• No results found

Zorgpad CVA

In document Stakeholders met de Zorg op Pad! (pagina 58-61)

5. Resultaten

5.6 Zorgpad CVA

Kenmerken zorgpad

De CVA zorgketen is ontwikkeld voor een homogene patiëntengroep met een groot volume op basis van de aandoening CVA. De CVA zorg is hierbij evidence based vormgegeven en kent een sterk multidisciplinair karakter. De CVA zorgketen is transmuraal vormgegeven, bij de zorgketen zijn acht zorgorganisaties betrokken. In het naslagwerk CVA zorgketen zijn concrete afspraken tussen de betrokken zorgaanbieders over de logistiek en zorginhoud rondom de zorg voor de CVA patiënt beschreven. In dit naslagwerk zijn de afspraken op een wat hoger abstractie niveau beschreven deze zijn op organisatieniveau meer in detail uitgewerkt.

Stakeholders

Bij de CVA zorgketen zijn acht organisaties betrokken, een gemandateerde afgevaardigde, veelal uit het hoger management, heeft zitting in de kerngroep, dit zijn belangrijke stakeholders. Daarnaast zijn de zorgprofessionals in werkgroepen vertegenwoordigd, dit betreft voor ZGV met name de neurologen en de revalidatiearts. De verpleegkundigen en de paramedici uit ZGV zijn vooral bij het intramurale deel betrokken. De CVA ketenregisseur speelt een belangrijke rol in de afstemming en de coördinatie van de zorgketen.

Classificatie van de stakeholders op basis van de stakeholder theorie van Mitchell, Agle & Wood (1997) is afgeleid van antwoorden op een aantal vragen uit de vragenlijst. Hierbij zijn de gemandateerde afgevaardigden van de betrokken organisaties en de neurologen definitieve stakeholders, de verpleegkundigen en de paramedici afhankelijke stakeholders en het management dominante stakeholders. De CVA ketenregisseur, het management en de neurologen worden als de belangrijkste stakeholders aangemerkt.

Kenmerk

Stakeholdergroep

Macht Urgentie Legitimiteit Aantal kenmerken Type stakeholder Afgevaardigden KG X X X 3 definitieve Neurologen X X X 3 definitieve Verpleegkundigen X X 2 afhankelijke Paramedici X X 2 afhankelijke

CVA ketenregisseur X X 2 dominante

Betrokkenheid CVA zorgketen 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Medici VPK Paramedici Management

Ontwikkeling Inrichting Planning

Onderlinge beïnvloeding van de stakeholders bij de ontwikkeling van de CVA zorgketen heeft in de kerngroep en werkgroepen plaatsgevonden. Gezien de verschillende belangen van de diverse zorgaanbieder is het aannemelijk dat er ook buiten deze overlegvormen sprake van beïnvloeding is geweest. Hoe en in welke mate dit heeft plaatsgevonden valt niet te achterhalen.

Projectorganisatie

De CVA zorgketen is een samenwerkingsverband van verschillende zorgaanbieders. De organisatie van dit samenwerkingsverband wordt door middel van een kerngroep en werkgroepen vormgegeven en ondersteund door de CVA ketenregisseur. Nadat de CVA ketenregisseur is aangesteld, is meer structuur aangebracht, onder andere door het vastleggen van een duidelijke visie, strategie en doelstellingen in een beleidsplan en het vastleggen van concrete afspraken over de logistiek en zorginhoud in het naslagwerk. In termen van grijpbaarheid van een project zou de CVA zorgketen een score van negentien opleveren wat een beperkte grijpbaarheid betekent, dit komt met name door het aantal externe partijen.

Onderzoek stakeholders

Het onderzoek onder de stakeholders van de CVA zorgketen naar de perceptie van de betrokkenheid bij en invloed op de ontwikkeling van het zorgpad heeft een respons van 34 % opgeleverd, er waren 22 respondenten. Hierbij dient opgemerkt te worden dat het op de revalidatiearts na het alleen interne respondenten betreft. De ervaren betrokkenheid van de CVA groep op de items ontwikkeling, inrichting en planning van het zorgpad zijn respectievelijk 68, 41 en 32 % (figuur 5.6.1).

De scores zijn op alle items beduidend lager dan van die van de totale onderzoeksgroep, de trendlijn is wel vergelijkbaar. Bij uitsplitsing naar stakeholdergroepen (figuur 5.6.2) vallen de lage scores van de paramedici en verpleegkundigen en de hoge scores van de medici en het management op.

figuur 5.6.1 figuur 5.6.2

De invloed die de CVA groep op de inrichting en de planning van het zorgpad ervaart is beduidend lager dan die van de totale onderzoeksgroep, met name op de inrichting is deze fors lager (figuur 5.6.3).

figuur 5.6.3

Betrokkenheid CVA zorgketen

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Ontwikkeling Inrichting Planning

Invloed stakeholders CVA zorgketen

0% 20% 40% 60% 80% 100% Inrichting Planning

Groot & zeer groot Groot, zeer groot & gemiddeld

Invloed planningsaspecten CVA zorgketen 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Medici VPK Paramedici Management

Financiën Facilitering Patiënten Personeel Bezetting

Invloed inrichtingsaspecten CVA zorgketen

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Medici VPK Paramedici Management

Kernactiviteiten Volgordelijkheid Informatievoorziening

Het verder inzoomen op de deelaspecten geeft scores van 41, 36 en 36 % bij de inrichting (figuur 5.6.4) en bij de planning van 9, 14, 23, 9 en 23 % (figuur 5.6.5). De scores op de deelaspecten liggen bijna allemaal fors lager dan die van de totale onderzoeksgroep, de trendlijn is wel vergelijkbaar.

figuur 5.6.4 figuur 5.6.5.

figuur 5.6.6. figuur 5.6.7.

De figuren 5.6.6 en 5.6.7 geven een beeld van de uitkomsten per stakeholdergroep op de aspecten inrichting en planning. In lijn met de lage scores van de paramedici en de verpleegkundigen op de betrokkenheid scoren zij ook laag op de deelaspecten van de invloed op de inrichting en de planning. Daarentegen zijn de scores van het management op de deelaspecten van zowel de inrichting als de planning hoog te noemen. De medici scoren met name vrij hoog op de kernactiviteiten en de volgordelijkheid.

Samenvatting

De CVA zorgketen is aandoeninggericht, evidence based, specialisme specifiek, sterk multidisciplinair en transmuraal vormgegeven. Vanuit het onderzoek komen de CVA ketenregisseur, de clustermanager en de medici als de belangrijkste stakeholders naar voren. De CVA zorgketen is geen project maar een samenwerkingsverband met globaal omschreven doelstellingen, de grijpbaarheid is met name door het aantal externe partijen beperkt. Met de komst van de CVA ketenregisseur is het instrumentariumgebruik sterk toegenomen. De ervaren betrokkenheid van de stakeholders bij de ontwikkeling van het zorgpad is laag. Kijkend naar de aspecten inrichting en planning neemt deze ervaren betrokkenheid af en is laag te noemen, met name de lage score op het onderdeel inrichting is opvallend. Van de stakeholders geeft 41 % aan de invloed op de inrichting van het zorgpad als gemiddeld of meer te ervaren en bij de planning is dit 32 %. Voor zowel de inrichting als de planning is dit beduidend lager dan bij de totale onderzoeksgroep.

Invloed planningsaspecten zorgpad

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Financiën Facilitering Patiënten Personeel Bezetting CVA groep

Invloed inrichtingsaspecten zorgpad

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Kernactiviteiten Volgordelijkheid Informatievoorziening CVA groep

In document Stakeholders met de Zorg op Pad! (pagina 58-61)