• No results found

Groei in personeelsbestand

In document Succesvol beginnend ondernemerschap (pagina 94-97)

6. Subjectieve ondernemerskenmerken

6.1 Branche-ervaring

7.2.2 Groei in personeelsbestand

Bij de teamstarts groeit de personeelsomvang harder dan bij de solostarts. Van de teamstarts heeft 4,5% tegenover 1,3% van de solostarts binnen enig moment in de periode 1994-2000 meer dan 10 werknemers in dienst. Zelfs 3,3% van de teamstart heeft in deze periode meer dan 20 werknemers in dienst tegenover 0,4% van de solostarts (Dirks e.a., 2002).

Het hebben van een ondernemingsplan bij de start is van invloed op de groei van het perso-neelsbestand bij de teamstarts. Gemiddeld had 50% van de teamstarts uit de periode 1994-2000 een ondernemersplan voor de start opgesteld. Van deze teamstart groeide het aantal werknemers met gemiddeld 2,8 over de periode 1994-2000. Onder de teamstart zonder onder-nemingsplan groeide het personeelsaantal niet. Het gemiddeld aantal werknemers kromp in de periode 1994-2000 met gemiddeld 0,8 werknemers.

7.2.3 Invloed op overlevingskans

Het blijkt dat (net zoals bij de solostarters) van de bedrijven die gestart zijn met een teamstart, de helft na vijf jaren niet meer bestaat (Kamm e.a.,1990). Daarnaast blijken teamstarts uit de periode 1994-2000 gemiddeld in zes jaar tijd niet sneller te zijn gegroeid dan solostarts. In de startfase (eerste 3 jaren na de start) is de groei van een teamstart explosiever. Dit komt door meerdere bronnen die voor handen zijn bij een teamstart. Het gaat dan om een groter startkapitaal, groter netwerk, meer kwaliteiten, kennis en vaardigheden, omdat met meerdere personen wordt gestart. Het is wel belangrijk dat alle personen in het team complementair aan elkaar zijn als het om deze resources gaat, anders heeft het op startkapitaal en netwerk na geen voordelen om in een team te starten.

In de doorstartfase (vanaf 3 à 4 jaar na de start) moeten nieuwe bronnen, strategie en netwerk worden verkregen en ingezet. Want in de doorstartfase blijken de teamstarts meer groeigerela-teerde en bedrijfscontinuïteit bedreigende problemen te krijgen. Dit komt onder andere door het wijzigen van de samenstelling van het team door conflicten tussen de zakelijke partners. Dit vertraagt de groei en zodoende halen de solostarts de explosieve groei van de teamstarts weer in.

De conflicten ontstaan door deels een onjuiste samenstelling van het team die al in de

prestartfase (fase vóór de start van het bedrijf) geformeerd is. Daarom is het belangrijk dat in de pre-startfase kritisch zakelijke partners worden geselecteerd. De partners moeten dezelfde bedrijfsdoelstelling willen nastreven en relatie hebben met de sector waarin een bedrijf wordt gestart. In de startfase is het belangrijk dat de samenwerking vaak wordt besproken en zono-dig knelpunten tussen zakelijke partners worden opgelost. In de doorstartfase ontstaan ook conflicten tussen partners, vanwege de verzakelijking door de groei van het bedrijf. Dit vraagt om een goede conflictbeheersing. Daarnaast is het belangrijk dat de communicatie goed ver-loopt, want die verslechtert vaak door de snelle groei van de onderneming (RZO, 2002).

7.2.4 Invloed op snelle groei

Teamstarts hebben meer de ambitie om te groeien dan solostarts. Dit blijkt uit tabel 7.4 waar-in de verschillen tussen de team- en de solostarts vermeld zijn.

Tabel 7.4 Verschil teamstarts en solostarts, gemiddelde van periode 1994-2000

Teamstarts Solostarts

Doelstelling: Streven naar omzetvergroting 73% 51% Inzet arbeidsuren (> 40 uur per week) 49% 30%

Aanwezigheid ondernemersplan 50% 30%

Startkapitaal (> €11.500) 52% 24%

Personeel bij de start 21% 6%

Bron: Dirks e.a., 2002

Teamstarts hebben een grotere kans om een snelle groeier te worden dan solostarts. De doel-stelling om de omzet te vergroten komt vaker voor. Dit is ook terug te zien aan de inzet. Er wordt vaker meer dan 40 uur per week in het bedrijf gewerkt. Daarnaast begint een teamstart grootschaliger doordat ze vaker met een hoger startkapitaal beginnen en personeel bij de start in dienst hebben. Het aanwezig zijn van een ondernemersplan voor de start, komt ook vaker voor bij een teamstart. Dit betekent dat er doelstellingen zijn beschreven.

Uit de gesprekken met drie mede-eigenaren van drie snel groeiende bedrijven die in een team zijn gestart, blijkt dat een teamstart een sterk verhoogde kans heeft om een snelle groeier te worden (Bijlage 6 & 7). Omdat er met meerdere ondernemers word gestart zijn er enkele voordelen. De starters motiveren elkaar om zich voor meer dan 100% in te blijven zetten in het bedrijf, ook al zijn er tegenslagen. Iedere eigenaar heeft daarnaast enkele kwaliteiten die een andere eigenaar niet heeft. Door middel van de verschillende kennis en vaardigheden die iedere eigenaar heeft, vult men elkaar aan. Iedere eigenaar doet bepaalde taken waarin hij of zij goed is. Dit werkt efficiënter dan dat één eigenaar alle ondernemerschapactiviteiten zelf moet doen. Door een teamprestatie neemt de kwaliteit van het product of de verleende dien-sten toe.

Ook op het gebied van de financiering vullen de eigenaren elkaar aan. Er is meer eigen ver-mogen en op die manier is het mogelijk om meer vreemd verver-mogen aan te trekken. Zodoende kan er met een groter startkapitaal op grotere schaal worden begonnen. Grotere klanten kun-nen dan ook gelijk na de start worden bediend. Van de drie hierboven genoemde bedrijven, kenden de eigenaren per bedrijf elkaar al doordat ze voorheen werkzaam waren bij dezelfde werkgevers. Volgens deze snelle groeiers is het belangrijk dat je elkaar al goed kent voordat je met meerdere zakelijke partners een bedrijf begint. Op die manier weten potentiële

zakelij-ke partners al van elkaar wat zijn of haar kwaliteiten zijn en of er met elkaar samen gewerkt kan worden. De kans op eventuele onderlinge onenigheid in de toekomst neemt hierdoor af. Uit een gesprek met één van de eigenaren van een bedrijf dat met drie eigenaren is begonnen, is gebleken dat een half jaar na de start nog kwam een vierde eigenaar erbij was gekomen (Bijlage 6 & 7). Alle vier de eigenaren werken nu mee in het bedrijf. Ieder heeft zijn eigen kwaliteiten en vaardigheden en doet daarom die taken waarin hij goed is. Volgens de onder-nemer is op deze manier de motivatie, inzet en de scherpte op de kwaliteit van het product hoog te houden. Iedere eigenaar heeft evenveel inspraak en dat zorgt ervoor dat iedereen be-trokken blijft bij de bedrijfsvoering. Dit werkt beter dan dat er één eigenaar is die drie werk-nemers bij de start al in dienst heeft. Het bedrijf is op deze wijze van iedereen en men stelt zich flexibeler op. De eigenaren stoppen met hun werkdag wanneer ze naar eigen inzicht den-ken dat het tijd is om naar huis te gaan. Dit voordeel is er niet als er personeel in dienst is.

In document Succesvol beginnend ondernemerschap (pagina 94-97)