• No results found

Beperkingen en aanbevelingen

In document e-business in strategisch perspectief (pagina 79-84)

In dit hoofdstuk zullen de beperkingen van dit onderzoek worden behandeld (paragraaf 6.1.). Tevens wordt beoordeeld of de onderzoeksdoelstelling behaald is paragraaf 6.2.. In paragraaf 6.3. zullen een aantal aanbevelingen worden gedaan voor het onderzoek. In paragraaf 6.4. wordt een persoonlijke reflectie gegeven op het onderzoek.

6.1. Beperkingen van het onderzoek

Analyse van e-business -activiteiten van concurrenten

De diagnose van de activiteiten heeft plaatsgevonden door het analyseren van de websites van de belangrijkste concurrenten. Hoewel deze analyse wel betrouwbaar is om de output/ verkoop mogelijkheden van de website inzichtelijk te maken, hoeft dit niet te gelden voor de transformatieprocessen die door de concurrentie worden aangeboden. Er bestaan mogelijkheden om informatie-uitwisseling te laten plaatsvinden in een beveiligde omgeving, die enkel voor de concurrent en de opdrachtgever toegankelijk is. Bij de diagnose is op de website gelet of er actief promotie wordt gemaakt om voortbrengingsprocessen te ondersteunen of dat er een mogelijkheid bestond voor de opdrachtgever om in te loggen op een ‘gepersonaliseerde’ site. Daarnaast geeft de analyse een momentopname en is onzeker in hoeverre de concurrentie achter de schermen e-business toepassingen aan het ontwikkelen is. De analyse kent daarom een zeer beperkte houdbaarheid.

Diagnose horizontale en verticale procesafhankelijkheden

Er zijn geen diagnoses gemaakt met betrekking tot de mate van afhankelijkheden tussen de processen. Het onderzoek had uitgebreid kunnen worden met een diagnose van verticale procesafhankelijkheden en een diagnose van de horizontale procesafhankelijkheden. Onder de verticale procesafhankelijkheden wordt verstaan de afhankelijkheid tussen de processen van de klant en die van BEDRIJF X. Naarmate deze meer afhankelijk van elkaar zijn, zou het zinvoller kunnen zijn om de systemen hieromtrent ‘meer’ te integreren. Onder de horizontale procesafhankelijkheden wordt verstaan de afhankelijkheden tussen de input, transformatie en outputprocessen. Ook hiervoor geldt dat de mate van afhankelijkheid van invloed zou moeten zijn op de mate van geïntegreerdheid van de systemen.

Diagnose ‘mate van acceptatie’ vraagzijde Markt Y

Door omstandigheden kende het onderzoek en het opleveren van het resultaat een harde deadline. Hiertoe is in een te vroeg stadium een start gemaakt met het verzamelen van het empirisch materiaal. Om die reden wordt de doelstelling van het onderzoek ten dele gehaald. De belangrijkste gebreken in het empirisch materiaal zijn:

1) In de interviews is niet expliciet gevraagd naar meningen omtrent internetgebruik in de verschillende fasen bij de verschillende productgroepen. De algemene meningen hierover zijn achteraf geëxtrapoleerd naar de PMC’s detachering en totaal facility mangement. Het aanvullend materiaal dat hiervoor is gebruikt, is middels een aanvullend interview met de marketing & salesmanager verkregen. Hierbij zijn getracht uitspraken te doen over de beleving van de klanten hieromtrent.

2) De interviews zijn afgenomen in open vragen bij een relatief kleine steeproef ten opzichte van de totale vraagzijde van de Markt Y. De uitspraken over de vraagzijde van de Markt Y zijn om die reden niet representatief, echter allen indicatief. De resultaten zijn achteraf gecategoriseerd.

3) Enkel bestaande opdrachtgevers zijn benaderd en geen potentiële opdrachtgevers. Hierdoor is niet inzichtelijk geworden of er een afwijking bestaat tussen de ‘mate van acceptatie’ van opdrachtgevers en potentiële opdrachtgevers.

6.2. Doelstelling van het onderzoek

De doelstelling van het onderzoek was om een e-business strategie voor BEDRIJF X te (her)ontwerpen die concurrentievoordeel kan opleveren. Deze doelstelling is ten dele gehaald. De omstandigheden hieromtrent zijn besproken. De e-business strategie is ontworpen voor de PMC’s: detachering en totaal facility management.

6.3. Aanbevelingen

Aanbeveling zou zijn om op een aantal aspecten vervolgonderzoek te laten plaatsvinden.

1) Uitvoeren van een representatieve steekproef op de vraagzijde van de FM- markt. Het onderzoek kan dan gesegmenteerd plaatsvinden, waardoor de mogelijkheden per PMC inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

2) Aanvullend onderzoek of ‘de mate van acceptatie m.b.t. e-business ’ van bestaande klanten - afwijkt ten opzichte van ‘de mate van acceptatie’ van potentiële klanten.

3) Onderzoek naar de websites van klanten en potentiële klanten, om te onderzoeken welke mogelijkheden opdrachtgevers zelf aanbieden.

4) Onderzoek naar de behoefte/ bereidwilligheid van leveranciers met betrekking tot online interacties ten behoeve van de PMC totaal facility management.

5) Aanvullend onderzoek naar de geschiktheid van internet als wervingsinstrument voor gekwalificeerd personeel.

6) Inzichtelijk maken van de consequenties & implementatie van de ‘geadviseerde’ e-business strategie voor de interne organisatie van BEDRIJF X

6.4. Persoonlijke reflectie

Nu de scriptie afgeschreven is en de verschillende onderzoeken zijn afgerond, lijkt het op papier een ordelijk verlopen geheel. De praktijk van het onderzoek is daarentegen heel anders verlopen. Het centrale woord hierbij is iteratief proces, het continu ‘heen en weer gaan’ van denken, bijstellen, weer verder denken en vervolgens doelstellingen en aanpak weer verfijnen en bijstellen. Feedback op stukken of nieuwe eigen inzichten gaven regelmatig hoofdbrekens, maar leidden soms ook tot inspiratie en ‘gevoelsmatige’ doorbraken of voortgang in het onderzoek. In de beginfase van het onderzoek vond ik het persoonlijk lastig om afstand te nemen van de BEDRIJF X organisatie en haar omgeving. De combinatierol van onderzoeker en BEDRIJF X medewerker en vervolgens zoveel mogelijk objectief analyseren en beschrijven van hetgeen er gebeurt binnen en buiten BEDRIJF X was lastig. Het afstand nemen van de organisatie is hierbij een belangrijke competentie. Het hielp hierbij om met mensen te ‘sparren’ buiten de eigen organisatie.

Ondanks dat het uitvoeren van het onderzoek en het schrijven van de scriptie tijdsintensief is, heb ik met veel plezier gewerkt aan dit onderzoek. Hoewel er genoeg literatuur is te vinden over e-business , was het soms lastig

om een selectie te maken van geschikte literatuur. Literatuur en theorieën gebruiken als gereedschap om je onderzoeksdoelstelling te behalen vraagt om een intensieve bestudering van deze literatuur, waarbij je veel gedachten en grondslagen tussen de regels door moet lezen, om de literatuur echt te begrijpen. Ik hoop met mijn onderzoek een bijdrage te hebben geleverd aan de wetenschap, door inzicht te geven in de ordening en volgordelijkheid van keuzen en determinanten die bepalend zijn voor een zorgvuldig e-business strategie-ontwerp.

Literatuurlijst

Andal-Ancion, A., Cartwright, P.A., en Yip, G.S.(2003), ‘The Digital Transformation of Traditional Business’, Sloan Management Review, zomer, 34 –41.

Applegate, L.M., Austin, R.D., McFarlan, F.W. (2003) Corporate Information Strategy and Management: Text and Cases, McGraw-Hill/ Irwin, Boston, Mass.

Boddy, D., Boonstra, A., Kennedy, G. (2005) Management Information Systems, Prentice Hall, Londen.

Boer de, W.R., Bijl, R.V., Montfoort, C.J. (2005) Jaarverslag 2005 en jaarplan 2006 Algemene rekenkamer, Utrecht.

Boonstra, A., (2005) ICT, mensen en organisaties, Pearson Education Benelux, Amsterdam.

Boonstra, A. (2000) ‘De ontwikkeling van een internetstrategie. Naar een modellering van e-commercestrategieën’, Informatie, Vol. 42, nr. 5, pp.36-45.

Braster, J.F.A., (2000) ‘De kern van casestudies’. Van Gorcum & Comp. B.V., Assen.

Bremser, G.W., Chung, Q.B., (2005) A framework for performance measurement in the e-business environment, Electronic Commerce Research and Applications (4 ), 395 – 412.

Chaffey, D. (2005), E-business and E-commerce Management: Strategy, Imlementation and Practice, Pearson Education Limited, Edinburgh.

Coeberg, H.P.Th., Kempeners, M.A., Maarleveld, J.H., Slegtenhorst, M., Supply Chain Management en E-business , (2001) Elsevier bedrijfsinformatie BV, ‘s-Gravenhage

Crafword, M., Benedetto, A.D., (2006) New Product Management, McGraw-Hill, New York. Davydov, M.M., (2001) Corporate Portals and e-business Integration. McGraw-Hill.

Dikken, J., De toekomst van eCommerce: eCustomer Support!, oktober 2002. Bezocht: 5 febr. 2007.

http://www.managementwebsite.net/content/ articels/376/376/.asp

Dutta, S. and Segev, A. (1999) ‘Business transformation on the internet’, European Management Journal, 17(5), 466-76.

Hackbarth, G. en Kettinger, W. ‘Building an e-business strategy’ in Information Systems Management (2000, pp. 78 – 93)

Hitt, M.A., Ireland, R.D., Hoskisson, R.E., (2005) Strategic Management, Thomson Southwestern, United States. HSU. P., Kraemer. L., Dunkle. D., (2006) Dtermininants of E-business Use in U.S. Firms, International journal of electronic Commerce, 10 (4), 9 – 45.

Institute of Directors, E-business – helping directors to understand an embrace the digital Age (Director Publications, London, 2000)

Jeon. B.N., Han. S.K., Lee. M.J., (2006) Determining factors for the adoption of e-business : the case of SME’s in Korea, (38), 1905 – 1916.

Johnson, G., Scholes, K. (2002) Exploring Corporate Strategy, Prentice Hall, Edingburgh.

Laudon, K.C., Laudon, J.P., (2000) Management Information Systems, Prentice Hall, Londen. Leeflang, P.S.H., Rooy, F.J.CH.M., (1995) Leerboek Marketing, Stenfert Kroese, Houten.

Leeuw de, A.C.J., (2000) Bedrijfskundig Management, Van Gorcum & Comp. B.V. Assen.

Marcus, J.A., Dam van, N.H.M. (1996) Een praktijkgerichte benadering van organisatie & management, Educatieve partners Nederland BV, Houten.

Mintzberg, H., Quinn, J.B. and Ghosal, S. (2003) The Strategy Process: Concepts, Contexts, Cases, Financial Times/ Prentice Hall, Harlow.

Norman, R (2005) Service Management, Strategy and leadership in Service Business, John Wiley & Sons, West Sussex.

Papazoglou, M.P., Ribbers, P.M.A., E-business , Organizational and technical foundations, (2006) John Wiley & Sons, West Sussex.

Perrot, B., (2005) Towards a manager’s model for e-business strategy decisions, Journal of General Management, 30 ( 4), 73 – 89.

Porter, M.E. (1985), Competive Advantage: Creating and Sustaining Superior Performance, Free Press, New York.

Raessens, B, E-business your Business, (2003) Lemma bv, Utrecht

Sealy, P. (1999), ‘how e-commerce will trump brand management’, Harvard Business Review, July-August. Slack, N., Chambers, S., Johnston, R. (2004) Operations Management, Prentice Hall, Edinburgh.

Smit, W., Bruin de, W., Blote bits, (2001) BZZTôH bv, ’s Gravenhage.

Surjadjaja, H., Ghos., S, Jiju, A. (2003), Determining and assesing the determinants of e-service operations, Managing Service Quality 13 (1): 39- 53

Tak, V.M., Oosterwijk, R.W., (2005), Facilitaire kengetallen gemeenten 2005, Gapgemini, Consulting, Technology, Outsourcing, Utrecht.

Timmers, P. (2000), Electronic Commerce: Strategies and Models for Business- to Business Trading, Wiley, Chichester.

In document e-business in strategisch perspectief (pagina 79-84)