• No results found

Proefpersoon 20070628 170850 Hardop denken

Eerst wordt voorvoorspeld iemand iemanden spelden voor dat het kan dat het mogelijk is dat als hiermanden zeggen tonen het kon mogelijk is dan het kan het mogelijk zelfs makkelijk van werkelijk mogelijk lieflijks is de uitvoering het uitleggen van een zoom van een ingenomen gewaad. Eerst wordt voorvoorspeld dat is een anticipatie op een voorspelling. Er wordt

behoorlijk gespeeld met woorden voorvoorspeld dat wringt zelfs in het hoofd. Iemand spelden voor iemand iets opspelden? Dat kan ik niet zo goed in het Nederlands. Iemanden dat is ook een neologisme. Iemanden spelden voor dan is de vraag wie is het onderwerp? Dat het kan dat het mogelijk is dat als hiermanden zeggen tonen dat het kon mogelijk is. Pfff. Het wringt in het hoofd en daarom is het spannend.

...

Er is wel interpunctie maar of die nou vreselijk helpt? Dan kan het mogelijk zelfs makkelijk van werkelijk mogelijk lieflijks is de uitvoering het uitleggen van een zoom van een

ingenomen gewaad. ...

Ik zou denken dat het hier gaat om hoe moeilijk het is om mensen iets uit te leggen omdat je eerst een voorspelling maakt van hoe diegene zou reageren op hetgeen wat jij probeert over te brengen en in de laatste zin zie ik een tekortschieten van de uitleg als ik het gewaad even moet duiden. Dat is dat zou zo'n beetje het geheel zijn vooral met het voorvoorspellen. Ik heb moeite met het iemanden en het hiermanden. Hiermanden zij die hier zijn?

...

Het is enigszins vervreemdend omdat je denkt wat het werkwoord zou moeten zijn niet klopt met wat je als onderwerp aan zou wijzen. Het kon mogelijk is. Een beetje als mijn zoontje van twee jaar oud.

...

Dus hebben ze het idee gehad dat ehh de onmogelijkheid van het uitleggen is. En dan als we naar de vorm kijken zien we dat de verwijzingen telkens niet kloppen en dat dat heel erg vervreemdend overkomt. Dus je hebt geen ehh closure geen sluiting ik niet op dit moment. ...

Dat lieflijks dat komt er ook uit voort dus het onmogelijke van het overbrengen van een gevoel een affectie zoiets dat dat een beetje misgaat.

...

Hiermanden (klakt met tong). ...

Het spelden zit je ook in het innemen van een gewaad dus daar heb je terugkoppel. ...

Ritmisch zit het op zich wel lekker. (Mompelt het gedicht in zichzelf). Ja dus het bekt op zich wel lekker en dan verstoort het.

...

Met het voorspelden en spelden voor mogelijk haalt zich in. Ik denk ik blijf bij die eerste interpretatie met het vervreemdende aspect van die vorm. Dat ehhm de moeite van het communiceren van een gevoel van liefde versterkt door het vervreemdende effect van het saboteren van zinnen. Met dat ingenomen gewaad waarbij je dan een beetje zo'n soort flash forward hebt of zoiets in dat spelden als metafoor voor de boodschap die van amoureuze aard is waarschijnlijk. Dat dat is de inhoud en de vorm dus die die dat je zegt niet alleen het is moeilijk maar je zegt het ook nog op een moeilijke manier. Omdat het natuurlijk wringt in het hoofd je denkt het mogelijk dat kan nog het kon mogelijk dan zoek je zijn natuurlijk dat wringt met je grammaticale systemen.

...

En de enige mogelijkheid maar dat is waarschijnlijk een schot in de leegte is dat het nog Afrikaans zou kunnen zijn waar het net iets anders zit. Ik heb laatste een liedje van Coetzee gehoord of Herman van Veen die een liedje van Coetzee in het Zuid-Afrikaans zong die ja dat was ook vervreemdend. Je denkt dat hij begint een zin en dan loopt het net iets anders af. Dus je herkent heel veel maar het klopt telkens niet. Dus ja ja dat weet jij waarschijnlijk beter dan ik maar dat is de enige mogelijkheid in mijn hoofd om hier nog een deze structuur anders te kunnen verklaren dan dat het doelbewust is gedaan om met mijn hoofd te fucken terwijl ik ook nog die boodschap in mij opneem. Dus dat een beetje. Ik zie hier iets wat in mijn hoofd een belletje doet rinkelen het klopt grammaticaal niet. Hier klopt iets niet dus dan blijf je er telkens naar kijken heb ik het fout gelezen klopt er iets niet en dan krijg je een gevoel van vervreemding als de categorieën niet kloppen. Dan ben ik natuurlijk heel snel een oplossing aan het zoeken voor waarom dat dan niet klopt. In eerste instantie kijk je hiernaar en dan denk

het is een Nederlands gedicht dus dan moet het voldoen aan de Nederlandse grammaticale regels eigenlijk je hebt nog wat vrijheid in woordkeuze verbatom heet dat toch maar dus dat het een Nederlands gedicht is en dat het niet klopt. Dus dan zijn er wat taaltjes en dialecten die heel veel op Nederlands lijken maar dan heel veel dingen afwijken en dan maar dat is ook maar een ideetje dat het iets is wat op het Nederlands lijkt maar het niet is. Wat dus de

bewering dat dat vervreemdende voortkomt uit een bewuste manipulatie ehhm onderuit zou halen omdat het dan gewoon zou kloppen. Omdat iemand gewoon netjes schrijft maar daar ga ik niet vanuit iemanden hiermanden dat is ook spelen met met ehh woorden ook en niet alleen als voorspellen voorvoorspeld spelden en dan voorspelden. Alleen die uitdrukking ik weet niet of je iemand iets voor kunt spelden. Daar mis ik dan misschien nog iets. Maar het is ehh spelen met voorspellen voorspelden voorvoorspellen het is toch hoe heet dat voltooide tijd. Maar in het grotere geheel denk ik is dat wat ik nu kan brengen. Maar ja hé we hebben allemaal eens met een meisje in de kroeg gezeten en geprobeerd iets te zeggen en dat het niet gelukt is. Nah. Het gevoel en dat past ook niet in categorieën en dan worden die categorieën ook verstoord en dan ja.

Of ik het nou persoonlijk een prettig stukje productie vind nah dat is een smaakoordeel. Maar op zich wil je iets wat een beetje wringt het is een mooi begin om over iets na te denken. Gesloten sonnet dan ben je klaar als je hem gelezen hebt da's mooi maar ja ik vind het wel spannend.

...

Voorvoorspeld is dat met de t of met de d. Onderzoeker: Zal ik mijn vragen afvuren dan?

Ik denk ik kom altijd weer een beetje op hetzelfde uit dus ehhm. (14.33 minuten).

Interview deel 1

Onderzoeker: Je zei er zit heel veel interpunctie in maar je vroeg je af of dat nu hielp. Welke interpunctie bedoel je precies?

Ehhm ja waarom bijvoorbeeld is dit een streep en geen komma? Dit hier hier zou ik een als ik zo lees als ik het lees zou ik een dubbele punt zetten ja of wellicht een punt komma omdat je ehh omdat dit een afgesloten zin is. Nee is het niet dus dubbele punt. Je hebt je vorm van het gedicht dus waarom dit hier staat en niet gewoon daar. Keuze dat helpt mij minder ik zie zo'n kalligram ofzo nee dat haal ik er ook niet uit. Nee ja enigszins arbitrair allemaal die spaties hier.

Onderzoeker: Hoe heb jij dit gelezen dit begin?

Eerst wordt voorspeld iemanden spelden voor dat het kan ja.

Onderzoeker: Je hebt het zo zeg maar gelezen van links naar rechts. Oké. Je zei op een gegeven moment ook ik voel geen closure geen sluiting.

Ja maar d'r kwam op een gegeven moment wel toch een beetje naar toe. Toen we terug zijn gaan zoeken ook met dat voorvoorspeld en dan later dat ingenomen gewaad ja bom dat klopt natuurlijk. Of daar daar voel je een relatie ofzo en dan krijg je het kringetje wel rond. Maar waar je geen sluiting in krijgt is dat je denkt er klopt hier iets niet er klopt hier iets niet en dan bom dat dat voel ik met sluiting dan kom je er niet echt uit. Dus het is niet een gedicht wat je dan weg kunt lezen en dan ehh dat niet na blijft spelen. Niet ehh als de laatste punt er staat bom en dan sluiten. En dat heeft dan echt meer ehh met die rare grammatica te maken. Als je hier nog een woord bouwt iemanden ja dit is een iemand iemanden meervoud ja dat klopt ook niet. Hiermanden dat is moeilijk hé daar heb je nog geen categorieën voor dus die moet je dan aanmaken. En dat is waar de sluiting hier niet geboden wordt. Er komt niet later een uitleg met iemanden bedoelen we dit met hiermanden bedoelen we dat.

Onderzoeker: Doel je op een uitleg van de dichter of van het gedicht?

Ja dat kan je ook krijgen dat je met je concept begint en dan ben je eerst een beetje aan het zoeken en later komt dan daar de uitleg van of de conclusie van het gedicht is de uitleg van het concept ofzo. Ja nee we hebben wel een sluiting idee maar de vorm die blijft nog doorwerken.

Onderzoeker: Dus een beetje er tussen in. Sluiting maar toch weer niet. Ja ja.

Interview deel 2

Onderzoeker: Dan nog een aantal algemene vragen. De eerste twee gaan alleen over het lezen van het gedicht, niet over het interpreteren. Hoe vond je het lezen van het gedicht gaan? Waarom?

Ja je leest de eerste zin en dan merk je al o nu moet ik heel goed kijken wat er staat omdat ik niet je kunt niet de zinnen gewoon afmaken omdat het eerste begin van de zin je niet geboden wordt. Want normaal als je een tekst leest het kon mogelijk en dan zeg je al zijn en dan kijk je al van het scherm weg. Dat ehh dat kan niet anders. Dat kan wel anders dat blijkt. Dus in de eerste zin word je al wakker voor het feit dat hier meer gebeurt dan je standaard applicatie. Joh het ging redelijk. Je merkt ook dat je automatisch eigenlijk een pauze maakt waar die dubbele spatie staat bij die slash maak je een pauze komma maak je een pauze punt maak je een pauze.

Onderzoeker: Waren er bepaalde aspecten van de vorm van het gedicht, zoals interpunctie, woordgebruik of bewegende taal, die het moeilijk leesbaar maakten? Zo ja, welke aspecten en wat vond je er moeilijk leesbaar aan?

Nee toch? Interpunctie voelt raar omdat het niet consequent is ofzo maar op de een of andere manier zit je aan zo'n slash ja pauze komma ja pauze punt ja afgesloten. En als je er dan nog een keer over nadenkt denk je punt waarom staat daar geen dubbele punt. Ik heb nog

geprobeerd om hier nog iets anders uit de vorm te halen maar nee dat lukt me niet. Terwijl dat wel een vraag is die meteen opkomt als je dan zo'n onorthodoxe vorm krijgt. Bedoelt ie er iets mee waarschijnlijk als je hier lang genoeg zitten verzinnen we gewoon wel iets. Maar nee dat ehh ja op een gegeven moment ben je ook gewend aan een rare lay out dus in die zin vind ik

het niet moeilijker gemaakt. De vraag is alleen wat het bijdraagt. Je gaat ook weer meteen zoeken naar een systeem. Klopt niet dus misschien is dat nog weer een vervreemdend aspect. Onderzoeker: De volgende twee vragen gaan alleen over het interpreteren van het gedicht, niet over het lezen. Ben je tevreden over je interpretatie? Waarom wel of niet?

Dat is moeilijk. Ja. Ik kan 'm onderbouwen en dat is wat het met mij doet. Dus ehh

subjectieve ervaring. En meestal is wat je in de eerste twintig minuten zegt hetgeen dat het meeste hout snijdt. Dan bouw je aan hoe je het preciezer gaat verwoorden of zoiets. Mwah ik denk dat ik wel iets redelijks heb. Dit dit kan een randomly generated stukje tekst zijn en dan kijken hoe een mens actief bezig gaat kruisverbindingen aan te leggen maar ik ehh nou ik ik kan hier wel iets mee.

Onderzoeker: Met randomly bedoel je gewoon willekeurig eigenlijk?

Ja dat je een heleboel tekst invoert en dan de generator aanzet. Dat hebben ze vroeger met krantenknipsels gedaan en nu kan dat vast met computers. Maar ja als je lang genoeg zit komt er altijd iets.

Onderzoeker: Waren er bepaalde aspecten van de vorm van het gedicht, zoals interpunctie, woordgebruik of bewegende taal, die het moeilijk interpreteerbaar maakten? Zo ja, welke aspecten en wat vond je er moeilijk interpreteerbaar aan?

Als ik in mijn interpretatie naar dat vervreemdende effect toe redeneerde dan zijn ze

natuurlijk vreselijk functioneel in het oproepen van dat vervreemdende effect. De zijn dan de interpuncties woordspelingen altijd leuk. Voorspeld spelden voor maar dan weet ik niet is er een soort gezegde waarin je iemand iets voorspelt of zoiets? Wat zou de verleden tijd zijn van zij voorspelden kun je dan nog zij spelden voor zeggen? Dat klopt ook niet. Ja zo een beetje als taalverwarring. Maar hoe hoezeer nu dat idee zich vastbijt dat dat een actieve sabotage is om een bepaald gevoel te stimuleren dan ga je steeds meer er naar toe redeneren dat iemand dat express heeft gedaan en dat het wel degelijk een functie heeft en dat het ja hoe kun je dan nog zeggen dat het moeilijk was om het te lezen. Als je steeds meer in dat idee vast aan het lopen bent. Dus ehh daar kan ik niet echt een sluitend antwoord op geven.

Onderzoeker: Als je moet kiezen, associeer je het gedicht dan eerder met lezen of met kijken? Waarom?

Gedicht is altijd een beetje kijken. Deze. Ja ik heb gezocht of er nog iets of er nog iets een symbool of zoiets te vinden was. Heb ik niet gevonden dus misschien ja als het alleen maar lezen was dan was het platte tekst. Dus van beide dat ehh dat kan ik niet echt los zien. Je leest natuurlijk en daar hadden wij ook al dat het vervreemdende van die taal die niet klopt. En van het kijken hadden we dan dat rare van hoe dat dan gestructureerd is en waarom dat zo is. Dus dat ehh gaat hand in hand.

Onderzoeker: Kon je, los van het hardop denken, het gedicht voor je gevoel lezen en interpreteren zoals je gedichten altijd leest en interpreteert? Zo nee, wat maakte het anders? Ja je hebt natuurlijk zo'n rijtje filters dat je afgaat. Herken ik structuur of herken ik ehh nou later ook thematiek maar je begint een beetje met de structuur of je dat kunt plaatsen. En dat je dan een beetje meer naar stijlelementen gaat. Maar ik denk het wel. Anno 2007 zijn er

genoeg van dit soort uitspatsels langsgekomen dat je ook een beetje gewend raakt en o ja oké. Ja ik bedoel het is niet je klassieke sonnetten of iets in die straat maar mwoh ik zou zeggen iets meer anno nu of de laatste zeventig jaar.

Onderzoeker: Zou je in de toekomst nog eens een soortgelijk gedicht willen lezen? Waarom wel of niet?

Je leest ze hé en dan denk je ja je zit nu ook bijna vast in een interpretatie hé. Dan denk ik het is een mooi iets om over na te denken. Ambivalente van ander z'n gevoelens ja moeilijk sowieso praten met andere mensen altijd lastig. Hoe meer je erover nadenkt hoe lastiger het wordt. Dus nou ja dat dat universele aspect van gevoel wat dan toch meeste mensen delen als je dat op een interessante manier weet over te brengen is dat altijd wel iets waardevols. Sowieso productie van kunst het houdt je van de straat. Het heeft menigeen van kwaad afgehouden dus ja zeker wel altijd geïnteresseerd Politiek correct antwoord maar ja. De volgende vraag zou zijn wie heeft dit geschreven? En waarom? Dat soort dingen zijn ook interessant. Wat was de bedoeling? Tuurlijk kun je zeggen dat het een losstaand stukje is en alleen maar voor z'n eigen merites enzovoorts maar ja.

Onderzoeker: Je bedoelt volgende vraag zou zijn dat je het in verband wilt brengen met dingen uit de wereld enzo.

Zeker. In welke context is dit geuit. Mwah. Dat denk ik maakt nog wel verschil welk medium. Is dat een krant of is dat een literair blad of is dat een poëziealbum? Is het deel van een groter geheel? Dat soort vragen maar daar zijn we ook een beetje op getraind natuurlijk. Maar de beginvraag was zou ik weer zoiets willen lezen? Ja zeker wel. Het is toch een prettige bezigheid om te zitten en zo'n stukje te bekijken en na te denken wat maakt het los. Stukje je wordt geconfronteerd met je eigen gedachtepatronen enzo hoe je eigen verbanden zitten. Dus ja het versterkt verbanden die er misschien waren nog een keer omdat je ze nog een keer benoemt. Vorm denkproces ik lees graag veel compulsief moet haast wel als ik hier rondloop hé. Dus ja.