• No results found

Effect Populatiebereik

In document De Nederlandse danssector (pagina 35-38)

4.1 Kwantitatief onderzoek

4.1.4 Effect Populatiebereik

Het in kaart brengen van het effect van de verschillende kanalen is mogelijk ge- weest omdat Motivaction met het software Systeem XS werkt. In het programma XS kunnen lijsten van e-mailadressen ingelezen worden die in de uiteindelijke dataset herkenbaar blijven aan hun herkomst. Ook is het in XS mogelijk om generieke links aan te maken die zijn te verspreiden zonder het inlezen van e-mailadressen.

Tabel 4.2: Renspons op enquête

De generieke links zijn in XS gecodeerd als “In geen enkele cel” en de codes “Z1269 DansNL” en “Z1269 DansNL KvK” staan voor respectievelijk de in XS ove-

35 De respons op de enquête is uitgekomen op N=259. Dit is terug vinden onder het totaal aan Qualified completes (QCP). In totaal zijn er 162 Unqualified completes (UCP), dit zijn mensen die wel op pagina van de enquête zijn gekomen, maar niet konden deelnemen omdat ze geen onderneming in de danssector hebben. In dit onderzoek zijn er veel Incompletes (ICP). Dit zijn de mensen die wel met de enquê- te zijn begonnen, maar de vragenlijst niet volledig hebben ingevuld.

De hieronder staande staafgrafiek geeft enkel de herkomst van de respondenten weer die de enquête compleet hebben ingevuld:

Grafiek 4.1: Verdeling in groepen uitnodiging (n=259)

Verdeling in groepen uitnodiging (n=259)

5% 64% 22% 10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70%

Generieke link KvK Generieke link algemeen

Uitnodiging KvK via XS Uitnodiging via XS

Van de 259 respondenten is 64% bij de enquête gekomen via de algemene gene- rieke link. Deze algemene generieke link is verstrekt aan de eerder genoemde or- ganisaties met een netwerkfunctie en is gebruikt tijdens de inzet op sociale media. De generieke link van het KvK bestand heeft het minst bijgedragen aan de respons. Slechts vijf procent van de respondenten is afkomstig uit deze bron. Verder valt op dat de uitnodigingen die via ingelezen e-mailadressen in XS zijn verstuurd en af- komstig zijn uit het KvK bestand meer hebben bijgedragen aan de uiteindelijke res- pons dan de overige ingelezen e-mail adressen.

Tijdslijn van populatiebereik

De onderstaande tabel komt uit XS. Omdat de respons in de beginfase van de ver- spreiding tegen viel is de looptijd verlengd. De software van XS heeft als beperking dat de voor enquête meerdere unieke links maar een beperkte tijd opgeslagen wor- den. De herkomst van de respondenten die voor 8 april de enquête hebben ingevuld is niet meer te achterhalen.

4.1.5 Enquête

Voordat de enquête de wereld in is gegaan is er kritisch gekeken naar de vragen in de BusinessLocus enquête en welke verrijking er op basis van de literatuurstudie plaats kon vinden. Ook is er nagedacht over het belonen van respondenten en heeft de enquête een testfase gekend. Hoe dit is verlopen staat in de volgende subpara- grafen beschreven.

Opzet enquête

In de opzet van de enquête zijn de 45 stellingen die gebruikt zijn in het BusinessLo- cus-model als uitgangspunt genomen. Deze stellingen waren noodzakelijk om op te nemen in dit zodat de vergelijking van de danssector met het totale MKB gemaakt kon worden. Vervolgens is er kritisch gekeken naar de rest van de in het Busines- sLocus onderzoek gehanteerde vrage lijst. Op deze manier zijn er vragen geschrapt en vragen toegevoegd die niet dan wel relevant waren specifiek voor de Nederland- se danssector. In het BusinessLocus onderzoek waren er sponsoren die sponsor- vragen in de enquête hebben laten opnemen. Deze sponsorvragen zijn geschrapt, omdat deze niet relevant zijn voor dit onderzoek.

Op basis van de literatuurstudie en aanleiding van het onderzoek zijn zes dansspe- cifieke vragen toegevoegd. Deze zes vragen zijn gebaseerd op het literatuuronder- zoek en de aanleiding van dit onderzoek. Elke vraag kijkt vanuit een verschillende hoek naar het dansondernemerschap. Hierdoor is het mogelijk kruisverbanden te leggen tussen de verschillende elementen in het dansspecifieke ondernemerschap. De thema’s die in de zes vragen naar voren komen zijn:

• Verbondenheid; • Dansstijl; • Danscontext; • Visie op dans; 0 5 10 15 20 25 8-4-129-4-1210-4-12 11-4-1212-4-1213-4-1216-4-1217-4-1218-4-12 19-4-1220-4-12 21-4-1222-4-1223-4-1224-4-1225-4-12

In geen enkele cel Z1269 DansNL KvK Z1269 DansNL Grafiek 4.2: Tijdslijn van Populatiebereik

37

Incentives

In het kwantitatieve gedeelte van het onderzoek is een incentive gebruikt om de respons op de enquête te vergroten. Om deze incentive te bepalen is er gekeken naar verschillende vormen van incentives en welke het beste passen bij dit onder- zoek naar ondernemerschap in de Nederlandse danssector. Meer informatie over de verschillende types incentives is terug te vinden in bijlage 4E.

Dit onderzoek heeft zich bediend van een combinatie van verschillende types incen- tives. De belangrijkste reden om mee te werken aan dit onderzoek is de solidariteit met het doel van het onderzoek. Dit is een belangrijk aspect geweest in het schrij- ven van de begeleidende e-mail (zie bijlage 4D) bij de enquête. Daarnaast is er ook een materiële incentive ingezet die van waarde is voor alle deelnemers van de en- quête. De materiële incentive is verkregen in de vorm van sponsoring. Bij drie webwinkels die de danssector bedienen met hun producten; de Danswinkel, Salsa Dance Shoes en Dansplaza zijn kortingscodes voor 10% korting beschikbaar ge- steld aan de deelnemers aan de enquête. De gebruikte materiële incentives zijn al- lemaal post-enquête incentives. Dit heeft te maken met het feit dat de middelen tot een pre-enquête incentive niet beschikbaar waren voor dit onderzoek.

Testgroep

Om de duidelijkheid en vraagstelling van de enquête te testen is er een kleine test- groep opgezet van drie ondernemers. Deze drie ondernemers zijn geselecteerd op basis van hun verscheidenheid. Aan de testgroep hebben deelgenomen: een ca- poeira leraar met een capoeiraschool, een zelfstandige danslerares van verschillen- de stijlen en een lid van een dans- en entertainment groep die tevens zelfstandig dansleraar, artiest en choreograaf is. Vanuit de verkregen feedback zijn een aantal vragen aangepast of aangevuld. De uitnodigingstekst is tevens ook naar de test- groep gestuurd alvorens deze is gebruikt om de enquête te verspreiden.

In document De Nederlandse danssector (pagina 35-38)