• No results found

Interviews met organisatoren

In document De Nederlandse danssector (pagina 164-168)

BEDANKT VOOR UW MEDEWERKING!!!

Bijlage 12: Interviews met organisatoren

Interview Extrema – Laura van de Voort (vrijdag 2 maart 2012)

1. Wat doet de organisatie?

Extrema is een organisatie dat evenementen organiseert zoals Extrema Outdoor, Solar en een

Koninginnedagevenement in Eindhoven. Extrema Outdoor wordt ook georganiseerd in België en Noorwegen.

a. Soort evenementen: Extrema organiseert dance feesten, festivals. b. Doelgroep: iedereen vanaf 18 jaar.

c. Grootte van evenementen: de evenementen van Extrema trekken zo ongeveer 50.000

bezoekers.

d. Hoeveel evenementen per jaar: Extrema organiseert zo’n drie evenementen per jaar. 2. Zijn jullie bekend met het toegankelijk maken van evenementen?

Zij zijn op de hoogte van de basistoegankelijkheid zoals verharde wegen, een parkeerplaats dichtbij de ingang en invalidentoiletten. Verder hebben ze er zich nooit echt verder in verdiept.

3. Wat doen jullie op dit moment aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking?

Er zijn parkeerplaatsen dichtbij de ingang, er zijn invalidentoiletten en er zijn verharde wegen.

a. Waarom zijn uw evenementen wel of niet toegankelijk?

Er is niet echt vraag naar. Een heel enkele keer krijgen ze een vraag over toegankelijkheid via de mail maar er is niet het idee dat er veel vraag is naar meer toegankelijkheid van het evenement. Daarnaast is er weinig kennis binnen de organisatie over toegankelijkheid. Basiskennis is er wel maar om nog meer te doen aan toegankelijkheid bestaat er nog een beetje onwetendheid bij Extrema.

4. Hebben jullie wel eens vragen of klachten gehad over de toegankelijkheid van de evenementen? Zo ja, welke?

Klachten niet echt. Wel krijgen ze vragen via de mail over toegankelijkheid van het festival. Zo is er bijvoorbeeld elk jaar een meisje die met vragen komt of ze gemakkelijk bij het terrein kan komen en waar ze het beste naar binnen kan gaan.

5. Hoe wordt de toegankelijkheid van uw evenementen aangegeven op de website?

Op de website wordt aangegeven dat het evenement over parkeerplaatsen beschikt die zich dichtbij de ingang bevinden en dat er invalidentoiletten zijn.

6. Bent u bekend met de wet- en regelgeving als het gaat om toegankelijke evenementen?

Nee, niet echt.

7. Vindt u dat er duidelijkheid bestaat over toegankelijke evenementen of moeten er volgens u meer richtlijnen of beleid komen?

Er is veel op te zoeken op internet over bijvoorbeeld de basistoegankelijkheid van evenementen. Als ik iets wil weten dan zoek ik dat op internet op. Verder ben ik niet heel erg bekend met de richtlijnen en wetgeving.

8. Staat u open voor meer richtlijnen en beleid om dit gebied?

Ik zou het wel fijn vinden als bijvoorbeeld een stichting zoals Intro mij meer informatie kan geven. Alleen moet er dan wel iets concreets liggen, nu vind ik het allemaal nog een beetje onduidelijk. Ik vind dat we al wel wat aan toegankelijkheid doen dus ik zie op dit moment nog niet echt de meerwaarde hiervan.

9. Bent u op de hoogte van subsidiemogelijkheden voor het toegankelijk maken van u evenement?

I N T R O

10. Maakt u gebruik van deze subsidies?

Nee, op dit moment niet

11. Hoe denkt u dat evenementen in Nederland toegankelijk kunnen worden voor iedereen dus voor mensen met een beperking en reguliere bezoekers.

-

12. Bent u bekend met zintuiglijke beleving?

Ja, ik vind het concept van Intro heel interessant. Met Extrema willen wij dit jaar ook een beetje een nieuwe weg inslaan door met het festival meer ‘live’ te gaan. Dus meer live optredens waardoor de beleving ook meer wordt onder de bezoekers.

13. Vindt u dit belangrijk? Of de beleving in zijn algemeen?

De beleving op een evenement is erg belangrijk, dat maakt dat bezoekers terug komen.

14. Denkt u dat toegankelijke evenementen een meerwaarde zijn voor u als organisatie?

Als de vraag er vanuit de bezoekers is dan kan het zeker een meerwaarde zijn voor ons als organisatie. Wij willen natuurlijk inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroep. Op dit moment weet ik zelf niet echt dat er vraag is naar waar Intro voor staat. Als blijkt dat de vraag groot is dan willen wij daar zeker op inspelen.

a. En voor de doelgroep?

Ja voor de doelgroep zeker.

15. Wat weerhoudt u om (nog) meer aan toegankelijkheid te doen?

Er is naar mijn weten niet heel veel vraag naar. Wanneer blijkt dat die vraag er wel is en dat er echt behoeften aan is dan willen wij zeker gaan kijken wat we nog meer kunnen doen aan toegankelijkheid.

16. Wilt u verder nog iets kwijt? Op- en aanmerkingen?

Nee, dat was het.

Interviewverslag Extrema (vrijdag 2 maart 2012)

Op vrijdag 2 maart 2012 heeft er een gesprek plaats gevonden tussen Stichting Intro en Extrema. In dit gesprek ging het vooral over wat Intro doet en graag wil doen op het gebied van de toegankelijkheid van evenementen in Nederland.

Extrema organiseert evenementen zoals Extrema Outdoor in Nederland (Aquabest), België en Noorwegen. Daarnaast organiseert Extrema Solar Weekend en tevens organiseren zij op Koninginnedag een evenement op het Stationsplein in Eindhoven.

Dit jaar wil Extrema Outdoor een iets andere weg inslaan door meer ‘live’ te gaan. Dat wil zeggen dat zij meer live optredens willen en bijvoorbeeld ook meer bands op de hoofdpodia. Het gaat er daarbij om dat zij meer live beleving willen creëren voor haar bezoekers. Daarvoor zijn zij bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in signdancers om meer beleving op het podium te krijgen. Over zintuig prikkeling op evenementen is Extrema in contact met 6D. Solar heeft elk jaar een ander thema en is erg onderscheidend. Aan dit concept wil Extrema niet veel veranderen, het is al onderscheidend en het trekt veel bezoekers. Dit jaar is het thema van het Solar weekend rituelen. Extrema voorziet haar evenementen van basistoegankelijkheid door bijvoorbeeld parkeerplaatsen die zich dicht bij de ingang bevinden. Daarnaast is het terrein gedeeltelijk voorzien van verharde wegen en zijn er invalidentoiletten. Verder dan deze basisvoorzieningen gaat de organisatie niet.

Waarom Extrema niet veel meer aan toegankelijkheid doet? Er is geen vraag naar. Een enkele keer krijgen zij een e-mail van iemand met een beperking. Verder krijgen zij nooit klachten en weinig vragen. Wel is Extrema bereid meer aan toegankelijkheid te doen wanneer er meer vraag naar is vanuit de doelgroep. Of er meer vraag is moet

I N T R O

willen weten wat bijvoorbeeld de kosten zijn van aanpassingen die gedaan kunnen worden en meer concreet hebben wat Intro voor Extrema kan betekenen. Hiervoor wordt een overzicht gemaakt door Intro met de tools die ingezet kunnen worden en wat de daarbij behorende kosten zijn.

- Wat kost een ringleiding per m2? (dit wordt nagevraagd in een gesprek met Intro in België op dinsdag 13 maart 2012)

- Wat zijn de kosten van aangepaste cateringpunten e.d. (Intro maakt een overzicht hiervan)

- Als mensen met een beperking een begeleider mee moeten nemen kunnen zij dan gratis mee naar het evenement? Hoe ga je dit dan controleren? Wanneer mag een vrijwilliger mee?

- Wanneer hebben mensen recht op een invalidenparkeerplaats? Nu mogen mensen met een invalidenparkeerkaart op de invalidenparkeerplaatsen staan. Maar hier zitten waarschijnlijk ook mensen bij die niet officieel recht hebben op zo’n parkeerkaart. Hoe kan je dit controleren? Hoe doen andere organisaties dit?

- Hoe groot is de groep onder mensen met een beperking die een festival willen bezoeken? (resultaten komen uit het onderzoek van Tessa en Samantha, zij doen onderzoek naar de doelgroep mensen met een beperking)

- Hoeveel procent van de mensen met een beperking hebben professionele begeleiding nodig? Of kunnen zij festivals bezoeken met bijvoorbeeld een familielid. (resultaten komen uit het onderzoek van Tessa en Samantha, zij doen onderzoek naar de doelgroep mensen met een beperking)

I N T R O

Interview Mundial Productions – Niki van Rooy en Nousjka (dinsdag 6 maart 2012)

1. Wat doet de organisatie?

Mundial Productions is een organisatie dat evenementen organiseert. Het hoofdevenement is Mundial Festival, dit is een tweedaags festival in Tilburg. Dit jaar willen ze kijken of zij het festival al op de vrijdag avond kunnen laten beginnen zodat het festival van vrijdag avond t/m zondag duurt. Daarbij heeft het festival ook een camping waar bezoekers kunnen overnachten.

Daarnaast organiseert Mudial Productions ook kleinere evenementen en worden zij bijvoorbeeld ingezet door bedrijven om bedrijfsfeesten te organiseren en doen zij een aantal projecten samen met de gemeente. Zij doen veel werk op aanvraag zoals ook kinderpartijtjes, een hiphopfestival in Den Bosch. Mundial is vooral cultureel gericht en organiseert culturele evenementen zoals bijvoorbeeld ook de Floriade in Venlo.

a. Soort evenementen: culturele evenementen / festivals. b. Doelgroep: zakelijk, kinderfeestjes, festivals vanaf 18 jaar. c. Grootte van evenementen:

d. Hoeveel evenementen per jaar: Mundial verzorgt zo’n 5 tot 10 evenementen per jaar. 2. Zijn jullie bekend met het toegankelijk maken van evenementen?

Ja, zelf doen wij al wat aan toegankelijkheid door het plaatsen van invalidentoiletten, rijplaatroutes, er zijn parkeerplaatsen voor minder validen en er wordt gebruik gemaakt van rolstoelpodia. Er is ook twee jaar geleden een totaal onderzoek gedaan door de gemeente waar het evenement Mundial ook op toegankelijkheid is getest. Tijdens dit onderzoek is vooral in de opbouwfase gekeken naar de toegankelijkheid waardoor er sommige zaken nog niet helemaal af waren. Die zaken zijn wel in het rapport opgenomen en dit vonden wij zelf kort door de bocht omdat het terrein nog niet volledig klaar was.

Daarnaast is het festival ook al een aantal keer gescand door gehandicaptenorganisaties die een evaluatierapport hebben geschreven.

3. Wat doen jullie op dit moment aan toegankelijkheid voor mensen met een beperking?

Zoals net al werd gezegd zijn er invalidentoiletten, rolstoelpodia, parkeerplaatsen en zijn sommige delen van het terrein verhard door platen. Het festival wordt in een park gehouden en dat terrein is erg lastig om volledig verhard of toegankelijk te maken voor bijvoorbeeld rolstoelen. Wel proberen we zoveel mogelijk paden aan te passen.

Mensen met een blauwe parkeerkaart mogen op de invalidenparkeerplaats en er rijden pendelbussen die dichtbij de ingang stoppen. Tevens kunnen taxi’s direct voor de ingang stoppen.

4. Waarom zijn uw evenementen wel of niet toegankelijk?

Wij zouden best meer willen doen aan bijvoorbeeld het aanpassen van kassa’s en cateringstands. Wij hebben echter het idee dat dit soort aangepaste standen niet verkrijgbaar zijn. We hebben het wel eens bekeken maar bij de leveranciers worden alleen standaard maten geleverd.

5. Hebben jullie wel eens vragen of klachten gehad over de toegankelijkheid van de evenementen? Zoja, welke?

Heel weinig. Wel hebben we een keer een klacht gehad over de toegankelijkheid van het terrein. Dit heeft Mundial toen opgelost en na het evenement kregen ze een bedankmail. Goed afgehandeld dus. Verder krijgen we eigenlijk niet echt vragen over de toegankelijkheid.

6. Hoe wordt de toegankelijkheid van uw evenementen aangegeven op de website?

Op de website staat aangegeven dat het festival toegankelijk is en welke aanpassingen en voorzieningen er op het terrein zijn voor mensen met een beperking.

I N T R O

8. Vindt u dat er duidelijkheid bestaat over toegankelijke evenementen of moeten er volgens u meer richtlijnen of beleid komen?

Ja, er zijn wel richtlijnen waaraan bepaalde zaken aan moeten voldoen, deze zijn ook wel op te zoeken alleen hebben wij zelf gemerkt dat het soms nogal kort door de bocht is. Zo is er bij ons een onderzoek geweest en heeft de gemeente tijdens de opbouw van het evenement zaken geconstateerd die niet helemaal juist waren. Dit ging bijvoorbeeld over een spijker die nog uitstak of een helling die nog niet vast zat. Logisch dat het nog niet helemaal klaar was aangezien we nog aan het opbouwen waren.

9. Staat u open voor meer richtlijnen en beleid om dit gebied?

Ja, wij zijn wel heel erg geïnteresseerd in meer toegankelijkheid op ons evenement. Daarvoor zou het inderdaad handig zijn wanneer er speciale richtlijnen zijn waar organisaties een houvast aan hebben.

10. Hoe denkt u dat evenementen in Nederland toegankelijk kunnen worden voor iedereen dus voor mensen met een beperking en reguliere bezoekers.

11. Bent u bekend met zintuiglijke beleving?

Zij hebben voorheen ook met signdancers gewerkt op de podia tijdens het festival. Eigenlijk weet ik niet waarom dit nu niet meer wordt gedaan. Waarschijnlijk ligt dat ook aan de bezuinigingen die gedaan worden en dat wij ook op zaken moeten korten.

Wel ben ik zelf heel erg geïnteresseerd in meer beleving door bijvoorbeeld signdancers of aromajockeys.

12. Vindt u dit belangrijk? Of de beleving in zijn algemeen?

Ja, ik vind een extra beleving wel heel belangrijk.

13. Denkt u dat toegankelijke evenementen een meerwaarde zijn voor u als organisatie?

Ik denk wel dat je daardoor weer een nieuwe doelgroep aanboort, en dat is allemaal goed.

14. En voor de doelgroep?

15. Wat weerhoudt u om (nog) meer aan toegankelijkheid te doen?

Op dit moment is er denk ik niet voldoende budget om heel veel aanpassingen te doen. Wel vinden wij het interessant om hier meer over te weten en een kostenoverzicht van te hebben.

16. Wilt u verder nog iets kwijt? Op- en aanmerkingen

Wij zouden graag binnen een maand willen weten wat de mogelijkheden eventueel zijn voor wat aanpassingen op Mundial 2012. Interessant om te weten wat de kosten zijn van bijvoorbeeld een ringleiding.

In document De Nederlandse danssector (pagina 164-168)