• No results found

Voor de herinrichting van diverse locaties in de wijk is geen structureel budget beschikbaar. Vernieuwing moet via subsidies en projecten gestalte

krijgen. Dit geldt ook voor de volgende complexe projecten in Overvecht.

6.1 Voormalig Ziekenhuis St. Antonius Deze locatie verandert van voormalig

ziekenhuisterrein in een woningbouwlocatie. In twee fases worden ééngezinswoningen

gebouwd die koopprijzen krijgen in de lage en middencategorie. In totaal worden circa 205 woningen gerealiseerd. De eerste fase bestaat uit circa 55 woningen. De tweede fase bestaat uit circa 150 woningen. Het bestemmingsplan is in juni 2014 ter visie gelegd. De start en planning hangt van de verkoop. Dit project draagt bij aan het vergroten van de

woningdifferentiatie in Overvecht.

Inzet gemeente en verantwoordelijk:

Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Inzet partners: Ontwikkelaar Timpaan.

6.2 Baggeren en vervangen beschoeiing Vechtdijk

Tijdens de uitvoering van de twee projecten 'baggeren' (door Waternet) en 'vervangen beschoeiing' in 2014 bleek ter hoogte van de Vechtdijk de situatie gecompliceerder te zijn dan voorzien. Zo bleken leidingen en kabels ook aan vervanging toe te zijn en moet de grond van de oevers gesaneerd worden.

Hierdoor moet op de oever aan de Vechtdijk meer worden weggehaald dan was voorzien, zoals bomen, heggen en schuren. Om de bewoners van de woonboten en woningen zo goed als mogelijk op de hoogte te houden is er een inloopspreekuur, wordt er wekelijks een nieuwsbrief verspreid en is er ook regelmatig een bewonersavond georganiseerd. Om bewoners en omwonenden meer bij het proces

te betrekken is er een klankbordgroep opgericht.

Inzet gemeente: Stadswerken, Vergunningen, Toezicht & Handhaving, Milieu en Mobiliteit.

Inzet partners: Klankbordgroep/bewoners, Waternet.

Verantwoordelijk: Stadswerken.

6.3 Herinrichting Vechtdijk

Min of meer tegelijk met het baggeren en vervangen van de beschoeiing spelen er op de Vechtdijk nog andere zaken. Wethouder De Rijk heeft gesteld dat het oevergebruik door woonbootbewoners in de héle stad, dus ook op de Vechtdijk, gereguleerd moet worden.

Hiertoe heeft zij een aantal kaders gesteld.

Omdat een herinrichting toch al noodzakelijk bleek, heeft Stadswerken, na overleg met de wethouder en diverse betrokken geledingen binnen de gemeente, besloten de projecten - waar mogelijk - te combineren. Hierbij is ook het project asfaltvernieuwing van de weg meegenomen. Stadswerken heeft een projectleider opdracht gegeven om te

verkennen welke (on)mogelijkheden er zijn en welke werkzaamheden met bijbehorende budgetten te combineren zijn. Eén en ander levert onrust op onder woonbootbewoners. Er is een klankbordgroep opgericht met

woonbootbewoners én oeverbewoners die meedenken. Het gaat onder meer om de parkeersituatie op de dijk, inrichten van de oever en de mogelijkheid tot het creëren van meer zicht op het water.

14 Inzet gemeente en verantwoordelijk:

Stadswerken en Ruimtelijke & Economische Ontwikkeling.

6.4 Wijkgroenplan Overvecht

In 2013 heeft de gemeente samen met bewoners een wijkgroenplan voor Overvecht gemaakt. Het plan bestaat voornamelijk uit een lijst met uitvoeringsprojecten, aangedragen door bewoners. Dit document wordt verder uitgewerkt zodat de projecten de komende jaren (t/m 2016) uitgevoerd kunnen worden.

Doel van het wijkgroenplan: meer, beter en toegankelijk groen in de wijk. De projecten zijn verschillend van aard en omvang. Zo worden straten en buurten groener gemaakt, wordt er meer variatie in de groenstructuur aangebracht en krijgt het groen een kwaliteitsimpuls. Ook zijn er ideeën aangedragen over de stedelijke groenstructuur. De bewoners worden

betrokken bij de uitvoering van de projecten.

Inzet gemeente: Wijken, Milieu en Mobiliteit, Stadswerken.

Inzet partners: Bewoners en relevante wijkpartijen.

6.5 Aanpak instroom sociaal kwetsbare bewoners

Onder de bewoners van Overvecht bevindt zich een bovengemiddeld aantal Openbare

Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ)-cliënten en andere kwetsbare bewoners. Ook het aantal zorgwoningen en instellingswoningen is bovengemiddeld hoog in de wijk. Een grote groep bewoners heeft dus extra aandacht en zorg nodig. Om dit probleem aan te pakken gaat de gemeente met alle betrokken partners afspraken maken over vroege signalering en samenwerking. De woningcorporaties en de zorginstellingen zijn aangesproken op het toenemende aantal escalerende casussen en de druk van alle zorgwoningen op de (toch al kwetsbare) wijk. Dit heeft in 2014 geleid tot een afname van ernstig escalerende . Er is goed contact tussen de woningcorporaties, zorginstellingen, politie, gemeente en de buurtteams. Ook de buurteams springen nu regelmatig bij als een persoon of gezin extra aandacht nodig heeft vanuit zorgoogpunt. Dit

werk op dit moment goed en voorkomt eveneens vaak escalatie.

Inzet gemeente: Wijken, Volksgezondheid, Openbare Orde en Veiligheid.

Inzet partners: Woningcorporaties, zorginstellingen en politie.

Verantwoordelijk: Veiligheid.

6.6 Wijkring en 30 km-gebieden

Het betreft hier het verkeersveiliger maken voor voetgangers en fietsers van de route Tigris-Nijl- Zambezi- Oranjerivier/ Kasai- Dreef en verbeteren van de openbare ruimte.

De 30 km-inrichting is ook voor de

omliggende woongebieden. Dit project gaat in 2014 in uitvoering en heeft

doorloop/effectuering in 2015.

Inzet gemeente en verantwoordelijk:

Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling.

Inzet budget: Krachtwijken € 500.000 ,-.

6.7 Programma- en gebiedscommunicatie De inzet op een goede communicatie die bewoners informeert en uitnodigt om mee te doen, wordt voortgezet. We gaan bijvoorbeeld door met de aanpak vanuit Echt Overvecht en het uitgeven van Dreefnieuws.

Inzet gemeente en verantwoordelijk:

Wijkbureau Overvecht.

Inzet budget: Krachtwijken € 55.000,-.

6.8 Diverse bewonersinitiatieven

Uit het rijksbudget voor bewonersinitiatieven in Overvecht resteert nog € 782.000,- ( 30 juni 2014). Op dit budget is de eind 2011 vastgestelde beleidsregel ' rijksbudget bewonersinitiatieven' van toepassing.

Inzet budget: Rijksbudget voor bewonersinitiatieven.

Inzet partners: Initiatiefnemers.

6.9 Werkbudgetten sociale wijkversterking Voor het oplossen van knelpunten in de uitvoering en voor wijkbijeenkomsten met diverse partijen in de wijk.

15 Inzet gemeente en verantwoordelijk: Wijken.

Inzet budget: Krachtwijken € 100.000,-.

6.10 Ruimte voor nieuwe initiatieven Ruimte geven aan nieuwe initiatieven en projecten in de wijk. Een voorbeeld is WijkConnect. Dit project is ingezet om één digitaal platform op te zetten voor het makkelijker en inzichtelijker maken van vraag en aanbod in de wijk, zowel voor bewoners, non-profit organisaties als bedrijven.

WijkConnect werkt hierbij samen met Wijk &

Co, ZIMIHC Stefanus en het wijkbureau.

Inzet gemeente en verantwoordelijk: Wijken.

Inzet budget: Krachtwijken € 150.000,-.

Inzet partners: Bewoners, ondernemers en andere wijkpartijen.

6.11 Toekomstvisie groot winkelcentrum De gebiedsaanpak door Synchroon/Amvest gaat definitief niet door. Wel mogelijk is het ondersteunen van vastgoedeigenaren die wensen voor veranderingen hebben. Ook de verbetering van het deel waar de voormalige Nederlandse Pakketdienst en uitgeverij

Spectrum zaten is niet van de baan. Van dit deel is de gemeente eigenaar.

Tenslotte is er aandacht voor gewenste verbeteringen in de openbare ruimte in en bij het winkelcentrum.

Inzet gemeente en partners: Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, Stadswerken, Wijken, woningcorporaties, bewoners en projectontwikkelaars.

6.12 Nieuwe locatie prostitutiezone

De gemeente is bezig met een nieuwe locatie voor de prostitutiezone in Overvecht. Op termijn kunnen hier ook de werkplekken, nu nog in de binnenstad, samengebracht worden.

Deze locatie, het nieuwe Zandpad genaamd, wordt toegankelijk vanaf de afrit van de Einsteindreef. Daarnaast wordt gewerkt aan de oprichting van een beheergroep, volgens de opzet zoals die voor de hostels is ontwikkeld.

Inzet gemeente en partners: Veiligheid, Stadswerken, Volksgezondheid, Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling en de op te richten beheergroep.

16

Hoofdstuk 7

Gebieds- en buurtaanpakken: Spoorzone en de Gagel