• No results found

4. Resultaten 1 Codeboom

4.7 Cyberpesten ervaringen en copingstrategieën

4.7.2 Dader van cyberpesten

Daders van cyberpesten schelden en bedreigen, maken vechtafspraken, irriteren en verspreiden naaktfoto’s via het internet. Zij maken daarbij gebruik van Whatsapp, een enkeling pest via bellen, spelcomputer en het medium Twitter. De jongeren cyberpesten uit boosheid, om elkaar te helpen en voor de lol. De jongeren zijn zowel onbekende als bekende daders voor de slachtoffers. Twee van de drie ouders zet consequenties in om het cyberpesten van hun kind te stoppen.

4.7.2.1 Media en vormen van cyberpesten

De drie geïnterviewde jongens die betrokken waren als dader bij cyberpesten gaven aan te pesten via Whatsapp (zowel één op één als via een Whatsapp-groep), door te bellen, via het medium Twitter (incident vond een paar jaar geleden plaats) en via een spelcomputer. Alle drie de daders pestten via Whatsapp. Twitter, het bellen op de mobiele telefoon en de spelcomputer werd één keer genoemd door de jongeren. De geïnterviewde daders gaven aan het vaakst te intimideren; schelden en bedreigen via het internet. Door twee daders werden daadwerkelijk vechtafspraken gemaakt via Whatsapp waarbij tijd en adres werd doorgegeven. Eén van de daders ging daadwerkelijk naar de afspraak toe. Daarnaast speelden de daders vaker een telefoonnummer van een slachtoffer door in een Whatsapp-groep met de wetenschap dat dit een negatieve consequentie voor de betrokken persoon had. Een enkeling treiterde slachtoffers door deze te irriteren tijdens een online game, een andere jongere had een paar jaar geleden naaktfoto’s van een meisje verspreid via Twitter.

Ja ik had in X zeg maar een [Whatsapp] groep met meer dan 50 man. En daar gooiden we dan, als we ruzie hadden, z'n nummer erin. En dan gingen we allemaal schelden enzo. (…) Ja, waar bemoei jij je mee. Beetje schelden (…) Ja ziektes’. [Sprake van bedreiging] Jajajaja. (…) Ja met wapens, ploertendooiers. [Over vechtafspraak] Nee, ik ben heel vaak in X naar het station gegaan. En ben ik zo vaak gegaan: niemand daar. [Wapens aanwezig] Tuurlijk (lacht).

[Gevoel daarbij] Wat een sukkels. (…) omdat ze niet kwamen. (Jongere betrokken als dader)

4.7.2.2 Aanleiding cyberpesten

De voornaamste redenen om te cyberpesten waren volgens de geïnterviewde jongeren boosheid, voor elkaar opkomen/ helpen, uit wraak en voor de lol. Soms besefte de dader niet dat hij aan het pesten was totdat slachtoffer aangaf dat het pesten moest stoppen. Voor de jongere was het vermeende pesten voornamelijk plagen en voor de grap.

4.7.2.3 Emotie en frequentie

De jongeren betrokken als dader reageerden verschillend wanneer het over hun emotie bij cyberpesten ging, maar zij gaven allen aan niet bang te zijn. Waar de ene jongere onverschillig reageerde en het niet zijn probleem vond, gaf een andere jongere aan zich niet prettig te hebben gevoeld tijdens het pesten via internet. De duur en frequentie van pesten varieerden volgens de daders. Het cyberpestincident kon kort en lang duren en kwam dagelijks voor of eens in de zoveel tijd. Bij de ene jongere stopte het pesten als de ander stopte met reageren en voor de andere jongere was het cyberpesten een dagelijkse bezigheid.

Ja, we zitten toch met veel man in een [Whatsapp] groep, dus ja elke dag hebben we wel een nummertje. (Jongere betrokken als dader)

4.7.2.4 Identiteit dader

Van de geïnterviewde daders pestte geen van de daders opzettelijk anoniem. Wel pestte een dader in een spel waarbij hij nooit zijn privégegevens deelde, hij is een onbekende van het slachtoffer maar zijn gebruikersnaam was zichtbaar. De twee andere daders waren zowel bekende als onbekende van het slachtoffer. De dader was onbekend wanneer hij een bericht stuurde via Whatsapp naar een, voor hem, onbekend slachtoffer, zijn nummer was dan wel zichtbaar via Whatsapp.

4.7.2.5 Bereidheid tot stoppen en coping nieuw cyberpestincident

De jongeren betrokken als dader hadden geen intentie om te stoppen met cyberpesten. De reden die zij hiervoor aandroegen is dat het hun eigen keus was om te cyberpesten. Daarnaast waren zij niet geneigd om bij een nieuw cyberpestincident eerder de hulp in te schakelen van een ouder of een ander persoon. Wel gaf één jongere aan bij een volgend incident zelf minder te reageren op

berichten. Een andere jongeren achtte de kans op herhaling van het verspreiden van naaktfoto’s kleiner indien meisjes zelf geen naaktfoto’s meer stuurden naar hem.

4.7.2.6 Consequentie ouders

De geïnterviewde daders gaven aan dat hun ouders de volgende consequenties inzetten nadat zij hadden ondervonden dat hun kind cyberpest: het bespreken van het cyberpesten, het lezen van de gesprekken van de jongeren en het verplicht verwijderen van de pest-Whatsapp-groep. Daarnaast gaven de ouders het advies om de coping technisch en negeren in te zetten om het pesten te stoppen. Een deel van de consequenties had niet het gewenste effect aangezien 1 geïnterviewde jongere op sommige (technische) gebieden de ouders te slim af was. Hij nam weer deel aan de pest-Whatsapp- groep en verwijderde zijn gesprekken voordat zijn ouder deze lazen. Eén jongere gaf aan dat de adviezen van zijn ouders bijdroegen aan het stoppen van het cyberpesten. Verder wisten de ouders van een jongere dat hij pestte via online spellen maar zij verbonden daar verder geen consequenties aan.

4.7.2.7 Traditioneel pesten

Eén van de daders van cyberpesten was ook betrokken als dader bij traditioneel pesten en een andere dader gaf aan dader-slachtoffer te zijn. Er is daarbij sprake van intimidatie. De overige dader gaf aan niet via de traditionele manier te pesten.