• No results found

Beoordeling nieuwe HKG’s

3 Indelen van GPH-codes in HKG’s

3.2 Beoordeling nieuwe HKG’s

Naast het toevoegen of verwijderen van GPH-codes binnen de reeds bestaande HKG’s hebben we ook onderzocht of er nieuwe HKG’s potentieel interessant zijn voor het risicovereveningsmodel. Mogelijke nieuwe HKG’s zijn zowel op inhoudelijke gronden (d.m.v. input van de experts) als op empirische gronden (o.b.v. meerkostenanalyses op GPH-groep) vastgesteld. Ook kwamen uit de analyses van de huidige HKG’s nog twee mogelijke nieuwe HKG’s naar voren (zie paragraaf 3.1). De resulterende mogelijke nieuwe HKG’s zijn vervolgens beoordeeld op inhoudelijke gronden, homogeniteit, prikkelwerking & volledigheid (paragrafen 3.2.2 tot en met 0). Ook zijn alle nieuwe HKG’s getoetst op stabiliteit door de jaren heen en per risicodrager (zie bijlage 2).

Naast de huidige GPH-systematiek zijn ook incontinentiemateriaal en voedingsmiddelen onderzocht als nieuwe HKG’s. Deze zijn initieel als nieuwe HKG onderzocht maar uiteindelijk op basis van een toets op datakwaliteit en stabiliteit over jaren en tussen risicodragers komen te vervallen. De analyses hiervan zijn te vinden in Bijlage 3.

Op basis van de analyses stellen we voor om vier nieuwe HKG’s te introduceren (tabel 4).

Tabel 4 Voorstellen voor nieuwe HKG’s Nieuwe HKG Omschrijving

Compressiehulp-middelen (COMPR)

Bevat een gedeelte van de hulpmiddelen uit de GPH2-groep Hulpmiddelen voor ondersteunen van de circulatie (GPH 0406)

Insulinepompen (INSPP)

Bevat een gedeelte van de hulpmiddelen uit de GPH2-groep Hulpmiddelen voor toedienen van medicijnen (GPH 0419)

Beenprothesen

(PROTH) Bevat hulpmiddelen uit de GPH2-groep Beenprothesen (GPH 0624)

Orthesen (ORTHE)

Bevat hulpmiddelen uit drie GPH2-groepen:

Beenorthesen (GPH 0612)

Armorthesen (GPH 0606)

Orthesen voor wervelkolom en schedel (GPH 0603)

In figuur 8 zijn de prevalentie, kosten en meerkosten van de nieuwe HKG’s te zien.

Figuur 8: Prevalentie, kosten en meerkosten van de voorgestelde nieuwe HKG’s

3.2.1 Resultaat empirische analyse

We hebben een selectie gemaakt van de GPH-groepen, die op basis van de empirische analyse interessant zijn om op te nemen als nieuwe HKG (zie tabel 5).

Al deze groepen voldoen aan de (significantie)eisen10 om een nieuwe klasse binnen de HKG te worden. Vervolgens zijn op inhoudelijke gronden (d.m.v. input van de experts) en verdiepende analyses groepen geselecteerd ( ) om op te nemen in HKG2021 (zie uitwerking hiervoor in de paragrafen 3.2.4 - 0).

De GPH-groepen die we niet opnemen als HKG zijn om verschillende redenen afgevallen. In tabel 5 staat een korte omschrijving hiervan. Zie bijlage 3 voor een uitgebreidere uitleg.

Tabel 5 GPH-groepen waarvan momenteel geen GPH-codes opgenomen zijn in HKG’s met de bijbehorende omschrijvingen, na selectie op significantietoets (zie bijlage 3 voor uitleg waarom verschillende groepen niet opgenomen zijn)

HKG Voorstel/Reden actie GPH Omschrijving

Beenprothesen 0624 BEENPROTHESEN

verschillen (bruikleen/aanschaf) 0427 STIMULATOREN

Zeer heterogene groep: gericht

HULPMIDDELEN VOOR WASSEN, BADEN EN DOUCHEN HULPMIDDELEN VOOR TOILETGEBRUIK

KLEDING EN SCHOEISEL Bevat alleen accessoires 1224 ROLSTOELACCESSOIRES

Sterke samenloop met

LOOPHULPMIDDELEN MET TWEE ARMEN TE BEDIENEN HULPMIDDELEN VOOR TILLEN VAN PERSONEN TRANSFERHULPMIDDELEN EN KEERHULPMIDDELEN

10 verevend in totaal meer dan M€10 en de meerkosten wijken significant meer dan €50 af van €0

HKG Voorstel/Reden actie GPH Omschrijving Prikkelwerking fout doordat het

over goedkope middelen gaat 0921 MIDDELEN VOOR BESCHERMEN EN REINIGEN VAN HUID Overgrote deel van meerkosten

vallen onder ‘overige’ groep 0906 LICHAAMSGEBONDEN BESCHERMENDE HULPMIDDELEN Sterke correlatie met veel andere

HKG’s, geen stabiel beeld of combinaties resulteren in op- dan wel afslag. Voor 0433 ook sterke samenhang met Wmo-verstrekkingen

0449 0433

HULPMIDDELEN VOOR VERZORGEN VAN WONDEN HULPMIDDELEN MET ALS DOEL INTEGRITEIT VAN WEEFSEL BEHOUDEN

0424 UITRUSTING EN MATERIAAL VOOR TESTEN VAN FYSIEK FUNCTIONEREN, FYSIOLOGISCH FUNCTIONEREN EN BIOCHEMISCH FUNCTIONEREN

3.2.2 Compressiehulpmiddelen (COMPR)

Experts geven aan ontwikkelingen te zien op het gebied van beenkousen. Om mensen zelfstandiger te laten leven, worden in plaats van beenkousen steeds vaker andere compressie-hulpmiddelen gebruikt. Deze nieuwe HKG compressie

& circulatieondersteunende hulpmiddelen voorziet in deze ontwikkeling. De groep bevat 87.682 verzekerdenjaren en resulteert in €1.676 meerkosten.

We zien zoals verwacht een sterke overlap (iets meer dan 40% gebruikers compressiemiddelen) met de huidige HKG EKOUS. Echter de gebruikers van compressiehulpmiddelen maken substantieel meer kosten en meerkosten (€1.676 tegenover €418), waardoor een nieuwe HKG gerechtvaardigd is.

Figuur 9: Prevalentie, kosten en meerkosten van alle GPH-codes geschikt voor de HKG compressiehulpmiddelen

Uit Figuur 9 blijkt dat de verschillende GPH-codes vergelijkbare kosten een meerkosten hebben. Zodoende stellen we voor alle GPH-codes binnen deze groep op te nemen in de HKG. Uitzondering hierop is de ‘overige’ GPH-code Overige hulpmiddelen voor ondersteunen van de circulatie. 11

11 Deze GPH-groep bevat 2033 verschillende producten met allemaal uiteenlopende hulpmiddelen voor een grote variatie aan lichaamsdelen. Alle verzekerden met deze GPH-code hebben geen andere GPH-code gebruikt in 2016.

04060900 Met lucht gevulde kleding en compressiekamers voor circulatieproblemen

04068800 Componenten en accessoires voor hulpmiddelen voor ondersteunen van de circulatie 04069100 Compressieverbandkousen

04069200 Compressiezwachtels

04068900 Overige hulpmiddelen voor ondersteunen van de circulatie

3.2.3 Insulinepompen (INSPP)

De gebruikers van insulinepompen komen voort uit de GPH-groep 0419 (net als de huidige HKG’s injectiespuiten & infusiepompen) en vormen met 24.930 verzekerdenjaren een omvangrijke groep. Deze pompen worden gebruikt door patiënten met diabetes type 1. Deels zullen deze verzekerden al door de FKG’s voor diabetes worden verevend. Echter, de meerkosten laten zien dat gebruikers van insulinepompen een specifieke subgroep binnen de diabetespatiënten betreft.

Insulinepompen zijn een specifieke vorm van infusiepompen. Echter, doordat meerkosten tussen deze twee groepen sterk uiteenlopen (€877 voor insulinepompen tegenover €9.496 voor infusiepompen) is een samenvoeging van beide groepen niet gerechtvaardigd.

Zoals verwacht maken gebruikers van insulinepompen vrijwel allemaal (92%) ook gebruik van glucosemeters (GPH 0242). Echter, de verwachte meerkosten van gebruikers van insulinepompen zijn aanzienlijk hoger (€877 meerkosten voor insulinepompen tegenover €172 voor glucosemeters), waardoor het opnemen van het een HKG glucosemeters niet afdoende compenseert voor de gebruikers van insulinepompen.

Figuur 10: Prevalentie, kosten en meerkosten voor GPH-codes voor insulinepompen voor het huidige vereveningsmodel excl. HKG

Uit figuur 10 blijken met name de componenten en accessoires m.b.t.

insulinepompen een grote prevalentie te hebben. Aangezien verzekerden niet elk jaar een nieuwe pomp aanschaffen, is de prevalentie op de pompen zelf niet zo hoog. De verschillende GPH-codes zijn homogeen in kosten en laten een lichte variatie in meerkosten zien. We stellen voor alle codes op te nemen in de nieuwe HKG.

041924060000 Insulinepompen

041924060300 Integrale insulinepompen

041924060600 Insulinepompen met remote monitoring

041924069800 Componenten en accessoires m.b.t. insulinepompen 041924069803 Insulinereservoir

3.2.4 Beenprothesen (PROTH)

HKG beenprothesen komt voort uit de GPH-groep 0624 en bevat verschillende type beenprothesen en onderdelen. Gebruikers van beenprothesen zijn te verdelen in twee groepen op basis van patiëntkenmerken en diagnoses:

Traumatische amputaties & vasculaire amputaties.

De traumatische amputaties vinden vooral plaats bij actieve jongeren. Zij hebben vaak goede longfunctie en uithoudingsvermogen en zullen veelal complexere prothesen met een betere functionaliteit krijgen. Patiënten met gecompromitteerd vaatlijden resulterend in vasculaire amputaties zijn veelal oudere verzekerden en zullen vaker lichtere en dus eenvoudiger prothesen voorgeschreven krijgen. De vasculaire groep groeit, terwijl de jongere groep relatief constant is.

Binnen de groep beenprothesen worden hulpmiddelen gecategoriseerd aan de hand van GPH3-coderingen, waarbij gespecificeerd wordt voor welk gewricht de prothese wordt toegepast. Complexiteit van de protheses is zodoende niet inzichtelijk, waardoor onderscheidt tussen de twee groepen verzekerden met amputaties niet is te maken aan de hand van de GPH-codering. Een onderverdeling op leeftijd (jong en oud) lijkt ook geen goede optie, aangezien de leeftijdsgrens arbitrair zal zijn. We stellen daarom voor om beenprotheses als één groep verzekerden te hanteren.

Figuur 11: Prevalentie, kosten en meerkosten van GPH-codes onder HKG Beenprothesen in het uitgangsmodel excl. HKG

De trans-tibiale en trans-femorale prothesen zijn ruimschoots de grootste groep verstrekte beenprotheses. Figuur 11 laat zien dat momenteel niet alle beenprothesen ondergecompenseerd worden en dat dit met name geldt voor Trans-tibiale, knie-exarticulatie, trans-femorale en heupexarticulatie prothesen.

Zodoende stellen we voor alleen deze groep op te nemen in de nieuwe HKG (tabel 6).

Van de overgebleven GPH-codes zijn er:

1. twee codes voor prothesen met licht positieve of zelfs negatieve meerkosten;

2. vijf codes die niet direct gericht zijn op de prothese zelf, maar op onderdelen en/of accessoires;

3. vijf codes die niet zijn gedeclareerd in 2016;

4. twee ‘overige’ coderingen.12

Tabel 6 Geïncludeerde GPH-codes in de HKG Beenprothesen 062406 Enkelexarticulatie prothesen

062409 Trans-tibiale prothesen 062412 Knie-exarticulatie prothesen 062415 Trans-femorale prothesen 062418 Heupexarticulatie prothesen 062403 Partiele-voetprothesen 062421 Trans-pelvic prothesen 062427 Enkel-voetunits 062433 Knie-units 062440 Liners

062441 Prothesekokers

062445 Componenten voor het uitlijnen van beenprothesen 062424 Hemicorporectomie prothesen

062430 Momentbegrenzers (rotators) 062431 Schokdempers

062436 Heupunits

062437 Externe scharnieren voor beenprothesen 062400 Beenprothesen

062489 Overige beenprothesen

3.2.5 Orthesen (ORTHE )

De groepen Beenorthesen (0612), Armorthesen (0606) en Orthesen voor wervelkolom en schedel (0603) bevatten allen orthesen. In het algemeen zijn ortheses relatief weinig voorkomende, chronisch te gebruiken hulpmiddelen.

Echter, de patiënten lijden maar ten dele aan chronische ziekten gerelateerd aan de gebruikte orthese.

De drie groepen hebben meerkosten variërend tussen ca. €825 (Armorthesen &

Beenorthesen) en €1262 (Orthesen voor wervelkolom en schedel), waarbij de groepen voor arm en beenprothesen grofweg 2,5 keer zo groot zijn als de groep voor orthesen voor wervelkolom en schedel.

12 Impact van niet opnemen van de ‘overige’ GPH-codes is beperkt: 143 verzekerdenjaren minder en meerkosten

€48 hoger.

Figuur 12: Prevalentie, kosten en meerkosten van GPH-codes onder HKG Orthesen in het uitgangsmodel excl. HKG

Binnen deze groepen worden producten hoofdzakelijk uitgesplitst tot GPH3-niveau. We stellen voor om 24 GPH-codes, die allen orthesen omschrijven op te nemen in deze HKG (tabel 7).

Tabel 7 Geïncludeerde GPH-codes in de HKG Orthesen 060303000000 Sacro-iliacale orthesen 060306000000 Lumbo-sacrale orthesen 060308000000 Thoraco-lumbale orthesen 060309000000 Thoraco-lumbo-sacrale orthesen 060312000000 Cervicale orthesen

060315000000 Cervico-thoracale orthesen 060321000000 Schedelorthesen

060603000000 Vingerorthesen 060606000000 Handorthesen 060607000000 Hand-vingerorthesen 060612000000 Pols-handorthesen 060613000000 Pols-hand-vingerorthesen 060615000000 Elleboogorthesen

060619000000 Elleboog-pols-handorthesen 060621000000 Schouderorthesen

060624000000 Schouder-elleboogorthesen

060630000000 Schouder-elleboog-pols-handorthesen

061203000000 Voetorthesen 061206000000 Enkel-voetorthesen 061209000000 Knieorthesen

061212000000 Knie-enkel-voetorthesen 061215000000 Heuporthesen

061216000000 Heup-knieorthesen

061218000000 Heup-knie-enkel-voetorthesen

Van de overgebleven 32 GPH-codes zijn er:

zeven GPH-codes voor orthopedische schoenen en/of binnenzolen, waarvoor de aanschafsdrempel vrij laag is (incl. 1 ‘overige’ GPH-code);

negen GPH-codes die onderdelen voor de orthesen bevatten;

vier GPH-codes (thoracale orthesen, redressiehelm, manibulaire repositieorthesen & ligorthesen) op inhoudelijke gronden uit de orthesen voor wervelkolom en schedel verwijderd;

zes GPH-codes die niet in 2016 zijn gedeclareerd;

zes ‘overige’ coderingen.13

13 De ‘overige’ codering bestaan uit drie kop-coderingen (GPH3 060300, 060600, 061200) met allen meer dan 100 verschillende producten en drie ‘overige’ orthesen. De producten onder deze ‘overige’ orthesen lopen sterk uiteen. De impact van het weglaten van deze codes is nihil: 23 verzekerdenjaren minder en €1 lagere meerkosten.