• No results found

het controleren van social media, zoals Twitter

Elsevier René van Rijckevorsel Plaatsvervangend Hoofdredacteur

Bijlage 4: het controleren van social media, zoals Twitter

Kunt u bij de volgende criteria opnoemen of u deze bij nieuwsberichten van social media, zoals Twitter, altijd/soms of nooit voor plaatsing controleert? En waarom u dat altijd/soms of nooit controleert?

Wat de oorspronkelijke bron is. Of bronnen volledig vermeld zijn in bericht. Of de citaten waar

zijn. Of er hoor enwederhoor is toegepast. Of de feiten kloppen. NRC.nl Jules Seegers Altijd

De tweet wordt alleen als alarmbel gebruikt. Er wordt gekeken van wie de tweet is, waar het nieuws vandaan komt en hoe betrouwbaar dat is.

Altijd Altijd Soms

Niet alle social media berichten bevatten citaten.

Altijd.

Omdat Twitter een heel snel medium is. Er worden volgens Seegers te snel dingen voor waar aangenomen, omdat ze leuk klinken of spectaculair zijn. NOS.nl Marcia Ottevanger Altijd Ottevanger vindt twitterberichten niet betrouwbaar genoeg om zomaar nieuws aan op te hangen. Wel gebruikt ze tweets als voorbeelden in een bestaand nieuwsbericht.

Altijd Altijd Altijd

Ottevanger ziet twitteraars niet als journalisten die zelf hoor en wederhoor moeten plegen, dus doet ze dat zelf en gaat ze ervan uit dat het niet gebeurd is door de twitteraar.

Altijd

“Bij ons geldt: als de feiten niet kloppen dan heb je je werk slecht gedaan.”

HPDeTijd.nl Mark Traa

Altijd

Bij een uitgezocht twitterbericht dat Traa gebruikt om een artikel van te maken, controleert hij altijd de bron.

Nooit

Traa gaat altijd naar de bron toe die vermeld wordt in een twitterbericht. Hij ziet Twitter meer als een attenderingssysteem.

Soms

Traa: “Wij hoeven niet verplicht uitgebreid hoor en wederhoor toe te passen, want wij zijn een

opinietijdschrift.”

Soms Soms

Traa: “Op internet heb je daar niet altijd tijd voor. Dan is het feit gewoon dat iemand iets geks roept.

RTLNieuws.nl Laurens Lange

Soms.

Hangt af van wie de bron is. Lange: “Als Geert Wilders iets zegt op Twitter dan weet je dat hij dat zo gezegd heeft, maar als zomaar iemand twittert: ‘Er is brand’ dan ga je dat niet zomaar overnemen.

Soms

Soms is het

twitterbericht de bron zelf volgens Lange. Als Geert Wilders iets twittert dan is hij de bron.

Soms

Is ook weer afhankelijk van wie de bron is. Altijd Lange: “Bij Twitter ben je daar heel voorzichtig mee. Bij Facebook ook.” Altijd DePers.nl Bram de Vrind Soms

Ligt aan de bron; bij gezaghebbende instanties zoals de politie niet, bij Gerard Joling vaak wel.

Altijd De Vrind: “De bronnen moeten altijd volledig vermeld zijn.” Soms

Bij een tweet van de minister president zelf niet. Als er getwitterd wordt over iemand anders, dan moet dat wel eerst goed gecontroleerd worden.

Altijd.

De Vrind: “Tenzij iemand wat over zichzelf twittert en als je weet dat het account echt van diegene is dan neem je het gewoon over.” Soms. De Vrind: “Als de minister president iets zegt op zijn eigen twitteraccount dan gaan we er vanuit dat dat klopt.”

* Feiten

Tersteeg (AD): “Als Marco Borsato zegt: ‘Ik moet geopereerd worden’ dan gaan we er vanuit dat dat zo is. Als hij dan twittert dat het niet zo is, dan plaatsen we er een nieuw berichtje achteraan:

“Operatie was een grapje van Marco.” Het nieuws op internet is heel erg interactief en snel. We gaan dan niet het ziekenhuis of Marco bellen om te vragen of het echt waar is, want als het niet zo is dan reageert Marco daar snel genoeg ook wel weer op via Twitter.

* Feiten

Michiel van Berkel (SpitsNieuws): “Als Gerard Joling zegt: ‘mijn tattoo is ontstoken’ dan hoeft die uitspraak niet gecontroleerd te worden. Als iets niet klopt, dan kun je het altijd nog wijzigen. Dan worden we erop gewezen. Dat is de kracht van internet, maar je kunt moet dan wel schrijven: ‘Gerard Joling zegt dat zijn tattoo is ontstoken’ en niet: ‘Tattoo Gerald Joling is ontstoken.’ “

Telegraaf.nl Joep van der Wiel

Altijd

Er wordt nooit zomaar iets overgenomen van Twitter. Altijd worden ook andere websites of de politie

geraadpleegd.

Altijd

Om er zeker van te zijn waar degene die het bericht tweet het nieuws vandaan heeft gehaald.

Altijd

Behalve als een politicus twittert, die wordt gewoon geciteerd.

Altijd

Van der Wiel: “De meeste mensen op Twitter roepen maar wat. Zij zijn geen journalist dus wij moeten zeker weten dat de wederhoor klopt.” Altijd. Social media is niet betrouwbaar genoeg. SpitsNieuws.nl Michiel van Berkel Vaak

Ligt er aan wie de bron is. Als Gerard Joling twittert dat zijn tattoo is ontstoken wordt dat voor waar aangenomen. Als zomaar iemand nieuws twittert, wordt dat gecontroleerd bij het ANP of bij andere nieuwssites.

Vaak

Als het een bekende Nederlander is dan is hij of zij de bron. In andere situaties wordt er meestal een link geplaatst in het twitterbericht met daarin de bron. De internetjournalist klikt daar dan op.

Vaak

Als het een persoonlijk citaat is dan wordt het niet gecontroleerd. Als iemand iets over iemand anders zegt, wordt dat citaat wel gecontroleerd.

Nooit

Met Twitter komt de hoor en wederhoor vanzelf op gang. Als de wederhoor toch niet beschikbaar is, moet dat in het nieuwsbericht vermeld worden.

Soms

Als een BN’er iets zegt hoeft dat citaat niet gecontroleerd te worden. Achteraf kan het

aangepast worden als het niet klopt. (zie *)

NU.nl

Colin van Hoek

Vrijwel altijd

Tenzij het een officieel account is van iemand, zoals van premier Rutte. Die worden in principe gewoon overgenomen als de urgentie daar om vraagt.

Altijd Altijd Altijd Altijd

Elsevier.nl Arne Hankel

Altijd

Omdat je volgens Hankel bij twitteraars niet weet welk doel ze hebben met het bericht dat ze tweeten.

Altijd Altijd Altijd Altijd

AD.nl

Willeke Tersteeg

Altijd.

Tersteeg: “Dan gaan we na van wie de tweet is. Je moet oppassen met nep accounts.”

Altijd Altijd Soms.

Hangt van boodschap af. Tersteeg kijkt kritisch naar onderzoeken, naar showbizznieuws iets minder. Soms.

Als een BN’er iets meldt over zichzelf wordt die uitspraak niet gecontroleerd. Achteraf kan het aangepast worden. (zie*)

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN