• No results found

Interview Vzw Intro België

In document De Nederlandse danssector (pagina 147-150)

ITS eisen

Bijlage 9: Interview Vzw Intro België

Interview Intro België – Bart Parlementier (dinsdag 13 maart 2012)

1. Wat doet Intro BE?

Het toegankelijk maken van evenementen in België. Zo zijn zij bijvoorbeeld een samenwerking aangegaan met Rock Werchter en Pukkelpop. Bij Intro BE is er nu ook een verschuiving te zien. Doordat bepaalde subsidies en fondsen afgeschaft worden moeten de organisatoren nu ook meer zelf gaan betalen. Dit komt ook mede doordat er een deel van het geld wegvalt vanuit de Nationale Loterij.

2. Wat biedt Intro BE precies aan?

Intro biedt advies en faciliteiten aan organisatoren. Het zijn de suppliers.

3. Waaruit is het idee gekomen dat er iets zoals Intro moet bestaan?

Het idee is gekomen vanuit de vraag van mensen met een beperking die ook graag eens een festival wilden bezoeken. Bart werkte zelf bij een vereniging waar hij te maken had met mensen met een beperking. Ook was hij muzikant en daardoor had hij al een netwerk opgebouwd in evenementenland. Op die manier kwam hij in gesprek met de doelgroep en kwam hij erachter dat er echt behoefte was aan toegankelijke evenementen. Rock Werchter kwam naar Intro toe met de vraag of zij hen konden helpen met de toegankelijkheid van het festival.

4. Waarom is het dat toegankelijkheid bij organisatoren niet hoog in de prioriteit staat volgens u?

Er was vroeger geen vraag naar. Nu kunnen festivals niet meer weggedacht worden maar vroeger was er ook veel minder tijdsbesteding dus miste de doelgroep het waarschijnlijk ook niet. Nu willen zij ook graag meedoen met wat alle andere mensen in hun vrije tijd doen. Vanaf 1990-2000 is de vraag pas ontstaan. De samenleving veranderde. Er kwam veel meer vrije tijd en ook meer activiteiten om die vrije tijd mee op te vullen. Het maatschappelijk belang van bijvoorbeeld die activiteiten (evenementen) is ook veel belangrijker geworden. Daarbij hoort natuurlijk ook dat iedereen mee moet kunnen doen aan alle activiteiten.

5. Waarom denkt u dat Intro in België zo’n succes is geworden?

Doordat de samenleving verandert en het idee vanuit de overheden is dat iedereen moet kunnen participeren. Iedereen heeft recht op gelijke behandeling een daar zijn ook organisatoren zich van bewust geworden. De hele denkwijze is veranderd, men denkt meer na over sociale duurzaamheid.

6. Denkt u dat het in Nederland ook een succes zal worden?

Ja, in Nederland zijn er waarschijnlijk nog meer mogelijkheden om Intro tot een succes te maken. In Nederland zullen er meer fondsen e.d. zijn waar Intro kan aankloppen. Wel moet je erop letten met wie je samen gaat werken en hoe je bij organisaties binnenkomt.

7. Wanneer kloppen organisatoren bij u aan?

Bijvoorbeeld in het begin van de oprichting van Intro Werchter zelf bij Intro aan nadat Intro op een ander kleinder festival geholpen had met de toegankelijkheid. Werchter vond dit interessant en wilde graag ook dat Intro hen ging helpen. Intro is nu al zo bekend dat bijna iedere organisator bij Intro aanklopt voor advies en informatie. Intro werkt samen met 150 evenementen per jaar.

8. Krijgt Intro steun van de overheid? Zijn er subsidies?

Ja, in het begin was al het geld dat Intro bezat van de overheid. Nu is die verdeling wat anders gaan staan. - 40% gemeenschappelijk belang (subsidies)

- 30% uit fondsen

- Private, de organisatoren zelf

9. Wat kost het een organisator ongeveer om het evenement toegankelijk te maken?

I N T R O

van de toegankelijkheidstools die zijn ingezet en pas na afloop wordt de totale som van tools aan de organisatoren uitgekeerd. Organisaties moeten de kosten du wel zelf eerst voorschieten.

Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat Intro iets voorstelt, bijvoorbeeld een rolstoelpodium, en dat de organisator dan zegt dat hij wel gratis een rolstoelpodium kan lenen van iemand. Op dat moment vindt Intro dat ook prima. Het gaat hun erom dat evenementen toegankelijk worden en dan maakt het voor Intro niet uit of welke manier dat gebeurd.

10. Kunnen zij ook aanspraak doen op subsidies? Of zoeken jullie dat voor hen uit?

Intro adviseert daarin.

11. Speelt Intro BE ook in op de beleving van de bezoekers? Worden er bijvoorbeeld belevenissen toegevoegd aan de aanpassingen die moeten worden gedaan voor mensen met een beperking?

Nee, Intro zit meer op de fysieke toegankelijkheid van het evenement. Hierbij kan je denken aan een rolstoelpodium, verharde wegen e.d. Wel is het standpunt van Intro ook dat mensen met een beperking net zoals iedereen moeten kunnen participeren en dus niet als ‘apart’ mogen worden gezien.

12. Wat is de meerwaarden voor een organisator om het evenement toegankelijk temaken?

Op die manier is hij maatschappelijk verantwoord bezig door mensen bij elkaar te brengen die misschien normaliter die snel met elkaar in contact zullen komen. Het gaat om de sociale duurzaamheid.

Ook is te zien dat er voor organisatoren een verhoging komt van de bezoekersaantallen. In 10 jaar tijd heeft Intro het gerealiseerd dat evenementen meer bezoekers krijgen.

13. Is de participatie van mensen met een beperking aan evenementen erg gestegen sinds Intro BE actief is?

Hier heb ik geen grafieken en tabellen van want daar willen wij liever onze tijd niet aan verspillen. Wij willen dat er in een korte tijd zoveel mogelijk veranderd. In 1999 waren er bijvoorbeeld nog maar 40 bezoekers op festivals die gebruik maakte van de faciliteiten en nu is dat aantal al gestegen naar 200 gebruikers op een dag.

Voorbeeld van Rock Werchter:

- In 1999 waren er 15 mensen met een beperking die gebruik maakt van de camping. - In 2011 zijn er ongeveer 200 mensen die de aangepaste camping op gaan.

- In totaal zijn er zo’n 800 bezoekers met een beperking op een meerdaags festival.

14. Stellen jullie nog bepaalde eisen aan evenementen?

Ja, de organisator moet al in een bepaalde mate aan toegankelijkheid doen. Zo moeten basistools als parkeerplaatsen, verharde wegen en invalidentoiletten al aanwezig zijn. Er worden dus wel een paar voorwaarden gesteld.

Gesprekverslag Intro België – dinsdag 13 maart 2012

Intro levert advies en faciliteiten voor evenementen. Zij willen ervoor zorgen dat mensen met een beperking niet als ‘apart’ worden gezien maar dat zij overal aan kunnen participeren. Intro wil geen kritiek leveren op de toegankelijkheid van evenementen maar wilt vooral met hen samenwerken en advies geven. Intro moet daarom van alles op de hoogte zijn wat er in de evenementenbranche bezig is en daarbij ook goed weten wat de mogelijkheden zijn. Van alles op de hoogte blijven en bijsturen of aanpassen waar nodig. Daarbij is het ook zeer belangrijk dat Intro steeds weer terugkoppelt naar de doelgroep, mensen met een beperking. De feedback die zij van deze groep krijgen wordt erg serieus genomen en daar wordt direct iets mee gedaan om het doel niet uit het oog te verliezen.

Intro is de laatste jaren erg gegroeid en organisatoren komen nu zelf met de vraag naar Intro toe of zij hen kan helpen met het toegankelijk maken van de evenementen.

Intro België krijgt basissubsidies voor het toegankelijk maken van evenementen maar organisaties moeten vanaf nu ook meer voor de kosten zelf gaan opdraaien. De verdeling wat betreft de kosten die Intro maakt bestaat op dit moment uit 40% gemeenschappelijk belang (subsidies), 30% uit fondsen en de overige 30% is voor de organisatoren zelf.

De lokale overheden zijn heel erg belangrijk voor intro. Zij zijn de partners voor Intro en zorgen voor subsidies voor organisatoren. Al stichting zoals Intro moet je overheden ‘uitspelen’. Als zij niet achter het idee van Intro staan sluiten zij een bepaalde groep mensen uit voor deelname aan activiteiten. Mensen met een beperking zouden de dupe worden wanneer de overheid zegt dat zij geen subsidies meer geven. De toegankelijkheid van

I N T R O

evenementen is een maatschappelijke bewustwording. Maar Intro in België gaat veel verder dan alleen het toegankelijk maken van evenementen, zij richten zich ook op de sportsector en bijvoorbeeld het toegankelijk maken van stranden.

Intro werkt ook top-down. Dat wil zeggen dat zij ook eerst met de grotere spelers in het veld in contact zijn gekomen zodat het een naam kreeg. Daardoor zijn kleinere organisaties ook bij Intro aan gaan kloppen.

De overheid is ook met de vraag naar Intro gekomen om zich meer op sport te richten zoals voetbalwedstrijden e.d. Intro is ook al in gesprek met verschillende clubs om de toegankelijkheid in stadia aan te pakken.

Door de media en bijvoorbeeld door persconferenties wil Intro zich ‘promoten’. Je moet het verhaal van de gebruikers communiceren met de rest van de mensen. Het verhaal dat mensen met een beperking hebben te vertellen zet mensen aan het denken.

Zo probeert Intro ook overal haar logo te laten zien op evenementen. Ook wanneer Intro met organisaties samenwerkt, vragen zij altijd dat het logo van Intro ook in de communicatie van die organisatie meegnomen wordt. Intro geeft ongeveer € 2.000 aan ‘merchandising’ en promotiemateriaal zoals spandoeken e.d.

Een belangrijk beleidsinstrument is het VN Verdrag van Gelijke Kansen mensen met een handicap. In dat verdrag staat dat mensen met een handicap moeten kunnen participeren en dat zij niet ‘gediscrimineerd’ mogen worden. Met dit verdrag kan een stichting zoals Intro bijvoorbeeld druk uitoefenen bij organisatoren en overheden om meer mogelijk te krijgen.

Intro levert eigenlijk alleen maar advies. Het faciliteren van de toegankelijkheidstools regelt de organisator zelf. Zo moet de organisator ook zelf zorgen voor de communicatie. Intro legt dit wel de organisaties op. Zo moeten de organisatoren altijd de toegankelijkheid aangeven op de website en daarbij moet ook het logo van Intro zichtbaar zijn.

De werkwijze van Intro is als volgt. Vooraf wordt besproken welke tools de organisatie gaat inzetten tijdens het evenement. De organisatie zorgt vervolgens zelf dat deze tools op het evenementen komen en ter plekke wordt door een jury gecontroleerd of de organisator aan de voorwaarden heeft voldaan. Er wordt gekeken wat de organisatie effectief heeft gedaan aan toegankelijkheid. Achteraf wordt een opsomming gemaakt van de tools die de organisatie heeft ingezet en wat de kosten daarvan zijn. Later krijgt de organisatie het totaalbedrag uitgekeerd.

Het controleren van bijvoorbeeld bezoekers met een blauwe invalidenparkeerkaart of het meenemen van begeleiders wordt bijvoorbeeld gedaan door het vragen naar een doktersverklaring o.i.d. Mensen met een beperking kunnen dit bijvoorbeeld ook al aangeven voorafgaande het evenement. Er kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor een zogenaamde ‘begeleiderspas’ die gratis toegang verleend aan begeleiders voor mensen met een beperking.

Intro werkt met een hele groep vrijwilligers die op evenementen ingezet kunnen worden. Die vrijwilligers zijn in drie groepen te verdelen:

1. Het verzorgen van informatie tijdens het evenement 2. Assistentie en ondersteuning tijdens het evenement 3. Toezicht op het correct gebruiken van de faciliteiten.

Om een voorbeeld te geven van hoeveel vrijwilligers er worden ingezet tijdens een evenement. Op een Rock Werchter (heel groot meerdaags festival) worden 25 vrijwilligers ingezet. Die vrijwilligers werken 8 uur per dag en kunnen van taken wisselen zodat zij niet de gehele dag hetzelfde doen. Naast die 8 uur werken mag de vrijwilliger zelf op het festival rondlopen maar de voorwaarde is wel dat hij/zij altijd beschikbaar moet zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er iets voorvalt waar alle vrijwilligers bij moeten helpen.

I N T R O

In document De Nederlandse danssector (pagina 147-150)