• No results found

Gepest worden:

Bijlage 9: Citaten per paragraafnummer

4.7 Cyberpesten ervaringen en copingstrategieën 1 Slachtoffer van cyberpesten

4.7.3 Dader-Slachtoffer van cyberpesten 1 Media en vorm van cyber pesten

4.8.1.2 Internetgebruik ouders

Nee ook niet (…) alleen mijn moeder wil wel een keer een Whatsapp-mobiel kopen. (…) Ja omdat het makkelijk is dan dat je Sms’t bijvoorbeeld, dan is dit makkelijker, want Whatsapp is gratis. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Ja meestal marktplaats enzo of van die winkelsites, en verder niet echt. (…) Nee, [social media] dat begrijpt ze niet. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Nee helemaal niet, wel op mail ofzo maar voor de rest niet echt.

(

Jongere betrokken als dader slachtoffer)

4.8.1.3 Mediawijsheid ouders

Mijn vader eigenlijk helemaal niks, want hij kan er zelf ook niet met de computer omgaan. Mijn moeder eigenlijk ook niet. Maar ze weten wel dat ik Facebook en Instagram heb. (…) Nee, mijn moeder weet niet eens hoe het werkt. (…) Ik leer het zelf aan haar maar.

(

Jongere betrokken als dader-slachtoffer)

Uitgelegd gekregen van mijn vader want die heeft er ook wel verstand van. Dus dat heb ik daar gewoon van geleerd.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Nou ik heb ook nog een stiefbroer en die had ook weer, die weet wel veel van internet af. (…) Maar ook aan mij. Want hij leert het aan mij. Hij leert het aan mij, zodat ik mijn moeder of vader kan helpen als hij niet beschikbaar is. (…) Vorige keer had ik mijn account op Facebook per ongeluk gehackt. Toen vroeg ik X even te helpen, toen legde hij het uit, en toen zei ik ook o oké. (…) Hij is er altijd voor mij dus. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Dat weet ik eigenlijk niet eens, want mijn vader, van mijn vader weet ik het wel. Van mijn moeder niet echt, sommige dingen kan ze zelf wel oplossen maar bij sommige dingen vraagt ze het meestal aan mij. (Jongere betrokken als dader)

[Mediawijsheid ouders] (Lacht) die niet. (…) Soms weten ze het wel en soms ook weer niet. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Dan weet ik meer dan hun. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Nee ik moet het eerder voor mijn ouders doen dan eh haha die snapte er eerst nog helemaal niks van. (…) Ja, maar nu weten ze het wel. Maar twee jaar geleden kregen ze ook zo'n telefoon ofzo. Toen kregen ze zo'n nieuwe telefoon en daar moest natuurlijk ook Facebook op. En toen heb ik alles wel beveiligd. [Jongere is mediawijzer] En ook wel veel eerder natuurlijk. (…) Instagram, volgens mij weten ze niet eens wat het is. (Jongere betrokken als slachtoffer) 4.8.1.4 Hulp en educatie internet en cyberpesten

Nee, nou toen, ooit van Habbo [Hotel] gehoord, ik was toen denk iets van 9 of 10 jaar toen ging ik voor het eerst mijn eerste online spel spelen. Gewoon echt met andere mensen die ergens anders zitten. Mijn moeder die was daar echt héél waaks over ik mocht eigenlijk niet eens mijn naam, nou dat gewoon wel, want mijn naam van mijn poppetje was ook gewoon mijn naam. Maar ik mocht niet vertellen waar ik woonde ik mocht niet vertellen wat mijn nummer was. Ik mocht helemaal niks vertellen, want die andere persoon kon je ook niet zien.

(

Jongere betrokken als dader)

Op Facebook dat je je gegevens alleen voor vrienden, dat je dat kan doen. Ja... ehm dat je ja, foto's ook dat alleen je vrienden het kan zien.(…) Ja samen met mijn ouders, met mijn moeder. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Nah dat doet mijn moeder. Die heeft dat beschermd. (…) Dan zegt ze, dan praten we er gewoon over. (…) Gewoon woordjes die je dan niet snapt, gekke plaatjes soms. (…) Gewoon mensen met een wapen ofzo omhoog gericht.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Soms af en toe. (…) Dan vertellen ze ja dat je, als je, als ik door iemand bedreigd wordt dan moet je die gelijk blokkeren. En laten zien. (Jongere betrokken als slachtoffer)

4.8.1.5 Monitoring internetgebruik jongeren door ouders

Ja ik sluit het thuis meestal op de tv aan, dan kan ze meekijken, en er zit ook een oudertoezicht op. (Jongere betrokken als dader-slachtoffer)

Ja, of ze vinden het goed, of ja ze zeggen van is dit wel goed. Kan dit erop, of moeten we het weer eraf halen. (Jongere betrokken als slachtoffer).

Nee, meestal kijken ze ’s avonds. (…) Dan kijken ze meestal wat ik heb getypt met mensen enzo. (…) Ja, maar meestal verwijder ik gesprekken [Gevoel dat ouders gesprekken lezen] Kut. (…) [Reden] Weet niet veiligheid ofzo. (Jongere betrokken als dader)

Ehm ja soms vragen ze wel wat ben je aan het doen? Ja op app. Oké (lacht). (Jongere betrokken als dader-slachtoffer)

Die weten precies wat ik op YouTube, die weten precies wat ik aan het doen ben.

(

Jongere betrokken als dader)

4.8.1.6 Ouders informeren over internetgebruik

Ja heel vaak vraagt mijn moeder, wat ben je aan het doen, dan zeg ik ben dit aan het doen of dat. Dan laat ik het gewoon zien.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Nah eigenlijk doe ik niet zoveel op het internet. Ja wel op whatsapp daar doe ik wel heel veel mee, maar dat is gewoon praten enzo (…) het zijn toch alleen selfies.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Soms, dat was in het begin toen ik net begonnen was. Maar nu niet meer want ik weet dat mijn ouders er niet echt geïnteresseerd in zijn. (Jongere betrokken als dader)

4.8.2 School

Nee hier kan het bijna niet gebeuren, hier mag je geen mobiel op zak hebben. (Jongere betrokken als dader)

4.8.2.2 Educatie en communicatie mediawijsheid en cyberpesten

Dan ga je praten over wat je wel en wat je niet kan doen op internet. Voor mij wel ja, dan weet ik tenminste wat ik niet kan doen en wat ik wel kan doen. (…) Met hoofdletters dat je dan alleen als je boos bent, dan mag je hoofdletters gebruiken en anders niet. Anders komt het zo boos over als je niet helemaal boos bent. Ja, en dan met uitroeptekens en dan lijk je helemaal boos. Dat heb ik daar wel van geleerd. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Dat [social-media-les] helpt ook dat je niet gaat pesten via het internet en dat soort dingen. (Jongere betrokken als dader)

Voor mensen die dan worden gepest om dan hulp te krijgen ofzo. (Jongere betrokken als dader)

Ja toen heb ik het [cyberpestervaring] wel verteld. (…) Nou ze vonden het wel goed dat ik het zei, ze vonden het heel knap en ze begrijpen mij wel. Ja. (…) Ehm, best wel spannend, maar ja uiteindelijk voelde het toch wel beter. (Jongere betrokken als slachtoffer)

4.8.3 Peers

4.8.3.1 Omgang en communicatie

Of dan ga ze er weer verder op in. Dan reageren ze er weer met een raar poppetje op weet je wel. (Jongere betrokken als slachtoffer)

En op deze school is dat natuurlijk veel erger, omdat ze ja weet ik veel, gewoon nooit ruzies kunnen oplossen. Dus op deze school is dat veel erger dat ze zoveel roddelen, dat is echt heel erg. (…) Na twee weken pas ja [oplossen cyberpesten], nadat meneer X zich ermee bemoeit heeft ofzo. Dat is altijd zo. (Jongere betrokken als slachtoffer)

4.8.3.2 Groepsgevoel

We [deelnemers Whatsapp-groep] zeiden altijd als je met één fokt, dan fok je met ons allemaal.

(

Jongere betrokken als dader)

Onbekende dader meestal. Jawel. Iemand die jou kent, die zit er achter. En dan heeft die weer dat gezegd, en dan komt die ander weer voor die op. (…) Dat ze er zelf ook mee willen bemoeien maar ik denk dan zelf hou je er buiten. Ik vertel je iets maar hou je er buiten. (Jongere betrokken als dader-slachtoffer)

Ja, dan is er 1 persoon. Dan heeft die ene persoon ruzie met die ander. En dan staat de klas gelijk achter die ene persoon en dan staat die andere persoon alleen.Ja als er dan weleens een ruzie is, wordt er gelijk zo'n groep aangemaakt enzo.

(…)

Ja in die groep wordt dan gezegd, die en die is wel erg stom en we moeten er niet meer op reageren en we moeten haar negeren. Als ze kijkt moet je zeggen wat kijk je nou enzo.(Jongere betrokken als dader)

Er zit een meisje bij ons in de klas. En die ja, de ene keer kan ze heel goed bij de groep enzo. En de andere keer dan heeft ze weer wat gezegd of gedaan, maar eigenlijk helemaal niks, en dan valt zij er weer buiten en dan gaat iedereen haar weer negeren enzo zulke dingen ofzo. (…) Ja dat [buitensluit-Whatsapp-groep] hadden wij in de 1e wel altijd. Die gene mochten we dan weer niet ofzo of diegene mocht er dan net niet bij ofzo. Maar in de 3e hebben we dat niet gehad en in de 2e ook niet. In de eerste was het wel heel erg ofzo’. (Jongere betrokken als slachtoffer.

4.8.3.3 Interpretatie vriendschap

De ene keer is die de pispaal en dan weer die de pispaal en dan weer die. Dus ik weet niet of je het echt vriendinnen kan noemen ofzo. (Jongere betrokken als slachtoffer)

Want dat waren twee vriendinnen van mij maar nu niet meer. Want anders gaan ze het [pesten] weer doen. (…) Maar het gaat nu wel steeds beter dus misschien hebben we nog een

vriendinnen kans. [Ander pestincident] Toen had ik 1 vriendin en ik had nog meer vriendinnen maar die mochten mij niet echt. Dus toen hebben ze mij buitengesloten. Jongere betrokken als slachtoffer)

Af en toe mijn beste vriendin [over cyberpesten]. (…) maar die meent het dan niet maar als ze dan boos is dan doet ze dat.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

4.9 Aanpak en oplossing cyberpesten

Dan komen mensen het echt nog wel eens tegen, dus je ken er eigenlijk bijna niks tegen doen. En als je het internet wil blokkeren, geloof mij nou maar, dan worden er heel veel mensen dan gek. Tegenwoordig kunnen mensen gewoon niet meer zonder internet. Ikzelf ook niet.

(

Jongere betrokken als dader)

Ja, beter opgelet worden door je ouders op het internet. [weten ouders waar zij op moeten letten] Als je het vertelt wel. (Jongere betrokken als dader-slachtoffer)

Ja dat ze eerst moeten nadenken voordat ze iets gaan zeggen.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Nou ik denk wel, in de generatie die er nu aankomt. Dat denk ik wel. Dat ze nu al beginnen op 9 jarige leeftijd natuurlijk dat ze al gaan cyberpesten ofzo. Is toch wel heel jong eerlijk gezegd. (…) Ja op de basisschool dan kan je het er echt al over hebben ja.

(

Jongere betrokken als slachtoffer)

Bijlage 10: Definitie cyberpesten; gehanteerde definitie tijdens het