• No results found

4. Resultaten

4.4 Hoe beoordelen leraren de invloed van het groeiend gebruik van schaduwonderwijs op

4.4.2 Ideale taakverdeling

Bij het bevragen van de ideale taakverdeling volgens de respondenten, is gevraagd naar welke taken zij zien voor het regulier onderwijs en welke zij zien voor het

schaduwonderwijs. Tijdens de interviews bleek dat leraren ook taken zien voor ouders en dat zij het liefst zouden willen dat bepaalde taken door niemand worden uitgevoerd. Deze

PERSPECTIEVEN VAN LERAREN OP DE INVLOED VAN SCHADUWONDERWIJS OP HET REGULIER ONDERWIJS 35

Taken voor regulier onderwijs

De taken die het schaduwonderwijs nu op zich neemt, zouden de meeste leraren het liefst uitgevoerd zien worden door het regulier onderwijs. Leraren zijn van mening dat het regulier onderwijs de plicht heeft om deze taken op zich te nemen.

“In normale omstandigheden zou je zeggen, daar hebben we volgens mij dit gebouw voor, een school, dat doe je daar. Dan moet je dat niet nog extra erbij gaan kopen.” (Leraar VO)

Andere redenen om de extra taken binnen het regulier onderwijs uit te voeren zijn de positieve effecten die dit heeft op de sociale ongelijkheid, de efficiëntie van de hulp en de leerling. Met betrekking tot de efficiëntie noemt een leraar:

“Je ziet in de klas gewoon al heel veel dingen. Die je nu terug moet koppelen naar

schaduwonderwijs, dan ben je als mentor eigenlijk net zoveel tijd kwijt dan wanneer je in het rooster een uur extra hebt om de problemen op te lossen.” (Leraar VO)

Leraren zien ook diverse voordelen voor de leerlingen wanneer de ondersteunende taken op de reguliere school worden geboden. Zo kan verwarring over de lesstof worden voorkomen, omdat leerlingen alleen in aanraking komen met de didactiek en terminologie van het regulier onderwijs. Daarnaast geven leraren aan dat het voor een leerling fijn is dat hij of zij in zijn of haar omgeving kan blijven. Ook denken leraren dat de drempel vaak lager is om gebruik te maken van de benodigde extra hulp wanneer dit door het regulier onderwijs wordt geboden. Tot slot vinden leraren het fijn wanneer de hulp binnen de reguliere onderwijstijd wordt aangeboden, omdat het kind dan na schooltijd vrij is om ‘kind te zijn’.

Taken voor experts in het regulier onderwijs

Hoewel de meeste leraren van mening zijn dat de leraar in de klas al veel van deze taken zou kunnen/moeten doen, wordt toch aangegeven dat er voor een aantal taken hulp van experts nodig is. Deze experts hebben zich gespecialiseerd in een bepaald type leer- en/of gedragsproblemen. Experts op de basisschool zijn bijvoorbeeld intern begeleiders of remedial

teachers. Deze experts zijn volgens leraren voor nodig voor het bieden van individuele

inhoudelijke hulp en voor het bieden van specifieke ondersteuning bij leer- en/of

gedragsproblemen. Hierbij noemen leraren als reden dat de leraar hier de tijd en ruimte niet voor heeft. Bovendien ontbreekt het de leraar soms aan expertise bij leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen.

“Pesten vind ik heel moeilijk, ik ben daar namelijk ook niet voor opgeleid”. (Leraar PO)

Taken voor schaduwonderwijs

De meeste leraren zien niet graag dat het schaduwonderwijs bepaalde taken uitvoert. De taak die leraren het meeste plaatsten bij het schaduwonderwijs is individuele inhoudelijke hulp. Dit doen overigens alleen VO-leraren. Een reden voor leraren om deze taak toch aan het schaduwonderwijs over te laten is dat leraren zien dat het regulier onderwijs beperkingen heeft in de beschikbare middelen.

PERSPECTIEVEN VAN LERAREN OP DE INVLOED VAN SCHADUWONDERWIJS OP HET REGULIER ONDERWIJS 36

“Ik denk dat ouders daar best extra hulp buiten de school op mogen hebben, omdat je op school eigenlijk te weinig tijd hebt en het differentiëren [het inspelen op alle individuele behoeften van leerlingen, JL] is hier wel lastig”. (Leraar VO)

Een tweede reden die leraren benoemen om individuele inhoudelijke hulp over te laten aan schaduwonderwijs is dat zij de hulp niet terecht of niet noodzakelijk achten, waardoor zij van mening zijn dat het regulier onderwijs deze taken niet dient uit te voeren. Hulp vinden leraren bijvoorbeeld niet terecht wanneer een kind op een te hoog niveau zit.

“Als je als ouders je kind toch op dat niveau wilt houden, dan moet je hulp van buitenaf zoeken”. (Leraar VO)

Taken voor ouders

Voor de hulp bij ordenen en plannen van lesstof en hulp bij het huiswerk zien met name VO-leraren naast een taak voor het regulier onderwijs (en eventueel schaduwonderwijs) ook een taak voor ouders. Leraren vinden dit bijvoorbeeld belangrijk omdat ouders dan ook een beetje inzicht krijgen of contact maken met het kind, ontdekken waar problemen zitten. Daarnaast benoemt ook een aantal leraren dat zij het heel belangrijk vindt dat ouders praten met hun kind.

“Dat [praten met je kind, JL] gebeurt veel te weinig! Vraag: Wat deed je op school vandaag? Dan herhaalt het kind de lesstof, dat is een keer extra herhalen, produceren van stof. Dan blijft het nog langer hangen. Zo houd je je kind scherp en leert hij het meest.” (Leraar PO)

Ouders dienen volgens enkele leraren ook met hun kind te praten over het gedrag op school. Volgens leraren is na zo’n gesprek deelname aan schaduwonderwijs soms al

overbodig.

“Laat je kind eerst eens opletten in de les, ga thuis het gesprek aan waarom je kind alle leerstof gemist heeft.” (Leraar VO)

Taken voor niemand

Opvallend is dat enkele leraren ook stellen dat sommige taken door niemand

uitgevoerd zouden moeten worden. Dit wordt gesteld voor toets- en examentraining en voor individuele inhoudelijke hulp. Leraren zien liever geen toets- en examentraining omdat dit een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid.

“De leerling wordt veel hoger ingeschat dan eigenlijk zou moeten en dat vind ik echt afschuwelijk”. (Leraar PO)

De reden waarom leraren soms liever geen individuele inhoudelijke hulp zien, is dat zij vinden dat dit niet dient te gebeuren om leerlingen op een niveau te houden dat eigenlijk te hoog gegrepen is.

PERSPECTIEVEN VAN LERAREN OP DE INVLOED VAN SCHADUWONDERWIJS OP HET REGULIER ONDERWIJS 37

“Als een leerling voor heel veel vakken dat heeft schroef het dan een tikje terug dat het kind niet altijd op zijn tenen hoeft te lopen, maar voor alles gewoon rond de 7 staat Dat speelt zo gigantisch mee voor de motivatie.” (Leraar VO)