• No results found

Woonomgeving Effectdoelstelling

In document Programmabegroting 2011 (pagina 35-40)

W at willen we bereiken?

Programma 3 Woonomgeving Effectdoelstelling

Volgens de vastgestelde kwaliteitsvisie Openbare Ruimte streven we in Oosterhout naar een gemiddeld onderhoudniveau B (voldoende). Dat betekent dat we voor alle onderdelen in de openbare ruimte een cijfer tussen 6 en 7,5 nastreven. Deze streefwaarde wordt momenteel nagenoeg geheel gerealiseerd.

W W

W W at gaan we ervoor doen?

Programma 3 Woonomgeving Effectdoelstelling

De openbare ruimte is fysiek veilig en de gebruikers waarderen het onderhoud van de openbare ruimte positief

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Beleidsnotitie, plan van aanpak, volgorde, fasering en financiën

Prestaties meerjarig Aandacht voor herstructurering

prioriteitsbuurten uit de kwaliteitsvisie

Uitvoeren JOR

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Verwerken in eigen veegplannen, verwerken in bestekken en aanbesteden

Prestaties meerjarig Minimaal onderhoudsniveau B voor wegen

Uitvoeren

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Nadere verkenning en definitieve keuze college Prestaties meerjarig

Chemische onkruidbestrijding toepassen daar waar mogelijk en toegestaan

Verwerken in bestekken en aanbesteden

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2011 36

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Actualisatie van het beleidsplan Prestaties meerjarig Actualiseren beleidsplan Openbare

verlichting

Uitvoeren JOR

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Opstellen beheerplan

Prestaties meerjarig Beheer havens

Uitvoeren JOR

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Opstellen beleidsnota met gebiedsverdeling B-C (onderzoek - alternatieven - keuze)

Prestaties meerjarig Onderhoudsniveau B voor de hele stad;

waar verantwoord groen terugbrengen naar C

Beleid doorvoeren in onderhoudsbestekken en aanbesteden voor een periode van 2 jaar. Daarna evalueren.

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Opstellen plan van aanpak, volgorde, fasering en financiën

Prestaties meerjarig Aanpak Prioriteitsbuurten

Uitvoeren JOR

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Aanbesteding en start uitvoering Prestaties meerjarig Aanleg EVZ - Contreie

Afronding

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Actualiseren groenstructuurplan, opnemen

areaalnormering/waardering wijken, vaststelling raad Prestaties meerjarig

Update Groenstructuurplan

N.v.t.

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Opstellen uitvoeringsprogramma met financiële paragraaf

Prestaties meerjarig Uitvoeringsprogramma Landschapspark

Uitvoering

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Aanschaf programmatuur

Prestaties meerjarig Verbetering zorgplicht bomen

Uitvoeren en registreren zorgplicht

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

N.v.t.

Prestaties meerjarig Overdracht bos en natuur

Beleidsnota en uitvoering

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2011 37 Effectdoelstelling

Kwaliteit van de openbare ruimte wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, burgers en ondernemers

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Het leveren van een actieve bijdrage in de vorm van uren aan invulling en uitvoering van i-DOP ’s vanuit buurt- en wijkgericht werken. Uitvoering en planning zijn mede afhankelijk van subsidie provincie.

Prestaties meerjarig Uitvoering geven aan integrale

doprsontwikkelplannen (i-DOP’s) voor de drie kerkdorpen.

Het leveren van een actieve bijdrage in de vorm van uren aan invulling en uitvoering van i-DOP ’s vanuit buurt- en wijkgericht werken.

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Medio 2010 wordt het product buurtbeheer geëvalueerd en zal in het 3e kwartaal 2010 aan het college worden voorgelegd. In 1e kwartaal 2011 wordt er bijgestuurd aan de hand van deze evaluatie.

Prestaties meerjarig Buurtbeheer richt zich niet alleen op de

fysieke inrichting van de openbare ruimte, maar ook op de sociale cohesie in buurt, wijk of kerkdorp en vanuit die gedachte is buurtbeheer in de eerste plaats een aangelegenheid voor buurtbewoners zelf.

De bijsturing wordt gecontinueerd.

Prestatiedoelstelling Prestaties 2011

Begin 2011 onderzoekprogramma aandachtsbuurten en koppeling met prioriteitstelling vanuit de Kwaliteitsvisie Openbare ruimte incl. besluitvorming aan college.

Prestaties meerjarig Herstructurering van aandachtsbuurten.

Toelichting op de speerpunten 2011

Het Coalitieakkoord spreekt van naoorlogse buurten die aan het einde van hun technische levensduur zijn beland. In de Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte worden buurten benoemd waarvan de technische staat van de inrichting zodanig is, dat een voldoende staat van onderhoud alleen kan worden bereikt als prioriteit wordt gegeven aan renovaties van de openbare ruimte, de zogenaamde prioriteitsbuurten. De renovatiebehoefte komt voort uit het feit dat het einde van de technische levensduur van de openbare ruimte is bereikt én de openbare ruimte onvoldoende beantwoordt aan de eisen die het huidige gebruik stelt (autobezit, veiligheid etc.).

• Buurt van de maand koppelen aan i-DOP’s om zodoende meer regie te voeren op de integrale uitvoering van de IDOP’s en de koppeling met de uitvoering van jaarprogramma’s- en meerjarenprogramma’s. De uitvoering en planning van de werkzaamheden hangt af van de mate waarin de provincie hiervoor subsidie verstrekt

• Het product Buurtbeheer wordt in 2010 geëvalueerd. In deze evaluatie zal tevens ook de intentie om buurtbeheer meer een aangelegenheid te laten zijn voor de buurt zelf worden meegenomen. In 2011 zal er bijgestuurd worden aan de hand van de resultaten van de evaluatie en zal in de jaren daarna gehandhaafd worden.

Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR) en Meerjarenplan Openbare Ruimte (MJPOR) Zoals hierboven meerdere malen is aangegeven worden een aantal doelstellingen gerealiseerd binnen het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR) en het Meerjarenplan Openbare Ruimte (MJPOR). Het JOR en MJPOR zijn operationele documenten met een integraal karakter. Beide documenten beschrijven de projecten die in de komende jaren in de openbare ruimte worden

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2011 38 uitgevoerd. Daarmee worden verschillende doelstellingen gerealiseerd.

Het integrale karakter van de documenten is gelegen in het feit dat de projecten uit het JOR en MJPOR de taakvelden Groen, Verkeer/ Mobiliteit, Wegen, Water/ Riolering en Openbare Verlichting omvatten. Daarmee strekt het JOR en MJPOR zich tegelijkertijd uit over meerdere programma’s.

Enkele grote projecten in het JOR 2011 zijn:

• de reconstructie van de aansluiting tussen de Eikdijk/Europaweg,

• de reconstructie van de Burgemeester Materlaan

• de reconstructie van de Burgemeester Huijbregts-Schiedonlaan

• de reconstructie van het zuidelijk deel van de Hoofseweg

• In Slotjes Midden worden de Tempelierstraat en de Loevensteinlaan heringericht en wordt in de Van Boischotlaan een regenwaterriool aangelegd. Ook de Ferdinand Bolstraat zal worden heringericht.

• Meerjarig worden de renovatie van de Ridderstraat, de aanleg van een Oostelijke persleiding en de reconstructie van de kruising Weststadweg/ Bovensteweg uitgevoerd.

Beleidsontwikkelingen Aandachtsbuurten

Aandachtsbuurten onderscheiden zich van de eerder genoemde prioriteitsbuurten, omdat in de aanwijzing van aandachtsbuurten ook niet-fysieke aspecten zwaar hebben meegewogen. In de Kwaliteitsvisie (en dus bij de bepaling van prioriteitsbuurten) hebben sociale aspecten geen rol gespeeld.

In het kader van de aandachtsbuurten is de komende jaren een belangrijk deel van de investeringsruimte binnen de budgetten voor openbare ruimte geoormerkt voor renovatiewerkzaamheden in Slotjes-Midden.

Onderhoud wegen

Met betrekking tot het wegenonderhoud zal de komende jaren de nadruk liggen op het onderhoud van de tangentwegen en het wegonderhoud van de prioriteitsbuurten uit de

kwaliteitsvisie. De onderhoudsniveaus wegen worden in de gehele stad gelijkgeschakeld (niveau B). Dit zal na vaststelling van het meerjarenbeleidsplan worden vertaald in de werkpakketten en de onderhoudsbestekken en zo snel mogelijk worden geëffectueerd. Dit is mede afhankelijk van de nog lopende meerjarige contracten. Het zelfde geldt voor chemische onkruidbestrijding op verhardingen, dat zal worden ingevoerd als dat mogelijk is (grondwaterbescherming en milieuwetgeving) en als het kostenbesparend is.

Onderhoud havens en kunstwerken

In de komende collegeperiode zal groot onderhoud aan havens en kunstwerken moeten worden uitgevoerd, omdat anders veiligheid in het geding komt. Op dit moment is een

onderhoudsplanning in voorbereiding.

Openbare verlichting

Het beleidsplan openbare verlichtingen (2004) zal worden geactualiseerd en van een nieuw uitvoeringsprogramma worden voorzien. Ook daarin gaat bijzondere aandacht uit naar de prioriteitsbuurten uit de kwaliteitsvisie. Bij de vervanging van de openbare verlichting zal verder worden gegaan met het toepassen van energiezuinige voorzieningen, waaronder LED.

Openbaar groen

Het groene en ruime karakter van Oosterhout is een kernwaarde. Behoud (bescherming) van het groen zal daarom ook in de periode 2010-2014 een belangrijke rol spelen. De openbare ruimte

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2011 39 moet deze kernwaarde eigenstandig kunnen invullen, particulier groen vormt daarop een

aanvulling. Hierop zal het bestaande beleid worden aangevuld.

Verlaging van de onderhoudsniveaus groen in sommige delen van de openbare ruimte zal in een beleidsnota aan de gemeenteraad worden voorgelegd en daarna verwerkt in de

onderhoudsbestekken. Technisch onderhoud, met name mbt bomen, zal vanwege de duurzame instandhouding van het groen niet worden verminderd. Om te komen tot een reductie van onderhoudskosten, bij een gelijkblijvend kwaliteitsniveau, zal vooral moeten worden ingezet op eenvoudiger inrichting. Bij renovaties en reconstructies zal daarop de nadruk worden gelegd.

Ontwikkeling van groen in het buitengebied zal op basis van het groenfonds plaats vinden. Daarin ligt de nadruk op het landschapspark Breda-Oosterhout, maar zal ook aandacht bestaan voor kansen die zich elders in het buitengebied voordoen. Er zal een uitvoeringsprogramma worden opgesteld.

In het kader van de realisatie van de Contreie zal de ecologische verbindingszone worden aangelegd, die tevens de overgang van woonwijk naar het landschap vormt en als uitloopgebied zal functioneren van de wijk.

Overige activiteiten

Onder dit beleidsproduct worden nog de volgende activiteiten ontplooid:

 Onderhouden van bermen en het beheersen van onkruid op de wegen, uitvoeren van straatreiniging en het onderhoud en vervanging van straatnaamborden en huisnummers;

 Onderhouden van civieltechnische kunstwerken en havens;

 Opstellen en uitvoeren van beleid met betrekking tot openbaar groen en openbare ruimte in brede zin;

 Het doen uitvoeren van onderhoud zoals maaien, schoffelen, snoeien, etc;

 Vervangen van “versleten” groenvoorzieningen (in reconstructieplannen), afgestemd op andere onderhoudsactiviteiten in de openbare ruimte, vastgesteld in het Jaarprogramma Openbare Ruimte (JOR). In het meerjarenplan openbare ruimte (MJPOR) wordt een doorkijk gemaakt voor de komende vier jaar en vindt een integrale afstemming van projecten plaats.

 Voorbereiding van en daadwerkelijke aanleg van nieuwe groenvoorzieningen in uitbreidingswijken.

 Regievoering buurtgericht werken beheer door middel van actieve rol in

afstemmingsoverleg tussen Politie, Thuisvester en Surplus Welzijn en de gemeente door het leveren van de voorzitter en de beleidsmatige inbreng;

 Organisatie en aanpak van aandachtsbuurten;

 Organisatie van en deelname in wijkteams, deelname in buurtoverleggen;

 Onderkennen en stimuleren bewonersinitiatieven;

 Organisatie en uitvoeren van de Buurt van de Maand en de regie op de afhandeling van meldingen;

 Initiatief nemen tot bewonersoverleg over allerlei plannen die voornemens zijn uitgevoerd te worden. Faciliteren van interne organisatie bij bewonersoverleggen over allerlei uiteenlopende zaken daarbij gebruikmakend van het netwerk van buurtgericht werken, om daarmee de account- en spilfunctie waar te maken.

• aanleg, onderhoud en renovatie van speelvoorzieningen. Daarnaast het opstellen en uitvoeren jaarlijks onderhoudsprogramma speelvoorzieningen op basis van een operationeel onderhoudsplan en meerjarenprogramma.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2011 40 1. Aantal klachten en meldingen openbare

ruimte

5.000 4.800 4.800

2. Idem, gerelateerd aan het product Wegen 3.000 2.900 2900 3. Gemiddelde actietijd gladheidbestrijding 2¾ uur 2¾ uur 2¾ uur

4. Reactietijd na melding ¾ uur ¾ uur ¾ uur

5. Aantal acties 15 15 15

6. Aantal km:

- doorgaande weg - fietspaden 7. Aantal klachten en meldingen openbare

ruimte totaal

5.000 4.800 5.500

8. Idem waarvan gerelateerd aan het beleidsproduct Openbaar groen

1.000 1.000 1.700

9. Aantal buurtbeheerprojecten 0 10 10

10 Aantal aandachtsbuurten 1 1 1

11 Aantal buurtpreventieprojecten 4 2 2

12 Aantal wijkteams 3 3 3

13 Aantal buurtoverleggen 14 10 14

14 Aantal speelvoorzieningen 138 118 118

15 Aantal meldingen openbare ruimte totaal 5.000 4.800 4800 16 Idem gerelateerd aan het product

Speelvoorzieningen

30 50 50

In document Programmabegroting 2011 (pagina 35-40)