoeling is dat daar veel nieuwe huizen gebouwd zullen worden in de komende jaren, maar de precieze plannen zijn al vaak gewijzigd en staan nog steeds niet vast.

In de afgelopen jaren is de Boulevard van Katwijk aan Zee gereconstrueerd. Het verstevigen van het duin was noodzakelijk, omdat het niet meer voldeed aan de veiligheidsnormen. Het bouwen van een ‘dijk-in-duin’ is gecombineerd met de aanleg van een parkeergarage in het duin. Daardoor was de Boulevard van Katwijk een groot deel van 2014 een grote bouwput.

49