• No results found

Woonomgeving Effectdoelstelling

In document Programmabegroting 2012 (pagina 53-61)

at gaan we ervoor doen in 2012?

Programma 3 Woonomgeving Effectdoelstelling

De openbare ruimte is fysiek veilig en de gebruikers waarderen het onderhoud van de openbare ruimte positief

Prestatiedoelstelling Prestaties 2012

Chemische onkruidbestrijding toepassen daar

waar mogelijk en toegestaan Chemische onkruidbestrijding kan, onder bepaalde voorwaarden, worden toegestaan. Op basis van het voorstel wat in oktober 2011 in de Raad wordt behandeld, kan in de begroting een bedrag van € 90.000 worden bespaard. De taakstelling wordt daarmee niet gehaald. De aanbesteding van dit bestek zal eind 2011 plaatsvinden.

Onderhoudsniveau B voor de hele stad; waar

verantwoord groen terugbrengen naar C In oktober 2011 neemt de raad een beslissing over verlaging van het onderhoudsniveau in delen van de stad.

Aanleg Ecologische Verbindingszone (EVZ) –

Contreie In 2012 zal worden gestart met de aanleg van de

EVZ. Het oppervlaktewater in zone speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding van de woonwijk.

Update Groenstructuurplan Vaststellen van een groenstructuurplan wordt uitgesteld, totdat er weer (financiële) ruimte is voor nieuw beleid.

Uitvoeringsprogramma Landschapspark Verdere uitwerking van de visie en overleggen met betrokken partijen moet in 2012 resulteren in een concreet plan. Enkele projecten zullen worden start en uiterlijk eind 2013 worden afgerond.

Verbetering zorgplicht bomen In 2012 zal een module in het beheersysteem worden aangeschaft waarmee invulling kan worden gegeven aan de wettelijke zorgplicht ten aanzien van bomen (veiligheid). Deze module vervangt de analoge werkwijze door de buitendienst. De digitalisering zal leiden tot een effectievere en efficiënte werkwijze.

Omvormen heesters naar gazon (Stofkam) Voorgesteld wordt om géén uitvoering te geven aan dit project.

Overdracht bos en natuur Eind 2011 zal een voorstel aan het college worden voorgelegd om bos- en natuurterreinen over te dragen aan natuurmonumenten. E.e.a. in samenhang met de aan te leggen bufferzone van de Vlindervallei.

Onderhoud speelvoorzieningen In 2011 is het programma Verbetering Buiten Spelen afgerond. Het dagelijks en klein onderhoud wordt meegenomen in de reguliere bedrijfsvoering.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2012 54 Programma 3 Woonomgeving

Herstructurering prioriteitsbuurten uit de

kwaliteitsvisie. In 2011 is voor de aanpak van PRIO-buurten

gekozen voor de Plicht-variant. De

onderhoudsstrategie zal gericht zijn op hoogst noodzakelijke onderhoud: een integrale aanpak en het samengaan van renovatie met

reconstructie wordt losgelaten.

Minimaal onderhoudsniveau B voor wegen Bij de gekozen sobere onderhoudsstrategie zal het onderhoudsniveau geleidelijk gaan dalen.

Vooralsnog wordt voor het dagelijks onderhoud niveau B gehandhaafd.

Actualiseren Beleidsplan Openbare verlichting Zodra er (financiële) ruimte is voor nieuw beleid zal het beleidsplan worden geactualiseerd. In 2012 zal het huidige beleid gelden. Dit houdt in dat de noodzakelijke vervangingen zullen plaatsvinden met energiearme armaturen / LED technologie en dat daar waar het kan minder masten worden geplaatst.

Beheer havens Er is een meerjarenplan opgesteld voor

onderhoud en beheer van havens c.a.

Werkzaamheden zullen in het kader van het JOR worden gepland.

Effectdoelstelling

Kwaliteit van de openbare ruimte wordt gezien als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, burgers en ondernemers

Prestatiedoelstelling Prestaties 2012

Uitvoering geven aan integrale

dorpsontwikkelplannen (i-DOP’s) voor de drie kerkdorpen

Het leveren van een actieve bijdrage in de vorm van uren aan invulling en uitvoering van i-DOP ’s vanuit alle afdelingen.

Buurtcoördinator blijft aanspreekpunt voor het dorp maar is zeer afhankelijk van de organisatie.

Vanuit SCW wordt het project 'inzet subsidie leefbaarheid' begeleid, daarvoor mogen de dorpen elk 230.000 euro uitgeven aan een plan uit de i-DOP.

Continueren van Buurtbeheer Verhogen van het bewustzijn bij bewoners dat het zij zelf verantwoordelijk zijn voor het nemen van initiatieven. Hierbij krijgen zij ondersteuning van de buurtcoördinatoren. Na het stoppen met het project Buurt van de Maand zullen

buurtbewoners er dus nog actiever dan voorheen op worden gewezen dat buurtbeheer in eerste plaats een aangelegenheid is voor de

buurtbewoners zelf.

Herstructurering prioriteitsbuurten uit de

kwaliteitsvisie Een grootschalige buurtgewijze revitalisering van PRIO-buurten zal onder druk van de huidige financiële situatie niet worden opgepakt. De onderhoudsstrategie zal gericht zijn op hoogst noodzakelijke onderhoud (een integrale aanpak wordt losgelaten).

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2012 55 Toelichting op de speerpunten 2012

Onderhoud groen

Verlaging van het onderhoudsniveaus in sommige delen van de openbare ruimte zal in een beleidsnota aan de gemeenteraad worden voorgelegd en daarna verwerkt in de

onderhoudsbestekken. Vervolgens zal het nieuwe bestek worden aanbesteed.

Voorgesteld wordt het onderhoudsniveau van openbaar groen terug te brengen conform de variant

“acceptabel” teruggebracht, waarbij vooral de niet of minder goed zichtbare onderhoudsmaatregelen op niveau C worden uitgevoerd. Hiermee wordt een besparing gerealiseerd van € 212.000.

Omvormen van heesters naar gazon

Er zijn drie omvormingsvarianten uitgewerkt die onderling verschillen in het om te vormen areaal, de impact op de ruimtelijke en functionele kwaliteit en het maatschappelijk draagvlak op de korte en lange termijn. Het college is van mening dat alle drie de varianten te grote maatschappelijke effecten teweeg brengen en een onaanvaardbare invloed hebben op de kwaliteit van de openbare ruimte.

Het college stelt dan ook aan de Raad voor (oktober 2011) om deze ombuiging niet te realiseren.

Buurtbeheer

Buurtcoördinatoren: zorgen dat de afstand tussen buurt en de gemeentelijke organisatie overbrugd wordt, zijn een thermometer in de buurt, coördineren leefbaarheid, voeden en dragen beleid uit en zijn proactief en reactief inzetbaar in buurten. Daarnaast investeren zij in het kweken van besef bij bewoners dat ‘eigenaarschap en zelfredzaamheid’ belangrijke voorwaarden zijn om initiatieven van de grond te krijgen in hun eigen buurt. Dit vergt voor sommigen bewoners een andere manier van denken, maar beklijft steeds meer.

PRIO-buurten

In juli 2011 is aan de raad een nota voorgelegd met betrekking tot de onderhoudstoestand van buurten en benodigde onderhoudsmiddelen. Een structurele aanpak van buurten zou jaarlijks € 3 miljoen extra vergen; de buurtgewijze aanpak is in de huidige financiële situatie te ambitieus gebleken. De keuze voor de zogenaamde PLICHT-variant betekent een forse koerswijziging t.o.v.

het tot op heden gevoerde beleid. Er zal meer aandacht worden besteed aan de openbare ruimte in woonbuurten en daarvoor zal de onderhoudsinzet op de hoofdwegenstructuur worden verlaagd.

Gevolg hiervan is dat renovaties op de hoofdwegenstructuur worden vertraagd en alleen de hoogst noodzakelijke reconstructies (in combinatie) worden doorgevoerd. Door een gewijzigde

onderhoudsstrategie zullen naar alle waarschijnlijkheid de asfaltreparaties na vorstperioden toenemen.Verbeteringen van het hoofdwegennet t.b.v. bijv. ruimtelijke ontwikkelingen zullen uit andere bronnen moeten worden gedekt. De financiële ruimte die zo ontstaat wordt ingezet in de woonbuurten. In de woonwijken worden renovaties per discipline per locatie uitgevoerd. De integrale aanpak wordt grotendeels los gelaten. In tegenstelling tot nu zal slechts incidenteel werk met werk worden gemaakt. Voor verbeteringen (parkeren, 30km-inrichting) en het invullen van wensen is geen ruimte. Op lange termijn zal het gemiddeld onderhoudsniveau dalen naar C, het ontstaan van verdere achterstalligheid zal worden voorkomen.

Overige activiteiten

Onder dit beleidsproduct worden de volgende activiteiten ontplooid:

Buurt- en wijkbeheer

Regievoering buurtgericht werken beheer door middel van actieve rol in afstemmingsoverleg tussen Politie, Thuisvester en Surplus Welzijn en de gemeente door het leveren van de voorzitter en de beleidsmatige inbreng;

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2012 56 Buurtoverleggen

Op dit moment zijn er binnen de gemeente Oosterhout 10 georganiseerde Buurtoverleggen (inclusief de Dorpsraden) actief. Deze overleggen hebben een structureel karakter en komen periodiek samen om onderwerpen die in de buurt spelen te bespreken. Om te weten wat er speelt op buurtniveau houden de buurtcoördinatoren intensief contact met de partners in de wijken.

Buurtpreventie

Bewoners zien steeds vaker redenen om een zogenaamd buurtpreventieproject te beginnen.

Aanleiding is het gevoel van onveiligheid ten gevolge van inbraken in de eigen omgeving of een nabijgelegen buurt. Buurtbeheer ondersteunt dit. Tot op heden zijn er in totaal 6

buurtpreventieprojecten gestart in Oosterhout. Op dit moment zijn zij nog allen actief. De politie Oosterhout geeft aan dat Buurtpreventie in alle gevallen heeft geleid tot een forse reductie of totale afname van het aantal inbraken.

Zwerf Afval Pakkers (ZAPpers)

ZAPpers zijn mensen die meewerken aan een schone leefomgeving. De ZAP-actie is bedoeld voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor het terugdringen van zwerfafval. 'Schoon trekt schoon aan', is hierbij de redenering. Buurtbeheer coördineert dit initiatief. Op dit moment zijn er 18 geregistreerde ZAPpers actief in Oosterhout.

Resultaatgericht werken met schoonheidsgraden

Iedereen heeft een mening over wat vuil of schoon is. In Oosterhout zijn de kwaliteitsniveaus (schoonheidsgraden) voor zwerfafval en andere aspecten door middel van beelden en aantallen vastgelegd in de Kwaliteitsvisie Openbare Ruimte. Momenteel schouwt een groep van 8

bewoners uit het Centrum en Oosterheide, waaronder enkele ZAPpers, samen met de gemeente hun eigen buurt op zwerfafval. Samen meten is samen weten!

Nationale Straatspeeldag

Sinds 2005 een product van Buurtbeheer waar elk jaar veel kinderen plezier aan beleven. In samenwerking met scholen, bewonersgroepen en individuele bewoners worden op meerdere plekken in Oosterhout straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen zonder gevaar naar hartelust kunnen spelen. Het initiatief heeft tot op heden nog elk jaar een groeiend aantal deelnemers laten zien.

Oosterhout Schoon

Een project van Buurtbeheer waar jaarlijks veel Oosterhouters en scholen mee bereikt worden. In 2010 staken zo’n 1.700 kinderen en volwassenen de handen uit de mouwen om wijken en buurten op te schonen. Gezamenlijk haalden zij een kleine 4 ton zwerfafval op in een week tijd.

Vuurwerkactie

De gemeente Oosterhout vraagt haar inwoners om het eigen vuurwerkafval op te vegen en zo nodig in te leveren. Vuurwerk zorgt niet alleen voor rommel op straat, maar is ook een gevaar en zorgt voor schade. Na een terugloop in schade bij de jaarwisseling 2009-2010 is deze -ondanks inzet op preventieve maatregelen, communicatie en voorlichting- dit jaar weer fors toegenomen.

In 2012 gaat Buurtbeheer samen met medewerkers van de werf een project starten om schade in de toekomst te beperken.

Speelvoorzieningen

aanleg, onderhoud en renovatie van speelvoorzieningen

opstellen en uitvoeren jaarlijks onderhoudsprogramma speelvoorzieningen op basis van een operationeel onderhoudsplan en meerjarenprogramma.

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2012 57 Output-indicatoren

Overige indicatoren Score

2010 Prognose

2011 Prognose 2012 1. Aantal klachten en meldingen openbare ruimte,

waarvan gericht op:

- Speelvoorzieningen

2. Aantal speelvoorzieningen 110 118 120

3. Gemiddelde actietijd gladheidbestrijding 2¾ uur 2¾ uur 2¾ uur

4. Aantal buurtbeheerprojecten 10 10 6

5. Aantal aandachtsbuurten 1 1 0

6. Aantal buurtpreventieprojecten 3 2 2

7. Aantal wijkteams 3 3 3

8. Aantal buurtoverleggen 13 14 11

at gaat het kosten?

Kosten en opbrengsten

(bedragen * € 1.000)

Exploitatie Rekening

2010 Begroting

2011 Begroting

2012 Begroting

2013 Begroting

2014 Begroting 2015

Lasten 12.721 12.023 10.744 10.641 10.524 10.345

Baten 183 327 256 405 409 410

Subtotaal product 12.538 11.696 10.488 10.236 10.115 9.934

Storting in reserves 0 0 0 0 0 0

Onttrekking aan reserves 1.691 355 0 0 0 0

Saldo na reserves 10.847 11.341 10.488 10.236 10.115 9.934

Specificatie beleidsonderdelen 2012

(bedragen * € 1.000)

Beheer en onderhoud openbare verlichting 1.080 44 1.036 1.062

Bestrijding van gladheid 192 8 184 110

Totaal 10.744 256 10.488 11.696

Gemeente Oosterhout Programmabegroting 2012 58 Onderscheid kostensoort

(bedragen * € 1.000) Begroting

2012

Kosten derden 4.664

Kapitaallasten 2.373

Apparaatskosten 2.352

Overheadkosten 1.355

Saldo 10.744

Specificatie mutatie in reserves 2012

(bedragen * € 1.000)

Storting in reserves Lasten

n.v.t.

Onttrekking aan reserves Baten

n.v.t.

Belangrijke mutaties

(bedragen * € 1.000)

Nr. Omschrijving 2012 2013 2014 2015 Voor-/

nadeel

1. Loskade Vijf Eiken 127 0 0 0 N

2. Onderhoudsniveau Centrum naar B 32 32 32 32 N

3. Onderhoud verkeersmaatregelen 20 20 20 20 N

4. Schadeherstel gras 10 10 10 10 N

5. Onderhoud bomen -30 -30 -30 -30 V

6. Gladheidbestrijding 22 22 22 22 N

7. Onderhoud speelvoorzieningen 45 45 45 45 N

Programma 4

Veilig

Beleidsonderdelen

Brandweer Openbare orde & Veiligheid

In document Programmabegroting 2012 (pagina 53-61)