• No results found

Zorgpad ColonCare

In document Stakeholders met de Zorg op Pad! (pagina 55-58)

5. Resultaten

5.5 Zorgpad ColonCare

Kenmerken zorgpad

Het zorgpad ColonCare is ontwikkeld voor een homogene patiëntgroep met een vrij groot volume op basis van de aandoening dikkedarmkanker of colorectaal carcinoom. Er zijn drie poortspecialismen en een aantal ondersteunende specialismen direct bij het zorgpad betrokken, de zorg wordt met uitzondering van de radiotherapie binnen één organisatie verleend en bestrijkt de periode van vijf jaar. Naast de verschillende medici zijn de verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen betrokken en op indicatie kunnen verschillende paramedici worden ingeschakeld. Het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het proces beter stroomlijnen zijn de doelstellingen van het zorgpad en komen voort uit de geconstateerde knelpunten maar zijn niet specifiek beschreven. Het initiatief kwam vanuit medische zijde. Het zorgpad kent drie hoofdfases, die van diagnosestelling, behandeling en follow up.

Stakeholders

Bij het zorgpad ColonCare zijn de stakeholdergroepen professionals en management bij het onderzoek betrokken. De professionals zijn onderverdeeld in medici, verpleegkundigen en paramedici, de groep management betreft de leidinggevenden en de programmamanager van het Oncologisch Centrum. Afgeleid van de antwoorden in de vragenlijst kunnen de MDL artsen, de oncologisch chirurgen en de oncologen als definitieve stakeholders en de radiologen, de radiotherapeuten, de anesthesisten en de paramedici als afhankelijke stakeholders worden aangemerkt. De verpleegkundigen vallen in de categorie afhankelijke stakeholders, de verpleegkundig specialisten zijn definitieve stakeholders en het management dominante stakeholders.

Overall werden de chirurgen, de MDL artsen en de verpleegkundig specialisten als de betrokkenen met de grootste invloed aangemerkt.

Kenmerk

Stakeholdergroep

Macht Urgentie Legitimiteit Aantal kenmerken

Type stakeholder

MDL arts X X X 3 definitieve

Oncologisch chirurg X X X 3 definitieve

Betrokkenheid zorgpad ColonCare 0% 20% 40% 60% 80% 100% Medici VPK Management

Ontwikkeling Inrichting Planning Betrokkenheid zorgpad ColonCare

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Ontwikkeling Inrichting Planning Totale groep Radioloog X X 2 afhankelijke Radiotherapeut X X 2 afhankelijke Anesthesist X X 2 afhankelijke Verpleegkundig specialisten X X X 3 definitieve Verpleegkundigen X X 2 afhankelijke Paramedici X X 2 afhankelijke Management X X 2 dominante Tabel 5.5

De ontwikkeling van het zorgpad ColonCare is op informele wijze reeds in 2004 tot stand gekomen hierdoor is het moeilijk om uitspraken over de onderlinge beïnvloeding van stakeholders te doen.

Projectorganisatie

Ten tijde van de ontwikkeling van het zorgpad ColonCare waren zorgpaden nog een vrij onbekend fenomeen en projectmatig werken nog relatief nieuw en voorbehouden aan grote projecten op organisatieniveau. De ontwikkeling van dit zorgpad is daarom op vrij informele wijze tot stand gekomen via een kleine werkgroep met de belangrijkste stakeholders. Twee enthousiaste verpleegkundigen waren de drijvende kracht en de lijnen waren kort. Het zorgpad is in een periode van drie maanden ontwikkeld en vervolgens is men volgens dit zorgpad gaan werken. Indien de ontwikkeling van het zorgpad ColonCare wel met behulp van een project zou zijn vormgegeven zou de grijpbaarheid, met een score van twaalf als vrij groot aangemerkt kunnen worden.

Onderzoek stakeholders

Het onderzoek onder de stakeholders van het zorgpad ColonCare naar de perceptie van de betrokkenheid bij en invloed op de ontwikkeling van het zorgpad heeft een respons van 28 % opgeleverd, er waren 24 respondenten.

De ervaren betrokkenheid van de ColonCare groep op de items ontwikkeling, inrichting en planning van het zorgpad zijn respectievelijk 88, 71 en 63 % (figuur 5.5.1). De scores op de items ontwikkeling en inrichting komen overeen met die van de totale onderzoeksgroep, de score op het item planning ligt wat hoger en de trendlijn is vergelijkbaar. Bij uitsplitsing naar stakeholdergroepen valt de hoge betrokkenheid van medici en management op, de groep paramedici is hier niet opgenomen daar het slechts één respondent betreft.

Invloed inrichtingsaspecten zorgpad 0% 20% 40% 60% 80% 100%

Kernactiviteiten Volgordelijkheid Informatievoorziening ColonCare groep

Invloed stakeholders zorgpad ColonCare

0% 20% 40% 60% 80% 100% Inrichting Planning

Groot & zeer groot Groot, zeer groot & gemiddeld

Invloed inrichtingsaspecten zorgpad ColonCare

0% 20% 40% 60% 80% 100% Medici VPK Management Kernactiviteiten Volgordelijkheid Informatievoorziening

Invloed planningsaspecten zorgpad

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Financiën Facilitering Patienten Personeel Bezetting

ColonCare groep

De invloed die de ColonCare groep op de

inrichting van het zorgpad ervaart is vergelijkbaar met de totale onderzoeksgroep, op de planning zijn de scores beduidend lager (figuur 5.5.3).

figuur 5.5.3.

Het verder inzoomen op de deelaspecten geeft scores van 67, 58 en 67 % bij de inrichting (figuur 5.5.4) en bij de planning van 17, 29, 33, 25 en 25 % (figuur 5.5.5). De trendlijn en de scores op de deelsaspecten zijn vergelijkbaar met de totale onderzoeksgroep.

figuur 5.5.4 figuur 5.5.5.

figuur 5.5.6 figuur 5.5.7

De figuren 5.5.6 en 5.5.7 geven een beeld van de uitkomsten per stakeholdergroep op de aspecten inrichting en planning. Opvallend hierbij zijn de hoge scores bij de medici op de kernactiviteiten en bij het management op de volgordelijkheid en de relatief lage scores van het management op de planningsaspecten.

Samenvatting

Het zorgpad ColonCare is een aandoeninggericht, evidence based, sterk multidisciplinair en voornamelijk intramuraal gericht zorgpad. Vanuit het onderzoek werden de chirurgen, de MDL artsen en de ColonCare verpleegkundigen als de belangrijkste stakeholders aangemerkt. De ontwikkeling van het zorgpad heeft via informele weg plaatsgevonden waarbij er globale doelstellingen waren en geen onderliggende plannen. Indien de ontwikkeling van het zorgpad ColonCare wel met behulp van een project zou zijn vormgegeven zou de grijpbaarheid, met een score van twaalf, vrij groot zijn. De ervaren betrokkenheid van de stakeholders bij de ontwikkeling van het zorgpad ColonCare kan als

Invloed planningsaspecten zorgpad ColonCare

0% 20% 40% 60% 80% 100% Medici VPK Management Financiën Facilitering Patienten Personeel Bezetting

gemiddeld worden aangemerkt. De hoge scores van de medici op betrokkenheid bij de ontwikkeling, de inrichting en de planning zijn opvallend. Bij de aspecten inrichting en planning neemt deze betrokkenheid af, de scores hierbij zijn vergelijkbaar met de totale onderzoeksgroep. Van de stakeholders geeft 63 % aan de invloed op de inrichting van het zorgpad als gemiddeld of meer te ervaren en bij de planning is dit 33 %. Voor de planning is dit beduidend lager dan bij de totale onderzoeksgroep.

In document Stakeholders met de Zorg op Pad! (pagina 55-58)