• No results found

over de gronden arbeidsduur en aard van de overeenkomst

lijkheid van zijn arbeidsovereenkomst heeft gemaakt door zodanige bepalingen in acht te nemen dat de man vanwege de tijdelijkheid van zijn arbeidsovereenkomst niet in aanmer-king komt voor uitkering krachtens de WAO-hiaatverzekering.

2008-84

Terrein: arbeid

Dictum: verboden onderscheid Samenvatting:

Verboden onderscheid op grond van arbeidsduur door regeling die alleen vol-tijders recht geeft op arbeidsduurvermin-dering bij 58 jaar.

Een cao bepaalt dat werknemers van 58 jaar en ouder op verzoek 32 uur in plaats van 36 uur per week kunnen werken. Werknemers die gebruik maken van de regeling bouwen onverkort pensioen op en krijgen een groot deel van het loon doorbetaald over de uren dat zij minder werken. Een werknemer komt niet in aanmerking voor de regeling, omdat hij voor zijn 58ste reeds 32 uur per week werkte. Het gevolg is dat hij minder verdient en minder pensioen opbouwt dan zijn collega’s, terwijl zij even veel uren werken en dezelfde werkzaamheden verrichten, alleen omdat zij tot hun 58ste meer dan 32 uur per week werkten. Het bedrijf verklaart met de rege-ling de werkbelasting terug te willen dringen van oudere werknemers, die voltijd werken en fysiek zwaar werk doen, zodat zij niet uitvallen. De Commissie oordeelt dat er geen objectieve rechtvaardiging is voor het onderscheid. Het bedrijf gaat uit van de veronderstelling dat werknemers die voltijd werken daadwerkelijk een hogere werkbelasting kennen dan werk-nemersdie 32 uur of minder per week wer-ken. Dit is echter op geen enkele wijze nader onderbouwd. Ook indien dit in de toekomst wel kan worden aangetoond, geldt dat het beloningsverschil dat ontstaat als gevolg van de regeling ertoe leidt dat er geen objectieve rechtvaardiging aanwezig is voor het onder-scheid. Aanbeveling.

2008-97

Terrein: arbeid

Dictum: verboden onderscheid Samenvatting:

Bedrijf maakt onderscheid op grond van tijdelijkheid van arbeidsovereenkomst van vrouw door haar geen dertiende maand toe te kennen.

Een vrouw heeft een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die eindigt op 31 okto-ber 2007. Het bedrijf waar de vrouw werkte, hanteert als eis voor het toekennen van een dertiende maand een peildatum: werknemers die voor 1 november uit dienst treden, krijgen geen dertiende maand uitgekeerd. De vrouw voldoet niet aan deze eis en krijgt over het jaar 2007 geen dertiende maand uitgekeerd. Op basis van statistische analyse is vastgesteld dat door het hanteren van de peildatum me-dewerkers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd worden benadeeld en dat het bedrijf daardoor onderscheid op grond van het tijdelijke karakter van de arbeidsovereenkomst maakt. Het doel van het onderscheid is het binden van medewerkers en het verlagen van de administratieve lasten. Het eerste doel is slechts deels passend en bovendien is het pro rata uitkeren bij uitdiensttreding een geschikt alternatief middel. Het tweede doel kan even-min een objectieve rechtvaardiging opleveren. 2008-125 tussenoordeel

Terrein: arbeid

Dictum: verboden onderscheid;oordeel aangehouden

Samenvatting:

Uitsluiting deelname aan seniorenregeling leidt tot verboden onderscheid vanwege tijdelijke karakter van opeenvolgende arbeidsovereenkomsten. Oordeel over leeftijdsonderscheid in seniorenregeling aangehouden.

CAO-partijen bij een bedrijfstak-CAO vragen de Commissie te beoordelen of een vakantie-regeling en een afbouwvakantie-regeling in strijd zijn met de WGBL.

Aangezien deze regelingen alleen van toepas-sing zijn op werknemers met een arbeidsover-eenkomst voor onbepaalde tijd, is de rechts-vraag uitgebreid met de rechts-vraag of deze in strijd zijn met het verbod van onderscheid op grond van het al dan niet tijdelijke karakter van de arbeidsovereenkomst. De CAO-partijen zijn het erover eens dat voor het onderscheid op grond van het al dan niet tijdelijke karakter van de arbeidsovereenkomst geen argumenten zijn. Derhalve is sprake van verboden onderscheid op deze grond.

CAO-partijen hebben de doelstelling van het leeftijdsonderscheid niet kunnen achterhalen. Bij CAO-partijen bestaat de behoefte om beleid te voeren om uitval van (oudere) werk-nemers, vanwege afnemende belastbaarheid en toenemende belasting van hun functies, tegen te gaan. In afwachting van de vaststelling van een leeftijdsbewust personeelsbeleid, houdt

de Commissie haar oordeel over het leeftijds-onderscheid bij de vakantieregeling en de afbouwregeling aan.

2008-126

Terrein: arbeid

Dictum: geen verboden onderscheid Samenvatting:

Niet gebleken dat dierenartspraktijk on-derscheid maakt op grond van arbeids-duur vanwege het niet naar rato toeken-nen van periodieke loonsverhogingen aan deeltijders.

Een dierenartspraktijk vraagt een oordeel over de vraag of de toepassing van salarisschalen in de cao, inhoudende dat bij goed functioneren, onafhankelijk van de arbeidsduur, een jaarlijkse periodieke verhoging wordt toegekend, in strijd is met het verbod van onderscheid op grond van arbeidsduur.

Dat ervaring kan leiden tot een meerwaarde van de arbeid, leidt niet tot de conclusie dat voltijders in het nadeel zijn ten opzichte van deeltijders, indien zij hetzelfde percentage pe-riodieke loonsverhoging krijgen. Cao-partijen streven met de periodieke verhoging ook andere doelen dan het belonen van de meer-waarde van ervaring na. Mede daarom kan een eventueel nadeel voor voltijders moeilijk wor-den vastgesteld. Ook is niet gebleken hoe een eventueel nadeel kan worden vastgesteld, aangezien een rechtstreeks verband tussen de meerwaarde van de toegenomen ervaring en de arbeidsduur ontbreekt. Daarom is niet gebleken dat met het naar rato van de arbeids-duur berekenen van de periodieke verhoging onderscheid op grond van arbeidsduur wordt gemaakt.

2008-142

Terrein: arbeid

Dictum: geen verboden onderscheid op grond van geslacht of handi-cap/chronische ziekte; verbo-den onderscheid op grond van arbeidsduur

Samenvatting:

Bij toepassing Regeling Resultaatsbonus geen onderscheid op grond van geslacht en handicap/chronische ziekte. Verboden onderscheid op grond van arbeidsduur. Aanbeveling.

Een ICT-bedrijf heeft een Regeling Resul-taatsbonus aan de Commissie voorgelegd, die

inhoudt dat een gedeelte van het loon wordt ingehouden, waarvan vervolgens een percen-tage tussen de 0 en 200 % wordt uitgekeerd als resultaatsbonus. Het percentage is mede afhankelijk van de arbeidsprestaties en de economische omstandigheden. De Regeling heeft de instemming van de Ondernemings-raad. Aan de orde zijn: mogelijk onderscheid op grond van geslacht, handicap/chronische ziekte en arbeidsduur. Bij afwezigheid ten gevolge van zwangerschap, bevalling en kolven, en als gevolg van handicap/chonische ziekte wordt 100% van het ten behoeve van de re-sultaatsbonus ingehouden loon uitgekeerd. De Commissie oordeelt dat geen sprake is van onderscheid, omdat het feitelijk effect voor de werknemer zowel voordelig als nadelig kan zijn, mede afhankelijk van de economische omstandigheden.

Aan deeltijders kent het ICT-bedrijf in het kader van de berekening van de bonus neutrale uren toe voor het aantal uren dat minder dan voltijd wordt gewerkt. Dit betekent dat deeltij-ders voor wat betreft de neutrale uren geen ri-sico lopen op improductiviteit, in tegenstelling tot voltijders die geen neutrale uren hebben en dus over hun volledige betrekkingsomvang dit risico lopen. De Commissie overweegt dat een voltijder van wie het aantal improductieve uren niet in absolute zin, maar als percentage van zijn betrekkingsomvang even groot is als dat van een deeltijder, een lagere bonus krijgt dan een deeltijder. De consequentie hiervan is dat deze voltijder een lager uurloon ontvangt dan de deeltijder, bij een naar verhouding even grote productiviteit. Derhalve is sprake van onderscheid op grond van arbeidsduur. De Commissie oordeelt dat een alternatief is dat het bedrijf meer rekening houdt met de deel-tijdfactor in de berekening van de resultaatsbo-nus, opdat voltijders en deeltijders bij een naar verhouding tot hun betrekkingsomvang gelijke productiviteit, gelijk worden beloond. Geen objectieve rechtvaardiging. Verboden onder-scheid op grond van arbeidsduur.