• No results found

Bijdragen aan een aantrekkelijk en hoogwaardig verblijfsklimaat en buitenruimte in de stad Belangrijk binnen de invulling van het vijfde SUMP doel is de afstemming tussen het mobiliteitsbeleid

SMART/ SUMPDoel

8. Analyse GVVP Emmen

8.5 Bijdragen aan een aantrekkelijk en hoogwaardig verblijfsklimaat en buitenruimte in de stad Belangrijk binnen de invulling van het vijfde SUMP doel is de afstemming tussen het mobiliteitsbeleid

en de functies in de bestaande ruimte ten behoeve van de leefbaarheid. Het GVVP van Emmen heeft aandacht voor dit thema.

“Doorgaan op het huidige autogerichte beleid zet de bereikbaarheid en leefbaarheid in het stedelijke gebied verder onder druk en strookt niet met onze ambities op het gebied van duurzaamheid. Om ook in de toekomst voldoende alternatieve vervoerswijzen te kunnen aanbieden, moeten we nu inzetten op een betere balans” (GVVP Emmen, 2012, p.22).

“De leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de centrumgebieden van de overige hoofdkernen willen wij verbeteren door de openbare ruimte zodanig in te richten zodat er een betere afstemming wordt bereikt tussen ‘verblijf’ en ‘verkeer’” (GVVP Emmen, 2012, p.33).

Het GVVP stelt dat in het belang van de leefbaarheid, ingezet moet worden op voldoende

alternatieve vervoersmiddelen. Met het inzetten op multimodaliteit, komt er nadrukkelijk aandacht te liggen op andere vervoersmiddelen dan binnen het traditionele beleid dat voornamelijk gericht is op automobiliteit. Het overmatig autogebruik zorgt voor verontreinigde lucht en daarmee een afname van de leefbaarheid. Er wordt in het tegengaan van deze negatieve effecten voorrang gegeven aan slimme oplossingen als het beter benutten van de bestaande infrastructuur.

In het GVVP wordt genoteerd dat in het belang van een goede leefomgeving, de infrastructuur goed past binnen de ruimtelijke omgeving. Aandacht voor de kwaliteit van de omringende ruimte is in het gemeentelijke beleid van essentieel belang. Om de invloed van mobiliteitsbeleid op de ruimtelijke omgeving effectief te kunnen sturen, beschrijft het GVVP een gebiedsgerichte uitwerking van de hoofdlijnen en ambities van het verkeer- en vervoersbeleid op gebiedsniveau

“We werken het GVVP gebiedsgericht uit. Voor de gebieden de Stad, de Monden, de Blokken en de Velden stellen we maatregelen op die een plaats krijgen in het uitvoeringsplan” (GVVP Emmen, 2012, p.4).

Het uitvoeringsplan schetst een overzicht van de projecten die per gebied zullen worden uitgevoerd in de komende jaren. Daarbij is aandacht voor de plaats die de gemeente inneemt en het belang van samenwerking met andere partijen.

“Samenwerking met medeoverheden en partners ín de gemeente is een belangrijke pijler in dit GVVP. Luisteren en vertellen was hierbij het gedachtegoed.” (Uitvoeringsplan GVVP Emmen, 2012, p.60). Met het toevoegen, verwijderen en anders benutten van routes, wordt daarmee per gebied een passende situatie gecreëerd, die bijdraagt aan een leefbare en veilige bereikbare omgeving. Dat betekent dat op hoofdwegen die van belang zijn voor landelijke en provinciale bereikbaarheid, in samenwerking met hogere overheidslagen, wordt gezocht naar de mogelijkheden om multimodaal

vervoer te versterken, waarmee ze zich richten op het faciliteren van de auto en zorgen voor park- en-ride mogelijkheden aan de randen van de stad.

In centraler gelegen gebieden wordt gestuurd op het stimuleren van alternatieven voor autogebruik ten behoeve van de leefbaarheid en de omgang met de bestaande ruimte. Daarvoor wordt ingezet op het beter faciliteren van de fiets en OV, onder andere aangevuld met ruime P+R plaatsen, waarbij in de inrichting rekening wordt gehouden met de inpassing in het bestaand gebied. Hieronder wordt een voorbeeld van een gebiedsgerichte beleidsuitwerking geciteerd:

“De dorpen Odoorn, Valthe en Klijndijk krijgen een nieuwe aansluiting op de N34. Naast grotere verkeersveiligheid draagt de maatregel ook bij aan het verminderen van het doorgaand verkeer op de Hondsrugweg. Het bundelen van de aanrijdroute over de Frieslandroute langs de karakteristieke essen draagt bovendien bij aan de identiteit en landelijke beleving van Emmen” (Uitvoeringsplan GVVP Emmen, 2012, p.5).

In het GVVP en bijbehorend meerjarig uitvoeringsprogramma dat gepaard gaat met het GVVP, blijkt in ruime mate aandacht voor de afstemming van het mobiliteitsbeleid met de functies en inrichting van de bestaande omgeving.

Aansluiting tot SUMP doel ‘leefbaarheid’

Specifiek Er is in het GVVP aandacht voor het behoud van de leefbaarheid in de verschillende gebieden in en om de stad.

Ondanks het feit dat er geen direct doel wordt gesteld voor het bijdragen aan een aantrekkelijk en hoogwaardig verblijfsklimaat in de buitenruimte en de stad, is de aandacht die er in het GVVP naar uitgaat substantieel. Met de gebiedsgericht aanpak, wordt in het uitvoeringsprogramma specifiek per gebied gekeken, op welke manier het mobiliteitsbeleid en de eisen die de ruimtelijke ordening daar aan stelt het best verenigd kunnen worden.

Meetbaar De gebiedsgerichte aanpak stelt de gemeente per gebied in staat om te kijken naar de effecten die de uitwerking van het beleid op het betreffende gebied heeft. Zodoende wordt in het uitvoeringsprogramma ingegaan op de gewenste uitwerking van het mobiliteitsbeleid in de toekomst.

Daarmee kan worden vastgesteld dat er een meetbare beschrijving wordt gegeven van het verschil tussen begin- en eindsituatie.

Acceptabel In het uitvoeringsprogramma wordt onder andere beschreven dat samenwerking met omliggende dorpen en de provincie een belangrijk onderdeel is in de uitvoering van de plannen op het gemeentelijk niveau. Daarnaast is in een kostenparagraaf uiteen gezet welke middelen er nodig worden geacht om geplande projecten te realiseren. Dit geeft aan dat de gemeente stil staat bij de haalbaarheid van de plannen die in het beleid worden uitgewerkt. Er is een acceptabele uitwerking van het leefbaarheidsdoel.

Relevant De maatschappelijke veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer, maken het werken vanuit een gebiedsgericht perspectief relevant en noodzakelijk. Veranderende vervoersstromen en toekomstige ontwikkelingen hebben effect op de leefbaarheid van bepaalde gebieden in de stad. Zo zal het traditionele beleid gericht op automobiliteit een negatief effect hebben op de leefomgeving. Het GVVP stelt in het uitvoeringsprogramma per gebied vast hoe de gemeente het autogebruik wil reguleren, op een manier die past bij de kenmerken van

een betreffend gebied. De uitwerking van het beleid in afstemming met de gebied specifieke eigenschappen is daarmee relevant

Tijdsgebonden De verwachting is dat de maatschappelijke ontwikkelingen zich in de komende 20 jaar zullen voltrekken, maar daarmee is geen duidelijke tijdsgebondenheid gegeven in het GVVP.

Tijdsgebondenheid blijft daarmee achter in het SMART uitwerken van het leefbaarheidsdoel

SMART Invulling SUMP doel ‘leefbaarheid’

SMART Criterium

Omschrijving Score Toelichting

Specifiek Is het doel duidelijk en begrijpelijk geformuleerd?

+ Geen specifiek doel, wel aandacht voor leefbaarheid en een gebiedsgerichte aanpak

Meetbaar Het document stelt vast hoe gewenste nieuwe situatie gericht op

leefbaarheid wordt uitgewerkt

+ In het uitvoeringsprogramma wordt ingegaan op het gewenste verschil tussen begin- en eindsituatie, waarbij per gebied een beschrijving wordt uitgewerkt.

Acceptabel Beleidsdocument heeft aandacht voor mogelijke conflicten tussen voorgesteld beleid en bestaande kaders en

normeringen

++ Geen doelstelling, maar de formuleringen en gebiedsgerichte aanpak draagt bij aan potentiële haalbaarheid.

Evenals uitwerkingsdocument en kostenparagraaf, waarin aandacht is voor de beperkingen en normeringen die aan het beleid gekoppeld kunnen worden.

Relevant Het beleid draagt effectief bij aan het behalen van het doel gericht op leefbaarheid

++ Leefbaarheid staat onder druk als gevolg van ontwikkelingen. Beleidsuitwerking per afzonderlijk gebied in de stad levert een functionele bijdrage aan de situatie. Daarmee goede aansluiting tot

leefbaarheidsdoel Tijdsgebonden Wat is het tijdsframe

waarbinnen de doelbereiking is beoogd?

-- Geen tijdsgebondenheid geformuleerd

Outline

GERELATEERDE DOCUMENTEN