• No results found

Doel van het onderzoek uitleggen

Werkwijze: interview wordt opgenomen en volledig uitgewerkt. De informatie wordt daarna gebruiktvoor het beantwoorden van mijn onderzoeksvragen, niet voor andere doeleinden. De informatie zal vertrouwelijk worden behandeld. Ik zal de gegevens in de rapportage anonimiseren.Als je tijdens het interview wilt stoppen of bepaalde vragen niet wilt beantwoorden, voel je vrij om dat aan te geven. Tekenen van informed-consent formulier (indien dit nog niet eerder is gebeurd).

Interviewleidraad heeft een bepaalde onderverdeling:

1 Een beschrijving (vanuit de beleving van de geïnterviewde docent in opleiding) van de onderzoeksactiviteiten waaraan de docent in opleiding heeft deelgenomen in het kader van één of meer van de onderzoeksmodules.

2 Wat heeft het opgeleverd-in termen van het IMTPG model naar Wongsopawiro (2012). Bij de vraagstelling komen de volgende categorieën aan de orde:

-ED (de onderzoekslijn van de HvA) ervaren invloed op andere domeinen, ervaren invloed (op) onderzoekende houding (inclusief reflectie) en enactment. -DP (lesgeven & onderzoeken in de dagelijkse onderwijspraktijk)  ervaren invloed op andere domeinen, ervaren invloed (op) onderzoekende houding (inclusief reflectie) en enactment.

-DC (de consequenties, ervaren gevolgen voor de docent of voor de leerlingen)  ervaren invloed op andere domeinen, ervaren invloed (op) onderzoekende houding (inclusief reflectie) en enactment.

-PCK (kennis en opvattingen over het onderzoeksonderwerp in relatie tot het handelen/denken van de docent in context). Er zijn vier verschillende dimensies. De vraagstelling gaat telkens over de gepercipeerde ontwikkelingen per PCK-dimensie. Voorbeeldvragen per dimensie staan in Tabel 3.

3 Het tonen van het model van Wongsopawiro (2012) en toelichten. Samen invullen, de pijlen van reflectie en enactment tekenen. 4) Persoonlijke gegevens invullen

1) Beschrijving onderzoek(smodules) (external domain)

Vanaf 2011

Gereedschapskist Onderzoeksthema Onderzoeksplan Praktijkonderzoek

2010- en eerder

Gereedschapskist onderzoeksthema analytisch onderzoek

ontwerponderzoek eindonderzoeksrapport

-Onderdeel van je Masteropleiding zijn o.a. de onderzoeksmodules, welke van de onderzoeksmodules heb je al afgerond?

-Kun je iets meer vertellen over hoe je onderzoek doen hebt ervaren tijdens je Masteropleiding? Kun je dat kort beschrijven?(de ruimte geven aan de docent in opleiding om eventueel inhoudelijk in te gaan op het vakdidactisch onderwerp waar hij/zij zich in heeft verdiept).

2) De opbrengst

Ben je door het volgen van de onderzoeksmodules anders gaan denken over jouw eigen lespraktijk?Zoja, wat is er veranderd? Waardoor is dat veranderd?

Kennis Opvattingen

-Als je kijkt naar de vakken uit de onderzoeksmodules, wanneer vond je nou eigenlijk dat je daar als

ED

PCK

74

vakdocent (invullen) inhoudelijk iets aan hand in de dagelijkse lesprakijk? (link external domain en domain of practice)

-Welke specifieke leeropbrengsten voor jouzelf als vakdocent heb jij dan ervaren door jouw rol als onderzoeker? Hoe komt dit denk je?

Waarom?

Hoe ging dat leerproces bij jou?

Ik hoor je zeggen dat..., begrijp ik hieruit dat...?

Je zegt dat je je met name hebt verdiept in ...(invullen...bijv. leesstrategieën) als onderzoeker. In hoeverre denk je nu als docent anders over dit onderwerp, of heb je er een andere opvatting over?

Zoja, wat is er veranderd? Waardoor is dat veranderd? Wat is er dan veranderd in je kennis of opvattingen?

Hoe komt dit denk je? Hoe verklaar je dit? (ingaan op bewustwordingsproces) Waar schrijf je deze verandering het meest aan toe?

Doorvragen waarom is dat zo? Waarom vind je dat zo, wat had je dan verwacht? Klopt het dat..? Begrijp ik hieruit dat..?

(In welke mate) helpt onderzoek jou te reflecteren op de eigen lespraktijk?(reflectie tussen verschillende domeinen)Het zich kunnen afvragen: Doe ik wat ik wil? Bereik ik ook dat wat ik wil bereiken?)

Kun je (nog) een voorbeeld geven van een onderwijssituatie die je door jouw onderzoek nu in een kritisch daglicht stelt/ anders naar bent gaan kijken? (contact met domain of consequence, reflectie tussen verschillende domeinen)Hoe verliep dit bewustwordingsproces? Hoe kwam dat denk je?

Ben met de nieuwe inzichten die hebt opgedaan als onderzoeker daadwerkelijk anders professioneel gaan handelen als vakdocent (invullen)?

Kun je daar voorbeelden van geven? Hoe uit zich dat?

(pck-domein praktijkdomein, enactment) Hoe dan? Beschrijven.

Vragen bij groeinetwerken

In hoeverre heb je jouw leerlingen beter leren kennen door wat jij hebt onderzocht tijdens je onderzoek? (PCK-model Henze et al 2005)

Heb je door het doen van onderzoek verkeerde of niet helemaal juiste aannames ontdekt over jouw leerlingen en/of over jouw lessen, jezelf als docent? (PCK- model Henze et al 2005) Wat doe je daar dan mee, met die nieuwe zienswijze?

Kun je door de inzichten opgedaan tijdens je onderzoek jouw lesactiviteiten beter laten aansluiten bij de ervaringenen belevingswereld van leerlingen? Hoe moet ik me dat voorstellen? Hoe heb je dat ervaren?

Heeft het doorlopen van jouw onderzoeksactiviteiten als Masterstudent invloed op jouw handelen als docent in die mate dat jouw leerlingen de studiestof beter begrijpen? Hoe komt dit dan?

Sta je door onderzoek doen nu anders tegenover manieren om kennis en vaardigheden van je leerlingen te beoordelen ten aanzien van (...invullen leesstrategieën)(PCK-model Henze et al 2005)

76

Ben je anders gaan denken of heb je andere opvattingen over de onderwijsdoelen in het curriculum van jouw school ten aanzien van het specifieke onderwerp waar je je mee bezig hebt gehouden tijdens je onderzoek? (PCK-model van Henze et al. 2005)

Laatste deel. Invullen schema bijlage 8, pijlen refletcie/enactment IMTPG model. Persoonlijke gegevens

1). Aan welke school ben je (in hoofdzaak) werkzaam: □ vmbo

□ havo □ vwo □ mbo □ hbo

2). Binnen welke sectie ben je werkzaam? ………. 3). Wat is je hoogst afgesloten vooropleiding? ...

5. In welke studierichting heb je dit behaald?

……….

6. Hoe lang geef je al les? □ Minder dan één jaar □ Tussen één en drie jaar □ Tussen drie en vijf jaar

□ Tussen vijf en tien jaar □ Meer dan tien jaar

Evaluatie

Terugblik op het interview. Hoe kijk je ertegen aan. Heb je nog aanvullingen of opmerkingen?

Einde

Het verdere verloop: De interviews zullen letterlijk uitgeschreven worden en de transcriptie stuur ik per mail naar je toe zodat je deze kan goedkeuren. Bedankt voor je medewerking! Als je nog vragen hebt, mail me dan gerust.

78

Bijlage 8 Vereenvoudigde versie IMTPG

Tonen van het model van Wongsopawiro (2012), samen invullen (pijlen reflectie en enactment)

PCK:

Kennis, houding en opvattingen van de docent over: (1) adequate strategieën voor het onderwijzen van specifieke onderwerpen

(2) verschillen tussen leerlingen in voorkennis en begripsvermogen aangaande deze onderwerpen

(3) manieren om kennis en vaardigheden van leerlingen in verband met deze onderwerpen te beoordelen

(4) onderwijsdoelen in het curriculum in verband met deze onderwerpen.

Onderzoekslijn HvA Het volgen van de vakken:

Het onderzoeken en een dialoog hierover met studiegenoten en lerarenopleider

Aan de slag met de onderzoeksactiviteiten op jouw school

Het uitvoeren van het onderzoek Experimenteren, ervaren en uitproberen Lesgeven

Concrete uitkomsten/gevolgen

Verhoogd begrip van de docent ‘het kwartje valt’ Leeropbrengst leerlingen, veranderd gedrag en inzicht

- - - - = reflectie