• No results found

Conclusies diagnoses

In document e-business in strategisch perspectief (pagina 69-74)

4 Diagnose determinanten van een e-business strategie

4.7. Conclusies diagnoses

De BEDRIJF X strategie is gericht op maatwerk tegen een relatief lage prijs. De organisatie is gericht op groei. Het strategievormingsproces is te typeren als emergent. Dit geldt zowel voor de corporate strategie als de onderliggende functionele strategieën. Er wordt sterk meebewogen met de behoefte van de klant, waardoor een diversiteit van belangen dient te worden bediend. Er is een beperkte integrale visie over gebruik van systemen en internettoepassingen. Wel heerst er alertheid en wordt er op actieplanning niveau, continu gekeken naar mogelijkheden van systeemgebruik teneinde de klanttevredenheid en de efficiëntie van de bedrijfsvoering te borgen.

De belangrijkste processen die de vraagzijde voor internetondersteuning ziet weggelegd zijn: het vinden van leveranciers en het vergaren van informatie over deze leveranciers. Vanuit de aanbodzijde van de Markt Y wordt vrijwel 100% voorzien in deze behoefte. Alle leveranciers beschikken over een website waar over het algemeen heel veel informatie te vinden is over het type bedrijf, de vormen van dienstverlening en referenties waarvoor opdrachten zijn uitgevoerd. Daarnaast bestaat er vanuit de vraagzijde van de Markt Y een behoefte aan de mogelijkheid om meer informatie op te vragen van een leverancier. Ruim tweederde van alle aanbieders biedt een mogelijkheid tot het aanvragen van extra informatie via het internet. Vanuit de vraagzijde van de Markt Y bestaat een beperkte behoefte tot het verkrijgen van een prijsindicatie voor een product of dienst. De aanbodmarkt

voorziet hierin ook niet. Slechts 1 aanbieder in de steekproef, gaf de mogelijkheid tot het aanvragen van een offerte, onduidelijk hierbij is of er vervolgens via een conventioneel kanaal weer extra informatie-uitwisseling gaat plaatsvinden.

Vanuit de vraagzijde van de FM- markt bestaat een beperkte behoefte aan de mogelijkheid om een eenvoudige herhalingsdienst of product via internet te bestellen. Aan de aanbodzijde zijn de mogelijkheden hierin ook beperkt. Vanuit de vraagzijde bestaat een sterke behoefte – ruim 57,1% naar informatie-uitwisseling inzake transformatieprocessen, applicaties voor kennis en dataraadpleging en managementinformatie van de aanbieders. De aanbodzijde van de markt voorziet hierin zeer beperkt. 13 % van de aanbieders biedt een bepaalde tool voor de vraagmarkt inzake transformatieprocessen. Hiervan biedt 7,4 % van de aanbieders een mogelijkheid tot een log-in voor klanten.

4.7.1. Detachering

Inputproces detachering vraagzijde Markt Y

De behoefte van internetondersteuning bij het inputproces van detachering vanuit de vraagmarkt bezien is beperkt. De vraag naar detachering wordt veelal telefonisch of in een e-mail uitgezet. Vervolgens wordt op basis van cv’s een selectie gemaakt en worden geselecteerde medewerkers uitgenodigd voor een gesprek. De internetondersteuning geschiedt hierbij voornamelijk per e-mail en is dus beperkt. Het selecteren van het bureau waarbij de aanvraag wordt uitgezet geschiedt wel vaak per internet. De meeste opdrachtgevers hebben zelf geen site waarin zij hun detacheringbehoefte kenbaar maken en het is onduidelijk of dat plaatsvindt via een neutrale virtuele beurzen, markten of knooppunten (veel leveranciers voor veel klanten). In het concentratiemodel kunnen we concluderen dat er verticaal gezien behoefte bestaat uit informatie waarnemen en dat de kanaalkeuze een mix is van conventioneel en online. .Er bestaat bij een beperkte groep behoefte aan een globale prijsindicatie.

Transformatieproces detachering vraagzijde FM- markt

Een groot deel van de opdrachtgevers heeft behoefte aan interactiemogelijkheden van een bureau ter ondersteuning van haar transformatieproces. Het kan hierbij gaan om instrumenten die het mogelijk maken kennis en informatiedocumenten uit te wisselen.

Outputproces detachering aanbodzijde FM- markt

Het gebruik van internettoepassingen bij de aanbodmarkt van detachering op de Markt Y is ook beperkt. Het blijft hierbij beperkt tot het aangeven/ informeren over de dienst. Er zijn geen mogelijkheden om de specificaties van de behoefte (competenties/ taakprofiel) in te voeren op de web-site van een FM-aanbieder.

Transformatieproces detachering aanbodzijde Markt Y

Een beperkt deel van de aanbodzijde van de Markt Y bieden mogelijkheden tot interactiemogelijkheden ten behoeve van de transformatieprocessen.

Inputproces aanbodzijde Markt Y

Een groot aantal websites van aanbieders bieden mogelijkheden tot het invullen van een sollicitatieformulier. Echter statusinformatie en follow-up zijn niet via de website te raadplegen. Tevens plaatsen veel organisaties hun

vacatures op hun eigen website. De ervaringen omtrent response en effectiviteit van deze mogelijkheid is in dit onderzoek niet meegenomen.

Overzichtschema behoefte & aanbod m.b.t. informatieuitwisseling op FM- markt

In onderstaand schema is globaal inzichtelijk gemaakt waar behoefte is vanuit de vraagzijde en waarin de aanbodzijde van de Markt Y in voorziet. Hierbij geven de kleuren de mate van impact (intensiteit) van de vorm van informatie-uitwisseling. Hierbij zijn de gradaties: informatie, interactie, transactie en integratie. Met dit model worden de verschillen tussen de vraag en aanbod inzichtelijk en kan worden afgeleid waarop de e-business strategie van BEDRIJF X gericht moet zijn.

Opdrachtnemer Figuur 4.3. Overzichtschema PMC detachering

PMC detachering Klant/ opdrachtgever mix Transformatieproces online convent ioneel inputproces Informatie uitwisselin g Vraag zijde Aanbod zijde infor matie intera ctie Inte gratie Trans actie

Inputproces Transformatieproces outputproces

mix online convent ioneel mix online convent ioneel mix online convent ioneel mix online convent ioneel Potentieel personeel

4.7.2. Totaal Facility Management

Inputproces totaal facility management vraagzijde Markt Y

De behoefte van internetondersteuning bij het inkoop van totaal facility management is beperkt. Het inkoopproces van totaal facility management is veelal langdurig en kent zeer veel overlegmomenten. Op onderdelen is internetondersteuning vanuit de vraagmarkt gewenst, namelijk bij het globaal screenen van de aanbieders en het digitaal verzenden van de aanvraag. Aangezien de cyclus van een totaal uitbesteding veelal minimaal 3 – 5 jaar is, maakt vrijwel geen enkel bedrijf online kenbaar dat deze voornemens is om het totaal pakket uit te besteden. Binnen de overheid is het totaal uitbesteden van facility management niet aan de orde in verband met aanbestedingsregelgeving.

Outputproces totaal facility management aanbodzijde Markt Y

Gedurende de website inventarisatie zijn een beperkt aantal aanbieders gevonden van totaal facility management concept. Dit bleef op het niveau van informatieverstrekking en uitleg geven over het dienstverleningsconcept. Transformatieproces totaal facility management vraagzijde Markt Y

Een groot deel van de opdrachtgevers heeft behoefte aan interactiemogelijkheden van een bureau ter ondersteuning van haar facilitaire transformatieprocessen Het kan hierbij gaan om instrumenten die het mogelijk maken kennis en informatiedocumenten uit te wisselen.

Transformatieproces totaal facility management aanbodzijde FM- markt

Een beperkt deel van de vraagzijde van de Markt Y biedt mogelijkheden tot interactiemogelijkheden ten behoeve van de transformatieprocessen.

Inputproces aanbodmarkt

Op geen van de websites van de FM-aanbieders zijn mogelijkheden gevonden waarop leveranciers zich kunnen aanmelden. Er werd ook geen informatie verstrekt over de omgang van de FM-aanbieder ten opzichte van leveranciers.

Opdrachtnemer Figuur 4.4. Overzichtschema PMC totaal facility management

PMC totaal facility management Klant/ opdrachtgever mix Transformatieproces online convent ioneel inputproces Informatie uitwisselin g Vraag zijde Aanbod zijde infor matie intera ctie Inte gratie Trans actie

Inputproces Transformatieproces outputproces

mix online convent ioneel mix online convent ioneel mix online convent ioneel mix online convent ioneel Potentiële subcontractors

In document e-business in strategisch perspectief (pagina 69-74)